Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Адаптираните млека срещу майчината кърма

 • 18 489
 • 65
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 340
Съгласна съм и аз с това.  И аз смятам, че майките, които лесно се отказват от кърменето или изобщо не пробват, просто не дават най-добрия старт на децата си.  Ако не се чувстват виновни от този факт, тяхна си работа.  Не правят и нещо толкова лошо, че да смятам, че е необходимо да им се меси някой-- аз или държавата.

Но в статията, според мен, има доста абсурди-- особено тая глупост с Бог накрая.  Да не би само кърмачетата да виждат Бог или само късно захранените?  Та пак питам-- от какъв зор се говори за господ в статия за кърмене?  Ако се вкара господ в тая тема и си ставаме чиста секта!

Също така е абсурдно да се намеква, че кърмещите са по-добри хора.  По-всеотдайни майки от тези, които не кърмят щото им се пуши, например--да.  Ама да се говори за "мляко на човешката доброта" е прекалено.  Сто на сто има колкото си искаш лоши и злобни жени, които кърмят.

Да не говорим за "гениалната" сентенция, че "на майчината гърда ставаме хора".  Айде сега кажете, че това не е абсурдно твърдение.  Бебетата на АМ какви стават, роботи ли или животни?

А лиричното описание на благоуханните акита на кърмените ми е малко смешно.  Може да не миришат като л...ната на голям човек, но пак са си л...на. 

Та така, затова не ми допадна тази статия, въпреки че с готовност заставам в редиците на заклетите привърженици на кърменето.

# 31
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Сиси, не разбрах защо свързваш последната история с кърменето newsm78 Може би защото съм я чела за първи път в друга книга (и тогава също ме просълзяваше), нямаща нищо общо с кърменето, за мен тя показва само едно - това, че всяко новородено предизвиква смайване и умиление като едно мъничко чудо, че малките чисти душици са близо до бог и че в главите на децата ни се въртят мисли, които непрестанно ни изумяват. Никаква връзка с кърменето не откривам в целия абзац - в него се говори просто за бебета - лирично отклонение, ако щеш:
Цитат
Гледаните с нежност новородени са много красиви. Виждала съм в очите им отразена мъдра стара душа, макар и в това току-що създадено от Бога мъничко телце.

В операционната чух следната истинска история: След раждането на втория син на една двойка, техният четиригодишен син поискал да остане насаме с бебето. Те не били много съгласни, защото мислели, че причината е братска ревност. Но детето продължавало да настоява.

    Най-сетне го оставили за малко насаме с бебето,  подслушвайки тихо зад вратата, те чули четиригодишния си син да пита бебето следното:  “Моля те, кажи ми как изглежда Бог? Започвам да забравям”.
В този абзац се говори само за гледаното с нежност новородено (коя майка не гледа с нежност току що родената си рожба - все едно как ще я храни?), за чудото на раждането (при това - секцио, обърнете внимание!) - нищо за кърмене. Хайде да не търсим под вола теле - иначе ще стане като със статията Да поговорим за реалните бебета, където всеки си перифразираше написаното според собствената си гледна точка и след разразилите се обяснения кой какво си бил помислил и досега се размятат твърдения, че сме наричали хранещите се с АМ деца изкуствени, което е тотално невярно и никога не е казвано от когото и да било.
Просто в този откъс мисълта вече се откъсва от кърменето и отива към умиление пред бебетата - това е.

# 32
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 501
Разбирам, че тази статия разбуни духовете повече или по-малко.
Заглавието й е тенденциозно и съдържанието на моменти (особено като зависи с каква нагласа чете човек) - спорно.
Пуснах я тук, защото ЦеНи ми прати преписа от книгата. Четивото е на книжния пазар от 2002 година, както си пише, на изд. Кибеа. В този ред на мисли - не е тенденциозен превед с някаква специална цел или каквото и да е, просто преписани абзаци от тази книга.
Но ако предизвиква полемики, скандали или неприятности, съм готова да я махна.
Не знам за вас, но аз искам мъъъничко спокойствие в този форум Simple Smile

# 33
 • Мнения: 2 614
Жалко е, че опорочихте хубавата статия, но няма да се впускам в спорове за изкуствени и НЕизкуствени бебета...
Статията е прекрасна(моето скромно, субективно мнение)
Кърмя и съм горда с това, това че някой не кърми си е негово решение за неговото дете...
Благодаря на Бу и ЦеНи за превода!
В статията наистина има моменти, които могат да те просълзят, особено оплютия край, в който м/у другото въобще не става въпрос за кърмене, но как беше:"Гузен, негонен бяга!"

# 34
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 501

Благодаря на Бу и ЦеНи за превода!

Не е превод Grinning
Преписано е от книга, излязла на български на книжния пазар през 2002. Aвтор: д-р Кристиан Нортръп,  "Женски тела, женска мъдрост" на издателство "Кибеа" 2002г.

# 35
 • Мнения: 3 161
А, защо да я триеш? Аз си казах мнението - не ми хареса, пресилени са нещата; и други явно са се издразнили. Сиси Боата добре е предала част от дразнещите моменти, има и други. Не е нужно да се прехласваме по всичко, което слави кърменето. Но какво пък, нека има дебат, различни мнения (скандалът засега е далече).

Иначе подкрепям Мери, че нещата трябва да се наричат с истинските им имена и няма нужда от прекалена деликатност. Когато някоя кърмеща майка каже, че не дава вода и сокчета, никой не й спестява чувството за вина, а й казва директно как ще си умори детето, ще му докара рахит, анемия, стомашни проблеми, че и алергии отгоре на всичко. При това знаем, че това са заблуди, но не пречи да се разпространяват навред и да саботират кърменето на не една майка. Така че, да - нещата трябва да се казват както са си, просто за мен тази статия не ги казва както са си, а ненужно поетизира, романтизира и абсолютизира кърменето.

# 36
 • Мнения: 1 382
Емоционална статия, която не дава никакъв прираст на информация Може би защото не е статия, а част от книга, не може да бъде разбрана в контекста на цялото произведение.  Нямаше начин да не се подразнят много хора. Мен лично не ме дразни като послание, но на моменти звучи наивно и популистки. Струва ми се че е предназначена за по-различна аудитория от тази във форума.

# 37
 • Мнения: 310
много емоционална стаитя. хареса ми много

# 38
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Спорните моменти в статията сме ги обсъждали доста май и вече това ни дава т.нар "информиран избор" да ги подминем с усмивка, просто защото са смешни или нелогични. Цитатът от книгата описва отчасти мои чувства, отчасти е прибегнато към художествената измислица, но това описва една кърмачка в книгата си. Изобщо не ми се ще да навлизаме отново в темата "Кърмене срещу АМ", а мисля е и ненужно.
Сиси, откъса за Бог- ами има много религиозни общности и държави, които така преживяват нещата и пречупват всичко в живота си през религиозността си. Не можем да адаптираме чужда книга да пасва на нашите нрави. За мен това е просто цитат. За авторката е нещо красиво и то си личи по петмезеното описание, но това е положението- няма я авторката да я изядем с парцалите на място Mr. Green

# 39
 • Мнения: 4 242
Но в статията, според мен, има доста абсурди-- особено тая глупост с Бог накрая.  Да не би само кърмачетата да виждат Бог или само късно захранените? 

Мисля че става дума за прераждането в този абзац! Току-що роденото бебе пази пресен спомен тъй като идва от там, докато момчето на 4г вече е позабравило как изглежда. Нали се вярва че само праведните души се прераждат...Така го разбрах аз.

# 40
 • Мнения: 307
Пише ви "виновницата" тази статия да се появи във форума.Моля не ме разпъвайте на кръст Wink.Самата аз съм и от двата отбора-на кърмили,а сега на АМ.Всъщност защо трябва да се делим на някакви-кърмещи-некърмещи,вярващи-атеисти,вегитарианци-месоядни...  Ние сме си просто майки,загрижени за децата си да растат умни и здрави...
Преписах статията ,защото авторката/д-р гениколог Кр.Нортръп/  с най-добри чувства се опитва да помогне на жените да се вслушат в мъдростта на собственото си тяло.А това си е нейният начин на убеждение.Всъщност това е целта на цялата й книга,където на кърменето е отделена 1/50 част.
А това,че има различни мнения,показва че статията е добра.
Бъдете здрави

# 41
 • Мнения: 340
Напълно съм съгласна с емем!

Да добавя, че и аз не виждам да се заражда скандал /и това е последното ми намерение/, просто обяснявах кои части от статията не ми харесват и защо.  Смятам, че дебатът е хубаво нещо и особено когато има дебат между хора, които подкрепят кърменето.  Защото дебата между тези, които са за и тези, които са против кърменето вече се поизчерпа.

Хедра, видях, че частта за Бог не се отнася директно за кърменето.  Но така прикрепена към останалия текст тази история намеква, че кърменето е непременно част от светоусещане, което включва вяра в бог.  Създава се впечатление, че за да си "заклета" кърмачка, трябва си вярваща.  Нещо подобно на онова твърдение, че кърмачките са природосъобразни и не обичат да клюкарстват.  И ако всички в този форум смятат, че тази статия е супер и отразява напълно техните виждания, тогава наистина ще излезе, че кърменето е дейност, която е само за определен вид жени.  А би трябвало да е за всички, независимо дали вярват в Бог, дали живеят здравословно и дали са жени отдадени 100% на ролята си на майки или жени, за които ролята на майка е наравно с други роли в живота им.   Аз също като повечето редовно пишещи тук смятам, че кърменето днес е кауза, защото има много дезинформация по въпроса.  Но не смятам, че кърменето трябва да е част от едно единствено светоусещане.  Защото ако кажем, че е, тогава автоматично се отказваме от възможността някой ден 100% от децата да са кърмени /което според мен би трябвало да е целта, просто защото кърменето е най-полезно/.  Отказваме се от тази възможност защото никога няма всички да станат религиозни и природосъобразни.  Затова не ми допадна тази статия-- смятам, че повече пречи от колкото помага на каузата на кърменето в България. 

ЦеНи-- сега видях, че си писала.  Не влагам никаква критика към теб, затова че си пуснала статията!  Просто изказвам несъгласие с идеята на авторката.  Поздрави и от мен!  Hug Hug

# 42
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 877
... за да си "заклета" кърмачка, трябва си вярваща.  Нещо подобно на онова твърдение, че кърмачките са природосъобразни и не обичат да клюкарстват. 

Значи аз не съм кърмачка Joy
Не се заяждам, просто ми стана весело Peace

# 43
 • Мнения: 695
аз за сьжаление не можах да кармя малката smile3518,а толкова много ми се искаше,но за сажаление това понякога не зависи от нас.Но при вси4ки положения споделям мнението 4е по ценно от маи4ината кьрма няма,а и кои нормален 4овек би си помисли4 4е адап.мляко би могло да я замести

# 44
 • Мнения: 1 735
ЦеНи,благодаря за ценната статия!  bouquet
Страхотна е.Мъжът ми също я прочете и остана очарован.
Не всяка информация е предназначена за ума,има такава която е предназначена и достига до душата(очевидно не при всички).
Харесва ми поезията,романтиката ,общо взето имаме нужда от такива писания.
Не само информацията е нужна ,а и музиката.Защото без музиката  и поезията сме просто едни роботи(без значение дали кърмим или не;дали сме кърмени или не).

Общи условия

Активация на акаунт