Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 492
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 845
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Извинете, че прекъсвам дискусията ви ..., но може ли някой да ми даде линк към учебните планове 8-10 и 11-12 клас според новия закон за общообразователните училища? Намирам проекти само за училища с професионални направления ...

# 1 846
Учебните планове по новия закон не са готови още. Има срокове в неговите ПЗР за изготвянето им. Проекти няма смисъл да се четат. Докато даден проект не бъде одобрен по съответния ред, той просто не съществува.

# 1 847
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Judy, благодаря!

# 1 848
В кой клас сте?
Виж §.24 от новия закон, в него е посочено за кои набори ще важат новите планове. Четох обсъжданията в НС на второ четене- там изрично се говори именно за това, деца, които вече са започнали гимназия, да си завършат по досегашните планове.

# 1 849
  • нейде там, където ....
Извинете, че прекъсвам дискусията ви ..., но може ли някой да ми даде линк към учебните планове 8-10 и 11-12 клас според новия закон за общообразователните училища? Намирам проекти само за училища с професионални направления ...

А аз не намирам на сайта на МОН проекта на стандарта за учебния план - както чух да го наричат в новините. Предложението щяло да се обсъжда публично следващите две седмици.

# 1 850

В кой клас сте?
Виж §.24 от новия закон, в него е посочено за кои набори ще важат новите планове. Четох обсъжданията в НС на второ четене- там изрично се говори именно за това, деца, които вече са започнали гимназия, да си завършат по досегашните планове.
Judy, голямата е в 11 клас, та нея не я мисля. Средната догодина ще е в 1 клас ... Но ме интересуват учебните планове, защото 2 години не съм била в училище, а през това време намалиха малко норматива на преподаваните от мен предмети и намирам много противоречива информация по учебен план как ще се изучават през годините ... Преподавам предметите от Философски цикъл и до сега бяха 9-11 клас по 54 часа годишно ... Участвах на различни обсъждания, но не мога да намеря официално какво е предложението за тези предмети ... както и за предмета "Гражданско образование" като отделна дисциплина. Асоциацията на преподавателите по философия (АПФ) излязохме със становище след годишното ни събрание, но не знам до колко е взето предвид ...

# 1 851
Учебните планове по новия закон не са готови още. Има срокове в неговите ПЗР за изготвянето им. Проекти няма смисъл да се четат. Докато даден проект не бъде одобрен по съответния ред, той просто не съществува.

С това НЕ съм съгласна - проектите ТРЯБВА да се четат, защото както казва Дидева

Преди да видим нещо официално качено на страницата на МОН ми се струва несериозно да коментираме. Може пък общественото обсъждане да окаже своето влияние.  Simple Smile
.
Rumen_S,
напълно споделям написаното.

# 1 852
  • София
Като количество брояр на часовете ще е същият, но пръснати в две седмици повече.
И о, горките деца, ще прегреят, милите те мамини златни.

Забравиха някои, като се пускат темите какво да го правя, когато е във ваканция.

хич и не става дума за прегряване, а за губене на още 2 седмици безсмислено от времето на децата... и е крайно време малоумниците да проумеят, че могат да икономисат малко време на докторите... че с тези разрешени смешни 3 дни по домашни причини от учител и 7 от директор за година само им отварят безсмислена работа на докторите... та да отрежеш втората половина на юни като опция за почивка на семействата само заради едното дремене в училище е повече от малоумно... дано хотелиерите се усетят овреме, че имат достатъчно силно лоби да предотвратят това...

Не бе, ти нищо не разбираш. В тези 2 седмици ще им преподават Браунова динамика и Дискриптивна геометрия...  Mr. Green

"Пази Боже, сляпо да прогледне".
и... "боже, Боже, колко глупост има на тоя свят"...

Просто... думи нямам. Ще учат числови експерименти. В 3ти клас. Не до 15ти юни - и по 24 часа в денонощието, 365 дена в годината да висят в училище няма да стигнат до там и, ако трябва да сме честни, ако изобщо има някой и друг учител, който изобщо да знае какво означава терминът "компютърно моделиране" (който не е самопроизволно словосъчетание, така както и "дискриптивна геометрия" не е), това ще да са най-много 2 - 3 преподаватели от математическите гимназии. И те не че ще могат да програмират или да планират такива експерименти - или да знаят методите - поне ще знаят какво означава терминът...  Rolling Eyes

# 1 853
  • София
И учебните програми са важни и почивните също са важни. В края на юни температурите надвишават 30. Aко училищата ни имаха балансирана програма със спорт и развитие на интереси нямаше да имам нищо против,но те са много далеч от тези критерии и ваканцията е времето, в което може да се допълни този пропуск.

... и климатични инсталации във всяка учебна стая...

# 1 854
Като количество брояр на часовете ще е същият, но пръснати в две седмици повече.
И о, горките деца, ще прегреят, милите те мамини златни.

Забравиха някои, като се пускат темите какво да го правя, когато е във ваканция.

И как стигна до този извод? newsm78
Щото, то в статиите друго пише - (от първия линк в дневник)

"Въпреки увеличената продължителност на учебната година, хорариумът и учебните часове в седмицата ще се запазят според зададеното в закона - минималният им брой е 22 часа на седмица за първокласниците и до 32 часа на седмица след 8 клас до края."

# 1 855
  • София
е 99% от родителите ще изпищят.

П.П. Не съм много сигурна за ползата от климатиците. В  никой офис гъстотата на присъстващите не е като в класна стая, а освен това присъстващите не тичат, не скачат и не се борят като децата. Като добавим и хигиената и вечното наличие на кихащи и кашлящи представете си една стая с климатик, който добре разбърква въздуха в стаята та всички хубаво да вдишат прахта и вирусите. Да не говорим, че 5 човека  в офиса не могат да се договорят - на един  у горещо, на друга и духа, а какво става с децата, които и не умеят да се пазят...

Тичането, скачането и боренето са дейности за 4 месечната лятна ваканция. А училището е за учене.   Crossing Arms И със сварен от жегата мозък доста трудно се мисли. Да речем, че м/у 22 и 25 градуса е подходяща температура - ще го нагласим по средата, за да няма ощетени, а болните ще връщаме обратно на родителите да си ги лекуват. Problem solved. И всички, дето искат да посегнат на ваканцията на децата за собствено удобство - щото иначе трябва да помислят за начини да ги гледат през това време - ще пропищят...  Mr. Green

:

# 1 856
Цитат на: link=topic=810887.msg31853472#msg31853472 date=1445669046
Цитат на:  link=topic=810887.msg31851433#msg31851433 date=1445624063
.

Ще ги четеш ако те питат за мнение по даден проект.  Simple Smile Тогава можеш и да си го даваш.

Ако въпросът е кое е приложимо, какъвто той и беше и на какъвто аз отговарям конкретно в случая, не се четат, за да се отговори на него. Четат се действащи правила само.  Peace

Почти безобидна, разбирам, че те касае планът по отношение на преподавани от теб дисциплини. Доколкото чета §.24 започналите вече гимназиална степен по един план завършват по него. Новият е за посочения в разпоредбата набор, на който му предстои да започне гимназиален етап. За него ще се види какво се предвижда в бъдещия план. Самият текст за мен не е добре написан, но от прочетените дебати в НС става по- ясно.

# 1 857

Ще ги четеш ако те питат за мнение по даден проект.  Simple Smile Тогава можеш и да си го даваш.

Моля, помогни - нали има така нареченото обществено обсъждане - да виси 2 седмици в сайта на иснтитуцията (поне за закони и наредби). В този период всеки може да дава мнение, май.

# 1 858
В сайта на МОН е в подменю "Проекти на документи"
http://www.mon.bg/?go=page&pageId=381&subpageId=63
Има дадени координати за бележки, становища и предложения по наличните проекти. Както и срокове за изпращането им.
Последният проект на учебни планове са минали с дата за предложенията- 31.08.2015 г. Но те са за помощни училища, за училища за деца с увреден слух и общообразователни за деца с нарушено зрение. Според мен плановете за общите училища по новия закон ще ги чакаме да се появят също там. Сигурно би могло да се попита в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание" кога се очаква да се публикуват.

# 1 859
  • София
Според интервюто на Кастрева ще публикуват стандартите в началото на следващата седмица и тогава ще ги видим.
Има вече цяла тема за удължаването на учебната година с анкета http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=880407.45;topicrefid=20 и въобще не съм изненадана, че преобладава "НЕ".

Общи условия

Активация на акаунт