В момента чета... 34

• 53 725
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
С Кинг се харесахме точно след Зеленият път и то първо филма, после книгата. Та в определени периоди и той минава през четеца.
Но Ролинс е моята "бира". Изчела съм вероятно всичко, което е излязло на книжен, електронен, какъвто носител има.  Heart Eyes
Шушулче, ако ти трябва нещо на Ролинс на електронен носител, свиркай. Може и да го имам.
Аз не мога да си харесам книга, но Лу така разпалено разказва, че не можах да се стърпя и ще почвам Мюсо. Така, че може би бъдещата ни любов или непоносимост лежат на нейните плещи.  Mr. Green

# 661
  • на североизток от Рая
Добро утро!

Лу, значи ми препоръчваш "Хартиеното момиче".  Flutter Нали? Защото те слушам, да знаеш.

Нара, нищо не издадохме в коментарите, аз специално винаги се съобразявам и когато трябва, пиша в скрит текст. Дресьорката е главна героиня, който започне книгата, с нея ще се сблъска, не  е издаване това. А и аз чета над 100 книги годишно, но имам някаква способност поне героите да си спомням, ако не част от сюжета.  Laughing Още нещо щях да пиша, ама ще го запазя засега. Може би друг път.  Peace

"Колибата" чета. Сериозни размисли поражда. Но не трябва да ми се спи като я чета. А снощи четох до среднощ и бях като зомбирана.

# 662
По темата за Кинг  Laughing
Прочетох "Мистър Мерцедес" - хареса ми като цяло  Peace Е, не толкова колкото "Джойленд" и 22/11/63, но е добра и държи в напрежение  Peace Като оценка й поставих 4 звезди в ГР, макар да е между 3 и 4.

Сега сменям рязко жанра. Започнах "Моята орис" и след почти цяла година четене на всякакви видове трилъри с убийства и какво ли не, усещам, че тази книга ще ми дойде като свеж полъх  Laughing
Обичам книги за живота на жените в ислямските държави.
На тази специално действието се развива в Иран.

Снежния човек част от поредица ли е? Кои са другите книги и има ли ги в ел. вариант?

Част е, но можеш и самостоятелно да я прочетеш  Peace
На български е само тази /за сега/ в ел-вариант. Ако не се лъжа.

Ето я поредицата за Хари Хуле, коя книга след коя е: https://www.goodreads.com/series/51155-harry-hole

Последна редакция: сб, 27 дек 2014, 10:22 от mijjjka

# 663
Прочетох Пържени зелени домати. Уж леко се чете, а ми отне твърде много време тази книжка. Някак си не изпитвах нужда да посягам към нея и да очаквам с нетърпение какво предстои. На моменти ми беше наивна - една огромна носталгия към миналото, в което всички са невероятно добри и толерантни. Затова ми се струва, че на по-възрастната аудитория ще се хареса повече.
На мен не ми беше объркана с това непрекъснато прескачане между годините, дори ми допадна този тип структуриране. Като цяло книгата не е лоша. Това, което много ми хареса са колоритните образи на героите и топлите отношения между тях Simple Smile Оценката ми е 3,5/5.
Годината ще приключа с Петата жена на Хенинг Манкел. След първите 100 напрегнати страници, започна да се предъвка едно и също. И все пак мисля да си я прочета.

# 664
Честито Рождество Христово!

В първите празнични си дочетох разказите на Уилям Сароян, добре ми дойдоха. След това прочетох "Снежния човек" (100-тната ми книга за тази година) - първа среща с Ю Несбьо и много ми хареса, макар че първоначалното ми предположение за убиеца и мотивите му се оказа точно. Определено през новата година смятам  да прочета повечко скандинавски автори! Peace

Сега започнах "Езикът на цветята", Ванеса Дифенбо. След това мисля още някоя на Гийом Мюсо..

neli mar4, ще чакам да пишеш пак за "Колибата" като я дочетеш!
bebitta, може да гледаш и филма по "Пържени зелени домати".

# 665
Чета си Вещици в чужбина на Тери Пратчет и много се забавлявам. Имам още 100 странички и после ще си напиша цялото мнении.
Весели празници на всички и много прочетени книжки!!!!

# 666
  • Belgium
Ellah, това си е голяма отговорност, но пък ако те запаля по Мюсо, ще се радвам много  Laughing

Нели
, да определено ти препоръчвам "Хартиеното момиче", ясно е че този писател няма да ти стане любим, но все си мисля, че този му роман ще ти допадне по определен начин.

Гледам, че Филипа Грегъри се споменава по-честичко напоследък из темата. Срам не срам, аз съм чела само една нейна книга и тя няма общо с историческите саги. Аз не съм особен фен на историческия роман. Действието се развива в сегашно време, отново е за писателка, хареса ми. Ето тази е, няма я на български:

Скрит текст:

А иначе гледам, че по btv ще пускат сериала по "Бялата кралица".

И сега рано сутрин ще си опна обещания чаршаф за монументалния труд "Щиглецът" на Дона Тарт. Тази книга мога да я опиша с една дума и тя е чутовна. Освен зверския обем, вътре е вложен изключително голям труд, нищо чудно, че авторката издава по 1 книга на 10 години. Хареса ми много повече от "Тайната история" (Вени  Wink), по-динамична е, разбира се в рамките на понятието динамично, що се отнася до Дона Тарт.  Wink Определено е тип дикенсов роман, темата за сирачето, което преминава през всякакви превратности на съдбата от лъскавите къщи на 5-то авеню, до малките мизерни стаи, извадени като от зловещ криминален роман в Лас Вегас. Това, което много ми хареса е начина на писане, трудно се пише за истинско страдание и мъжко приятелство, особено ако си жена. Но Дона се справя великолепно. Ясно е, че книгата е пълна с детайли, това си е нейна запазена марка, която на моменти нагарча. Примерно научих много повече неща за реставрирането на стари мебели, от колкото ще имам нужда в този и следващия ми живот. Но това мен не ми пречи. Действието се прекъсва на места от различни отклонения като малки черни дупки в сюжета, но и това за мен е част от магията на книгата.

Не на последно място - има едни 200-300 страници с толкова подробно описание на наркотичната абстиненция и нейното преодоляване, че книгата спокойно може да се ползва като наръчник в медицински заведения  Mr. Green

След края и изпитвах силен подтик да разглеждам холандски майстори на живописта и да се взирам с часове в дадено платно.

Да ли я препоръчвам? За хора с моя литературен вкус - да! За масовия читател - не съм съвсем сигурна. Книгата е за ценители на детайла, за тези, които обичат да се вглеждат в изкуството и да го ползват като медиатор за опознаване на вътрешните си демони. И както казва добрият стар Стивън Кинг, който има великолепна рецензия за "Щиглецът" - "само не я изпускайте върху крака си"  Mr. Green

# 667
  • София
Лу, благодаря за споделеното относно "Щиглецът". Очаквах с любопитство да пишеш за книгата. Сигурна съм, че някога ще я прочета - "Тайната история" не ме уплаши, а и мисля, че видях потенциала на авторката  Laughing.
Относно Филипа Грегъри - голяма част от романите й са конфекция, ако мога така да се изразя, като в това определение не влагам нищо лошо  Wink.

# 668

И аз благодаря, Лу, за коментара за книгата на Дона Тарт. Беше ми много интересно да го прочета, мисля, че ще прочета и книгата през следващта година (слагам я в списъка, ако не друго).

Приключих с невероятните разкази на Туве Яснон от "Куклената къща" (които си четях на час по лъжичка за по-добър ефект). Благодаря ти, Нелко, отново, че така ме зарадва с тази книга! Опеделено ми е в топ 3 за 2014 година. Сега така ми се иска да прочета книгата на Буел Вестин на Туве, че даже се чудя дали да не прекося снега навън до най-близката книжарница и да си я самоподаря за Коледа въпреки цената... Обожавам я тази жена, както се казва "като порасна, искам да стана точно като нея".  Laughing

Малко между другото прочетох книгата на Албена Шкодрова за кулинарията през социализма в България, "Соц гурме", която неочаквано ме увлече. Дори написах съвсем кратичко ревю в goodreads.

Сега доста се колебя какво да започна да чета - макар че си бях намислила "Мидълсекс", май ще приключа годината с "Прекрасните творения небесни"...

# 669
  • София
Приключих "Един по един" на Крис Картър. Поредната страхотна книга в жанра.
Сега дойде ред, най-накрая, на "Джойленд", с която мисля да посрещна Новата година  Heart Eyes

# 670
Здравейте. Весели празници. Моля, ако някой е чел "Сняг вали" или "Миниатюристът" да даде мнение.  Hug

# 671
Сега дойде ред, най-накрая, на "Джойленд", с която мисля да посрещна Новата година  Heart Eyes

Чудесно!  Heart Eyes

Аз уж се зачетох само в "Снежния човек", а без да усетя съм на 48%  Whistling Мижж, стахотна е! Имам подозрения за убиеца, но ще видим какво ще стане на финала. Simple Smile Впрочем днес се разхождах в парка и имаше хора, които правеха снежни човеци... доста се оглеждах от някъде да не се пръкне някой сериен убиец...  Twisted Evil
Тази година ми беше година на Стивън Кинг, имам около 100-150 страници от първата част на "Под купола", прочетох 4 негови книги, а 2015 май ще е за скандинавските автори.  Heart Eyes

# 672
  • София
Хах, Вили, май всички, чели книгата, вече гледат с други очи на снежните човеци  hahaha.

# 673
  • София
Allexiss, аз скоро писах за "Миниатюристът"
Дочетох "Миниатюристът". Със смесени чувства съм, не знам дали да я препоръчвам или не.
Слагам в скрит текст, защото е дълго, няма спойлери
Скрит текст:
Много ми хареса идеята да чета мрачна, мистериозна книга, ситуирана в Амстердам /през декември просто не мога да понеса да чета за щастливи хора, които се припичат по плажове/. Освен това се надявах да прилича на "Момичето с перлената обица", която много харесвам, но приликата се оказа съвсем повърхностна и само в началото.
Тази книга прилича на театрална драма - героите са ограничен брой и повечето сцени са в една и съща къща, през цялото време си представях приглушени стъпки, промъкващи се силуети и сенки.  Прилича ми и на сапунена опера - по обратите и шокиращите изненади /поне две от тях обаче предвидих, явно съм гледала много сапунки  Simple Smile/ Ритъмът ми се стори неравномерен, започва минорно и приглушено и после се отприщват някакви събития. За езика съм раздвоена, на места ми харесваше, на други ми идваше претенциозен и маниерен. На места губех интерес, на други ме увличаше. Дочетох я с облекчение, че свършва. Очаквах основната загадка да е от съвсем различен характер, да е свързана с миниатюриста, а то...

# 674
  • на североизток от Рая
 Благодаря ви, момичета, че така разпалено коментирате прочетените  книги. Ако не бях запален читател, щяхте да ме заразите, вярвайте ми.  Simple Smile Лу , Скарамуш, имайте предвид, че винаги чакам коментарите ви, пишете нестандартно за книги. Затова не забравяйте да коментирате, заради мен го правете.  Hug Ценя всяко мнение, мога да разгранича наивното от сериозното, обективното от престореното, но всяко едно ми носи полза и ми дава нещо, което търся по принцип в книжните ни другарчета. Благодаря, че ви има и дори когато не пиша тук, чета редовно.

Прочетох "Колибата". Кали и Сиси споменаха, че чакат отзива ми. Ще го дам, но и вас моля за коментар. Който е чел книгата и има какво да напише за нея, моля да го направи, защото аз съм като пиле в кълчища в момента - объркана и разконцентрирана. Ето какво бих казала накратко.

Тежка е тематиката, има убийство и това е достатъчно, да не издавам повече. Обаче от там нататък...
 Темата за смирението, примирението, да се обърнем навътре към себе си и да приемем съдбата си, ми дойде в повече. Сякаш ме  зомбираха, или пък бях в някаква ерес. Като набиване на канчето с думи прости. Размислите и разговорите с Бог ми бяха тежка и трудна за осъзнаване тема. В определени моменти се чувствах смазана, а не пречистена, губех жизнеността си. Честно казано, не знам аз в кой Бог  вярвам, но този тук ми обърка представите. Книгата и прочитът й най-вече, бяха голямо изпитание за мен. Бог, Татко е жена.  Thinking Е, в книгата, де.
 Не съм ровила в нета, не съм чела нищо за "Колибата" предварително, разчитам на вашите включвания. Имам да си изяснявам много неща.

Общи условия

Активация на акаунт