Изгубена рецепта

  • 101 603
  • 249
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 371

  Също една нейна яхния със сини сливи / сушени  - запазил се е само вкуса ,но не и какво точно е имало  в нея.
 

попска яхния - със сушени сливи, много лук (или малки лукчета) и месо - ли ?

и моята баба я правеше - от Ловеч съм - и много я обичах/ обичам...рецепта примерна мога да напиша, но не знам доколко точна - баща ми я готви, аз сама не съм пробвала...

# 76
  • Мнения: X
Джемма, много благодаря за рецептите  bouquet

yulmana, да, дръжката се правеше от изрязаната твърда част на лимоновата резанка, а това, което останеше се нарязваше на малки парченца и се слагаше като цветенца в кошничката. Тази украса след като са вече изпечени разбира се, но и крема си беше беличък, орехите се слагаха по няколко по едри парчета първо в кошничката, и отгоре крема. Твоята рецепта каква е?

По -напред писах -мекички като кексчетата и мъфините с орехова ядка са ми любими - тестото според  мен е кексово с краве масло /рецепта въпросната леля казва ,че я е забравила /
 Другите ,които научих тук в едно Разградско село от една приятелка са подобни на тези ,които ти е дала Джема -има канела в пълнежа и същият. Друг вид пълнеж е обикновен млечен домашен крем или нишистен крем и поръсени с орехи / може и млечно маслен крем / ,другият е маслен крем и със шприцовани цветенца оцветени със сладкарска боя . За моята сватба бяхме поръчали пък украсени със фондан .
А някой помни ли марципан "Искър"? Макар и да не беше шоколад беше най-вкусния марципан, който съм яла. Купувахме си го с приятелки, докато отивахме на тренировки. Embarassed
Джжема този десерт - на форма приличаше на шоколад Цирк -   -беше много вкусен и  пишеше на него десертен блок / марципани бяха Люлин и Златно пате и бяха сипкави и различни на вкус те се лепяха по зъбите / . Даже скоро четох един мой дневник от 90г / кога точно дигнаха цените и там съм споменала на каква космическа цена е този десерт / Беше по -вкусен от марципаните  /а истинският марципан е хубав ,но не съм му чак голям фен /
 Доли ,този от снимката е от магазинче  в Етъра .
  

попска яхния - със сушени сливи, много лук (или малки лукчета) и месо - ли ?

и моята баба я правеше - от Ловеч съм - и много я обичах/ обичам...рецепта примерна мога да напиша, но не знам доколко точна - баща ми я готви, аз сама не съм пробвала...
 Ще съм много благодарна ,ако ми я напишеш .
(
  Лабрекс там мъсткулките са сладки -това си беше постен сладкиш в тава ,не много бухнал .
  Но не и от месено тесто .
  Имаше вкус на вино ,усещаше се мармелада и май сода е имало.
 Може би олио.

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 00:01 от Анонимен

# 77
  • Мнения: 110
   Аз търся една рецепта  за постен сладкиш с вино от Ловешкият край  -мъстикулки или мистикулки .  Пече се в тава - в него им вино или неферментирало вино ,мармалад от сини сливи и орехи / може би и олио / и сода за хляб.
 Имаше един малко странен вкус. Зимата винаги имаше една тава като си идех на село / Тодоричене ,Ловешко /.
 
баба ми правеше мъстакулки, но нейните бяха като курабии, нарязани на ромбове. Правеше ги с шира слагаше орехи и канела, без мармалад и с олио не мас. По цели торби правеше през есента и имаше за цяла зима. Всички много ги обичахме. Някъде в България им имам рецептата, но къде ли ще намеря шира, никой около мен не прави вече вино у дома

И тя украсяваше кошничките с кора от лимонови резанки

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 20:15 от bisunka

# 78
  • Мнения: X
То ширата е просто гроздов сок -може да се изцеди -  със  сокоизстисквачки сигурно става .
  Ще се радвам да споделиш и твоята рецепта .
 ММ прави вино на село ,но все забравя да ми отдели шира и сладко вино .
 

# 79
  • Мнения: 484
Чета и въздишам,и преглъщам...На мен обаче най-много ми липсват руенчетата и старите бонбони "Амфора".Някой ако има рецепта за руенчета ще съм много благодарна да я сподели.

# 80
  • Мнения: X
Руенчета какво са ?
 Бонбони Амфора може да си направиш сама - това са смлени бисквити ,краве масло ,смлени орехи ,какао ,захар / за яйце не съм сигурна / и коняк -вкуса ще го докараш . Правиш топчета и овалваш в стопен шоколад готварски - ивици върху тях от бял шоколад.
Вкуса идва от коняка съчетан с орехи и краве масло -него разбий  с пудра захар /може да добавиш кондензирано подсладено мляко /

 

# 81
  • Мнения: 484
Руенчета какво са ?
 Бонбони Амфора може да си направиш сама - това са смлени бисквити ,краве масло ,смлени орехи ,какао ,захар / за яйце не съм сигурна / и коняк -вкуса ще го докараш . Правиш топчета и овалваш в стопен шоколад готварски - ивици върху тях от бял шоколад.
Вкуса идва от коняка съчетан с орехи и краве масло -него разбий  с пудра захар /може да добавиш кондензирано подсладено мляко /

 



Нещо такова бяха,маслена пура(така да се каже) и вътре с конфитюр.Но вкуса не беше като на масленките.Продаваха ги в големи кутии и можеше да си вземаш и единични бройки.

П.С.То и на тези пише Руен,ама вкуса им е отврат.

# 82
  • Мнения: X
 Вкуса на тестото наподобява на кое -на арменските сладки ли - топи се в устата .

# 83
  • Мнения: 484
Вкуса на тестото наподобява на кое -на арменските сладки ли - топи се в устата .

Леко наподобява.Бяха по-скоро пръхкави,с лек маслен оттенък.Ах,как да го обясня...

# 84
  • Мнения: X
Направи си тесто за арменски сладки ,добави малко повече брашно да може да се оформи лесно / но не много /и пробвай.
 Аз скоро ги правих и останах очарована . Не съм много фен на масленки и маслени сладки ,но тези са страхотни . Лесни ,бързи и икономични.

# 85
  • Мнения: 484
Направи си тесто за арменски сладки ,добави малко повече брашно да може да се оформи лесно / но не много /и пробвай.
 Аз скоро ги правих и останах очарована . Не съм много фен на масленки и маслени сладки ,но тези са страхотни . Лесни ,бързи и икономични.

Мерси за идеята,но ще е след празниците,че много стават сладките  Laughing

# 86
  • Мнения: 1 381
Жадната калугерка

5 яйца
1 1/2 чаша брашно
1 1/2 чаша захар
1 бакпулвер

В намазана тавичка се изсипва половината от сместа
Поръсва се с 1/2 чаша счукани орехи и се изсипва останала смес
Пече се на умерена фурна
След като изтине се залива със сироп:
1 1/2 чаша захар
2 чаши вода
1 пак. масло
2-3 с.л какао

----------------------
yulmana , да, почти са подобни рецептите. И моята тетрадка е Разградска Laughing
Помня само, че преди да се залеем, дупчехме блата с едни еднократни дълги химикали от 0,25 лв  Joy

# 87
  • Мнения: X
Аз не помня да съм го дупчила. Един кекс има дето се пълнеше със спринцовка и подобен крем / сос/.
  От моето детство е рецептата за Жадната монахиня -блата с яйца.
 В Разградско има един дето глазурата му е от стопени бонбони лакта.

# 88
  • DE
  • Мнения: 971
Рецепта за руенки в блога на Ilrai.
Много са вкусни и аз ги правя доста често.
Препоръчвам!

# 89
  • Мнения: X
По нашият край руенки нямаше .
Имаше триочки - две кръгчета слепени със шипков мармалад и оваляни в пудра захар.
  Тестото може да е било подобно -това са сладки от магазина.
Много обичах и едни сладки на кг ,които майка ми купуваше от кулинарният магазин - две по две шприц сладки - форма нещо като цвете или целувка ама по -сплеснато и слепени с някакъв конфитюр със семенца -явно ягодов или малинов -може и асорти. Имаше ивици шоколад по тях .
    Един правоъгълен голям маслен кекс се продаваше посипан със пудра захар -на вид нещо като тези ,които ги има в Лидл сега.
 

Общи условия

Активация на акаунт