Изгубена рецепта

  • 102 199
  • 249
  •   1
Отговори
# 30
# 31
  • Мнения: X
Лабрекс ,аз рецепта на точно тези черешки написах /да не съм пропуснала /
 Тези са от детството ми .Имаше едни торти в детската градина /домашни със зайчета ,черешки и гъбки . Любими са ми ./
 Имаше и едни орехови топки - на вкус подобни - по големи и оваляни в орехи.
 

# 32
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Като малка си купувах една кафява нуга халва с фъстъци, която няма нищо общо със сегашната, която е като тебешир. Продаваше се на бройка, насипно, нарязана на   блокчета.  Случайно някой да знае как се превеше?

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 29 353
много бяха вкусни едни десертчета Триадица,в/у тънък блат имаше много фъстъци,портокалови корички и карамел,беше нарязан на квадрати и обвит в целофан,спомняте ли си го...ако имате подобна рецепта,моля да я споделите

# 34
  • Мнения: 110
Напълни ми се устата със слюнка. Yulmana, вероятно това е рецептата, стоеше като увита, ако ми остане някога време от 8 месечното ми бебче ще я пробвам.

Баба ми беше от Кнежа, но живееха в Русе, дядо ми беше от там, Бог да ги прости и двамата, голяма кулинарка беше, и за сладко, и за солено, и за украсяване. Имах щастието да опитам и северняшката и южняшката кухни, другата ми баба  Simple Smile

# 35
  • Мнения: 110
Kloi, спомням си я и аз тази халва

# 36
  • Мнения: 47 352
Благодаря, момичета  Hug
Ще пробваме вариант 2, защото мъжът ми е против суровите яйца, а той е шефът в нашата кухня  Blush

# 37
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
yulmana, тези ли са сладките, рецептата ми е от жена от Северозапада точно:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=176696.msg … 28035#msg19928035

И белтъчна торта правя, обожавам я от детството си. Тайната на крема е, че не с е прави със захар, а със сироп.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/search?q=%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D … D1%80%D1%82%D0%B0

Аз пък изпитвам носталгия по едни сухи пасти от миналото, които изобщо не помня как се казваха. Сега няма такива, кремът е различен.

Не се сърди, човече, кажи на шефа, ако не знае, че салмонелата е само по черупките и не прониква в яйцето. Просто правете дезинфекция на яйцата. Peace

# 38
  • Мнения: 170
Аз пък се сещам,че баба едно време ни правеше солен кекс,но беше без месо.
Всички рецепти,които намирам са някакви с месо и сирене,а си спомням,че този на баба нямаше такива неща,но беше адски вкусен.
Не съм го яла от години,но мога да усетя и да си спомня какъв беше вкусът му,но не знам как да разбера как го е правила. Тогава изобщо не съм мислила за рецепти и за готвене,защото баба правеше всичко.. Много ми липсва.  Cry Всичко,което готвеше беше много вкусно - имаше златни ръце!  Heart Eyes

# 39
  • Мнения: 47 352
Не се сърди, човече, кажи на шефа, ако не знае, че салмонелата е само по черупките и не прониква в яйцето. Просто правете дезинфекция на яйцата. Peace

Не знам, ще проуча как става дезинфекцията. Купуваме само домашни яйца и на практика не минават никакъв контрол, затова предпочитаме да са термично обработени  Rolling Eyes

# 40
  • Мнения: X
  bouquet Джема страшно много благодаря ,направо ми стана толкова приятно като видях тортата.
 Кошничките със сигурност са с краве масло ,но жената  не иска да каже точните съставки ,колкото й да я умолявам. Приличат малко на вкус на ванилови мъфини  или тези кексчета Браво - маслени са но мекички и имат само 1/2 ядка отгоре  / половинката от цялата на ореха / .
 Ще пробвам и твоите / но свинска мас нямам хубава сега .
  Джема правила съм крема и със сироп / С карамел се прави пък за Пламък тортата / не съм пестяла и захар ,белтъци пък преди време имах от току-що снесени яйца   Joy  -ами спадаше си -незнам защо.  Но ще направя по твоята рецепта непременно.
  При нас имаше едни продълговати с черен шоколад отгоре - жокейчета им казвахме и бяха най -скъпи тогава от 0,18 ст /  Joy /
Крема беше нещо като маслен ,даже бях чела в някакви рецепти от сладкарски цех / моята етърва имаше разпечатани на циклостил / по 20 от рецепта / ,но така и не ми даде поне да ги препиша  -там имаше рецепти и за реванета и т.н. по технология и дози за огромни тави  Grinning /
Та крема на тези е мисля разбито краве масло и на тънка струйка се добавя захарен сироп.
  При нас пък имаше и едни бишкоти слепени с бял маслен крем  / ама българските си бишкоти мекички и топящи се в устатата -  преди години си играх и си направих една доза -  не е трудно
 Все се каня да си направя и да слепя с крем.
  Доста сладкиши ми липсват от детството и времето на "гнилия " социализъм  / и доста неща ама хич пък не ми липсват  Joy /
  
Като малка си купувах една кафява нуга халва с фъстъци, която няма нищо общо със сегашната, която е като тебешир. Продаваше се на бройка, насипно, нарязана на   блокчета.  Случайно някой да знае как се превеше?
Клои ,халвата  -кафява лесно може да си я приготвиш -това е запържено брашно с какао и ядки  -   турците правят подобна по Байрям тук /ама тази дето съм яла правена не ми допада/
   http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/02/blog-post_11.html тук има рецепта
 Може да си я направиш и с орехи ,портокалови кори ,мисля ,че и разтопен шоколад носи . /Аз съм по импровизациите и измишльотините   Joy /
Не се сърди човече ,точно само с домашни яйца съм правила и никога не съм имала проблеми / готвя от дете ,ама да речем от 18г с домашни яйца ,без дезинфекции с белина и салмонела или стомашни проблеми не съм имала . За салмонела съм чувала по -скоро за заболели в общественото хранене или детски градини ,но може и се лъжа -/
  

# 41
  • Мнения: 113
И аз като дете правех "негърче", което май е като жадните, ненаситни монахини/ калугерки Simple Smile
Но го заливах със сироп от вода и захар или с водата от компот. Пробвах преди време да направя пак негърче по рецепта от нета, но нищо не стана. Ако знае някой дали негърчето се прави по друг начин, да сподели.

Пак в детството ми едно съседско дете веднъж приготви солен кекс, много искам да приготвя такъв сега на моето дете, но не знам съотношенията на продуктите. Доколкото си спомням се слага само брашно, яйца, кисело мляко и сирене, може би сода newsm78

# 42
  • Мнения: 1 006

Пак в детството ми едно съседско дете веднъж приготви солен кекс, много искам да приготвя такъв сега на моето дете, но не знам съотношенията на продуктите. Доколкото си спомням се слага само брашно, яйца, кисело мляко и сирене, може би сода newsm78

Соленият кекс, който майка ми правеше като бях малка беше с половин кофичка кисело мляко + лъжичка сода, 2-3 яйца, малко олио, и ок. 2 чаши брашно. Накрая натрошено сирене и се пече. Много вкусен беше Simple Smile Пробвай, може да е този   chef

# 43
  • Мнения: X
Негърчето се залива със смес от 1 пакетче краве масло , вода , захар и какао /аз слагам есенция коняк или ванилия /.  / С компот се залива един друг сладкиш ,ако искаш и него ще ти напиша ,но не и негърче .
Рецептата за Негърчето от детството ми я има във Веселият готвач http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %80%D1%87%D0%B5-2  
Скрит текст:
Цитат
Негърче - II вид
Необходими продукти
400 г кисело мляко
  1 ч.л. хлябна сода (равна)
   1 и 1/2 ч.ч. захар
  1 ч.ч. олио
   2 ч.ч. брашно
  2 с.л. какао
    1 ванилия
    За глазурата:
    125 г масло
  3-4 с.л. захар
  2 с.л. какао
   50 мл прясно мляко

   
Начин на приготвяне
В подходяща купа разбърквате содата и киселото мляко. Добавят се захарта, олиото, какаото, брашното (пресято) и ванилията. Разбърквате добре докато се получи хомогенна смес (не е нужно да ползвате миксер). Така получената смес се изсипва в подходяща тавичка, която предварително е намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се на умерена фурна (180 С) 30-40 минути.
Приготвяте глазурата, като на котлон в подходящ съд разтопявате маслото заедно със захарта, какаото и млякото. Вари се, като бъркате непрестанно, докато се сгъсти. Може да направите и повече глазура увеличавайки продуктите за нея.
Изчаквате сладкиша да изстине, нарязвате го на парчета и пробождате всяко парче с вилица. намазвате негърчето с глазурата. Така част от глазурата навлиза навътре по нарязаното и прободеното и когато се сервира изглежда по-красиво.
  Този солен кекс го правя / знам го и като бърза или мързелива баница / ,но понякога не ми се получава. Като ползвам рецепти и става глетав . /Преди около 10г помня бях на гости у леля и братовчед ми / малък беше / счупи някакви яйца уж да готви и аз забърках на око този кекс и стана страхотен хем разбит с лъжица. Сега вече знам ,защо ми е забит -тестото трябва  няколко идеи по -гъсто от кексово / да се маже ,да не тече ,но да се бърка лесно / .Сиренето трябва да се добави накрая и да не се бърка много / а пък аз като съм с миксера и бия до забрава   Joy/
 Има една рецепта за солени мъфини на Снежко с нея ще се получи идеален солен кекс .
  Правила съм ги и са уникални /ако се опекат в тава или кексова форма няма проблем да не се получи /  
 
Цитат
1 яйце.,1 ч.ч натрошено сирене,2 ч,ч,брашно,1 ч.ч.кисело мляко,1 ч.л.хлебна сода,1 бакпулвер,1/2 ч.ч.олио.
всичко се смесва на ръка,пекът се на 180 градуса при загрята фурна за 20  минути,за 12 мъфина.много лесни и вкусни.

/ Намалявам содата на 1кафяна лъжичка и 1/2 бакпулвер на Йоткер. -това е моя корекция за да не ми миришат на сода   Joy /
  
   


# 44
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
ДА, тези кошнички звучат по-скоро като кексчета, както ги описваш.
А за промишлено сладкарство имам аз рецепти, но онези пасти бяха с особен крем, не маслен. Имаше нещо лешниково в тях. И със сигурност в домашни условия няма да станат, защото сигурно имат и други съставки, които не се ползват в домашни условия. Но ме е яд, че ги спряха от производство.
За белтъците- не знам, на мен не ми спадат. Студени ли ги разбиваш и с достатъчно захар? newsm78 Не знам каква може да е причината.

Общи условия

Активация на акаунт