Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 402
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 920
  • София
Колко години трябват зависи от професията. Има професии, за които и няколко месеца са достатъчни.

# 1 921
# 1 922
Министерството на образованието и науката (МОН) размисли и се съгласи с повечето обществени критики, свързани с новите учебни планове и програми.

Така се възстановява броят часове по философия (психология, логика, етика, право, философия) в гимназиалната степен.

От МОН казват, че предложението им за намаляване е било породено от идеята учебният предмет "гражданско образование" да се обособи още в първи гимназиален етап, като отнеме част от темите и проблемите, изучавани през философския цикъл.

Сега обаче гражданското образование като нов предмет ще се появи само в ХI и в ХII клас.

Възстановява се и броят часове по физическо възпитание и спорт. Предишното предложение на МОН беше те да се намалят с половин час седмично, тъй като у нас имало повече часове по физкултура, отколкото в другите държави от ЕС.

Една от най-критикуваните промени – намаляването на часовете по чужд език в езиковите гимназии сега е променена в обратна посока – те се увеличават в IХ клас.

Образователното ведомство предлага и нов допълнителен рамков учебен план за разширено изучаване на чужд език, в който в VIII клас чуждият език ще се изучава с достатъчно голям хорариум, като същевременно в учебния план ще присъстват и учебните предмети история и цивилизации, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/pak-obrat-v-obrazovatelnata-reforma.html

# 1 923
# 1 924
  • София
Аз не разбрах особено какво толкова са взели под внимание от сигналите, които са получили, но на мен ми се стори, че основният проблем  с опасността децата да не могат да кандидатстват в чужди университети, заради липса на хорариум по определени предмети, си остава newsm78
Или ще има определени училища, които да предлагат обучение по химия, физика, биология, история или география във втора гимназиална степен?

# 1 925
Аз не разбрах особено какво толкова са взели под внимание от сигналите, които са получили, но на мен ми се стори, че основният проблем  с опасността децата да не могат да кандидатстват в чужди университети, заради липса на хорариум по определени предмети, си остава newsm78
Или ще има определени училища, които да предлагат обучение по химия, физика, биология, история или география във втора гимназиална степен?

Всяко едно училище може да предлага обучение по изброените от теб предмети във втора гимназиална степен. Няма никаква опасност децата да не могат да кандидатстват в чужди университети, поне във Великобритания. Там никой не се интересува от хорариума, не искат никаква справка за него при кандидатстване. Ама нали се търси сензация, що пък да не сложат едно шокиращо заглавие журналистите, а който не е запознат с действителността, може и да повярва, все пак е по-лесно да се вярва сляпо на прочетеното в манипулиращи статии, отколкото да се направи справка в официален източник.

# 1 926
Аз не разбрах особено какво толкова са взели под внимание от сигналите, които са получили, но на мен ми се стори, че основният проблем  с опасността децата да не могат да кандидатстват в чужди университети, заради липса на хорариум по определени предмети, си остава newsm78

Всяко едно училище може да предлага обучение по изброените от теб предмети във втора гимназиална степен. Няма никаква опасност децата да не могат да кандидатстват в чужди университети, поне във Великобритания. Там никой не се интересува от хорариума, не искат никаква справка за него при кандидатстване. Ама нали се търси сензация, що пък да не сложат едно шокиращо заглавие журналистите, а който не е запознат с действителността, може и да повярва, все пак е по-лесно да се вярва сляпо на прочетеното в манипулиращи статии, отколкото да се направи справка в официален източник.

Че чуждите университети да не са само във Великобритания? В Дания обаче знам, че се интересуват от хорариума да речем...

# 1 927
Не знам дали в Дания се интересуват от хорариума, не ми се търси, но пък със сигурност за там няма наплив от студенти.
И какво пречи на учениците да си изберат да учат в 11-ти и 12-ти клас предмети, свързани със специалността, която ще кандидатстват? В такъв случай ще си имат нужния хорариум, ако евентуално има такова изискване. Сега профилиращите предмети се избират при кандидатстване след 7-ми клас, но "избират" май не е точната дума, защото са задължителни за всички.

# 1 928
  • София
Аз не разбрах особено какво толкова са взели под внимание от сигналите, които са получили, но на мен ми се стори, че основният проблем  с опасността децата да не могат да кандидатстват в чужди университети, заради липса на хорариум по определени предмети, си остава newsm78

Че чуждите университети да не са само във Великобритания? В Дания обаче знам, че се интересуват от хорариума да речем...
Каква е ползата от това всички завършващи средно образование българчета имат необходимия хорариум/оценки, за да могат да кандидатстват във всеки един университет в света? Не е ли безсмислено за една огромна част от учениците? Всъщност това облагодетелства само тези, които са решили да учат в чужбина, но нямат идея какво и къде. Ами онези, които нямат намерение да продължат образованието си? Или тези които са се ориентирали в коя посока искат да копаят и страничните усилия им отнемат ценни ресурси?

# 1 929
Не знам дали в Дания се интересуват от хорариума, не ми се търси, но пък със сигурност за там няма наплив от студенти.
И какво пречи на учениците да си изберат да учат в 11-ти и 12-ти клас предмети, свързани със специалността, която ще кандидатстват? В такъв случай ще си имат нужния хорариум, ако евентуално има такова изискване. Сега профилиращите предмети се избират при кандидатстване след 7-ми клас, но "избират" май не е точната дума, защото са задължителни за всички.

Дали има наплив или не е друга тема, едва ли вие го определяте...  И едва ли може да предвидите как ще е след 5-10 години да речем... Факт е, че на някои деца това ще пречи... А пък идеята е този който не се усети навреме после да няма избор освен наш ВУЗ... Те и без туй пищат, че няма студенти, а министъра рече, че ще ги подкрепя...  А колко ще има опции децата да наваксат хорариум допълнително засега май не е никак ясно  ... Доста е писано за това из темите...

# 1 930
  • София

Ами пречи това, че в началото на 11 клас, като установят, че желаните предмети няма да бъдат застъпени в училището, в което са, трябва ад се отпишат от там и да тръгнат да се местят - с надеждата, че някъде, където ги има, ще бъдат приети,. Евентуално. И дори да решат просто да пропуснат 1 година, за да се запишат от следващата година в училище, в което тогава ги има... няма никакви гаранции, че на следващата година същите предмети отново ще бъдат застъпени там... С други думи, въпрос на късмет. Ако не извадят късмет, трябва да се подготвят сами по тях - като м/увременно готвят засилено някакви предмети, от които нито се интересуват, нито ще са им нужни някога, нито разбират. Засилено. Не просто в някаква степен. И през това време да се справят съвсем сами с материала, в/у който ще им бъде всъщност изпита - без изобщо никой, никога да им го е преподавал.

Или, ако са добри и родителите изобщо могат да си го позволят, да отидат в частно училище.

Ха сега да видим каква е причината за реформата...  Mr. Green

# 1 931
Изпит за университет в чужбина? Явно не си запозната как се кандидатства.
Как мислиш, че е сега? Влизат след 7-ми клас в ЕГ, единствена в града (или пък в тази, за която им стигне бала). В тази гимназия има профили история и БЕЛ, математика и информатика. Представи си, че в 10 клас ученикът реши, че ще кандидатства медицина. Как мислиш, че се подготвя, след като в 12-ти клас не се учи химия и биология, а в 11-клас се преподава на ниско ниво – ЗП? Сега не е по-добре, ако беше запозната с учебните планове, щеше да го знаеш.

Ясна е причината за реформата – да се взема материалът от ЗП до края на 10-ти клас, за да може учениците да се съсредоточат върху подготовката си за кандидатстване в университет. Нито във Великобритания, нито в САЩ се изучават по 12-15 предмета на учебна година, а всеки избира сам курсовете си.

# 1 932
  • София
Изпит в университет в БЪЛГАРИЯ.
Или може би забрави, че има и такава държава?

По настоящем изпита е само и единствено в/у материала, изучаван в ЗП. С високо или ниско ниво. Това, което сега се предвижда, е материалът, включван в кандидат-студентските изпити, да бъде изнесен от ЗП. Не да се преподава на ниско или високо ниво - ИЗОБЩО да не се преподава. Пък тогава както искат, така да си наваксват - с посещаване на частни училища, с частни уроци, с гениалност... то си е по желание, нали? Пък могат вместо лекари да станат продавачи/ки и шлосери/ки. И това си е по желание. Никой никого не задължава да иска да се усъвършенства, все пак.

Честно казано, слабо ме интересува какво изучават пълнолетните в средните училища в САЩ или Великобритания. Това са изоставащите ученици, които, на това отгоре, не могат (или не искат) да работят. Останалите още на 16 влизат в университети / колежи. И да, там изучават (в някаква степен) профилирано предмети - все пак, нали не очаквате студент по медицина да изучава древно китайска философия?
Ама това са студенти. В университети. Не в общообразователни училища. Системата на профилирани от самото начало университети и общообразователни училища до тогава - такава, каквато е у нас - е сходна с тази в Русия, примерно, Провери тяхната програма.

Ха, да се съсредоточат в/у подготовката си за кандидатстване - с химия и биология, каквито изобщо не изучават, в/у материал, който никога, от никой, не им е бил преподаван, за изпити, за провеждането на които никой не ги подготвя - докато м/увременно усилено се подготвят по история и география (понеже това се предлага в училището)... много ми е интересно как точно ще стане.

А, да, сетих се. Като в "Да, г-н Премиер" - "обществените образователни програми не са за достигане на ниво на образованието, а за да държат децата някъде, докато родителите им работят. И затова ние пращаме собствените си деца я частни училища...".

Последна редакция: нд, 15 ное 2015, 12:39 от katiABV

# 1 933
Или може би забрави, че има и такава държава?

Ами точно за България учениците ходят на частни уроци. Представи си ученик в МГ, решил да кандидатства право. Какъв избор има сега? Частни уроци или самостоятелна подготовка, която май не е достатъчна. Никой не разчита на наученото в 11-ти и 12-ти клас в училище, за да кандидатства. Причините са, че най-често материалът е на ниво ЗП, а и часовете са твърде малко. Точно това ще бъде избегнато след реформите, ако се осъществят, де, защото явно българите сме твърде консервативни и не приемаме лесно промените. То и затова сме години в развитието си след останалите държави.

# 1 934

По настоящем изпита е само и единствено в/у материала, изучаван в ЗП. С високо или ниско ниво.

Кати, от постингите ти личи, че не си запозната с образователните системи по света и у нас.
Няма как на 16 години някой да влезе в университет.
Не учат в "някаква степен" профилирани предмети, ами учат по 3-4 предмета, които сами си избират след 10-ти клас, на много високо ниво – включен е даже университетски материал. Ами нали точно това се предлага да стане и в България – да учат само профилиращи предмети след 10-клас. Толкова ли е трудно за разбиране?

Общи условия

Активация на акаунт