Правоговор

• 47 442
  • 645
  •   1
Отговори
Момичета,от известно време се чудя и мая,от къде за Бога дойде това ''мъж ми'' , ''детенце''-вместо детето ?
Не знам тези,които го изричат,дават ли си сметка,че звучат като някакъв негър,говорещ развален български език или като човек,пропуснал сериозни уроци по изговаряне правилно на думите,използване  на род,умалително и прочее.....
Не обиждам никого,искам да го подчертая.
Та наистина от къде дойде тази ''мода''?

# 1
Той и правописа не е китка.  Laughing

# 2
Аз подивявам от "хубава вечер" вместо "приятна вечер".

"Мъж ми" е архаично.

# 3
  • В градината...
Да, мен също много ме дразни форумското "детенце", като става дума за детеТО, собственото дете, ще кажеш, че е някое неопределено същество.

А също и откъде дойде модата да се казва "по-натам" /като се има предвид по-нататък във времето/. По-натам може да кажеш за място  Naughty

И прословутото: "няма КОЙ да питам "- е тва съвсем неудушевено ми звучи. Лошото е, че и по медиите върви същата гадост.

Искам да отбележа, че и трите примера не съм ги чувала от мои познати, в моя град. Може да има влияние и регионът  Thinking

# 4
  • София
Мен ме дразни "мъжО", направо ме втриса, звучи ми много ...просташко да кажем  Rolling Eyes Но предполагам, че използващите го нямат такава нагласа.
"Мъж ми" някак малко по-добре ми звучи.
"Детенце" също не употребявам и си поправям близките и приятелките  hahaha На непознати или по форумите нищо не казвам, но на по-близки веднага казвам, че се слага окончание  hahaha
На мен не ми изглежда толкова, като неправилен говор, колкото като някаква "поза".
Сега, като съм бременна съм заобиколена от умалителни, от принцеси, от "Нека бебе е здраво", "Детенце кога ще се ражда"...Сестра ми пък редовно я питат"На колко станахте" и тя изрежда годините на цялото семейство  hahaha

# 5
Какво й е на хубавата вечер/ ден?
Вярно, по-помпозно звучи от добре изгладеното "приятен". И все пак...

# 6
  • Mars Hotel
И защо пък точно негрите да говорят развален български? Другите чужденци са все научни сътрудници в БАН сигурно.

# 7
Думата "бремелинки" ми е противна, както и думата "бебеправене". Всички до момента думи и изрази съм ги чула/видяла тук  Mr. Green без това само

# 8
Аз се дразня от обръщенията на име без съответното окончание от сорта на "Борис, ела тук!".

# 9
Аз се дразня от обръщенията на име без съответното окончание от сорта на "Борис, ела тук!".

И аз така се дразня, само че за женските имена. Съседите си кръстиха детето Пена. Постоянно чувам "Пени, ела тук", вместо "Пено, ела тук". Лигава работа.

# 10
Какво й е на хубавата вечер/ ден?
Вярно, по-помпозно звучи от добре изгладеното "приятен". И все пак...
Преди английският да стане жизненонеобходим на всяко живо същество на територията на република България, аз лично не бях чувала изразите - хубав ден, хубава вечер и прочее.

Какво помпозно има в прилагателното " приятен"?

# 11
Нищо.
Моля, прочети ме пак.
Макар и чуждоземка, "хубав" е вариант да разнообразим. 

# 12
  • София
Ужасно се дразня от мекането - работиМЕ, пишеМЕ...
Като епидемия е. Толкова ли не могат да спрат на М?

# 13
"МъжО" не ми харесва никак, звучи ми сякаш за някакво животно се говори. "Мъж ми" се е случвало и аз да го използвам, но рядко, обаче "ММ" ме разбива - звучи ми като марката цигари.
"Свеки", "доки" и "педи" - ужас!!!  Sick Като ги чуя ми призлява!
"Детенце" ми е твърде безлично и неопределено, сякаш за някакво си там детенце се говори, а не за моето/твоето дете.
Мекането също не ми харесва.
Употребата на множествено число, когато се говори/пита за детето - "на колко сте", "колко зъбчета имате", "хапвате ли си добре", "растете ли" и прочее - не ми харесва и не го разбирам. "Най-любимо" си ми остава  "хайде да акаме, баба".  #Crazy  В този момент си представям как заедно сядат, едната на гърнето, другата на тоалетната чиния и си акат.  Crazy

# 14
Мен ме дразнят малоумните умалителни- " парички" се сещам на прима виста. А това кексене, вместо правим секс, е на път да ме откаже и от сладкото изкушение и от физическото такова  Sick

Общи условия

Активация на акаунт