Правоговор

• 47 444
  • 645
  •   1
Отговори
# 15
  • София

А също и откъде дойде модата да се казва "по-натам" /като се има предвид по-нататък във времето/. По-натам може да кажеш за място  Naughty

И прословутото: "няма КОЙ да питам "- е тва съвсем неудушевено ми звучи.
Тия па как ги измисли... hahaha smile3544
Натам и нататък е едно и също, а кой си е съвсем "удушевено" tooth, но правилното е кого.

# 16
  • В градината...
Ами да -  казваме "по-нататък" или "по-натам" за място, посока, а за време само "по-нататък" /след време/. Не може за време да се каже "по-натам".  Това излезе отскоро и то не съм го чувала лично, а само във форума.

# 17
  • София
Няма такова нещо Wink

# 18
Перуника, не мога да те разбера, кое точно те дразни?

# 19
И аз да се включа, че иначе няма къде да се оплача Simple Smile))
Също много ме дразни "Хубава вечер". На подобни пожелания винаги отговарям с "Приятна и на теб."
Дразня се и на "мерси", вместо нашенското си "благодаря".
Дразня се на думи като бебка, биба и подобни.
Дразня се, когато някой ми говори за детето си в първо лице множествено число. В т.ч. и бременеем(заедно с бащата).
Въобще, много съм раздразнителна на тема правоговор Simple Smile

Забравих да включа и "Извинявам се" при положение, че правилното е "Моля, да ме извините" или по-семплото "Извинявай". Но това "извинявам се" е толкова навлязло в речта, че само на мен май ми прави впечатление.

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 23:41 от Shamsina

# 20
  • Варна
Не мога да обясня защо, но "Хубав ден" ме вбесява.

# 21
  • Blondeville
Мен ме дразнят например "Ти си преценяш", "отивам да пазаря", "имам в/на предвид" масово бърканото ударение -  училищА, вместо правилното учИлища, ще допълвам още  Wink

# 22
Мен ме дразнят например "Ти си преценяш", "отивам да пазаря", "имам в/на предвид" масово бърканото ударение -  училищА, вместо правилното учИлища, ще допълвам още  Wink

Блонди Ана, това май малко диалектно идва - чувала съм изразите от хора от Добрич и региона.

# 23
"Днес ще хапваме" вместо "днес ще ядем" или "много обичам да хапвам" вместо " много обичам да ям". Не мога да разбера, какво лошо има в глагола "ям" newsm78

# 24
  • Blondeville

Блонди Ана, това май малко диалектно идва - чувала съм изразите от хора от Добрич и региона.

Диалектно е, да, но за съжаление доста разпостранено и ме дразни.  Wink

# 25
.....
В т.ч. и бременеем(заедно с бащата).

Това ме подсеща за "кога ще се раждаме?".

# 26
.....

Нормалното развитие на предходното състояние Simple Smile)) Интересно е дали питащият се причислява към групата на раждащите.

# 27
"Днес ще хапваме" вместо "днес ще ядем" или "много обичам да хапвам" вместо " много обичам да ям". Не мога да разбера, какво лошо има в глагола "ям" newsm78

На мен "Какво има за хапване?"* ми e много омразно.
Заради думата "хапване"  и заради подтекста - сякаш съм задължена да готвя.
Аз да не съм робинята Изаура, ама ха.

*мой близък роднина имаше нещастието по време честите си на гостувания в дома ми да задава горния въпрос. Е, отучи се.

# 28
.....

Нормалното развитие на предходното състояние Simple Smile)) Интересно е дали питащият се причислява към групата на раждащите.

Кой знае, може и да се причислява.  Joy 

# 29
Напоследък се дразня много на "влезна", "излезна" и "слезна".

Общи условия

Активация на акаунт