Отговори
# 600
С риск да стане спор за квартали /което не желая/ казвам - преместихме се от Младост-2  в Надежда - 1..

С риск да обидя някой, бягайте от Надежда с 300. Аз предпочитам Люлин даже пред Надежда и Обеля.

Живея извън София,  хората не са цвете за мирисане, но съседите са ми прекрасни. Уважаваме се, помагаме си, спокойна съм за дома ми като ни няма.

# 601
Хайде обяснете на такава като мен - Надежда и Обеля какви квартали са? Ясно ми е, че са крайни, панелни, вероятно има мангали, но.... какво им е?
Ще ми бъде особено интересно някой да опише по-подробно защо са кофти.

# 602
E жената не живее в София, обаче прави преценка на софийските квартали!

В Обеля когато слязох за пръв път (бяхме се загубили нещо), имах чувството, че съм попаднала сред някакъв лунен пейзаж, филмов декор. Никъде в града не съм се чувствала така.

Що се отнася до Надежда, за мен са интересни посоките на развитие именно на тези квартали, които са съществували в дълъг период от време - дори да са с лоша слава - западната част на центъра (Женски пазар и Пиротска), Ючбунар, Банишора, старата Надежда... Разбира се, това важи и за център-изток, но тъй като тази част е претърпяла далеч по-бурно развитие още в първата половина на XX век, а за наши дни да не говорим, там е малко по-различно.
Всички споменати по-горе места носят отпечатък, добър или лош, от различните периоди и хора, които са ги обитавали. Не е същото като динамиката на изкуствено създадените през соца квартали - като Изток или Младост, които са върху бивши поля и ниви; съвсем трето нещо пък са кварталите, построени без много мисъл за градоустройство и инфраструктура след 1990 г. - Манастирски ливади, Витоша.

Но принципно ако нещо е обитавано преди урбанизацията (която гледа да изтиска жилищна площ от всяка педя място) - обикновено е на по-добро място от парцелите, които са оставени за ниви и пустееща земя.
Това само като обща идея. Има части от западните квартали, в които не бих стъпила, но аз и в горни Лозенец стъпвам само под дулото на пистолет.

# 603
  • Once there was a Hushpuppy...
Аз не мога конкретно да обясня защо са гадни Обелите и тем подобните Peace
За себе си знам, че имам неприятно чувство само при споменаването им, рядко съм ходила, и дано не ми се налага често.Осланям се на вътрешното си усещане къде се чувствам добре и къде не Peace
Това е от мен по въпроса за Западните квартали.

# 604
 Joy

Вие сте луди! Израснала съм в Обеля. И да ви кажа имам хубави детски спомени.  Peace

Сега живея "на центъра"  Joy и ако ви кажа покрай какви клошари, пияни припаднали идиоти и ненормалници минавам всеки ден...

# 605
И аз се почувствах точно като в средата на нищото в Обеля.
Беше преди три години и трябваше да сляза на последната спирка на метрото, не знам коя част на Обеля е това. Помня, че минах през някакви сглобяеми павилиони, къде се продаваха дюнери и разни други неща, имаше масички, на които седяха странни на вид хора,изглеждаха като доста очукани от живота. После се минаваше по някаква пътечка и се излизаше покрай къщички, а след това на оживена улица, откъдето се виждаха отсреща струпани, опърпани блокове стоварени в средата на една поляна, буквално в нищото...И Младост е краен квартал, но такова усещане там съм на нямала...Пак казвам, че не искам да обидя никого, навсякъде живеят всякакви хора, но усещането ми от Обеля беше много потискащо и неприятно.

# 606
  • Once there was a Hushpuppy...
Въобще не се чувствам луда! Mr. Green
Съвсем добре съм си, не казвам защо и какво му е лошото на еди си кой квартал, защото не искам да обиждам нормалните живеещи Peace За разлика от някои....
Всеки се чувства на различните места различно, какво толкова невероятно има в това?

# 607
  • София
Аз пък никога не съм ходила до Обеля и не мога да дам мнение. Само имам чувството, че е на другия край на света, спрямо мястото, където живея и работя.

# 608
  • Куциндрел
И аз веднъж ходих на гости в Обеля. Спомням си, че имаше влакови релси и след блока, в който се намираше гоститУ, имаше огромна поляна. Все едно на края на света.
На площад Славейков ми се наложи преди години 2 пъти да чакам един познат. Първият път дойде някакъв да ми реве на рамото, че ще мре от глад, прегръща ме, едвам се измъкнах. Вторият път нямах подобни "срещи", но повечето хора, които минаваха от там бяха или алкохолици, или наркомани, или бездомници.
Явно съм хванала някакво стълпотворение.
В нашият квартал редовно минават цигани с каруци. Но поне не разчитаме само на ЧитУтата за извозване на битов и не толкова битов боклук.

# 609
То на Славейков е крайно време да изринат циганията и да се превърне в нормален градски площад.
Има си достатъчно хубави книжарници, в които да си купиш книга в приятна, цивилизована обстановка.

Книжната търговия на Славейков си изигра културната роля преди 25 години, сега само генерира жалки маргинали и приход за "базари Теменуга" (общинска фирма впрочем).

# 610
Преди време, когато живеех в Надежда, имах гадже, което живееш в Дружба 2. Ами то ми се струваше на края на света. От центъра до Надежда таксито ми струваше пряко сили 5 лева, а до там доста повече.

# 611
Физическата близост на "крайните" западни и северни квартали до центъра е факт, в сравнение с източните. Не само поради метрото.

Тъй като имат други недостатъци, това често се забравя при оценяването на плюсовете и минусите им. Разбира се, в това число не влиза Обеля, която е изолирана (бивше село), но сега с метрото има подобрение.

Западен парк или Надежда обаче е на половина разстояние от жълтите павета сравнено с Младост 1. От време на време пътувам от спирка Сердика до Бизнес-парка и това си е извънградска екскурзия.

# 612
  • София
Физическата близост на "крайните" западни и северни квартали до центъра е факт, в сравнение с източните. Не само поради метрото.
Център е много обширно понятие. От Дружба до Орлов мост стигам за 7-8 минути с кола по Цариградско. Метро ще има скоро.

# 613
Явно много са го разширили Цариградското, когато работех в Младост 1 ми трябваше поне 40 мин. да стигна до Орлов мост, защото все се налагаше да го правя в пиковите часове. 

# 614
В различни квартали съм попадала на това явление - блок сред пустошта. И като мина след няколко години , не мога да го позная - то израснал, не квартал, а сити.

Общи условия

Активация на акаунт