За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 106 554
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 1 464
Иска ми се да сложа в универсалната  зеленчукова подправка на Пепчо едра сол, а в оригиналната рецепта  солта е  - около 250-300гр., явно е от ситната сол. Ако я направя с едра сол, какво количество да сложа?  Дали ще се получи?? Колко бурканчета излизат и къде се съхраняват??

# 616
  • Мнения: 556
Благодаря ви момичета за отговора. Аз си взех от този сорт, но ми се струва доста плътно и с дебели жили. Така, че няма да рискувам. Някой може ли да ме посъветва откъде в София мога да закупя по-голямо количество зеле кьосе, което обаче да е качествено. Миналата година купихме от борсата в Първенец до Пловдив и уж в чувалите трябваше да е кьосе, а всъщност беше размесено и с балкан.
Искам тази година да купя качествено зеле - може и по-скъпо да е.

# 617
  • Мнения: 9 446
няма определено място, на което да продават кьосе - гледаш по пазарите и искаш да ти сложат това, което виждаш. Това с чувалите са им древни номера на търговците - една следна зелка кьосе тежи ок 1,5кг, а същата големина от твърдото е над 2,5кг. Малко хора отглеждат от него защото не само е по-леко, но и по-бързо се разваля и не издържа със седмици за пазар  Peace

Иска ми се да сложа в универсалната  зеленчукова подправка на Пепчо едра сол, а в оригиналната рецепта  солта е  - около 250-300гр., явно е от ситната сол. Ако я направя с едра сол, какво количество да сложа?  Дали ще се получи?? Колко бурканчета излизат и къде се съхраняват??

когато е с многото сол съхранявам в шкаф, в килера на етажа. Но внимавам колко слагам в манджата, когато готвя. Когато направя с по-малко сол държа в хладилника. Така че не е проблем да сложиш същото количество едра сол. Ще се получи, но преди да напълниш в бурканчета дръж 5-6 часа да се разтвори солта. Бурканчета излизат : Като премериш колко ти са продуктите и разделиш на бурканчета в мл  Mr. Green Съжалявам, но никога не ги измервам - слагам каквото има и колкото има. Понякога ги отварям и допълвам пащърнак, но в последните години и него си отглеждаме и имам.

# 618
  • Мнения: 31
Здравейте!
Реших да си направя сироп от черен бъз, сложих плода и захарта в буркан на 06. 09, но на дъното все още има неразтворена захар, а и като разклатя леко буркана не се вижда никакъв сироп. Къде съм сгрешила?

# 619
  • Мнения: 9 446
зърната добре узрели ли са? Да не би да е на студено място? Разбърквай го, трябва дас е разтвори захарта.-

# 620
  • Мнения: 366
Благодаря ви момичета за отговора. Аз си взех от този сорт, но ми се струва доста плътно и с дебели жили. Така, че няма да рискувам. Някой може ли да ме посъветва откъде в София мога да закупя по-голямо количество зеле кьосе, което обаче да е качествено. Миналата година купихме от борсата в Първенец до Пловдив и уж в чувалите трябваше да е кьосе, а всъщност беше размесено и с балкан.
Искам тази година да купя качествено зеле - може и по-скъпо да е.
Пепчо е както винаги компетентна,няма определено място ,от където да си купиш тоя сорт зеле..и все пак у нас далеч от София ,на пазара в микробуси продавт зеле .Имам възможност да си избера всяка една поотделно,но никога не бих купила в чувал,без да видя какво са сложили производителите.Чела съм че и сорт ''балкан'' е добър .И от както син ми се присели от морето в столицата ,попада втора година на сорт зеле с леееко лилави горни листа, много е хубаво ,донесе да сравним,тук тоя сорт не се предлага на пазара . Имаш време ,зелето се слага ,на Арахангелов ден-в началото на ноември,според нашите родители....абе това си е мъжка работа ,ама ..карай.. Peace И тук си имаме момчета ,но защо си мълчат  ooooh!

# 621
  • Мнения: 1 741
Имам дръвче смокиня ,което е родило прилично количество плодчета. Тъкмо започват да зреят,но съм в чуденка какво сладко да направя-от зелени или зрели?  newsm78 Каква е разликата във вкуса на двата вида? Намерих в блога на Пеп-чо рецепта за зрели,намерих и за зелени ,но се чудя.

# 622
  • Мнения: 9 446
зелените смокини са мъжки, не недоузрели  Peace http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=837.msg2057#msg2057  иначе освен сладко, можеш да си замразиш за сладкиши  Peace

# 623
  • Мнения: 9 992
Иска ми се да сложа в универсалната  зеленчукова подправка на Пепчо едра сол, а в оригиналната рецепта  солта е  - около 250-300гр., явно е от ситната сол. Ако я направя с едра сол, какво количество да сложа?  Дали ще се получи?? Колко бурканчета излизат и къде се съхраняват??

Ние сме пристрастени към подправката на Пепчо, обаче солената ми се развали, макар че държах в хладилника. Замразяваме в пликчета без сол и на всяка манджа слагаме в големи количества, което ако е солена няма как да стане.  Peace

Благодаря Пепчо, за рецептата.  Hug

# 624
  • Мнения: 9 446
молим  Hug  ако има възможност и място за замразяване - винаги е по-добрия вариант 
 

# 625
  • Мнения: 364
 Така ...  мнения   и опит търся:
 -имам едни домашни бройлери   , прясно заклани .

Обикновено  отиват във фризера , но сега ми се иска да  стерилизирам месо  в няколко буркана - ей , така да има готово сварено, за набързо като се наложи да сготвя нещо .

Позната  от опит  ми каза , че  посолява месото  и го оставя една нощ/ ден  хубаво да се отцеди от кръвта , слага плътно в  буркани( натъпква )   и стерилизира  2,5-3 часа . Така е правила пилешки, пуешки бутчета  .
Четох точно същата рецепта тук на пеп-4о - тук из форума  , ама  нещо умувам  дали да не запека предварително месото малко на фурна -както и тя е споменала като вариант -не знам кога е по-вкусно и има ли разлика , след като после се вари  толкова време .

Баба ми стерилизираше свинско , телешко едно време в буркани , ама го печеше предварително , аз сега кокошките няма да готовност да ги пека , че да не стане сухо  и после няма да мога да уплътня и подредя месото плътно в  бурканите .

Или да не си усложнявам и направо сурово  в буркани ?
И дали сега вече като сезон е подходящо - не чак толкова студено , но вече не е  и топло- трябва ли бурканите после да са в хладилника ?
До къде да напълня бурканите  ?  
(че  на едно кьопоолу  така ми изхвърчаха капачките ,че  очевидно ги бяхме препълнили )

Благодаря и хубав ден  Simple Smile

# 626
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
сурово, само с подправки и с много варене го парвеха нашите  Peace
след това се съхраняваше в мазето  Peace

# 627
  • Мнения: 119
Месото от кокошки и баба го слагаше сурово и много го вареше 2-3 часа, но пък съм чувала  от бабата на мъжът ми, че бройлери в буркани не стават. Бомбират, както тя се изразяваше.

# 628
  • Мнения: 364
Те са домашни , хранени с  царевица  и друго зърно -защо да бомбират ?
Леля ми беше стерилизирала и купени пилешки бутчета  , пак по горната рецепта .
За бройлерите нещо по-специално или различно има ?

Аз всъщност не знам  бройлери ли с а, пилета или кокошки Simple Smile - гледат ги , угояват , колят  .

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 16:53 от sladka_torat_vkusna

# 629
  • Мнения: 4 304
Ние пълним сурово месото. Насичат го на парчета с кокала и така ги пълним.
Преди доста години правихме няколко пъти запечено, но на нас не ни харесва така.
Свекърва ми пък го предпочитат, но у тях отварят буркана затоплят и го ядат, без допълнително да правят нещо.
В къщи обикновено го готвим с нещо/ориз, зеле, картофи или със сос някакъв/ та сурово-варените са на почиту нас.

Общи условия

Активация на акаунт