Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 137 903
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 650
Предлагат промяна в начина на балообразуване. Вместо оценките по БЕЛ и математика да се взема общият успех от седми клас и предмет, който училището ще избере като балообразуващ.
Коментира се и  проектозаповедта за датите на провеждане на НВО и матурите, които ще бъдат в два последователни дни, както и предложените промени в структурата на НВО по БЕЛ и математика за седми клас.

# 1 651
  • най-шареното място
Цитирам кратък информативен пост от темата на бъдещите седмокласници /вмъквам само датата/
Промените обаче ще ощетят и бъдещият 6-ти клас /които вече са преминали пред 1/3 от подготовката си за НВО след 7ми клас. Както и зрелостниците.

Пишете и вие! Днес  - петък.

Утре /21.08/изтича срока, до който могат да се изпращат предложения, становища и мнения
на сайта на МОН-има даден имейл.   a.tringov@mon.bg

Призовавам всеки, който има желание да се включи и ни подкрепи в "неравната" борба с държавната структура МОН.Основните искания Дидева ги е синтезирала в две основни точки, а именно:

1.Задължителен почивен ден  между двата изпита за 7 и 12 клас;
2. Запазване на начина на балообразуване на кандидатстващите след 7 клас ученици.

# 1 652
Днес изглежда е минало второ четене (http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B … D0%B5_554697.html), в програмата на Парламента също присъства (http://www.parliament.bg/bg/plenaryprogram), но никъде не откривам никакви други новини. Ако знаете нещо по въпроса...

# 1 653
Със сигурност върви второ четене, но не знам дали са го приели целия.

# 1 654
  • София
Върви второ четене в зала вече 2 дни, но са далеч от приключване Wink
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/04/2603472_deputatite_oth … predlojenieto_za/

# 1 655
  • Ямбол
Както са го подкарали, има шанс да го приемат и обнародват преди нова година и да влезе в сила от следващата учебна.

# 1 656
А някой знае ли какво стана с предложението в езиковите гимназии да се приемат ученици и от 5-ти клас?

# 1 657
  • Ямбол
Аз прехвърлих проекта на закона, който са разглеждали миналата седмица и не срещнах никъде нещо дори и за математическите, които уж се съгласиха да имат пети клас.

# 1 658
  • София
Ето това е доклада от Комисията по образование, който върри на второ четене в зала
http://www.parliament.bg/pub/plenary_documents/553-09-19_Doklad_ … ne_ZPUO%20(1).pdf
В доклада фигурира като одобрен от комисията само приема от 5 клас в математически гимназии - вижте чл.38, ал.3, но все още този текст не е гласуван.
Както бях писала и преди - чак след като бъде обнародван в Държавен ветник закона, ще стане ясно какво чака децата ни  Mr. Green

# 1 659
  • нейде там, където ....
Ето това е доклада от Комисията по образование, който върри на второ четене в зала
http://www.parliament.bg/pub/plenary_documents/553-09-19_Doklad_ … ne_ZPUO%20(1).pdf
В доклада фигурира като одобрен от комисията само приема от 5 клас в математически гимназии - вижте чл.38, ал.3, но все още този текст не е гласуван.
Както бях писала и преди - чак след като бъде обнародван в Държавен ветник закона, ще стане ясно какво чака децата ни  Mr. Green

В същия този доклад, чл. 37, предложение на Милена Дамянова и група народни представители:

" При условията и по реда на този закон математическите, природоматематическите, езиковите и хуманитарните гимназии могат да приемат ученици от V клас
...
Комисията подкрепя по принцип предложението."

# 1 660
  • София
jd
Аз точно това имах предвид, че чак когато го обнародват закона ще се види какво се случва с приема от 5 клас. Лично и аз искам да приемат ранен прием в езиковите, защото на там има интереси моя син Wink

# 1 661
  • Ямбол
Те това не го ли отмениха после?

# 1 662
Благодаря ви за отговорите!   bouquet
Те това не го ли отмениха после?
Питах, защото и аз нещо чух, че като поутихнали дебатите около приема след 4-ти клас, май идеята тихомълком е отпаднала. Но не знам доколко е актуално това и дали няма ново развитие по въпроса. Силно се надявам да има и текстовете по-горе да са на дневен ред!

# 1 663
  • най-шареното място
Цялостното впечатление беше, че има добри шансове за ранен прием, където това може да се направи. Ако не бъркам искаха стандарти. Това е лесно понеже има работещи системи, които могат да се опишат.

По-интересното е ако го разрешат и специално регламентират, дали  много ЕГ ще искат да направят такива паралелки. Последно слушах разговор с директор /жена беше/, че било рано. Предлолагам за да си карат по плана. Иначе поне системи учебници колкото искаш.

# 1 664
За рано - колко да е рано, нали децата учат езици най-добре именно като са по-малки... Ако някой чуе нещо повече по въпроса, моля ви, споделяйте тук, ще ви чета.

Общи условия

Активация на акаунт