Изгубена рецепта

  • 101 575
  • 249
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 110
Имаше едни големи вафли слепени с плънка от тахан + още нещо и отгоре /само горната кора / облята с дебела плочка шоколад.
В Русе им казваха тасладжа, помня баба и дядо ми купуваха и ми оставяха преди да отидат на лозе с малка боза....

Помня и Анжелите, и различните сухи пасти. Много обичах едни десертчета Родопки. Имаше и едни олимпиадки две бисквити слепени с шоколад и обляти целите в шоколад. Леля ми работеше в Българска захар и ни носеше кутии с лакомства. Имаше едни шоколадчета Феро и Крава....и да сметановия сладолед беше превъзходен. А баща ми купуваше вафли Морена с кутии, много ги обичаше. Те бяха обвити в станиол и хартиена опаковка отгоре с картинка на витошка морена. Шоколадови бонбони Простор и Черноморец... Нищо от сегашните неща няма този вкус вече, което ми напомня как и двете ми баби ми разказваха за превъзходните неща, които те бяха яли като малки/млади и все се жалваха , че вече ги няма Grinning

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 04:14 от bisunka

# 61
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540

  А кошничките си бяха точно в тези формички и аз дотогава мислех ,че само по тази рецепта се правят.  /Пълнят ги и с млечен крем тези ,но тя ги правеше така./
Като се омъжих и  дойдох тук рецептата е съвсем различна .-твърди и ронливи -тип подложка за пай и с пълнеж от орехи и белък.
За колко вкусни неща от детството ме подсети тая тема. Но точно тези кошнички с белтъчно орехов пълнеж и дръжки от лимонови резанки, боже колко ги обичах Heart Eyes
Може ли рецептата, моля.

Има една стара тема тук  Wink  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=149834

# 62
  • USA
  • Мнения: 2 463
Благодаря kloi, но крема, който търся е само с белтъци, а в тази тема всички са с цели яйца.

# 63
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Знам ги тия кошнички, но понеже не ми харесваше пълнежа, не пазя рецептата.От нета:
http://tania-goleva.blogspot.com/2013/04/blog-post_7165.html

http://recepti.ezine.bg/r-11713-%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BD%D0%B8%D … D1%80%D0%B5%D0%BC

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=583209

# 64
  • Мнения: X
Скай Блу ,тези кошнички ги знам , но дръжката е била от тесто тук . Никога не съм виждала от лимонена резенка. Интересно ми стана.
 В плънката май имаше и канела или какао ,тази рецепта ми е от една приятелка от селото на мъжа ми.
  На мен ми харесват повече -моите си без пълнеж  Grinning - ама те са от друго тесто.
  Яла съм и пълнени с млечен крем /или нишесте /  пак са вкусни.
   Аз търся една рецепта  за постен сладкиш с вино от Ловешкият край  -мъстикулки или мистикулки .  Пече се в тава - в него им вино или неферментирало вино ,мармалад от сини сливи и орехи / може би и олио / и сода за хляб.
 Имаше един малко странен вкус. Зимата винаги имаше една тава като си идех на село / Тодоричене ,Ловешко /.
  Също една нейна яхния със сини сливи / сушени  - запазил се е само вкуса ,но не и какво точно е имало  в нея.
 Покрекло ,крокмач. Едни особени нейни пържени не знам как да ги нарека - не са бухти . изрязани под формата на правоъгълничета и със сирене - но то си е на топченца вътре / може би защото беше смес от козе и краве мляко и самото домашно сирене е твърдо/ . Та баба ми беше звеновод - водеше ме с нея - сутрин се качваме на едно ремарке и бригадата тръгва по баирите - помня ясно като залесяваха ,а аз седя на едно одеало и си играя .Като огладнея от бабината торбичка вадя тези мекички или бухти и си хапвам.
   Бог да я прости милата почина неочаквано  преди 17 г и неуспях да я попитам за рецепти .
   Извинявам се за тези мои носталгични отклонения .


 

# 65
  • Лутаща се
  • Мнения: 921

   Аз търся една рецепта  за постен сладкиш с вино от Ловешкият край  -мъстикулки или мистикулки .  Пече се в тава - в него им вино или неферментирало вино ,мармалад от сини сливи и орехи / може би и олио / и сода за хляб.


Това го знам като "мъстеница". По моят край се прави от шира (като се смачка гроздето за вино се точи течност, преди да ферментира).
Приготвя се с обикновено царевично нишесте, като вместо вода или мляко се слага шира и вътре се слагат орехи. За предпочитане е ядките да са цели.
Едно време са го правели като "салам", но си е играчка. Орехите се нанизват на конец и со потапят с приготвеното нишесте на няколко пъти, като всеки път се изчаква наслоеното да изстине, за да може върху него да се закрепи нов слой. Аз не съм опитвала, вижда ми се сложно.

# 66
  • Мнения: X
Това за което говоря е постен  сладкиш и е в тава . Реже се на ромбчета или квадрати .
 Твоето е бал суджук

# 67
  • Мнения: 22 867
Това с орехите не си спомням как го наричаше баба, и тя правеше, а мъстакулките бяха сладки, курабийки по-скоро може би. Намерих и темата, дето се обсъждаха. Peace

# 68
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А някой помни ли марципан "Искър"? Макар и да не беше шоколад беше най-вкусния марципан, който съм яла. Купувахме си го с приятелки, докато отивахме на тренировки. Embarassed

# 69
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
аз не го харесвах,нещо странно беше,лепеше се по зъбите и не се разтапяше като шоколад...а и името изобщо не отговаря на истинския марципан...след години когато ми донесоха истински,т.е.бадемов дълго време си седеше неотворен...но когато го опитах стана любимото ми лакомство,пуснат ли го в Лидл си взимам дузина

имаше едни бели бонбони в кутия,но не помня как се казваха...така ги намразих след като един път изядох почти цялата кутия и ми стана много ,много лошо...и сега ако хапна бял шоколад ми връща тези неприятни спомени

# 70
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Двата марципана няма общо. Едното е какаова паста, кувертюр,  другото бадемова. Не може да се каже, че едното е истинско, другото фалшиво, защото са две различни неща. Носи името марципан, защото не мжое да се нарече шоколад. Аз мразя бадемовия марципан. Въпрос на вкус.

# 71
  • Лутаща се
  • Мнения: 921
Това за което говоря е постен  сладкиш и е в тава . Реже се на ромбчета или квадрати .
 Твоето е бал суджук

Тези два варианта имах пред вид.
Ние го правим в тава и го ядем направо с лъжиците.
На суджук не ни се занимава да го правим.

# 72
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
продават ли го някъде...прияде ми се Blush

# 73
  • Лутаща се
  • Мнения: 921
Не знам, не съм виждала да се продава.
Ние си го правим, но можем само когато е узряло гроздето. Или пък ако сме бутилирали гроздовия сок.
Забравих да кажа: използваме шира от червени сортове грозде.

# 74
  • USA
  • Мнения: 2 463
 Джемма, много благодаря за рецептите  bouquet

yulmana, да, дръжката се правеше от изрязаната твърда част на лимоновата резанка, а това, което останеше се нарязваше на малки парченца и се слагаше като цветенца в кошничката. Тази украса след като са вече изпечени разбира се, но и крема си беше беличък, орехите се слагаха по няколко по едри парчета първо в кошничката, и отгоре крема. Твоята рецепта каква е?

Общи условия

Активация на акаунт