Отговори
# 765
  • София
Ясен Нешов, нима цели социални групи (учени, учители, интелигенция) са все изключения?

Защо ме принуждаваш да ти отговарям като на петокласник: "...но има, една по-голяма, преобладаваща група, чиито характеристики, чисто статистически, показват, недвусмислено, че по-високото образование води до по-високи доходи". Хайде стига тъпизми с изключения (всъщност познавам мангал, които не може да пише, но има около 25-30 кг злато, вероятно и повече), все едно да си обясняваме, че водата е мокра. Peace

# 766
  • София
Ясене, ти в България ли живееш или на друга планета?

# 767
Aз смятам, че примера на Аглая Епанчина е повече от удачен.
Определено и категорично в България не виждам равенството решено така: повече образование = повече пари. Съвкупност е от много други фактори.  Peace

# 768
Хайде стига тъпизми с изключения (всъщност познавам мангал, които не може да пише, но има около 25-30 кг злато, вероятно и повече), все едно да си обясняваме, че водата е мокра. Peace
Хахаха.
Моя прадядо пушеше по три кутии на ден и умря на 100г. щото го блъсна каруца. Следователно цигарите водят до дълголетие!!!!! Joy

# 769
  • София
Определено и категорично в България не виждам равенството решено така: повече образование = повече пари. Съвкупност е от много други фактори.  Peace
Peace
А какво да кажем ние, които сме учили едно, а професиите ни са коренно различни?! И без да имах висше, пак можех да придобия професията, която упражнявам в момента, и да печеля същите пари. Всичко е толкова относително, а и въпрос на късмет дори, че няма накъде повече.

# 770
Ясен Нешов, опитвам се да кажа, че в български контекст, в действителността "тук" и "сега", дипломата няма особено значение. Първо, защото добирането до нея вече никак не е трудно. Второ, защото инак правилното съждение "образован равно на богат", се оказва пожелателно, теоретично, но трудно осъществимо практически (пак в този контекст и в това време). Ако въпросното съждение работеше, нямаше да е толкова трудно да убедиш талантливите млади хора да останат в България; начинаещите млади специалисти и медици не биха помислили за практика (завинаги) в чужбина. От години в моя институт трудно намираме кандидати за докторанти; ако се появи някой желаещ, на изпита обикновено е сам, не в конкурентна среда, както беше преди години. И няма сила в света, която да го убеди, че заниманието с наука е смислено. Защото и авторитетът на учения е под въпрос. И в твоите постове това личи: на два пъти окачествяваш изказванията ми като "тъпи" (квалификация, която нито за миг не съм употребила по отношение на твоите - а, повярвай ми, има за какво да се хвана - и като смисъл, и като стилистика).

И така, пожелателното "образован равно на богат" на мен много ми харесва; ако беше осъществимо, мигновено доходите ми щяха да надхвърлят твоите, и то с пъти. Обаче не е и действителността го доказва: пълна лудница, проблемни ценности, сбъркан преход, сбъркан политически модел, "кой?", неслучили се йерархии, включително и по отношение на кварталите.

# 771
Нали не мислите, че най-богатите хора по света са най-образованите? Защото така излиза от това, което пишете. 5 висши и ставаш Бил Гейтс?

# 772
нова, аз съм напълно съгласна с теб. Никъде "образован равно на богат" не работи с пълна сила, а вероятно не е и редно. Добавям само този нюанс: че в България формулировката е още по-проблемна.

# 773
Ясен Нешов, опитвам се да кажа, че в български контекст, в действителността "тук" и "сега", дипломата няма особено значение. Първо, защото добирането до нея вече никак не е трудно. Второ, защото инак правилното съждение "образован равно на богат", се оказва пожелателно, теоретично, но трудно осъществимо практически
Виж сега. За нашите условия образован не значи богат, но значи друго. Значи по-възпитан, по-умерен,  липса на турбо чалга. Образованите хора създават приятна среда за живеене ако и с по-малко средства. Предпочитам такива около себе си.

Като идеш във Факултето гаранция ти давам , че няма и един с диплома да видиш-е няма да се заселиш там нали? И не заради липсата на дипломи...

Ако идеш в Бояна при мутрите и тежките джипки също рядко ще намериш човек с диплома за висше
/ или поне не с купена такава/. И там няма да ти хареса. Да се занимаваш само с измерване на материални придобивки и да ходиш като подгонен по кални сокаци, които стигат до палати с високи дувари и четири пет кучета с големината на телета вътре...

Следователно какво остана? Ми остана да отидеш при не богатите, но не и мизерстващи хора с висше или поне със средно образование-хора които работят и знаят цената на парите и познават живота по начина близък до твоите лични разбирания.
Така че Ясен е прав-Богатството не са само пари и лъскави коли...

Последна редакция: ср, 19 ное 2014, 12:04 от Герри

# 774
Жаждата за знания и стремежа към образование не се измерва само с финансови параметри.
Не случайно се казва "Знанието е богатство", образованието възпитава определени идеали и изгражда ценностна система в услуга на свободата. В този смисъл средата, в която живеем има огромно значение за изграждането ни като личности!  

# 775
  • вятър в маслините, вятър над хребета
И така, пожелателното "образован равно на богат" на мен много ми харесва; ако беше осъществимо, мигновено доходите ми щяха да надхвърлят твоите, и то с пъти.
Ехх, мечти, мечти, но аз отдавна ги зарязах Laughing. Особено гледайки хвалещите се с успех и стандарт съфорумци, неспособни да оформят просто изречение без поне една груба грешка. Но Ясен си е подбрал снимка с хубава вратовръзка за аватар, та няма как да не го приемем за експерт в сферата на Успеха Party.

# 776
Образование и правопис също не вървят в комплект, има много примери за това.
Включително и във форума.

# 777
Ясен Нешов, опитвам се да кажа, че в български контекст, в действителността "тук" и "сега", дипломата няма особено значение. Първо, защото добирането до нея вече никак не е трудно. Второ, защото инак правилното съждение "образован равно на богат", се оказва пожелателно, теоретично, но трудно осъществимо практически
Виж сега. За нашите условия образован не значи богат, но значи друго. Значи по-възпитан, по-умерен,  липса на турбо чалга.

Като идеш във Факултето гаранция ти давам , че няма и един с диплома да видиш-е няма да се заселиш там нали? И не заради липсата на дипломи...

Ако идеш в Бояна при мутрите и тежките джипки също рядко ще намериш човек с диплома за висше
/ или поне не с купена такава/

Следователно какво остана? Ми остана да отидеш при не богатите, но не и мизерстващи хора с висше или поне със средно образование-хора които работят....
Така че Ясен е прав-Богатството не са само пари и лъскави коли...

Точно това тръгнах да пиша, но ти го написа по-хубаво от мен.  "Богат" има различни значения според ценностната система.  Опитах да го кажа по-рано, но прозвуча по друг начин.

# 778
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Образование и правопис също не вървят в комплект, има много примери за това.
Включително и във форума.
Това идеално илюстрира тезата на Аглая, че образованието в България е изключително обезценено.

# 779
  Та в кой квартал, казвате, са най-добре с правописа?

Общи условия

Активация на акаунт