За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 106 532
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Ние затваряме овче месо (в общия смисъл, като понякога е овен, друг път агне). Обезкостявам, нарязвам на средно едри парчета/почти хапки, слагам на огъня да смени цвета със сол, дафинов лист и черен пипер на зърна, оставям малко да поври, после в буркани и варя 3 до 3,5 часа. Вкусно ми е и понеже само така го правя, не ми се сменя технологията. Месо слагаме към ноември или началото на декември, бурканите стоят в мазето, като издържат спокойно една година. През лятото в мазето е около 18-20 градуса в най-топлите дни, но не е имало проблем. Точно тези дни го дават топло до 4 октомври.

# 631
в топло време е опасно да се прави, освен ако после не се държи на студено място, като хладилник Simple Smile
Предпочитанията за сурово, или печено са различни - според хората. Казвала съм, че мамини и брат ми си го запичат - т..е. като Алис, докато си смени цвета, ние пък с милото го харесваме повече в суров вид.  Пиле, агнешко, свинско, телешко, заек... дали ще се готви, или само ще се стопли буркана и ще се яде месо - все тая.
Бройлерите, дори хранени с нормална храна - не комбинирани фуражи, са си друг сорт Simple Smile и месото им , както знаете е по-крехко и гъбесто, не като на домашните птици - затова се и готви бързо.  Генно модифиран сорт, така да се каже Simple Smile)) Може да се направи в буркани, но  трябва да си ги държите на много студено място - мама правеше и слагаше във фризера Simple Smile

# 632
Скрит текст:
в топло време е опасно да се прави, освен ако после не се държи на студено място, като хладилник Simple Smile
Предпочитанията за сурово, или печено са различни - според хората. Казвала съм, че мамини и брат ми си го запичат - т..е. като Алис, докато си смени цвета, ние пък с милото го харесваме повече в суров вид.  Пиле, агнешко, свинско, телешко, заек... дали ще се готви, или само ще се стопли буркана и ще се яде месо - все тая.
Бройлерите, дори хранени с нормална храна - не комбинирани фуражи, са си друг сорт Simple Smile и месото им , както знаете е по-крехко и гъбесто, не като на домашните птици - затова се и готви бързо.  Генно модифиран сорт, така да се каже Simple Smile)) Може да се направи в буркани, но  трябва да си ги държите на много студено място - мама правеше и слагаше във фризера Simple Smile
Ние сме правили и не е имало проблем.пеп-4o,верно ли с бурканите във фризера?
В мазата, не сме ги слагали на по студено, която е в къщата.

# 633
вярно  Laughing Оня ден извадих един пилешки за супа от там. У нас мазе няма, има само изба, навес, където ги държат, а там е сравнително топло - почти стайна Т*. И лятото мама ги прибира или в земята при водомера (там е копано в земята и студено) или в хладилник, но поради липса на място - във фризера. Нищо им няма.

А бройлери свеки и съседите правиха, на всички се бомбираха и на следващата година човека от люпилнята им казал, че не стават за буркани - породата била такава. А ставаха хубави, големи по схемата с храна, която им даваше. В крайна сметка после стигна до консервиране на 10-на буркана, колкото да има за внезапнни гости, но ги държеше в хладилника.

# 634
Здравейте,
някой да е стерилизирал в буркани сготвено прясно постно зеле с домати?

# 635
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте,
някой да е стерилизирал в буркани сготвено прясно постно зеле с домати?

аз не съм, но майка ми е правила буркани с готвено зеле, а и във фризера в кутии е слагала  Peace
на зелето нищо му няма след престой във фризера, също и на боба и лещата.
картофи и ориз не са хубави след замразяване 
Peace

# 636
За фризара и аз знам, че става, но идеята ми е да се затвори и подвари в буркани, тъй като ми е по- удобно и не заема място във фризера. Ако може да питате майка си, как точно става стерилизирането в буркани ще съм Ви много благодарна Simple Smile

# 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Wink буркана да остане празен един пръст под гърлото, вари ги 30 мин "за всеки случай"

какво значи за всеки случай и може ли да се вари по-малко не можа да обясни  Blush
явно е карала по метода проба-грешка и след катои този вариант се е получил повече не е опитвала да променя нещо  Peace

# 638

Благодаря .
Снощи направих 4 буркана - не ми пречи да  ги държа в хладилника . Сложих сурово  месото .
 То идеята  е за набързо като искам да сготвя нещо   .

Аз реално не знам бройлери ли са или  друг вид  пернати  - защото като варя месото , не се сварява бързо - едно  45-50 минути го варя  , ще звънна да питам човека   какви са , та да знам .

А нали ви писах , че леля ми стерилизираше купени пилешки бутчета  (отиваха на  село  и нямаше много  условия и магазин  )  -  и  бяха ок  , но те не се водят  бройлери ли ?

# 639
Wink буркана да остане празен един пръст под гърлото, вари ги 30 мин "за всеки случай"

какво значи за всеки случай и може ли да се вари по-малко не можа да обясни  Blush
явно е карала по метода проба-грешка и след катои този вариант се е получил повече не е опитвала да променя нещо  Peace

Сърдечно благодаря!  bouquet

# 640
Аз много го харесвам зелето в буркани и ако трябва нещо бързо да се сготви отварям буркан зеле, разстилам в тавичка, един буркан месо отгоре и само се запича във фурната.
Мисля, че по малко се вари, но все пак ти прецени.

# 641
  • Пазарджик
Здравейте!
Да споделя и моя опит с консервирано месо в буркани.  Simple Smile Вече повече от 15 години, всяка година родителите ми гледат бройлери два пъти в годината – едни лятото, а вторите – есента. Летните пилета прибираме във фризера, а есенните затваряме в буркани. Това го правим през ноември месец. Затваряли сме в буркани и пържено/печено месо, и сурово. Досега не сме имали "жертви". Печеното месо го пълним в бурканите, слагаме по една лъжичка сол, отгоре разпределяме мазнината, която са си пуснали при печенето. Суровото месо го осоляваме и го оставяме поне 12-14 часа на решетка да се отцеди, след което го пълним в бурканите, слагаме по малко черен пипер и затваряме. Бурканите с печено (или пържено) месо ги варим час и половина, а тези със сурово – 3 часа. Знам, че като се изкарат бурканите, е много важно да се обърнат на капачка и да стоят така, докато изстинат, за да може мазнината да се стече и един вид запечатва месото отгоре. По същия начин затваряме и свинско месо – ребра печем/пържим и ги затваряме в буркани, а месо без кокал – сурово.
Това е от мен, надявам се да съм била полезна. Simple Smile

# 642
Да докладвам, че благодарение на всички вас , които сте ми стимул, и специално на Пеп чо съм почти готова със заплануваните неща.
Днес сложих нейните мариновани камби, изглеждат супер и са точно по моя вкус сладко кисели.
Направих и киселите краставички по нейната рецепта, ама май сгафих със синапа - сложих черен вместо бял и бях щедра. Дано не са много люти.
Сложих доматите, печените чушки и патладжан във фризера.
Направихме и лютеничка 77 бурканчета  Joy. Малиново сладко.
Остана киселото зеле и една туршия от нарязано  зеле с чушки , карфиол и моркови пак сладко кисело.
Иска ми се и Ропотамо да направя, но сигурно ще остане за догодина.
Още веднъж благодаря на всички за стимула и идеите.  bouquet

# 643
отличничка!  bouquet Няма да са ви люти краставичките, ако зърната синап са си цели - те лютят, когато ги схрупаш, или сложиш смлени вътре  Peace

# 644
Ех, ако знаеш как ме зарадва с тая информация. Ще ги чистя внимателно от зрънцата преди да ги сервирам. Беше ми леко притеснено ,че слагах прилично.
 Благодаря ти още веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт