Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 412
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 905
  • София
...Сегашните с I етап (10 клас) образование какво ще правят - получават хартийка и никакви професионални умения.
Същото, което правят сегашните завършващи 12 клас, които нямат намерение да кандидатстват. Само че ще са си спестили 2 години безсмислено време прекарани в училище.
Между другото, би било много добре ако възникват някакви двугодишни професионални училища, така че тези ученици да имат възможност да придобият някакви умения. Тук бизнесът трябва да се намеси.

# 1 906
  • Русе

Между другото, би било много добре ако възникват някакви двугодишни професионални училища, така че тези ученици да имат възможност да придобият някакви умения. Тук бизнесът трябва да се намеси.
  Добра идея, още повече че има база в техникумите, които едвам връзват прием , а имат всичко необходимо.

# 1 907
Нали разбираш, че ... държавния образователен стандарт ... е нещо, което може да се сменя всяка година, 2 пъти в годината, ежемесечно, при всяка смяна на началник-отдел... според както дойде.[/color]
То понеже останалите нормативни актове са защитени от промяна по подразбиране.

Добра идея, още повече че има база в техникумите, които едвам връзват прием , а имат всичко необходимо.
Има някаква такава идея, заложена в закона.
Чл. 115. (1) Обучението чрез работа (дуалната система на обучение) е специфична форма на обучение, при която професионалната квалификация се придобива чрез:
1. практическо обучение в реална работна среда, и
2. обучение в професионална гимназия.
(2) Обучението чрез работа (дуалната система на обучение) може да се организира от професионална гимназия въз основа на партньорство между един или няколко работодатели.
(3) Обучение чрез работа (дуална система на обучение) се организира във втория гимназиален етап за ученици, които са навършили 16 години.

..............................
(5) Обучението чрез работа (дуалната система на обучение) се организира:
1. в паралелки и/или групи – при обучението в училището, и
2. за отделен ученик или в групи – при практическото обучение в реална работна среда.

Даже има наредба на министъра  за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа (дуално обучение)

# 1 908
  • София
Дуалните паралелки са нещо различно. Има няколко такива в страната. Една от тях в икономическия техникум в София. Всички паралелки са стартирали тази година и са в професионалните гимназии, а не в общообразователни училища. Ще е интересно да видим какво ще излезе. НФСГ има договори с няколко фирми за години напред, които да осигурят обучение и стаж на децата. Дано успеят.

Това, което имах предвид е малко по-различно - да се осигури професия на децата от общообразователните училища, които искат да прекъснат в 10 клас. Може да стане, ако във всяка професионална гимназия всички специални предмети се изместят след 10 клас, тогава биха могли там да се обучават по професията и ученици от други училища, завършили 10 клас и нямащи намерение да продължат в ВУЗ.

# 1 909
  • София
всичко се определя от директора на училището. Ако той каже, че ще има определени предмети - ще ги има. Ако каже, че няма да има история, а ще има география, желанията на учениците нямат никакво значение - те не могат да останат без този доброзорно избираем предмет, защото желаният или го няма, или не са се класирали за него.

# 1 910
  • sofia
Снощи се наложи да търся вкъщи дипломата за средно на мъжа ми. С изненада открих Свидетелство за завършен първи етап от гимназиално образование (9 и 10 кл.) с оценки и пр., което дава право да се продължи обучението във втори и трети етап (11 клас) - ама точно това написано. Документът е от 1984/1985 г. Явно този документ е издаден, ако реши да не учи повече.
Имаше само един СИП. Simple Smile

Знаех си, че не откриват топлата вода с това разделяне на гимназиалния етап!
Не е вярно. Моята диплома е от 1987 г. Тези, които бяха в ЕСПУ в 11 клас учиха в УПК (една безкрайна простотия). С 10 клас не се завършваше образование. Сегашните с I етап (10 клас) образование какво ще правят - получават хартийка и никакви професионални умения.
Аз ли не обяснявам добре, ти ли не четеш?
Пише "Свидетелство" за завършен етап от гимназиалната степен, не пише "Диплома" за завършено средно образование.
Сегашните 10-ти клас, ще правят същото, което тогавашните 10-ти клас.
Да ти кажа УПК за теб може да е било простотия, но мъжа ми споделя, че точно в техникума, в който е ходил се е отървал от простотията на ЕСПУ-то.
По стечение на обстоятелствата така и не довърши висшето си и после, благодарение точно на това УПК си намери работа.

Това, което имах предвид е малко по-различно - да се осигури професия на децата от общообразователните училища, които искат да прекъснат в 10 клас. Може да стане, ако във всяка професионална гимназия всички специални предмети се изместят след 10 клас, тогава биха могли там да се обучават по професията и ученици от други училища, завършили 10 клас и нямащи намерение да продължат в ВУЗ.
Точно това се е практикувало. Само, че не са прекъсвали, а са ходили примерно 1 или 2 дни в ЕСПУ-то, а другите в техникума. Поне това ми обясняваше мъжа ми.
Аз тогава съм била в първи клас  Mr. Green

# 1 911
Всъщност проблемът е, че за пореден път изборът не се дава в ръцете на учениците, въпреки че  на пръв поглед може да изглежда така. Друг проблем е, че не може две години да се учат, хипотетично казано, само хуманитарни предмети или само природонаучни, защото училището избира такъв профил. Елегантно решение за мен е система, при която се изучават всички предмети до последната година, но учениците сами избират на какво ниво. Т.е. можеш да учиш физика на елементарно ниво, а история - на напреднало, и обратното. Но не изобщо да не учиш нещо, както и не да ти наливат с фуния по много от всичко. Това не би трябвало да важи само за XI и XII клас, а доста по-отрано. Да не говорим, че все по не мога да схвана смисъла на XII клас...

# 1 912
  • sofia
еasy rider, на това твоето му казват "ех, мечтии, мечтии" Wink

# 1 913
  • София
...
Точно това се е практикувало. Само, че не са прекъсвали, а са ходили примерно 1 или 2 дни в ЕСПУ-то, а другите в техникума. Поне това ми обясняваше мъжа ми.
Аз тогава съм била в първи клас  Mr. Green

Но май е било задължително за всички - за тези, които имат идея за бъдещето си, и за тези, които нямат?

# 1 914
еasy rider, на това твоето му казват "ех, мечтии, мечтии" Wink

Хаха, права си, но от друга страна всъщност изобщо, ама изобщо не е трудно осъществимо, даже много е лесно. Много по-лесно от това, дето се опитват да направят в момента, при това с толкова неясни последствия.

# 1 915
  • sofia
Елл, нямам представа. Някой, който е бил на по-осъзната възраст тогава може да каже.

Аз ако имах подобен вариант, като нищо след 10-ти клас щях да отида в "шивашки" техникум. Само ме ядосваше майка ми как съм ѝ съсипвала платовете и как нямало да износя толкова дрехи. Даже и на съученичките ми шиех дрехи.

easy rider, то не е, но трябва да се нагодят учебните програми към различен хорариум и така ще са необходими по няколко учебни програми по предмет. А това е много, много работа.
И съдейки от качеството на настоящите учебни програми, батака е сигурен.

# 1 916
Хм, а това как на практика ще се осъществи? Кой ще отиде в ПГ ако трябва да учи 2 години като в другите училища.
Не разбирам едно, в много теми твърдите, че на 14 са достатъчно големи (дори на 12) да водят полов живот, а не могат да вземат решение какво искат и до колко искат да учат. Нека се даде възможност на тези хора да учат до 10 клас и да получават професия някъде другаде - нещо като професионални курсове. Защо трябва долу-горе работещата система да се обръща изцяло.
Има ли статистика колко от завършващите стават студенти, кои отпадат и от кои етнически групи са.
vesi1
Скрит текст:
Отдавна беше и не съм си поглеждала дипломата от гимназията. Завършила съм 86 г, т.е. по същото време с ТМ. С това свидетелство се кандидатстваше за УПК (все пак можеше да си на поправителен), със същия тип свидетелство за завършен 7-ми клас кандидатствах на времето в гимназията. Като правите аналогия с онова време не забравяйте, че се учеше и събота. А в седмичната програма 7 часа/дневно си беше нормално.
За мен УПК-то беше загубено време и крачка назад защото трябваше да поддържам езика с частни уроци (за училите тогава в ЕГ ще ме разберат) - нямаше вестници, филми малко, езика (ако имаш късмет) може да го упражняваш само като го слушаш на касети. За диктовки, преводи и разговор само на частни уроци. Часове в гимназията нямаше как да организират за учениците от други градове, а те бяха 70% от учениците. А преподаването на общообразователните предмети в УПК беше на значително по-ниско ниво.

# 1 917
  • София
Хм, а това как на практика ще се осъществи? Кой ще отиде в ПГ ако трябва да учи 2 години като в другите училища.
Не разбирам едно, в много теми твърдите, че на 14 са достатъчно големи (дори на 12) да водят полов живот, а не могат да вземат решение какво искат и до колко искат да учат. Нека се даде възможност на тези хора да учат до 10 клас и да получават професия някъде другаде - нещо като професионални курсове. Защо трябва долу-горе работещата система да се обръща изцяло.
Има ли статистика колко от завършващите стават студенти, кои отпадат и от кои етнически групи са.
Няма да учи като в другите училища, а ще учи професия в професионално училище. Подчертах важното. Как ще стане, нямам представа и не е моя работа Simple Smile В закона има такава идея и може би нещата вървят точно натам.

# 1 918
  • София
и в кои теми "твърдим", че на 14 и 12 можели да правят секс?

# 1 919

Това е невъзможно според мен. може за две години да има някакъв профил, който помага при кандидатстване във ВУЗ, но професия и то стабилна за две години-абсурд.

Може в тези две години да има стажове, но се предполага, че детето вече има една основа в професията, която изучава.

Пак ще намеся строителната гимназия, но не виждам как може да се махнат специалните предмети и да се набутат всички след 10 клас...

Има двегодишни курсове за техници например в строителната гимназия, но там ходят хора, на които им трябва дипломата, но иначе са доста запознати с професията и не я учат от нулата...

А и друго-изместването на профилирането след 10 клас обезсмисля кандидатстването след 7 клас, освен за ЕГ и МГ. Но дете на 16 години НЕ може да придобие знания за една професия за 2 години-това е невъзможно. Повечко години трябват просто-поне 4.

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 19:28 от Герри

Общи условия

Активация на акаунт