Правоговор

• 47 513
  • 645
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Не съм предполагала каква нервна криза мога да докарам на някоя, ако кажа "Горките хорица..." или отида да хапна нещо Joy
Да не говорим, че нямат общо с правоговора. Нормални думи, фигурират в речника. По-добре си пийте хаповете. Flutter

# 136
...или си ги хапнете  Laughing

За мен хапване е малко като в онази реклама на дъвки Орбит: след ядене и похапване.
Яденето е солидно хранене. Сядаш на масата, ядеш и се наяждаш.
А хапването е колкото да си залъжеш глада, но да ти остане място за....ядене.

Предполагам, че хората, които предпочитат да "хапват", вместо да "ядат", се притесняват да не изглеждат лакоми отстрани.

# 137
Темата е много сложна! Много сме назад с понятията "правоговор" и "правопис", но... това е положението! Ежедневието, системата, образованието и много други причини, които водят до безизходица.

# 138
Абе изобщо не е до система, нито пък до безизходица. Работа си трябва. И учене.

# 139
  • Варна
Дразнят ме "инджекция" и "худяло". Много ми е трудно да приема и когато възрастни хора говорят за себе си или други възрастни с умалителни - "Крачето ми/ти ...".

# 140
Не мога да кажа, че се дразня, но като чуя "плевмония" и ми идва да поправя въпросния.

# 141
Записвам се при вас, страхотна тема   bouquet

Ненавиждам глагола "пазаря"  #2gunfire

# 142
  • В градината...
Знам, че са синоними, но много ме дразни форумското "меря", когато става въпрос за теглене, т.е., мерене не на ръст, а претегляне. Сефте тук го срещнах  Naughty
Бременните ходели да се мерят, а не да се теглят и пъвоначално изпаднах в недоумение - какво им мерят точно  Thinking

# 143
  • София
Мерят им обиколката на корема, височина на маточното дъно, кръвното налягане, пулса, а на ехограф се мерят разни показатели на бебето като обиколка на главата, дължина на бедрената кост, дължина на цялото бебе и други подобни неща.

# 144
  • В градината...
Да, знам, но те казват - мериха ме и бях еди колко си килограма.

# 145
  • София
Меря означава измервам. Не виждам какъв е проблемът.
Не е ли възможно да се измери тегло?
Все едно да кажеш, че не е възможно бременната да са я теглили на буксир. tooth

# 146
  • В градината...
Ако е измерване на килограми, е ясно. А като си има по-точна дума "тегля", защо да се казва меря  Thinking За меря винаги трябва да има някакво пояснение.

# 147

Все едно да кажеш, че не е възможно бременната да са я теглили на буксир. tooth

О, а в нашия край се "носят" не водят  Joy

# 148
О, а в нашия край се "носят" не водят  Joy
Силистра? Само познати от онзи край съм чувала да си носят колата на ремонт, детето - на лекар.  Laughing

# 149
  • В градината...
Разград, Русе, Търговище и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт