***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 104 642
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София
А тази декларация може ли да си я попълваме сами  newsm78 или е твърде сложно?

# 691
  • София
В сайта на митниците има форма за попълване, но трябва да имаш ел. подпис. Другия вариант е с програма, която е доста скъпа. Аз лично съм попълвала митнически декларации в продължение на 8 години ежедневно в големи количества с моя програма, която е за митнически брокери и можех на сън да ги попълвам, и тази форма, която са дали в техния сайт изобщо не ми харесва. Не знам, сигурно съм изгубила тренинг, защото сега не попълвам, но определено от нас се иска бързина, а там в сайта им нещата стават изключително бавно. Иначе може и да става за някой, който има нерви да чака. Другото затруднение е, че има множество кодове, които се попълват в определени клетки и трябва да се знаят. Трябва да се знаят видовете режими и техните буквено-цифрени кодове, условията на доставка с техните кодове, къде в коя клетка да попълниш и коя остава празна взависимост от режима и други най-различни подробности.

# 692
  • София
Идеята ми беше примерно при чести поръчки от даден сайт - да се ползват кодовете от първата декларация, за която да си платя да ми я попълнят  Crazy.

# 693
  • София
Ако ходиш да попълваш винаги на едно и също място, те ще ти имат данните и когато са еднотипни пратки попълването става върху старата декларация и е много бързо. Но всеки път се плаща за нова декларация (нова пратка) отделно. Ако искаш да ползваш един път попълнена декларация, когато си сигурна, че всичко ще е едно и също за новата, тогава може да се пробваш в сайта на митниците с ел. подпис и регистрация там.

# 694
Здравейте, възнамерявам да поръчвам това нещо....не знам как се казва на български:
http://www.aliexpress.com/item/In-Stock-Android-4-4-Car-DVD-GPS- … 999999.261.LPlZlw
От прочетеното дотук в темата ми се струва малко вероятно да избегна мито и ддс, пратката ще пътува с ДХЛ, погледнах на първа страница за митото, но абсурд да се ориентирам в кой раздел попада това и горе долу какво ще е митото... Ако някой има идея да ми каже... И другия ми въпрос е, ако го пратя в Англия има ли възможност да избегна ддс и митото? Благодаря предварително.

# 695
marieta76
В Англия, България, както и държави-членки на ЕС важат Общата търговска политика на ЕС по отношение вноса от трети страни, в това число Общата митническа тарифа. Митото за електроника е 0%, поне доколкото ми е известно.
ДДС-то в Англия е 20%.
Необлагаемият минимум в Англия, мисля че беше 14 паунда.
Разликата спрямо тука е само административни бюрокрации, ЕОРИ номер и плащането.

# 696
marieta76
В Англия, България, както и държави-членки на ЕС важат Общата търговска политика на ЕС по отношение вноса от трети страни, в това число Общата митническа тарифа. Митото за електроника е 0%, поне доколкото ми е известно.
ДДС-то в Англия е 20%.
Необлагаемият минимум в Англия, мисля че беше 14 паунда.
Разликата спрямо тука е само административни бюрокрации, ЕОРИ номер и плащането.
Благодаря Ви много за отговора:)

# 697
  • София
Привет, дами!
Искам да споделя с вас една нова услуга на БГ пощи, в сила от 01 юли 2016 г. - "Митническо представяне".
Вижте повече информация тук - http://www.bgpost.bg/bg/news/1076
Задържаха ми едни обувки от AliExpress на митницата и поискаха да декларирам реално платената сума за тях и да заплатя ДДС. По този повод от БГ пощи ми съдействаха с попълването на документите срещу такса от 12 лв.
Не е голяма сумата, понеже ми спестиха един ден разправия и обикаляне в митницата и пътуване из София. Пратката дойде след два дни в моята станция и си платих дължимото ДДС и такси.
* * *
Но и да се оплача... Към обувките имах подарък чорапи, които не открих в кутията! Егати и митничарите, чорапите ми са откраднали...  Joy hahaha
Ето снимка с подаръка от друг клиент:
Скрит текст:
Останах със смесени чувства от цялата процедура...  newsm78

# 698
  • София
Цитат
Предимствата за нашите клиенти са:
Опростени процедури за деклариране на стоките, съдържащи се в пратките.
Възможност за получаване на пратките в пощенските станции по местоназначение.
Спестяване на време и транспортни разходи.
Сумите за митническите сборове се внасят предварително от "БП" ЕАД и се заплащат от клиента при получаване на пратката.

ooooh! А на мен ми казаха, че няма такова нещо и ме караха да ходя два пъти дотам.  Crossing Arms

# 699
Здравейте! Благодаря за хубавата тема.
Благодарение на вас разбрах, че имам Еори номер, ваден преди години и го открих в сайта Simple Smile
И сега по същество, имам пратка по Федекс от Хонг Конг на стойност 109 долара.. Обадиха се, че е задържана на митница и писмо имам със стандартните неща, дали да упълномощя тях или да ходя сама. Първо, след като имам валиден Еори номер, но нямам документ черно на бяло, мога ли просто да им го кажа, ако реша да ги упълномощавам? И ако ходя сама до митницата пак, мога ли да кажа просто номера на служителите и да ми изкарат документа?  newsm78
Второ, да разбирам, че ако ходя сама трябва да е само до митницата на летището, нали така? И ще дължа ли някакво мито, става въпрос за бански?
А и отделно на фактурата от продавача сумата е написана в хонгконгски долари  ooooh! Това дали ще е проблем за начисляване на ДДС-то?
Не мога да реша кое е по-добре, аз ли да се занимавам или да ги упълномощя Федекс?

# 700
Iseult
В първият коментар на темата е написано как се процедира освобождаването на пратки , както и куриерите също се занимават с освобождаване на пратки със заверено пълномощно и ЕОРИ номер.
Това е най-общото. 
Аз досега упълномощавах на куриерите да освободят пратката, защото съм извън София и трябваше да платя 20-30 лева транзит за пренасочване до най-близката митница.

Ако на фактурата е написано в хонгконгски долари, в сайта на митницата има таблица с валутни курсове.
В митницата искат Пейпал или банково извлечение, защото продавачите обикновено декларират на по-ниска стойност.
Ако наистина сте платили заедно с доставката,  109 хонгконгски долари прави около 25 лева, което е под 30 лева - не се дължи ДДС и мито.

# 701
Черно море, мерси, аз общите неща си ги прочетох, питам конкретни по моя казус, като това с Еори номера, който имам, но нямам документ. И не е плащано в хонгконгски долари, а в щатски, но самият продавач не знам по какви причини е написал в хонгконгски долари сумата, която като я обърна излиза с окопо 50 лв по-малко от платената.

# 702
  • София
Iseult,
Ако освобождаваш пратката с фактура на обща стойност заедно с транспорта по-малка от 30 лв, тогава няма да ти трябва ЕОРИ изобщо.
Но ако това не е реалната стойност или ако има още някаква сума за транспортен разход, тогава общо ще ти стане над 30 лв, затова по-добре питай Федекс дали им трябва бланката на ЕОРИ номера, ако те ще те представляват. Ако ходиш сама не мога да ти кажа как ще стане. По принцип може да се мине и без бланката, но имат право и да ти я поискат.
Относно валутата, няма значение в каква е фактурата, ще се преизчисли по митническия курс в лева. Продавача ти е написал по-ниска стойност, за да си спести износни мита, които те там плащат и за да ти помогне да платиш по-малко ДДС тук. Но ако тази сума не се връзва с платежния документ трябва да искаш нова фактура, така че да се върже, да бъде еднакво с плащането ти, без значение в каква валута, може и в различни да е, важното е, когато се преизчисли в лева да излезе една и съща сума.

# 703
Росалинда, мерси. А не се ли гледа в митницата сумата, която ние сме платили от извадката на пейпал примерно? Аз какво да направя, че продавачът си е писал друга валута?

# 704
  • София
Росалинда, мерси. А не се ли гледа в митницата сумата, която ние сме платили от извадката на пейпал примерно? Аз какво да направя, че продавачът си е писал друга валута?
Не може да подадеш в комплекта два различни документа, които се отнасят за едно и също нещо, в случая плащането. Както не може и на фактурата да пише гащи, а на стоковата разписка рокли. Това после се прибира в архив и след време се правят проверки. Всичко трябва да се връзва едно с друго, така се изгражда логична взаимовръзка между отделните документи в комплекта.

Общи условия

Активация на акаунт