Изгубена рецепта

• 101 606
  • 249
  •   1
Отговори
# 90
Рецепта за руенки в блога на Ilrai.
Много са вкусни и аз ги правя доста често.
Препоръчвам!

Ах,прекрасно!Благодаря ти много   bouquet

# 91
имаше едни бели бонбони в кутия,но не помня как се казваха..... Не бяха ли "Белмекен".
И аз понякога се замислям, дали действително са били мнго по-вкусни нещата или само защото не е имало нищо друго, тези храни са ми се стрували нещо велико. Разбира се, че и продуктите от които се приготвяха бяха естествени и това също може би е оказвало огромня роля. Е не бяха в лъскави опаковки, но пък още ги помним. Аз много често в последно време се сещам, че като си тръгнех от училище, редовно си купувах кутийка със сладко-кисело-сметаново  млекце "Снежанка". Обожавах го.

# 92
Имаше едно кисело плодово мляко розово -пак в стъкленото бурканче.
Нямаше го постоянно -имам спомени ,че леля ми го купуваше -може и да е било с "връзки" Grinning

# 93
  • На брега на реката

Също една нейна яхния със сини сливи / сушени  - запазил се е само вкуса ,но не и какво точно е имало  в нея.

попска яхния - със сушени сливи, много лук (или малки лукчета) и месо - ли ?

и моята баба я правеше - от Ловеч съм - и много я обичах/ обичам...рецепта примерна мога да напиша, но не знам доколко точна - баща ми я готви, аз сама не съм пробвала...

Месо със сушени сливи (10порции х 300гр)

свинско/телешко месо  1кг
олио 120гр
лук 200гр
брашно 30гр
сушени сини сливи 800/900гр
захар 70гр
канела 2гр
червен пипер 5гр
черен пипер 1гр
сол 15гр

Нарязаното на порции месо се задушава до побеляване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава до омекване лукът, след което се прибавя разреденото с вода доматено пюре. Като се изпари водата, се поръсва червеният пипер. Връща се месото, залива се с бульон или гореща вода, посолява се и се вари на тих огън до полуомекване. Прибавят се добре измитите сини сливи, захарта, канелата и черният пипер. Няколко минути преди да се прекрати нагряването, сосът на ястието се сгъстява със запърженото в краве масло брашно.

( Рецептата е от Сборника с рецепти за заведенията за обществено хранене)

# 94
  • На брега на реката
Със сушени сини сливи има още :

Праз със сушени сини сливи (10 порции х 300гр )

праз 1800гр
сушени сини сливи 500гр
олио 200гр
брашно 30гр
стерилизирани/ пресни домати 300гр
червен пипер 10гр
сол 15гр
захар 50гр
магданоз 50гр

Сушените сини сливи се измиват и накисват в студена вода. Празът се почиства и измива, нарязва се на парчета около 2см и се задушава в олиото. Прибавят се последователно дребно нарязаните домати, брашното, червеният пипер, солта и накиснатите сливи. Залива се с гореща вода и се разбърква. Ястието се вари на  тих огън до готовност. Поднася се поръсено с дребно нарязаният магданоз.

( "Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" )

# 95
  bouquet Благодаря   bouquet

# 96
  • Sofia
имаше едни бели бонбони в кутия,но не помня как се казваха..... Не бяха ли "Белмекен".

Аз много често в последно време се сещам, че като си тръгнех от училище, редовно си купувах кутийка със сладко-кисело-сметаново  млекце "Снежанка". Обожавах го.
ох,от тези бонбони имам много лош спомен...бях на 8-9год.и майка ги купи от Халите,докато се приберем до Люлин бях изяла повече от половината кутия,стана ми много лошо и  Sick...
Снежанката не я харесвах много като бях малка,като се роди дъщеря ми и давах няколко месеца,после дойде кризата и изчезна завинаги от бакалиите...

# 97
Мисля си от много време за един сладкиш, казва се (у нас поне) лондонско сладко/сладкиш. Помня че беше бурканче кисело мляко бурканче брашно бурканче захар, с орехи и маслен крем отгоре, някой да има рецептата? Praynig

# 98
  • На брега на реката
 Виж кое прилича на това, което търсиш  Wink   

# 99
  • В градината...
Моята Пияна монахиня е с прясно мляко.
Аз пък най-мразех бонбоните Амфора. Майка ми като лекар, често й подаряваха бонбони - все я чакахме след работа да видим какво носи. Най-долнокачествени бяха Амфората и Дианата. ММ също има лоши спомени с тях - баба му го мъкнела по гости на други бабички. И редовния номер бил бабичката да извади, я от гардероба, я от бюфета някоя кутия Амфора, смърдяща на нафталин. Той клател глава и не щял да яде.  Ми то мирише. После баба му му шибвала по един шамар зад врата с думите - "ни тъй исрам, шъ убидиш жината". А чуждите бабички много му се радвали като го видели - почвали да му щипят бузите и да го целуват/лигавят. А често в бонбоните се намираше по някой червей.
Много ми липсват швейцарските шоколади, които ни купуваха по нова година, май бяха по 2,60 или от 3лв.

Последна редакция: вт, 13 яну 2015, 23:14 от perunika

# 100
  • Sofia
ММ също има лоши спомени с тях - баба му го мъкнела по гости на други бабички. И редовния номер бил бабичката да извади, я от гардероба, я от бюфета някоя кутия Амфора, смърдяща на нафталин. Той клател глава и не щял да яде.  Ми то мирише. После баба му му шибвала по един шамар зад врата с думите - "ни тъй исрам, шъ убидиш жината". А чуждите бабички много му се радвали като го видели - почвали да му щипят бузите и да го целуват/лигавят. А често в бонбоните се намираше по някой червей.

hahaha
представих си картината Joy

# 101
А някой има ли рецепта за най-обикновени кесчетата в метални чаши?
При нас ги имаше в училище (София).

# 102

Ох, че сте лоши....заради вас правих един от вариантите- с 5 яйца, кисело мляко, сладко от сини сливи....Разкош  Heart Eyes
Още по- хубав обаче е на другия ден, става като сиропиран от сладкото

# 103

Ами май нито един, поне от първата страница Confused

# 104
  • В градината...
При нас за закуска, а и по сладкарниците имаше едно сухо реване, така му казваха, но си беше като един дебел кекс, нарязан на квадрати. Нищо общо с реването. Мнооого вкусен. Отдавна му търся рецептата  Thinking Има един кекс без яйца, който му напомня вкуса, но не е същият.

Общи условия

Активация на акаунт