Отговори
# 540
Там съм - до училището и ДГ. Нещо, което ми е липсвало в друг квартал досега и като човек, бутащ количка - широките и относително здрави улици. В Изток например, беше кошмар - тесни и с наниз от паркирали коли. За училища все още нямам никакви директни  впечатления - единствено като атмосфера и околна среда.

# 541
На мен пък "Младост" не ми харесва особено; имам поглед върху квартала, защото работех в една от частите му и прекарвах там повече време, отколкото в дома си. "Младост 1" беше горе-долу облагороден; харесваше ми и това, че е близо до "Плиска". Но в "Младост 2" нямаше тротоари, буквално нямаше къде да се стъпи; безкрайни поля; там, където работех, имаше само 2 автобуса и един магазин "Хит". Диво беше мястото доста. Като преминавах бариерата към Американския колеж, си отдъхвах облекчено: в този колеж - парк, градинари, стари, одухотворени сгради, въобще - друг свят... Но в кварталната околност - дивотия. И много ново строителство, което обаче с години стоеше необитаемо.

# 542
  • София
Явно наистина има разлика във възприятието като дете и възрастен - за 25 г. май само в района на Гео Милев не съм живяла - все еднакво ми се е виждала, направо се чудя какво толкова се стресирате или превъзнасяте.
И в Лозенец на баровската "Цветна градина", в Надежда 2, сега пък в Люлин 5 /о, боже  Mr. Green/, навсякъде мизерията е същата - разбити улици, хвърчащи боклуци, улични псета. Чак пък Кафето шок изпитали - в цяла София блоковете са типови, или люлинските са по-гадни от младостките? Изобщо не се впечатлявам, квартали като квартали.

Само за района на Докторската мога да се съглася, че излъчва някакъв буржоазен и аристократичен дух. Ама ми идва от къщите, хората не ги знам.

# 543
И в Студенстки град съм живяла, и в Люлин и се надявам никога да не живея там, нито аз, нито децата ми.
Толкоз по въпроса, кой както иска да теоретизира.
За Люлин има много мнения, но от Люлин до Люлин има разлика..
Както и от Младост до Младост и от Обеля до Обеля.

Живяла съм в Люлин 5 срещу общежитието за роми и се чуствах по-зле и от Бронкс. Вечер не смеех да се прибера, а през нощта не се спеше от типичната етно музика, като цялото общежитие се подрусва в ритъма и...Живяла съм и в Западен парк в едни блокчета с 30 кв. м. "апартаменти"-виждала съм как дилъри продават дрога във входовете им. Течащи покриви, миризма на зеле и мизерия, мизерия, мизерия...

Младост е приличен квартал в по-голямата си част и това главно се дължи на по-заможните му обитатели. Но за съжаление е пренаселен вече и по Малинов си е цяло приключение докато успееш да го напуснеш сутрин.

# 544
"Криворазбраната цивилизация" ряпа да яде пред този форум. Никога и никъде не съм виждал толкова снобария, събрана на едно място и толкова много глупости изписани.
Скрит текст:
+1 Изцяло споделям. Фен съм ти! smile3501
В началото се дразнех, сега се забавлявам.
Тази снобария има 2 следствия:
-Лошото дали си давате сметка или не, тя поражда ксенофобия и "престижните" по произход отрочета тормозят непрестижните (квартал, професия и т.н.). Може да е пряко заповядана (като описаната случка от lacunababe) или просто насърчавана с изказвания.
Доброто следствие е, че снобарите си личат от рано и можем да ги избягваме. Имам си лакмус - винаги се представям, че съм от квартала, в който съм израснала.  Той е с по-нисък престиж дори от Надежда 1 (те говорещите не са стъпвали там, но нали то това си се знае, щом хората казват, значи е истина). Много е забавно да гледам реакциите.

Кажи ми с ръка на сърцето, че ако имаш възможност за неограничен избор, щеше да избереш мястото, където си израснала за отглеждане на децата си.

Аз не бих, и не защото съм сноб, а защото мен ме беше страх в моя квартал. Това е. Нищо снобско, нищо ксенофобско няма в това.
Скрит текст:
Даже ксенофобското отношение към другите съм го вижадла основно в Люлин, писах назад как биха едно мое приятелче, защото беше от друг квартал. После и на първото ми събиране с прятели вкъщи, пред блока се събра една тумба момчета, защото чули, че горе имало хора и не от Люлин и искаха да ги бият. Искрено се надявам тази капсулованост "отвъд тунела", както казвахме тогава там, вече да не съществува.

Блонди,
Разбирам, че при тебе не е снобарията, а кофти опит. Peace Твоята теза е кристално ясна и аз я споделям. С тази разлика, че 10%, ако са леко неприятни емоции, могат да се погледнат и от друг ъгъл - богат житейски опит (е то зависи и колко неприятни са, де. Ако са изключително неприятни и 1% да е, местя се)
Отговор на болднатото - да и го правя (първите години от живота й живеехме само там, после напред-назад, но като стана 1-ви клас се кротнахме). Но моят квартал за мене си е супер. На него просто му е лепнат етикет "непрестижен", нищо че едва ли и 1% от живеещите в София някога са ходили там на гости.
Това е погълнато от София-та бившо село, но на Соц-а не му стигна времето да бутне къщите и да го панелизира (естествено имаше такъв ПУП). Поне 250 години тихо и кротко си живеем там почти едни и същи шопски семейства (сигурно с 90% сме далечни братовчеди).  Къщи с големи или малки дворчета. Тихо и спокойно.
За приятелите на детето - не е необходимо да питам какво работят родителите им, защото сме израснали заедно и някои от тях са мои приятели и роднини. Мога и да предположа каква професия ще изберат децата (от родителската среда). Мама и сега си живее там (дворът е бижу) и за нищо на света не иска да се премести пак в апартамент (имаме къде). Веднъж седмично ходим да я видим и детето се среща с някои от приятелките си, с други намали общуването по свое желание,  защото общите им интереси намаляват (до 10-12 годишна възраст, когато приоритет бяха игрите на воля, всички лудуваха заедно).

# 545
Чак пък Кафето шок изпитали - в цяла София блоковете са типови, или люлинските са по-гадни от младостките? Изобщо не се впечатлявам, квартали като квартали.

Само за района на Докторската мога да се съглася, че излъчва някакъв буржоазен и аристократичен дух. Ама ми идва от къщите, хората не ги знам.
Ами така де, къде ги видя тези разлики в люлинските блокове и другите, все едно в някое гето в третия свят е била, чак пък толкоз...все едно Сохо и Пикадили сравняват с предградията на Рио или Сан Салвадор. Не се и усещат колко са смешни.

# 546
  • София
На мен пък "Младост" не ми харесва особено; имам поглед върху квартала, защото работех в една от частите му и прекарвах там повече време, отколкото в дома си. "Младост 1" беше горе-долу облагороден; харесваше ми и това, че е близо до "Плиска". Но в "Младост 2" нямаше тротоари, буквално нямаше къде да се стъпи; безкрайни поля; там, където работех, имаше само 2 автобуса и един магазин "Хит". Диво беше мястото доста. Като преминавах бариерата към Американския колеж, си отдъхвах облекчено: в този колеж - парк, градинари, стари, одухотворени сгради, въобще - друг свят... Но в кварталната околност - дивотия. И много ново строителство, което обаче с години стоеше необитаемо.

Е това беше преди 10-15 години. Сега нещата навсякъде са променени. В момента даже слагат тротоар по целия централен булевард.

# 547
За мен кварталът е от особено значение, да.

Израстнах наполовина в Лозенец, точно до гората - сега кварталът е пълен с безумна простотия, дошла незнайно откъде, на другото място, на което е родният ми дом - все още сме компактна група, засега.

# 548
  • София

Разбирам те напълно - и съображенията ти и страховете ти са напълно оправдани. Разбира се, че средата в семейството е много важна, но влиянието и намалява прогресивно с всяка изминала година, много отчетливо това си вижда, когато децата постъпят на училище. Смея да кажа, че още в първи клас влиянието на външна среда към семейна среда е 50:50, а в следващите години детето попива поведение, маниери, ценности, език, цели предимно и само от външната среда. Ако детето ти е предимно в среда на деца, чиито родители са касиерки, джамбази, шофьори на таксита, фризьорки то неминуемо това ще му се отрази в насока, която няма да ви хареса.
Сега малко по-конкретно, ако не можеш да смениш средата, то поне докато е малко малко постарай се да му контролираш средата доколкото можеш. Запиши го на разни курсове, спортове, хорове и т.н., където може да се среща с други деца, които имат друго възпитание и цели. Но проблемът с кварталното училище стои, ако децата там са преобладаващо на по-ниско образовани родители - детето ти ще се развие в тази насока, просто то е дете и се мъчи да се нагоди в групата, така че да му е удобно, а това става най лесно, когато приемеш ценностите на групата за свои. Така неусетно чалгата и чалга-културата ще се настани във вашия дом.
Преди време се преместих да живея в друг квартал, като баща много се радвах, че детето се социализира сравнително бързо, защото не е най социалните, насърчавах го да търси контакт с децата...и работата стана. Обикаляха квартала с колела, играеха си...докато няколко пъти не спрях на връщане от работа до групичката...Ами аз на тия деца нищо не можеш да им разбера от говора!?! Нищо!?! То са диалекти, простотии, псувни, маанета от gsm-а и не само това, ама не ми се разказва. Нищо не му казах на наследството (честно, дума не обелих, само ми стана гадно - аз по селата съм обикалял, такава простия не бях срещал), не съм го спрял от контакти, дружбата си залезе от само себе си, защото не им е интересен и го натириха.

# 549
  • Once there was a Hushpuppy...
За мен кварталът е от особено значение, да.

Израстнах наполовина в Лозенец, точно до гората - сега кварталът е пълен с безумна простотия, дошла незнайно откъде, на другото място, на което е родният ми дом - все още сме компактна група, засега.

Ехх, Чери, такива времена настанаха... Peace
Продали разни ниви, къщи и кой знае още какво дойдоха новобогаташи - софиянци да стават, Лозенец и Изток да населяват Wink

# 550
  • Blondeville
"Криворазбраната цивилизация" ряпа да яде пред този форум. Никога и никъде не съм виждал толкова снобария, събрана на едно място и толкова много глупости изписани.
Скрит текст:
+1 Изцяло споделям. Фен съм ти! smile3501
В началото се дразнех, сега се забавлявам.
Тази снобария има 2 следствия:
-Лошото дали си давате сметка или не, тя поражда ксенофобия и "престижните" по произход отрочета тормозят непрестижните (квартал, професия и т.н.). Може да е пряко заповядана (като описаната случка от lacunababe) или просто насърчавана с изказвания.
Доброто следствие е, че снобарите си личат от рано и можем да ги избягваме. Имам си лакмус - винаги се представям, че съм от квартала, в който съм израснала.  Той е с по-нисък престиж дори от Надежда 1 (те говорещите не са стъпвали там, но нали то това си се знае, щом хората казват, значи е истина). Много е забавно да гледам реакциите.

Кажи ми с ръка на сърцето, че ако имаш възможност за неограничен избор, щеше да избереш мястото, където си израснала за отглеждане на децата си.

Аз не бих, и не защото съм сноб, а защото мен ме беше страх в моя квартал. Това е. Нищо снобско, нищо ксенофобско няма в това.
Скрит текст:
Даже ксенофобското отношение към другите съм го вижадла основно в Люлин, писах назад как биха едно мое приятелче, защото беше от друг квартал. После и на първото ми събиране с прятели вкъщи, пред блока се събра една тумба момчета, защото чули, че горе имало хора и не от Люлин и искаха да ги бият. Искрено се надявам тази капсулованост "отвъд тунела", както казвахме тогава там, вече да не съществува.

Блонди,
Разбирам, че при тебе не е снобарията, а кофти опит. Peace Твоята теза е кристално ясна и аз я споделям. С тази разлика, че 10%, ако са леко неприятни емоции, могат да се погледнат и от друг ъгъл - богат житейски опит (е то зависи и колко неприятни са, де. Ако са изключително неприятни и 1% да е, местя се)
Отговор на болднатото - да и го правя (първите години от живота й живеехме само там, после напред-назад, но като стана 1-ви клас се кротнахме). Но моят квартал за мене си е супер. На него просто му е лепнат етикет "непрестижен", нищо че едва ли и 1% от живеещите в София някога са ходили там на гости.
Това е погълнато от София-та бившо село, но на Соц-а не му стигна времето да бутне къщите и да го панелизира (естествено имаше такъв ПУП). Поне 250 години тихо и кротко си живеем там почти едни и същи шопски семейства (сигурно с 90% сме далечни братовчеди).  Къщи с големи или малки дворчета. Тихо и спокойно.
За приятелите на детето - не е необходимо да питам какво работят родителите им, защото сме израснали заедно и някои от тях са мои приятели и роднини. Мога и да предположа каква професия ще изберат децата (от родителската среда). Мама и сега си живее там (дворът е бижу) и за нищо на света не иска да се премести пак в апартамент (имаме къде). Веднъж седмично ходим да я видим и детето се среща с някои от приятелките си, с други намали общуването по свое желание,  защото общите им интереси намаляват (до 10-12 годишна възраст, когато приоритет бяха игрите на воля, всички лудуваха заедно).

Bibоrana, на мен това, което описваш за твоя район, изобщо не ми звучи като кофти място, даже напротив, спечели ме още на "не му стигна времето да бутне къщите и да го панелизира" Grinning Има разлика между тихото, уютно и спокойно място, което описваш и моя Люлин 7 от края на 90-те. Не видях да описваш асоциални и криминални типове.

Ако не е тайна, кое е това място, защото и аз сега живея в село до София, на 15 минути с кола от метростанцията на Цариградско шосе:)

# 551
Естственно, че има значение квартала...а и професията също.

Разбира се, че средата в семейството е много важна, но влиянието и намалява прогресивно с всяка изминала година, много отчетливо това си вижда, когато децата постъпят на училище. Смея да кажа, че още в първи клас влиянието на външна среда към семейна среда е 50:50, а в следващите години детето попива поведение, маниери, ценности, език, цели предимно и само от външната среда. Ако детето ти е предимно в среда на деца, чиито родители са касиерки, джамбази, шофьори на таксита, фризьорки то неминуемо това ще му се отрази в насока, която няма да ви хареса.
Сега малко по-конкретно, ако не можеш да смениш средата, то поне докато е малко малко постарай се да му контролираш средата доколкото можеш. Запиши го на разни курсове, спортове, хорове и т.н., където може да се среща с други деца, които имат друго възпитание и цели. Но проблемът с кварталното училище стои, ако децата там са преобладаващо на по-ниско образовани родители - детето ти ще се развие в тази насока, просто то е дете и се мъчи да се нагоди в групата, така че да му е удобно, а това става най лесно, когато приемеш ценностите на групата за свои. Така неусетно чалгата и чалга-културата ще се настани във вашия дом.
Много вярно...

# 552
Разбира се, че има разлика. Често гостувах на моя самотна роднина в Младост-вокален педагог. Тя ми казваше, че преди много години, когато й давали жилище, имала право да избира между апартамент в Люлин и апартамент в Младост и тя категорично избрала Младост. Заради по-интелигентната среда. Всичките й съседи в блока бяха музиканти. В друг блок в Младост, имам близък, журналист от старата генарация, и в целия блок са артисти, журналисти...
Просто северните квартали са строени за работническата класа, прииждаща от провинцията покрай бума на строежа на предприятия в соц-а. Разбира се, откакто хората имат право свободно да избират, купуват и продават жилища, картинката рязко се смени. Във всеки квартал има различно по манталитет, образование и възпитание население. И все пак една е атмосферата в Младост, друга в Обеля, Надежда и Люлин...да не говорим пък за интелигентната среда в Изток и Изгрев, около Докторската градина.Не случайно цените там са космически
Аз, Слава Богу, не живея в София, но както много други хора, избрах да купя апартамент в краен, минаващ за бивш работнически квартал...заради съотношението цена и големина на апартамента. Да, жилището ми е голямо и удобно, останаха парички и за обзавеждане, но средата е отвратителна.

# 553
Имам чувството, че някои хора живеят по пейките пред блока...

Аз моя апартамент(от 7 години) го ползвам за живеене вътре в него. Сутрин ходя на работа, вечер се прибирам /в момента не точно, но обикновено е така/. Нямам идея какво работи НИТО ЕДИН комшия.
Тези, които познавам от входа - поздравявам със "Здравейте", а тези, които не познавам (защото не познавам поне половинта), т.е. ако засека непознат за мен във входа - само се усмихвам.
Идея нямам дали във входа има продавачи, адвокати, миньори, счетоводители, а за квартала да не говорим.
Не ходя да искам "2 яйца и чаша захар"..

Баси темерута саможив съм!  Crazy

# 554
Ами запиши го в Италианския лицей. Там ще е с елита на елита, т.е. децата на фолкаджийките и т.н., те със сигурност не употребяват такива думи  Naughty Joy

Аз няма да споменавам професии, че не знам кой ще ме прочете, но в класа на моето дете най-невъзпитаните и агресивни деца са на родителите с най-големи претенции и престижни професии. Детето на фризорката ми, което живее в панелен квартал в провинцията е 100 пъти по-възпитано и за пример.

Относно престъпниците - ами те най-големите отдавна са в елитните квартали...

Няма как да не аплодирам това мнение , все едно аз съм го писала:hug:...Само като гледам какви размисли и страсти се вихрят.Не забравяйте,че добрината и любовта ,както и образованието са ключови фактори...а тук какво се коментира..професии,квартали,съседи...дрън дрън...дрън Whistling

Общи условия

Активация на акаунт