Изгубена рецепта

• 101 638
  • 249
  •   1
Отговори
# 105
# 106
  • В градината...
Не, не беше пандишпанов. Беше с тъмен цвят, по-скоро карамелен, имаше лек мирис на сода.

# 107
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
При нас за закуска, а и по сладкарниците имаше едно сухо реване, така му казваха, но си беше като един дебел кекс, нарязан на квадрати. Нищо общо с реването. Мнооого вкусен. Отдавна му търся рецептата  Thinking Има един кекс без яйца, който му напомня вкуса, но не е същият.

помня го, коричката беше кафява...
на вкус не го помня. newsm78

# 108
  • В градината...
Да, с кафява коричка беше.

# 109
Мисля си от много време за един сладкиш, казва се (у нас поне) лондонско сладко/сладкиш. Помня че беше бурканче кисело мляко бурканче брашно бурканче захар, с орехи и маслен крем отгоре, някой да има рецептата? Praynig

И аз я търся тази рецепта. Имах я записана и къде остана тази тетрадка, не знам.  Sad

Аз търся рецепта за кекс със сладко от череши. Спомням си, че миришеше на амонячна сода, беше тъмен на цвят и имаше череши от сладко. Баба ми, лека и` пръст, го правеше.

# 110
Момичета, страхотна тема имате. Чак сега я откривам. Влизам, за да попитам за една погача, макар че не съм сигурна дали мога да я обясня. На времето се приготвяше в Симеоновград и в Хасковско. Става дума за сусамена сладка сиропирана пита. Поне такива са спомените ми. Раздаваха я по време на прощъпалник за малки деца. Търсих дълго време в Интернет, но не открих рецепта която да се доближава до спомените ми.

# 111
  • Варна
 tinki_15, имам една рецепта за сладка пита, но нямам идея дали това търсиш.
Продукти:
1 кг брашно
20 г мая
4 яйца
1 чаена чаша прядно мляко
1 супена лъжица захар
сол
200 г топено масло
50 г орехове ядки или бадеми
2-3 супени лъжици сусам
канела
1 жълтък
За сиропа:
750 г захар
3 чаени чаши вода
Маята се размива с малко топло мляко и се прибавят няколко лъжици брашно. Оставя се на топло да втаса.
Останалото брашно се пресява и се прави кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, млякото, захарта и бухналата мая. Замесва се меко тесто, като по време на месенето постепенно се прибавя разтопеното масло.
Когато тестото поеме всичкото масло и се изглади, се разстила в намаслена тавичка и се оставя на топло да втаса. След това се намазва с жълтъка, разбит с малко вода, набожда се с ореховите или бадемови ядки и се поръсва със сусам. Пече се в умерена фурна, изважда се и се оставя да изстине.
Захарта се разтваря във водата и се вари около 15 минути. Питата се залива с горещия, подправен с лимонов сок, сироп и се оставя да се напои добре. Поръсва се с канела.

# 112
Не е това, аз дори снимка не откривам. Това което търся е по скоро с кори, но не толкова фини като купешките. има вкус на сусам, но сякаш няма плънка, освен ако не е тахан newsm78 отгоре пак има сусам. Твоята рецепта ми хареса и ще я пробвам Hug

# 113
здравей и до днес правят в Симеоновград такава сладка пита с сусам се казва мисля че имам рецепта и ще я напиша

# 114
Мисля си от много време за един сладкиш, казва се (у нас поне) лондонско сладко/сладкиш. Помня че беше бурканче кисело мляко бурканче брашно бурканче захар, с орехи и маслен крем отгоре, някой да има рецептата? Praynig

Виж какво намерих http://recepti.--reklamen-spam--/r-4064-%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4 … D0%BA%D0%B8%D1%88 (гледай рецептата, на мен ми прилича на сладкиша, имам спомен, че върху блата имаше жълт крем с масло, друго какво имаше, не помня). Също и тази рецепта ми прилича на търсения: http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=2077  Peace
п.п. Ще пробвам и двете рецепти, за да преценя кой е по-близо до търсения. Peace
п.п.п. Първият линк излиза като рекламен спам. Сайтът е recepti.--reklamen-spam-- (готвач.бг - изписано на латиница).

# 115

Виж какво намерих http://recepti.--reklamen-spam--/r-4064-%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4 … D0%BA%D0%B8%D1%88 (гледай рецептата, на мен ми прилича на сладкиша, имам спомен, че върху блата имаше жълт крем с масло, друго какво имаше, не помня). Също и тази рецепта ми прилича на търсения: http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=2077  Peace
п.п. Ще пробвам и двете рецепти, за да преценя кой е по-близо до търсения. Peace
п.п.п. Първият линк излиза като рекламен спам. Сайтът е recepti.--reklamen-spam-- (готвач.бг - изписано на латиница).
Фортуна, почти сигурна съм , че тестото на втория е това , за което питах  Hug Кремът, по мой спомен (може да е бил модификация на майка ми Simple Smile ), беше маслен с какао и с вълнички направени с вилица  Simple Smile
благодаря сърдечно!   bouquet

# 116
Чакаме да го направите и да споделите отзиви  Heart Eyes
Глазурата попива като сироп или...какво се случва?

# 117
Да, Рая-Никол, глазурата попива и отгоре остава съвсем тънък слой като крем, жълт на цвят (такива са ми спомените), ние го правехме гладък отгоре. Ще пробвам, ще снимам и ще покажа снимка.  Peace

# 118
Ще пробвам, ще снимам и ще покажа снимка.  Peace

Много ще съм ти благодарна, звучи интересно  Peace

# 119
  • София
Споменахте ли бонбони "Фондан" - бяха бледо розови, бледо сини , бледо жълти и вече не помня какви още  цветове.

Общи условия

Активация на акаунт