Изгубена рецепта

• 101 568
  • 249
  •   1
Отговори
# 45
На какво прилича крема -сухи пасти ли са или от другите - при нас пастите бяха повечето с маслен крем с розички и  от тези с шоколад и пак розичка Grinning
 Имаше едни които особено мразех Grinning -  напоени с някакъв алкохол . По принцип не обичах този маслен крем.
  Топли белтъци - слагала съм и на водна баня.
 На село слагах яйцата  горе високо на един бюфет -близо до кюнеца на печката и ставаха направо топли . Захар съм слагала  и прекалено даже . оцет понякога . То те си стават на идеален сняг и не падат от купата - на другият ден леко спихват.
 Пробвала съм и с кристална захар и пудра.  Точно такъв като нейният не можах да го докарам . И май тази позната тогава нямаше и миксер /сега ми казва ,че е биела преди на ръка / . Ще пробвам твоята рецепта  ,ама като ми донесат яйца от село - с тези от магазина не си играя -L  са някакви дребосъчни ...
  А кошничките си бяха точно в тези формички и аз дотогава мислех ,че само по тази рецепта се правят.  /Пълнят ги и с млечен крем тези ,но тя ги правеше така./
Като се омъжих и  дойдох тук рецептата е съвсем различна .-твърди и ронливи -тип подложка за пай и с пълнеж от орехи и белък.
  Имам рецепта за кексчета в едновремешните форми - поради липса на такива го правехме в голямата форма и това е най -любимият ми кекс , първо на мен и брат ми беше - сега на моите деца .

# 46
  • Балчик
Белтъците трябва да са много добре изстудени преди разбиване, не топли. Peace

Пастите са сухи, не от тези като торта. Ето тези , които вече също не намирам никъде наподобяваха на тях, но пак не са съвсем същите:

П.П сега прочетох мнения в нета за Иглика класик, май точно така са се казвали и онези от спомените ми. newsm78

# 47
Ами то тези сегашните нямат нищо общо с едновремешният вкус. Тогава не се ползваха заместители на захар ,яйца ,и консерванти.
 На мен любими ми бяха Портокалка и Балкан ,но не тези сегашните .
 Имаше едни Нели ,опаковани по 1 в целофан -без шок .глазура и с бяло кремче -мекички.
 Други пък малки квадратни .продаваха се по магазини и сладкарници в бяла кутия без надпис  -твърдички и пълнежа твърд - със лешноков цвят . Странен вкус имаха -обожавах ги.
 Мога да пиша до безкрай Grinning
  Бисквити Катеричка ,вафли Мура или нещо такова беше - но тези сегашните.
  Вафла с някакво боровинково брашно имаше .
 Ябълков сок в бирено шише и шипковина /нещо на което издирвам рецепта и май е екстрат от накиснати шипки / сок е  ,не е вино /

# 48

Пастите са сухи, не от тези като торта. Ето тези , които вече също не намирам никъде наподобяваха на тях, но пак не са съвсем същите:

Да не би да си спомняш сухи пасти "Наслада"? Правеха ги в едноименната фабрика в Стара Загора (отдавна не съществува, на нейното място построиха мол). Продаваха се в обикновени бели кутии, най-често ги даваха на бройка. Кремът по средата беше твърд.
Сухите пасти "Анджела" също бяха специалитет на "Наслада" - страхотни! Те вече бяха на много пластове и с маслен крем май, просто се топяха в устата. Половината паста беше обвита в станиол.

# 49
  • Балчик

Други пък малки квадратни .продаваха се по магазини и сладкарници в бяла кутия без надпис  -твърдички и пълнежа твърд - със лешноков цвят . Странен вкус имаха -обожавах ги.

А, а , ето за тях говоря. Имаше и продълговати подобни. Heart Eyes

Как` Сийка, даааа. Hug Много вкусни бяха.

# 50
Имаше една супа, с прясно мляко, сирене, масло и фиде - божествена Heart Eyes.
Хранех се на стол в началните класове, някой да знае рецептата?

# 51
Имаше една супа, с прясно мляко, сирене, масло и фиде - божествена Heart Eyes.
Хранех се на стол в началните класове, някой да знае рецептата?

sourcherry, в темичка обсъждахме рецепти за супи със сирене, виж на iknik варианта, може би, ако се замени ориза с фиде, ще се получи нещо подобно? Има и други предложения, погледни и тях. Peace

# 52
Много ти благодаря Simple Smile!
Баба утре ще бъде помолена да приготви вариантът, който се доближава до онова вкусно нещо, което обожавах... гореща е по-вкусна, така помня.

Някой има ли идея как се приготвя кремът, който продаваха във фунии по морето/плажа? Беше оцветен, лек и пухкав... много го обичах.

# 53
  • DE
Ааааа, искам и аз такива сухи пасти Mr. Green
Направо ми захурка стомаха сега...и ракетките бяха по-хубави.
Кремът един такъв орехов. Сега май са пълни само с маслен крем Sad

В стария омазнен кетап имам една рецепта за сухи пасти.
Бях записала навремето рецептата от една леля Недялка.
Правя ги по коледа, че бая калорични, но са страхотни!
Мисля скоро да ги направя пак и ще покажа снимка.

# 54
  • Балчик
Аааа, не така де, как само снимка, а рецептата?

# 55
  • София
Пасти "Иглика" видях някъде преди около месец, но не помня къде...

# 56
  • DE
Аааа, не така де, как само снимка, а рецептата?
Е, да де и нея Mr. Green
Но, поне малко визуална представа да има какво е...аз вкуса им знам какъв е. Не се задържат и два дни.

# 57

Други пък малки квадратни .продаваха се по магазини и сладкарници в бяла кутия без надпис  -твърдички и пълнежа твърд - със лешноков цвят . Странен вкус имаха -обожавах ги.

А, а , ето за тях говоря. Имаше и продълговати подобни. Heart Eyes

Квадратните се казваха "Траяна", имаха по-особен вкус, май имаше канела в тестото. И те не бяха лоши, но "Насладите" бяха по-вкусни.  Simple Smile
Сухите пасти "Балкан" също ми бяха любими - онези, които се продаваха в целофанена опаковка. Те не бяха тунквани. По-късно пак ги пуснаха, но им развалиха вкуса. Не знам дали ги произвеждат още. От години не посягам към едновремешните "легенди" - "Детска закуска" и т.н. - след няколко жестоки разочарования. По-добре да си останат спомен – вкусът на детството...

# 58
 Сега се сетих ,че имаше и сухи пасти увити в станиол . Имаше едни големи вафли слепени с плънка от тахан + още нещо и отгоре /само горната кора / облята с дебела плочка шоколад. Сухи квадратни пастички и имах вътре и вафлена кора.
 А истинският сладолед  - сметанов ,ментов ......
    Меденки от картонена кухия -пак кръгли и дополовината в шоколад -ама по -дебели и много по -вкусни. Палмите . Камчии / дълги облени в шоколад вафлени кори слепени с нещо прозрачно като мед / не е мед /. Триочките -  две кръгчета слепени с  шипков мармалад и посипани с пудра захар / от маслено тесто бяха -но не свинска мас/.  Дългите масленки не ги обичах .
   Локума беше в по -големи кутии / но понякога твърд /. Имаше различни видове локум / то и сега има /  - с какао , със сладко от зелени доматчета , с орехи , с фъстъци  / майка обичаше локум и купуваше къде какъв вид види  ,с брат ми бяхме само по сладкишите и майка никога не се връщаше от работа с празна чанта Grinning  . /
   Бонбоните Фрегата - обвити в шоколад топчета от  крокан с фъстъци или по скоро топчета фъстъковки.
    Имаше подобни и Гербер и Пролетен цвят / последните отвътре бяха царевични пръчици / топчета /.
   Суха паста Пчела   ,рулце Свежест с конфитюр ,едни друг рулца от вафлени кори слепени с някакъв крем като шоколад /ама не съвсем / с орехи.
    Спирам малко ,че ми се напълни устата със слюнка Grinning

# 59
  • USA

А кошничките си бяха точно в тези формички и аз дотогава мислех ,че само по тази рецепта се правят.  /Пълнят ги и с млечен крем тези ,но тя ги правеше така./
Като се омъжих и  дойдох тук рецептата е съвсем различна .-твърди и ронливи -тип подложка за пай и с пълнеж от орехи и белък.
За колко вкусни неща от детството ме подсети тая тема. Но точно тези кошнички с белтъчно орехов пълнеж и дръжки от лимонови резанки, боже колко ги обичах Heart Eyes
Може ли рецептата, моля.

Общи условия

Активация на акаунт