За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 560
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Пеп-4о, колко дебели ги ряза доматите за сушене? Май не си ги белила и не си отделяла семките?

# 271
не и на двете. Тия са Рома, не домашни вече и нямат много течност и семки. Дебели - 2-3 мм

# 272
Много ми се иска да си направя туршия от кълцано зеле, морков и чушка но незнам как се овкусява, искам и малко да сладни - помагайте   chef newsm78

Мога да ти предложа , ако не е късно. Прави се малко дълго , но е много лесна. Сладни леко и леко
е киселка. Изобщо сладко кисела туршийка.

Скрит текст:
Туршия

5 КГ. зеле             Марината :          24 аспирина
  1 кг. моркови          700 мл.оцет
  1 кг. чушки            500 мл.олио
  1 карфиол              500 гр.захар
  1 кг. сол

Зелето се нарязва и се залива с 8 литра вода и 1 кг.сол и се оставя 24 часа. Отвреме на време се разбърква.
  Марината се кипва и се оставя да изстине.
  Добавят се останалите нарязани зеленчуци към зелето и се заливат с маринатата.
  Оставя се няколко /може и 24/ часа да поемат зеленчуците от маринатата и се слага аспирина.
  Затваря се в буркани - може и големи.
  Не се изварява.

Карфиола си го добавих аз. Дано ти хареса.

# 273
  • SHOOT ME 10 $
Да си призная,малко се пообърках... на 7-8кг. зарзават , 1кг. сол , 0.500гр.захар , 0700мл.оцет  0.500мл. олио  24 аспирина...
Аз приготвям сладко-кисела туршия- (показвал съм рецептата)-
на същото количество слагам по 1.5каф.чаша сол , пак толкова олио, двойно захар и 0.500мл. оцет , 0.600мл. вода . На 200л. бидон със зеле слагаме 3кг. сол...?
 При цялото ми уважение,може и да не съм прав,ама това ми прилича на смес за балсамиране... newsm78- изпробвана ли е тая рецепта?

# 274
 Joy Рецептата е изпробвана от 3 години в моето семейство. Взета е от съседка, която я прави много години. И аз бях скептична, защото ми я похвали баща ми - твой адаш. Но се случи така ,че първо я пробвах, а после я правих. Замести ми по омръзналите парени чушки.
На нас ни е идеална. Никого не принуждавам.

# 275
Развали ми се суровата туршия , мътна е и отгоре е хванала едно като бяло не знам как се казва. Пипнах един морков,мек е от горните е . Има 5 аспирина в един трилитров буркан и не знам как стана сол оцет и захар. Правих от същите продукти подобна но я залях с вряла вода и е вакумирала няма й нищо, но двата големи буркана са на път да се развалят . Какво да направя.

# 276
изсипи водата,  ако надолу зеленчуците са ок, направи нова саламура, гореща, залей ги. Или направи нова студена, но сложи в нея калиев сорбат да не ферментират. повече.

# 277
изсипи водата,  ако надолу зеленчуците са ок, направи нова саламура, гореща, залей ги. Или направи нова студена, но сложи в нея калиев сорбат да не ферментират. повече.
  bouquet

# 278
  • Karlovo
Здравейте на всички ,
аз тази година за първи път правя мариновани камби .Имам една рецепта от майка ми ,но не съм написала края както трябва, а майка вече я няма ,за да я питам. Та това което съм записала е следното .
На 5 кг. капии
200 гр. сол, 2 ч.ч. оцет ,2 ч.ч. захар ,1 ч.ч. олио ,бахар и дафинов лист
Капиите се изчистват и нарязват, поръсват се със солта и захарта, пренощуват .На другия ден се слагат да заврат олиото ,оцета и сока който се е отпуснал от капиите. Попарват се чушките и след като изстинат се слагат в буркани .На всеки буркан 1 ч.л. натриев бензоат .
Обаче не съм написала слага ли се марината в бурканите заедно с чушките или се хвърля ? Моля ви някой ако я знае тази рецепта да каже как е .

# 279
  • SHOOT ME 10 $
Заливат се до горе с марината , но много ми се вижда 1ч.л натриев бензоат на  един буркан... newsm78

# 280
  • Karlovo
Аз ги чакам да изстинат още и някой да се включи. По колко бензоат да сложа ?

# 281
Слага се 1 г на 1 л обем, но има още една теория, че се слага 1 г бензоат на 1 кг зеленчук. Имах натриев бензоат в малки пакетчета на Д-р Йоткер и на гърба пишеше колко се слага, но в момента нямам и не помня. На пакетчето калиев сорбат пише, че се слага 3 г калиев сорбат на 2 кг зеленчук и нататък е изброено колко грама на литър шира и колко за вино. Избери си Simple Smile.

# 282
  • Karlovo
Благодаря ,аз ги направих .Сложих равна кафена лъжичка,ще видим какви ще са станали  Simple Smile .

# 283
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg3543588#msg3543588

Джема, или който я е правил. То хубаво ама чашата каква е?

# 284
  • Балчик
Чаена чаша.

Общи условия

Активация на акаунт