Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 496
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 830
  • София
Стандарти, които започват с количествено, а не качествено натрупване не ме изпълват с оптимизъм.
Ще видим какво ще обявят следващата седмица за стандартите за учебния план, общообразователната подготовка и учебниците и силно се надявам да не съм права...

# 1 831
да, малоумниците се развихрят; съгласно това, удължаването на учебната година с 2 седмици май е за всички, не само за първокласниците:

http://news.ibox.bg/news/id_1652071420

още 2 безсмислено иззети седмици от децата...

# 1 832
Според мен са чели как родителите се чудят как да уплътнят трите месеца ваканция,
и решили да уплътнят така.  Twisted Evil  Сега ще се чудят дупки как да уплътняват (новите ваканцийки).
"Тя обясни, че българските ученици са с най-малко занятия. Това е шанс да бъдат достатъчно обгрижени, допълни Кастрева."

# 1 833
... съгласно това, удължаването на учебната година с 2 седмици май е за всички, не само за първокласниците...
Не е за всички. Само за 1-7 клас е и за някои осмокласници. Останалите ученици, с изключение на зрелостниците, си учат до края на юни.

Стандарти, които започват с количествено, а не качествено натрупване не ме изпълват с оптимизъм.
Ти как разбра, че започват с количествено натрупване?
А и за какво натрупване става дума?
Към момента на няколко места е публикувано интервю с Ваня Кастрева и това, което присъстващите на представянето на проектостандартите журналисти са разбрали.
Преди да видим нещо официално качено на страницата на МОН ми се струва несериозно да коментираме. Може пък общественото обсъждане да окаже своето влияние.  Simple Smile

# 1 834
  • Ямбол
Като количество брояр на часовете ще е същият, но пръснати в две седмици повече.
И о, горките деца, ще прегреят, милите те мамини златни.

Забравиха някои, като се пускат темите какво да го правя, когато е във ваканция.

# 1 835
Като количество брояр на часовете ще е същият, но пръснати в две седмици повече.

Забравиха някои, като се пускат темите какво да го правя, когато е във ваканция.

хич и не става дума за прегряване, а за губене на още 2 седмици безсмислено от времето на децата... и е крайно време малоумниците да проумеят, че могат да икономисат малко време на докторите... че с тези разрешени смешни 3 дни по домашни причини от учител и 7 от директор за година само им отварят безсмислена работа на докторите... та да отрежеш втората половина на юни като опция за почивка на семействата само заради едното дремене в училище е повече от малоумно... дано хотелиерите се усетят овреме, че имат достатъчно силно лоби да предотвратят това...

# 1 836
  • София
Ама, разбира се, за родното образование най-важно е хотелиерите да са доволни.

# 1 837
  • Ямбол
А за родителите най-важното е да могат да ходят на почивки. Образованието и натовареността за деня са маловажни неща, както нееднократно са ни убеждавали из темите на форума.
Не мога да повярвам каква глупост може да напишат някои - да си недоволен, че детето ти ще учи, защото ти няма да можеш да отидеш на почивка, най-вероятно заради големите отстъпки през юни. И още ще трябва да товариш лекарите за фалшиви бележки, че да осъществиш заветната ваканция. Бурни аплодисменти.
Мечтая си да ги махнат тези бележки, а информацията за болнични и домашно лечение да идва електронно.

# 1 838
  • Русе
И учебните програми са важни и почивните също са важни. В края на юни температурите надвишават 30. Aко училищата ни имаха балансирана програма със спорт и развитие на интереси нямаше да имам нищо против,но те са много далеч от тези критерии и ваканцията е времето, в което може да се допълни този пропуск.

# 1 839
  • София
Ще видим какво ще обявят следващата седмица за стандартите за учебния план, общообразователната подготовка и учебниците и силно се надявам да не съм права...

Това много ми хареса, много точно описва, според мен, нещата!

# 1 840
Особено обичам учители показващи презрително отношение към децата (примерно тези от световноизвестната ямболска гимназия да речем) да ми дават акъл кое е добре за детето ми и кое не! И преди да се настоява децата да стоят повече в училище да решат първо въпросите с:

1. Учебните програми и това, което се преподава... Че ако се елиминират глупостите в тях току-виж се окаже, че остане поне още един допълнителен месец за ваканция...
2. Елементарната хигиена на тоалетните в училище...
3. Започването на учебните смени - че възрастните масово започват работа 8-9ч., а се иска от децата да са на училище в 7.15ч.
4. Климатизацията на стаите през лятото - ние си стоим на хладно из офисите, а за децата такава екстра няма...
5. И дори и за великата ямболска учителка Лиляна почивките да нямат значение, то те за доста хора имат - това е времето да са пълноценно с децата си, не само за малко сутрин или вечер; и да, определено са по-важни спрямо голяма част от глупостите, преподавани в училище... и много обичам съветите от учители да ходя да взимам бележки от лекар, когато реша да заведа децата си някъде... че те милите не можели да разрешат повече от 3 дни за цялата учебна година, а още 7 дни давал само директора... за съжаление комунизма в образователната система си е още жив... че за милите учители приоритет е присъствието на децата в училище (да не би случайно да си загубят финансирането и заплатките), а не реалното обучение и знания на децата...

# 1 841
  • Ямбол
Особено обичам учители.......
1. Това не се решава от учителите!
2. Искаш ли снимка на тоалетните на ямболската гимназия? Ако училището, което ти си избрал за твоето дете, е с мизерни тоалетни, което се дължи на лошо управление, то това не означава, че навсякъде е така.
3. Това също не се решава от учителите. Но ако искаш много, може да дариш няколко сгради и няма да има проблем с началото на часовете. Но тогава маминия златен ще трябва да кара по-дълги часове и няма да има време за почивка.
4. Тук и аз съм съгласна, но това не се решава нито от учителите, нито със закона.
5. За мен и за моите деца има достатъчно много време за почивка.

# 1 842
Еййй, няма угодия на българския родител Joy

- Пълно е с теми/постинги защо само в България имало толкова дълги ваканции и как да се оправим 3 месеца с децата вкъщи и сега когато и ние добавихме 2 учебни седмици пак недоволен ропот.
- Пълно е с плач колко е натоварена програмата на децата, а сега когато същата програма ще се разпредели върху 2 седмици повече (т.е. ще стане по-малко интензивна) пак има недоволство.
- Това за ранното започване сутрин го оставям настрана, защото хем  няма нищо общо с програмата и закона, хем е и въпрос на индивидуално предпочитание, като смея да твърдя, че над 50% предпочитат ранно започване и ранно свършване.
- А като ругаете строгите изисквания за отсъствие от училище (само 3 дни по домашни причини) сетете се, че не сте само вие в тая държава. Я си представете ако беше яко слободия колко деца от провинцията (да не говорим циганчета) щяха да бъдат отклонявани от училище за да помагат вкъщи?

И аз не харесвам много неща в образованието, но не забравяйте, че то не се пише конкретно за теб, теб или мен. То се пише за целия народ, който е доста шарен, а разстоянието между крайностите на спектъра са огромни и трябва да се намери нещо, което да е приемливо за всички. А приемливо за всички значи, че не е оптимално почти за никого. Ей така стоят нещата, и аз мога да искам преподаване на език на ниво С2 в 7 клас например, ама ако стане 99% от родителите ще изпищят.

П.П. Не съм много сигурна за ползата от климатиците. В  никой офис гъстотата на присъстващите не е като в класна стая, а освен това присъстващите не тичат, не скачат и не се борят като децата. Като добавим и хигиената и вечното наличие на кихащи и кашлящи представете си една стая с климатик, който добре разбърква въздуха в стаята та всички хубаво да вдишат прахта и вирусите. Да не говорим, че 5 човека  в офиса не могат да се договорят - на един  у горещо, на друга и духа, а какво става с децата, които и не умеят да се пазят...

# 1 843
Особено обичам учители.......
1. Това не се решава от учителите!
2. Искаш ли снимка на тоалетните на ямболската гимназия? Ако училището, което ти си избрал за твоето дете, е с мизерни тоалетни, което се дължи на лошо управление, то това не означава, че навсякъде е така.
3. Това също не се решава от учителите. Но ако искаш много, може да дариш няколко сгради и няма да има проблем с началото на часовете. Но тогава маминия златен ще трябва да кара по-дълги часове и няма да има време за почивка.
4. Тук и аз съм съгласна, но това не се решава нито от учителите, нито със закона.
5. За мен и за моите деца има достатъчно много време за почивка.

Ми те учителите какво ли решават наистина??? В масовия случай са стадо овце след овчар (разбирай феодала директор)... И странното е, че това положение им харесва и си го защитават...

Иначе досега не съм чул някой родител преди да си запише детето в някое училище да ходи да гледа тоалетните там, може би ямболската гимназия има ден на отворените тоалетни... Хубаво е този почин да се разпространи...

И за моите деца има достатъчно време за почивка, само дето не съм съгласен някой малоумник да отреже две седмици от него като предлага още от същото безумно обучение и мизерия в училище...

И да, за съжаление има родители които не ги е много грижа за децата им и за които целогодишно да дремят на чиновете ще е най-добре... Та за тях колкото и да е ваканцията все ще е проблем...

И да, особено важно е да имаме нормата от само 3 дни домашен отпуск - важно е присъствието... А това дали си научил нещо или не няма никакво значение... Е да, всъщност тези, които само присъстват обикновено само пречат на онези, които наистина искат и се стараят да научат нещо, ама те не са важни, бройката е приоритет...

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 09:27 от Rumen_s

# 1 844
  • нейде там, където ....

......................

Освен това, казаха, че ще има и нови задължителни предмети. От първи клас - предприемачество, от трети - компютърно моделиране, от девети - гражданско образование. Часове по музика и изобразително изкуство ще има до десети клас.
Това би довело до намаляване на часовете по всички останали предмети най-вече в гимназиалния курс (без ФВС, което остава 2 пъти седмично) - български език, литература, математика, история, география, биология, физика, химия ...

Общи условия

Активация на акаунт