Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 545
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 815
Сега чакаме да видим новите учебници и програми  Mr. Green
Крепиме единствено мисълта, че имаме още 2 год да се сблъскаме с тях

# 1 816
Въобще нищо не му пречи да си бъде средното образование до 10-ти клас. Навремето ние бяхме до 11 клас, но той беше УПК, като се учеше само първия срок, а през втория срок имахме практика - ходехме на работа, но по 6 часа вместо по 8, както си е по закон за непълнолетни. И се учеха само специални предмети по профила, който си избрал.
Дефакто общото образование си приключваше в 10 клас. В Русия пък си беше поначало до 10 клас.
Не бих казал, че сме по-зле образовани от сегашните абитуриенти. За мен поначало е ненормално да има пълнолетни ученици, че и такива на по 19 години. Той/тя има право да се ожени и да има дете, а е още ученик. Нелепост. В годината на пълнолетието трябва да приключва и училището, а това значи максимум 11 класа.

# 1 817
  • нейде там, където ....
И нещо за промяната в учебните планове по литература след приемането на закона.
"най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството." - не знам дали ще се отнася за всички предмети, но ще следя какво става.

П.П. Знам, че ще има нови планове за всички предмети, чудя се дали всички ще бъдат готови и пуснати за обществено обсъждане до края на месеца.

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 12:00 от jd

# 1 818
  • София
Аз доколкото се ориентирах в закона нови планове трябва да има по всички учебни предмети. Ще видим какво ще измъдрят Mr. Green

# 1 819
  • Ямбол
Ще има нови планове. Ще има нови учебни предмети. Някои предмети ще отпаднат. Всичко това е изговорено в тази тема.
Ако тепърва ще подлагат на обществено обсъждане проектите на учебните планове, то не знам учителите после кога ще се запознаят с тях, кога ще изберат учебници и кога ще си подготвят тематичните разпределения, след като всичко ще е ново.

# 1 820
Стандартите са изработени още при първото внасяне на закона.

# 1 821
А дали са в същия вид сега? Или се предвижда нова преработка?
Все пак доста време е минало оттогава.

# 1 822
А дали са в същия вид сега? Или се предвижда нова преработка?
Все пак доста време е минало оттогава.
На страницата на МОН е публикувано следното:
 СТАНОВИЩЕ НА МОН
15 октомври 2015 г.
Във връзка с публикации в днешните медии уточняваме, че нормативните документи, които Министерството на образованието и науката подготвя в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, все още не са оповестени на интернет страницата на Министерството. Затова подчертаваме, че всяка информация, свързана с наредбите за държавни образователни стандарти, се основава на субективни предположения и интерпретации.
След публикуване в Държавен вестник, брой 79. от 13.10.2015 г., на Закона за предучилищното и училищното образование започна интензивна работа по изготвянето на държавните образователни стандарти, предвидени в чл. 22.
В съответствие с изискванията на закона в едномесечен срок от неговото обнародване трябва да бъдат приети с наредби държавните образователни стандарти за: общообразователната подготовка; за учебния план; за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.
По проектите на посочените стандарти работят комисии, в които са включени учители, представители на висши училища и на научната общност, както и представители на синдикати, на неправителствени и браншови организации и експерти.
След приключване на работата на всяка от комисиите и след изработване на съответните проекти на наредби, проектодокументите ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане.

# 1 823
Убедена съм точно в това- стандартите не са готови.
Никой не се е ангажирал наличните такива или
...изработени още при първото внасяне на закона.
да станат действащи по новия закон.

# 1 824
  • Ямбол
Някои издателства имат вече учебници по тези нови стандарти. И то от няколко години.

# 1 825
Новият закон изрично въвежда срокове за приемането на новите стандарти. Значи те не са още приети.
Тези учебници ще да са по някакви вече налични.

# 1 826
  • Ямбол
Новият закон изрично въвежда срокове за приемането на новите стандарти. Значи те не са още приети.
Тези учебници ще да са по някакви вече налични.
Не. Учебниците са върху новите стандарти, които бяха в проект. Сега, ако има промяна, учебниците няма да са валидни. Но за да се ангажира един издател да пусне нещо, което не е сигурен, че ще се одобри, значи има хора там, където мислят стандартите. Поне аз по друг начин не мога да си го обясня. А ако е така, това си е конфликт на интереси.

# 1 827
По една от дисциплините аз вече съм чела стандартите. Става въпрос за предмети от гимназиален етап. Естествено, че е възможно да има промени, но рамките са готови. Стандарти не се пишат за месец. Писането им отнема доста повече време.
А съобщението на МОН има за цел да не всява паника, защото определено се спекулира с темата

# 1 828
  • София
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/23/2635314_uchebnat … va_s_dve_sedmici/

Започват с новите моменти - всичко друго се нареди, че удължиха учебната година на най-малките #2gunfire

# 1 829
Това не са " моменти", а очакваните стандарти. И не виждам чак такъв проблем от удължаването с две седмици. Без друго през май почти не се учи. Първи, шести ( сливането им с някой друг ден), НВО и ДЗИ - два дни, 24-ти и 25-ти - ето ти ги шест учебни дни, станали почивни.

Общи условия

Активация на акаунт