Децата и ските - сезон 2014/2015

• 20 474
  • 240
  •   1
Отговори
# 210
  • София и Морето от време на време
Лекси, това с изпишкването преди ски е важно за всички, независимо от възрастта им, защото като идеш на пистата и някой ти каже "Ходи ми се до тоалетна" просто няма къде да иде. И ще трябва да стиска, а може и да не устиска... Много са такива случаи - тамън излезе групата на пистата и някое дете се сети, че му се ходело и затова ги караме да отиват преди урока. Ако си до базата - лесно, а ако си на Меча поляна или Лалето???фАко щеш вярвай, но и учителите минават от там (двете нули) сутрин и на обяд преди да излязат на урок - а нали се сещаш, че точно на нас не ни е особен проблем да успеем да отидем зад някой бор и то без да се овъртим в сняг и други неща при извършването на дадената дейност. Така че няма чак толкова голям повод за възмущение дъщеря ти.  Peace

И сега да се върна към предните дискутирани въпроси. Малко ще е дълъг поста, ама ... няма как.

Във всяко училище има и много добри и добри и не толкова добри учители. Само че, колкото и добър да е един учител, ако детето не поема ... Е няма как да стане.
От група деца, които започват едновременно от нулата едни напредват по-бързо, други по-бавно , а трети едва-едва. Къде е причината? В учителя или в децата?  

Индивидуалното обучение не винаги е по-добрият вариант. За малки деца (3-6г) особено е препоръчително да са в група, където взаимно се стимулират, защото влиза в роля състезателният елемент. По-миналата седмица работих с едно човече на 3г3м индивидуално - каращо, и по Лале се спускахме - само да минеше група с деца покрай нас и веднага се присламчваше. Децата си търсят деца - това е.

По принцип не всички деца на тази възраст постигат тези неща. Зависи си от детето - физика, психика, концентрация, отношение. Тази девойка беше от изключенията - успяваше да задържа концентрацията си около час, в който правехме Лале и половина и просто в най-долната част на второто спускане буквално блокираше - свалях я между ските ми, след което почиваше по 1ч 45мин. и тогава карахме още.

Има деца, които, макар и на тази крехка възраст, участват активно и съзнателно в обучението, има и такива, на които им се молим да карат, а те реват и не искат или пък блеят накъде, а има и такива, които абсолютно съзнателно бойкотират. Е няма как и едното и другото да напредват еднакво. Едното за 5 дни ще завива с рало и то стабилно и на скорост, а другото, ако успее направо да се спусне се радваме ... Да не говорим и за една друга група деца, които ако спрат да реват е постижение. Защото и такива има - по цял ден мрънкат и реват и трябва да ги успокояваме, което директно пречи на учителя да работи с останалите деца, докато успокоява ревльото. А не става да го захвърлиш отстрани да си реве и да работиш с останалите.
Та какво се получава в крайна сметка? Ако детето ви е от възприемащите и започващите да карат, то учителя е добър. Ако обаче не отдава нужното внимание и старание към урока, то тогава учителя е лош. Да, ама тези деца са в една и съща група и с един и същи учител – тогава – къде е истината?

И пример от предната седмица - 5 деца започват в понеделника. "Карали" са 5 дни преди 1г.
*Един концентриран и старателен, макар да му беше леко трудно - напредва нормално.
*Един не много концентриран, старателен, но му трудно - напредва, но бавно.
*Един блейчо, който като му се скараш е концентриран около минута - каквото успееш да му пробуташ в това време го прави, но веднага след това в следващите 10 мин не го търси ... той си рови в снега и тотално игнорира учителя и подканванията да дойде в строя. Напредва много бавно.
*Един инатлив - държи той да открива топлата вода - не слуша учителя, прави си каквото иска и след като 100 пъти не успее благоволява да чуе някакво обяснение и да се пробва да го направи по добре известния и лесен начин. Това обаче трае 1-2 опита и после се почва пак откриването на топлата вода. Напредва, но също бавно.
*И един бойкотиращ, който на 3-4 мин от обуването на ските скръства ръцете и почва да реве и крещи: "Аз не искам да карам ски, защо майка ми ме е записала. НЯМА ДА КАРАМ!!!" И ляга на снега и с кран не можеш да го вдигнеш. Слава богу родителите на тоя последния имат ясна представа за детето си и бяха казали, че за тях е ОК той да си играе около групата, та целите дни от 3-тия си ги прекарваше в игра в снега.
И петте деца съм ги учила миналата зима от нулата - същите си бяха като поведение, само дето се изморяваха много бързо и правехме много чести почивки тогава и едва на 5 ден отидохме на влека и тогава направо банкет щях да дам, че все пак нещо направиха. А нещото беше да се опитват да се спускат на рало направо, без завои - това се отдаде само на първия от споменатите. В понеделника само той имаше спомен от ралото, с другите припомняхме и вторник следобеда отидохме на влека и почнахме да учим завойчета с рало. Седмицата я завършихме на Меча поляна с 15 спускания за 1 час 45 мин, като бяха бавни като цяло. 1г разлика във възрастта, укрепналата физика и по-трудното уморяване помогнаха. Живот и здраве след 2 април ще дойдат пак и ще дръпнем още напред.  

Относно намалението от 15лв за ски-екип. То не е намаление, а е по-скоро заплащане за ски-екип, което не правите, ако си имате собствен. Преди години децата заплащаха цената на ски-училището и отделно наема на ски-екипа по гардеробски цени като това беше практиката във всяко едно училище. Тоест, ако трябваше така да се заплаща екипа щеше да е не 15лв за 5 дни, а по 12лв на ден.

Броя спускания на ден на даден влек/лифт е в директна обратнопропорционална зависимост от броя деца. Няма как при 10 групи с по 5-6 деца на влека да направят много спускания. В петъка от 11 до 12:45 сме направили 15 спускания на Меча поляна, при положение, че не бяхме бързи при спусканията. Просто нямаше хора. А вчера с друга група – неделя сутринта 13, а следобеда 30 спускания на Меча поляна и децата са готови вече за Лале.

Обикновено последната седмица на януари и целия февруари има много деца във всяко от училищата и стават огромни опашки. Не си мислете, че това за нас е ОК. Напротив - ядосваме се, но просто няма какво да направим. Няма ски-учител на Витоша, който да не си обича работата и да не я работи от сърце и душа. Няма такъв, който да е там заради парите. Ако иде реч само за пари - всички щяхме да сме в Австрия, Андора и т.н., където нещата стоят по друг начин не само като заплащане, а и като условия на труд. Там ски-учителя е ски-учител. Тук сме майка и баща за децата, докато са с нас - обуваме, събуваме, обличаме, събличаме, водим до тоалетна (по-малките разбира се), сервираме, отсервираме и т.н. Надявам се е ясно, че ако не си обичаш работата няма да си тук.

И да дам пример и със собствените ми синове. Големият на 2г11м беше даден в група в ски-училище. Две седмици последователни и не отваряше рало. (Просто ученик-мечта за всеки ски-учител  Wink) Беше най-зле от цялата група - това е промоцията като за колега  Joy И само да уточня, че е карал в друго училище, не при нас, и то с най-добрите учители, които вече от години са в чужбина. След един ден, в който не го бяха включили в някакво състезание, заради това изведнъж отвори ралото и почна за завива. Кара още 4 седмици като нямам спомен дали затвори ските в диагонала тогава или на следващия сезон. На 3г11м започна следващия сезон и за 5 седмици накрая караше с успоредни ски и на следващия сезон на 5г караше карвинг по Лалето след мен.

Малкия го качих на ски януари 2014 на възраст 8г8м (дърто магаре) и на около 12-13 ден каране на ски се спусна по Лалето с мен на нощно каране - излезе ми на рало с диагонал и за 2 спускания го събрах да завива с успоредни ски, щото ми проваляше карането с това рало. Mr. Green Преди това беше карал на Меча поляна и 1 ден на Лалето - 2 спускания.

Възрастта веднага си казва думата – не единия му отне 2 сезона, на другия 12-13 дни …

От миналия уикенд и двамата захвърлиха ските и се качиха на бордове ... Майка им е в ужас от което  hahaha, ама какво да се прави - щом ги влече...

# 211
  • София
Синът ми тази година, на осем години и половина, за първи път отиде на ски училище, организирано от Мачирски. Преди това само веднъж леля му го беше качвала за малко на ски, не беше очарован и дори се учудихме, че прояви желание за ски училището и хем с радост, хем с опасения да не се откаже на втория ден, го записахме. А не е и много по спортуването. На първия втория ден имаше мускулна треска, оплакваше се, че се уморява, но иначе му харесвало. След това каза, че са го хвалили, че напредвал бързо, че можел вече спокойно да се спуска и почти не падал на влека, доволен беше от себе си и със самочувствие, че вече го може ралото и спускането. След това ходихме два пъти с него на Офелиите да ни се похвалел какво е научил (ние не сме скиори). Спускаше се без проблем и се кефеше. Само дето се спуска с протегнати ръце, така са ги учили и май прекалено много го отваря това рало, но явно ще се усъвършенства догодина това. Така че аз съм от доволните от ски училището в група за начинаещи и мисля, че си струваше парите за наученото и догодина сигурно пак ще го запишем, ако има или пък ще търсим учители.

# 212
  • София
Тина К. много търпеливо и подробно е описала нещата относно напредването. Подписвам се! Аз бях доста кратка.

Тук мога да използвам момента да разкажа и за моя син:
на 4 години го качих на ски училище, като му отне десетина дни докато отвори рало. Обикновено до обяд ровеше в снега, следобед решаваше да обуе ските.
На другия сезон почна на завива и стигна до влековете, на 6 години вече тръгна по Лалето. И досега (8г.) поради разсеяност, мързел, предпазливост и други подобни качества, не кара супер добре, но пък се кефи страхотно и не е камикадзе. Доволна съм от това и смятам, че има време да си оправя стила. Продължавам да го пускам в групи, и понякога карам с него.

# 213
Да споделя, 1ви ден малката(3г.3м.) реве и заспива в ръцете на учителката, проспива пиловината ден. Големия (5г.7м.) Също реве. 2ри ден, не искат ски училище, оставихме ги ревящи като магарета и през цялото време се притеснявах от мерак да карат, да не ги откажем за дълго време. Взехме ги супер щастливи, качват се сами на влечката (пътека) големия се спуска 20 метра на големи завои, а малката никакво рало, пуска се право надолу и колкото повече засилва, толкова повече се кикоти. Луда работа са това децата, абсолютно непредвидими...Утре нямало да реват ми казват, ще видим Simple Smile

# 214
TINA.K, Луда Мара, съгласна съм с вас за това, че децата са различни и напредват по различен начин. Но аз знам добре способностите на детето ми и видях с очите си, че второто й т.нар. училище при Мачирски е било напълно излишно, просто защото са били 10 деца на различно ниво в групата (това ми го каза инструкторът, който ми е приятел) и са карали само на рало и супер бавно. След 2 дни на Ветровала с мен, в петък пускаше пистата на Безбог с една почивка на междина и задминаваше всичко живо (сериозните скиори бяха по горите, естествено  Sunglasses). Караше на скорост и почти без рало.
И понеже се повдигна въпросът за цените... ски училище за деца на Бороспорт за 6 дни в група е 128 лв., при положение, че карти за деца до 6 г. не се плащат. Ски градината им е 290 лв. пак за 6 дена с храна, грижи и пълна екипировка. Та, моля да ме извините, ама разликата в цената е сериозна, а за качеството и разнообразието на пистите и съоръженията да не говорим. За мен на Витоша са го ударили здраво на печалбарство, защото себестойността на услугата е много ниска, особено при положение, че взимат по 200 деца на седмица.

# 215
  • София
Напълно съм съгласна с мненията на Принцеса Лея  Peace Цените на Боровец са 3 пъти по-ниски, а пистите и лифтовете са 3 пъти повече, да не кажа и по-голяма цифра.

Синът ми е изключително схватливо и дисциплинирано дете, и миналата година беше толкова подготвен да се научи да кара ски, колкото и тази. Изобщо не съм си и помислила да обвинявам ски учителите - те правят каквото могат. За мен виновни са фирмите, които организират ски училището. Трябва да има някакъв лимит на групите, които могат да карат ски по едно и също време. Бейби влекът не е за 300 човека, просто не е възможно. Също така, групите трябва да се прегрупират още след първия ден, когато всеки учител ще е преценил възможностите на отделните деца. Синът ми беше преместен в група за по-напреднали след обаждането ми в сряда вечерта. Това можеше да стане още във вторник, но кой ли го интересува на какво ще се научат децата - нали са си събрали парите. Не съм съгласна заради по-малки или по-несхавтили деца в групата, моят син да е 3 дни на плинински лагер със ски обувки.

Адмирации към всички ски учители, че се справят с цялата тази какафония от деца (ревящи включително), но не е това начинът, нито цената, за предоставяне на тази услуга.

# 216
  • София
Не забравяйте, че училищата на Витоша предоставят и ежедневен транспорт, който никак не е евтин, а това са понякога по над 50 км в двете посоки. Това относно цените.

Относно прегрупирането на децата: конкретно в нашето училище, практиката е следната:

- в първия ден се обособяват една или повече групи от начинаещи (зависи от общата бройка деца), а тези които "са карали" или са карали, се тестват. В зависимост от показаното се разпределят по другите групи - на място за припомняне, за влек, за Лале. Има деца, които нищо не помнят и почват отначало.

В течение на обучението някои от каралите си припомнят и дръпват напред, някои от начинаещите напредват бързо, и т.н. Местим ги и прегрупираме, така че всеки да е с нивото си. Понякога се случва и повече от един път. Е, случва се дете да смени 1-2 пъти учителя си, но това е по-добре, отколкото да тъпче на едно място. Смятам, че сме оптимизирали процеса.

Обаче: винаги има родители, които казват "Моето дете е карало с мен/друг учител/леля си/ брат си, на Лалето. Защо сега е на влек?!". Обясняваме, че така сме преценили и че най-важното е безопасността. Ако детето не ни се вижда достатъчно стабилно, няма шанс да го пратим на червена писта, колкото и да ни се сърдят.  Те, ако желаят - да си го водят. Подобни рискове са оправдани при индивидуално обучение, когато, ако детето закъса, все някак ще го свалим. Ако са 7-8 още, обаче, няма как да стане.
Друг е въпросът, че на влека се правят упражнения и се изчиства техника много по-ефективно. На Лалето често просто се оцелява, особено в почивните дни, когато има навалица.

# 217
  • София и Морето от време на време
И при нас (а и не само) практиката е същата. Достатъчно години опит и стаж имам зъд гърба си, за да го твърдя.

И да допълня за още един вид деца - карали на Банско, Пампорово и т.н., където има пътеки. Та тия деца може и да се спускат с рало, но не могат да се изкачват. И това автоматично ги поставя в начинаеща група, където да се научат да се изкачват, защото без това просто няма как да карат на Витоша. За съжаление нямаме пътека. В момента, в който овладеят изкачването и спиращо рало отиват на влека. Веднага, когато са стабилни на влека пред Алеко и като каране ги водим на малката паничка на учебната да ги научим да се качват и след това на Меча поляна. Там прекарват малко повече време някои от тях, защото следващата стъпка е Лалето, а то си е сериозна писта и няма как да заведем там дете, което не е супер стабилно и за там.

Убедена съм, че и никой родител не би искал да водим детето му на Лале, ако това носи риск за здравето и живота му. Обаче и да иска - ако според нас детето не е затам - никой от учителите не би рискувал.

Нон стоп се обсъждат деца, кое как кара, как напредва, дали вече става за влек, за Лале и т.н. Шефката всеки ден на обяд влиза при нас и ни пита един по един как вървят нещата. Освен това ние самите винаги, когато се откроява дете от групата (в която и от двете посоки да е), сами я търсим за решение на въпроса.

# 218
  • София
Здравейте,

бихте ли споделили впечатления ако някой е водил деца на ски в чужбина. ние решихме да съчетаем ученето на децата да карат ски с малка почивка за нас (тъй като и двамата с баща им сме некаращи ски). Децата са много ентусиазирани, единственото което ме притеснява, е че няма да разбират нищо от обясненията. Събрах доста мнения на познати според, които това не е проблем.

Бихте ли дали и вие мнение по този въпрос, тъй като видях че доста учители по ски се включват и коментират, а и доста родители, които карат ски ще имат по-добра представа как се обучават децата.

Тъй като това е първият спорт, който никога не съм пробвала и на който записвам децата съм леко притеснена.

И двете за първи път ще се качват на ски (малката е на 5, голямата на 6,5), както и ние ако съберем кураж.

# 219
  • София
Водили сме детето миналата година в Австрия с нас, исках /и дори се бях разбрала с нея/ да кара с група, за да може с баща й също да караме, а тя не е начинаеща, от 2 г. пуска и червени писти. За съжаление там се разболя, което не й попречи на карането, но с нас, не посмях да я дам с група с температура първите 3 дни, а после и не поиска. Laughing
За мен в чужбина има много повече възможности за деца, вкл. и начинаещи, не се притеснявай!

# 220
В момента сме в Австрия на ски, живеем от няколко месеца във Виена и децата ходят на детска градина, но не говорят немски и разбират съвсем малко. Записахме ги на ски училище за големия на 5 г.,и ски детска градина за малката 3 г. Първия ден реваха много, аз съм писала и по-напред. Ако, не бяхме платили целия курс щях да се откажа. Но децата днес им е 5ти ден са супер щастливи и големия иска да живее тук. За дребосъчката нещата са по скоро игра в снега, ходене със ските, возене на пътека и пускане право напред с подтичващия учител до нея. Големия обаче днес вече е на паничката, прави рало, завива, спира и с успоредни ски. Ходят на училище от 10 до 12:30 после обядват и играят до 14 часа, вземаме ги и карат след обяд с нас. Училището е самостоятелно със свои си пътеки, заградено, децата не са сред други скиори. За разбиране, според мен се ориентират добре по това какво им показват учителите и какво правят другите деца. Напредналите групи са по пистите.

# 221
  • София
Здравейте,

благодаря за отговорите, разсеяхте още малко моите притеснения. Като се прибирем след Великден ще кажа дали сме станали горди скиори  Simple Smile

# 222
При нас сезонът плиключи и реших да споделя мислите си за следващата година.

Малкият син е на 3 (навърши ги януари) и нямахме приемлив вариант за училище. Частните уроци са прекалено скъпи и за тази възраст, поне за нас, не беше оправдана сума.  Караше с нас, много му харесваше, което е най-важното на този етап.  Няколко дни ходихме без него, защото с него ние не можехме да ходим на писти, които ни харесват.  "Големият" син е на 6 (догодина ще е на 7), при него уроците определено много помагат. 

Другата година (да не ни мине котка път) и двамата ще са на училище по ски.   Ние вече оглеждаме и обмисляме за кои курорти да си купим карти  Wink

# 223
  • София
Здравейте,

да споделя моите впечатления от приключилата ски ваканция. Голямата се справи много добре, след първите 2 трудни дни вече ходеше с по-голямо удоволствие. Особено последните 2, когато я преместиха в напредналите. Малката беше тотална контра на ски обучението. Само един ден е правила упражненията останалите е тичала, играла, сърдила се итн...Отчитам, че комуникацията е била проблем, не толкова заради обучението, колкото че децата не са могли да общуват с другите деца. Иначе учителите са говорили само на немски поради преобладаващата немско говоряща част от групата, но за сметка на това бяха много амбизиозни да научат децата да овладеят ските. Разбрахме се следващата година да опитаме пак с малкото, може би ще я пусна преди това на едно ски училище тук.

# 224
Другата година (да не ни мине котка път) и двамата ще са на училище по ски.   Ние вече оглеждаме и обмисляме за кои курорти да си купим карти  Wink

сподели резултати от проучването направо, като понапредне, че да току виж и аз така подходя Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт