Правоговор

• 47 457
  • 645
  •   1
Отговори
# 615
  • Ямбол
... ЗАНДАЛИ, направи ми деня!
Ей това също ми е много дразнещо. Как се прави ден? Пак ли е взето наготово от "мейк май дей"?
Ако е някакъв израз в английския, то на български звучи тъпо.

# 616
  • София
... ЗАНДАЛИ, направи ми деня!
Ей това също ми е много дразнещо. Как се прави ден? Пак ли е взето наготово от "мейк май дей"?
Ако е някакъв израз в английския, то на български звучи тъпо.

Да, от английски е. Буквален и неправилен превод. Като "не си в обувките ми" и подобни изрази.

# 617
  • София
С подобни изрази някои демонстрират познания по английски.  Laughing
Често срещам тук и израза - тази книга/филм... не е моята чаша чай. hahaha

# 618
"Направи ми деня" и други подобни ми бъркат в мозъка. Simple Smile Преди време беше същото, когато прочетях "фен". Вече не ми прави впечатление. Вероятно ще свикна и с "усмихването на деня".

# 619
  • Down south
Идиомите тук,  както и на други места са част от речта и се ползват изключително много. Все още срещам такива, които не знам какво означават.
Навлизането на английските идиоми в българската реч не ме  изненадва, но за сметка на това, ползването им в буквален превод, ми се струва неудачно.

# 620
  • Ямбол
Разбира се, че е неудачно.
Ние имаме ли израз подобен на този за правене на деня, което в превод би трябвало да значи, че някой/нещо ме прави щастлив, доволен?

# 621
"Направи ми деня" и други подобни ми бъркат в мозъка. Simple Smile Преди време беше същото, когато прочетях "фен". Вече не ми прави впечатление. Вероятно ще свикна и с "усмихването на деня".

"Усмихването на деня" не е английски идиом, тъй че си го ползвайте спокойно, натурален нашенски. За други като него, възникнали скоро, без да са буквализми от чужди езици не се сещам, та ето ви го и уникат.  Laughing

# 622
Разбира се, че е неудачно.
Ние имаме ли израз подобен на този за правене на деня, което в превод би трябвало да значи, че някой/нещо ме прави щастлив, доволен?

Идиом май нямаме, но има много фрази, с които можеш да го преведеш, според както ти пасва на ситуацията.

# 623

Извинявам се за трите поста един след друг, но ако редактирам, ще стане тотална яхния с грозде и чаршаф. Постът на Корделия ме подсети за тема, която отдавна ми се върти из главата. Направих я, заповядайте. Корделия, бих те цитирала там, но не знам дали си съгласна, затова оставям решението на теб.

# 624
" Кого усмихнахте днес?", отвратително звучи. Успешно можем да го заменим с " Кого озъбихте днес?" Mr. Green

# 625
"Усмихването" съм ползвала само в "усмихна ме" или "усмихна ми деня", много рядко, и то само в конкретен контекст; но озъбването много ми хареса, веднага го крада, Вергия.  Laughing

# 626
Идеята и аз съм я откраднала Laughing. Моята зъболекарка казваше " Трябва да дойдеш утре да те озъбя" като ми слагаше мост, и "ела във вторник да те коронасям" като правех коронка Simple Smile

# 627

Извинявам се за трите поста един след друг, но ако редактирам, ще стане тотална яхния с грозде и чаршаф. Постът на Корделия ме подсети за тема, която отдавна ми се върти из главата. Направих я, заповядайте. Корделия, бих те цитирала там, но не знам дали си съгласна, затова оставям решението на теб.

Nickkie, сега прочетох поста. Нямам против. Simple Smile

# 628
Идеята и аз съм я откраднала Laughing. Моята зъболекарка казваше " Трябва да дойдеш утре да те озъбя" като ми слагаше мост, и "ела във вторник да те коронасям" като правех коронка Simple Smile

Joy Joy Joy ахахахахаха не, това просто ме разби!   smile3521Joy Joy Joy

# 629
  • Ямбол
Харесва ли ти да вдигаш стари теми?

Общи условия

Активация на акаунт