Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 137 738
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 200
  • Ямбол
Докато са държавни училища, ще се съобразяват с държавните изисквания.
Разбира се, че трябва да има регламентиран прием и той трябва да е еднакъв за всички такива училища.
Иначе правят държава в държавата.

Е, и как точно ще стане??? Ще се вдигнат всички с децата от Варна да ходят на СМТ? Или пък всички от София ще се вдигнат за Преглед на знанията по математика във Варна?....
Не те знам в какво училище си учил, обаче нямаш математическа мисъл.
Ще стане така, както се кандидатства например след седми клас. Един изпит в един ден в един час. Всички се явяват в гимназиите, в които кандидатстват или където е определено и после с оценките си от този изпит кандидатстват в МГ Варна, ако искат и в други училища, тяхна работа.

# 1 201
НВО-то, което е в строго определен ден и от този ден зависят следващите години от живота на детето, при това в една доста лабилна възраст, е безумен стрес, а за малшанса точно този ден нещо да не е наред, да не говорим. Евала на СМГ (поне за след 4 клас) и на всички други у-ща, в които приемът не зависи само от едно представяне. Всяко у-ще трябва да има свободата да приема и обучава така, както прецени.

# 1 202
  • Ямбол
Който се плаши от мечки, не ходи в гората. Ако някой смята, че за детето му е стрес, може да не го подлага на стрес и да го остави в обикновено училище.
Може съвсем спокойно да се добавят няколко по-трудни задачи към НВО, както е в седми клас и готово.
При положение, че с новия закон основното ще се завършва седми клас, тогава ще се издава и свидетелство, под което ще стои - завършил МГ. Еднаквите свидетелства трябва да са издадени от еднакви училища, в които всеки е влизал по еднакъв начин.

# 1 203
  • София
Идеята на приема след 4 клас в СМГ е търсенето на таланти, с които училището да работи. Това няма нищо общо с масовото НВО. И тъй като идеята е издирването на таланти, най-логично е те да се търсят сред първенците в сериозните състезания.
НВО е друга бира, която в най-скоро време трябва да се промени в посока отпадане на матурите като средство за прием.

# 1 204
Идеята на приема след 4 клас в СМГ е търсенето на таланти, с които училището да работи. Това няма нищо общо с масовото НВО. И тъй като идеята е издирването на таланти, най-логично е те да се търсят сред първенците в сериозните състезания.
НВО е друга бира, която в най-скоро време трябва да се промени в посока отпадане на матурите като средство за прием.
Сама казваш - СМГ. Законът не се пише за едно училище.В България има над 30 МГ и ПМГ. И идеята не навсякъде е откриването и работата с таланти. А и талантливи деца има и в други области. Не само в математиката.

# 1 205
  • София
Ако СМГ наистина е толкова различно от останалите, може би трябва да има друг статут. А репликата ми беше към призива на Лиляна за НВО в 4 клас. Само това остава.

# 1 206
Ако СМГ наистина е толкова различно от останалите, може би трябва да има друг статут.
Това съм си мислела винаги. Да го направят държавно училище и да разрешат независим собствен прием.

# 1 207
А защо всяко у-ще да няма независим прием?

# 1 208
Защото тогава всяко дете ще трябва да се яви на изпит във всяко училище. Държавните училища имат самостоятелен прием и след седми клас.

# 1 209
  • Ямбол
.... А репликата ми беше към призива на Лиляна за НВО в 4 клас. Само това остава.
Аз написах, да има допълнителни задачи в НВО по избор, на тези, които желаят да кандидатстват.
Какво против това имаш?

# 1 210
Защото тогава всяко дете ще трябва да се яви на изпит във всяко училище. Държавните училища имат самостоятелен прием и след седми клас.
Не, няма да се явява във всяко у-ще, а само в у-щата, които си е избрало. И изборът му ще има смисъл, защото у-щата ще бъдат наистина различни помежду си.

# 1 211
Не, няма да се явява във всяко у-ще, а само в у-щата, които си е избрало. И изборът му ще има смисъл, защото у-щата ще бъдат наистина различни помежду си.
Grinning Личи си, че си доста далеч от седми клас. Мога да продължа дискусията, но е безсмислено. Когато ти дойде до главата, тогава ще разбереш какво имам предвид.
Но представи си за миг. В София има десетина хиляди кандидат-гимназисти. А най-желаните гимназии се броят на пръстите на двете ръце, да не кажа едната. Картинката нататък може да си я нарисуваш сама, ако всяко училище има собствен изпит и прием.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 22:26 от Анонимен

# 1 212
Първо, не съм толкова далече като родител, второ, като учител, и накрая - имам ясни спомени от времето, когато се кандидатстваше с отделен изпит във всяка езикова гимназия и всяка математическа. И имахме ясна идея къде точно искаме да учим, а не където ни приемат.

# 1 213
Докато са държавни училища, ще се съобразяват с държавните изисквания.
Разбира се, че трябва да има регламентиран прием и той трябва да е еднакъв за всички такива училища.
Иначе правят държава в държавата.

Е, и как точно ще стане??? Ще се вдигнат всички с децата от Варна да ходят на СМТ? Или пък всички от София ще се вдигнат за Преглед на знанията по математика във Варна?....
Не те знам в какво училище си учил, обаче нямаш математическа мисъл.
Ще стане така, както се кандидатства например след седми клас. Един изпит в един ден в един час. Всички се явяват в гимназиите, в които кандидатстват или където е определено и после с оценките си от този изпит кандидатстват в МГ Варна, ако искат и в други училища, тяхна работа.

Е, слава богу, че такова безумие няма, един изпит, в един ден, и на база на това да се решава всичко. Че понякога и най-големите таланти може да нямат ден... Говорим за 4-класници все пак... В това отношение водещите МГ са си изработили сравнително добра система за прием, добре, че не зависи от Лиляна...

Последна редакция: ср, 29 апр 2015, 09:54 от Rumen_s

# 1 214
  • Ямбол
Да разбирам ли, че имаш желание законът да се направи така, че да обслужва само частни интереси?

Общи условия

Активация на акаунт