Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 601
  • 2 346
  •   2
Отговори
# 1 785
  • София
През 91-ва вече беше разграден двор. Преди 89-та никой, който държеше да кандидатства, не си правеше експерименти, за да не му намалят поведението. Три неизвинени си бяха три неизвинени. Даваш примери с учители, които и тогава, и сега са единици. А и е доста по-добре да не ти знаят името, защото така по-лесно им попадаш на радара. Повечето учители са като повечето счетоводители, инжерени, продавачи, монтьори и т.н. - обикновени хора, които си вършат работата точно толкова, колкото и болшинството от населението. Каква е вероятността 90 процента от работещите да са средна хубост, а ти да очакваш 90 процента от учителите да са много близо до идеалното? Също толкова, колкото да спечелиш от тотото.
Ако под индивидуален подход разбираш на теб да дава едни задачи, а на Пешо други, и така 40 човека в клас с различни задачи най-индивидуално, то тази жена трябва да е имала поне два клонинга. За 45 минути няма как да се обърне индивидуално внимание.

# 1 786
През 91-ва вече беше разграден двор. Преди 89-та никой, който държеше да кандидатства, не си правеше експерименти, за да не му намалят поведението. Три неизвинени си бяха три неизвинени. Даваш примери с учители, които и тогава, и сега са единици. А и е доста по-добре да не ти знаят името, защото така по-лесно им попадаш на радара. Повечето учители са като повечето счетоводители, инжерени, продавачи, монтьори и т.н. - обикновени хора, които си вършат работата точно толкова, колкото и болшинството от населението. Каква е вероятността 90 процента от работещите да са средна хубост, а ти да очакваш 90 процента от учителите да са много близо до идеалното? Също толкова, колкото да спечелиш от тотото.

Андариел, изобщо не бяха единици. Мога да понапиша още поне 2-3 примера с мои учители до 7 клас(а те учителите ми бяха не много повече). Просто хората си вършеха работата, а не се извиняваха с огромния випуск или дисциплината. И нали разбра за какво училище става на въпрос. Съвсем не елитно и престижно. В такова училище учителите не бяха от престижните и известните.
Не завиждам изобщо на учителите в ДУ в момента, но когато човек иска нещо ще го направи, а няма да търси причините навсякъде  другаде(брой деца, родители, дисциплина, учебници, хорариум), но не и в себе си.

Говорех именно за 89 година когато разказвах за дисциплината по горе. През 91 г. нещата съвсем бяха утекли, но и 89 г. изобщо не може да се характеризира с желязна дисциплина и ред. Няма да забравя как се изнесохме няколко дни на площада покрай протестите и никой нямаше нито едно неизвинено отсъствие. И си имаше пушалнята зад училището(дори си пушехме с някои от учителите), и си ходехме по дискотеки до след 8 часа  Grinning И имаше ексцесии в часовете покрай един-двама съученици без намаляване на поведението им.

# 1 787
И си имаше пушалнята за училището, и си ходехме по дискотеки до след 8 часа  Grinning И имаше ексцесии в часовете покрай един-двама съученици без намаляване на поведението им.
О, това вероятно си го е имало в повечето училища години преди това.
Аз съм завършила преди теб, но и пушалня имаше, и дискотеки, и бягане  от училище...

# 1 788
Да, така е.
Гледам цяла събота е неделя са обсъждани подобни въпроси. Не е по темата.
Нека почакаме.  Peace

# 1 789
  • Sofia
Съботата и неделята ги премахнах. Темата, видно, не се нарича "Всичко за образованието". Не е проблем да си пуснете тема за обсъждане от колко часа да са занятията и как се определя материала за СИП и ЗИП. Ако може да го направите без обиди и персонални определения, би било чудесно. Последното се отнася и за тази тема.

# 1 790
  • Пловдив
Кога да чакаме публикуване в ДВ? Приет е още на 30- ти. В покследните сва броя на ДВ не го намерих. За мен е важно, от кога влиза в сила-от публикуването в държавен вестник, или от следващата учебна година. И за кои класове ще важи.Имам предвид, дали ще важи за деца, които вече са почнали по стария закон, поне за степента в която са в момента.

# 1 791
Принципът е влизани в сила 3 дни след обнародването. Този е голям и уж предвижда съществени промени /мисля, че не са много и не са твърде съществени, но това е друга бира/ и затова срокът на влизане в сила се очаква да бъде по- дълъг, като за някои разпоредби ще е доста големичък /няколко години/.
Следи сайта на Народното събрание:
http://www.parliament.bg/bg/laws
В рубрика "закони" трябва да излезе. Чакаме го всички. Тогава е важно да се прочетат преходните и заключителни разпоредби, където пише кое кога влиза в сила.
Няма да важи само за бъдещите първолаци.

# 1 792
В съобщението на БТА пишеше, че влиза в сила от 1 август с някои изключения: "Законът влиза в сила от 1 август 2016 г. Изключение правят главата за финансирането и имуществото, която влиза в сила 1 януари 2017 г., както и приетата промяна за право за придобиване на шофьорските книжки след завършен 10 клас, която ще влезе в сила от 1 август 2022 г. Субсидия от държавния бюджет за частните детски градини и училища, ще се предоставя от бюджетната 2018 г.". Judy, много благодаря за уточнението, но би ли казала, ако знаеш, къде са писали, че за първолаците няма да влезе и какво е обяснението?

# 1 793
... Judy, много благодаря за уточнението, но би ли казала, ако знаеш, къде са писали, че за първолаците няма да влезе и какво е обяснението?
Получила се е двусмислица. Simple Smile
Писах, че няма да е в сила само за тях, което означава, че няма да се предвиди действие само за бъдещите ученици, а ще действа и за сегашните, в отговор на Мариана. Сиреч- както за тях, така и за заварените ученици ще важи.
Отделни текстове ще важат за категориите случаи, но аз се въздържам от директен коментар, докато не прочета какво е предвидено и за кого важи.

# 1 794
А, добре, извинявам се Simple Smile Много мерси   bouquet

# 1 795
Ама няма за какво да се извиняваш.  Simple Smile
То, моето, си е двусмислено. Понеже аз си знам какво искам да кажа ... Laughing Пък то има значението, което съм искала да изразя, но има и друго, по- различно.

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 08:21 от Judy

# 1 796
Мислех си - като влезе в сила основното образование след завършен 7 клас - нищо чудно да започнат да включват обща диплома при кандидатстване след 7 клас ..., както беше преди сто години.

# 1 797
Отхвърлиха наскоро тази безумица.
То е въпрос не на регламентация в закона, а на подзаконов нормативен акт. Който може да се мени като мартенско време.

# 1 798
Така де,
но вече ще е налице официален документ - Удостоверение/ свидетелство за завършено основно образование  № .../дата... училище... с общ успех (с думи) ...(с цифри) ......

# 1 799
Отхвърлиха наскоро тази безумица.
То е въпрос не на регламентация в закона, а на подзаконов нормативен акт. Който може да се мени като мартенско време.

отхвърлиха - заради бг-маммите, които ги заляха с протестни писма  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт