***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 106 295
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Аз днес ходих да си освобождавам пратка от Ягодката и бях изключително неприятно сюрпризирана от новината, че и на "Веслец" от първи този месец положението става като на митницата на летището. Т.е. нужен е ЕОРИ номер, попълва се данъчна декларация и т.н.  Crazy На гишето имаше голяма опашка, вървеше бавно, защото явно не всички служители бяха наясно какво и как трябва да се направи, и даваха противоречива информация.
В крайна сметка ми предложиха пощата да ме представлява /за целта е нужно само да се попълни информацията отзад на бланката, която вече е нова и няма място за данни на упълномощено лице/, обаче пратките въпреки това нямало да се получават в пощенския клон по местоживеене, пак трябвало да се ходи до митницата. Разликата била, че вместо да сме се редяли сума време по опашки, трябвало само да изчакаме около 5 минути пощата да ни освободи пратката и да платим ДДС-то. Иначе ако пратките се освобождават лично, всеки път се дължат 12 лева за попълването на декларацията, отделно няколко лева банкова такса, а тези 3.50 за самото освобождаване си остават. При упълномощаване тези 12 лева щели да бъдат еднократен разход.
След като ме увериха, че като ги упълномощя, ще си получа пратката за 5 минути /беше 15.30 ч./, попълних бланката и като я занесох на гише 13, служителката ми каза да съм си тръгвала, те щели да ми се обадят кога колетът ми е освободен и готов, за да мина да си го прибера.  Laughing Обещаха да стане за утре. Взеха ми митническото известие, попълнената бланка за упълномощаването и разпечатката от Пейпал.  Де факто нямам в себе си нищо, с което да потвърдя, че имам пратка за получаване.  Confused

# 676
  • Sofia
   А, честито! Crazy

# 677
  • София
Ами аз разбрах за новата наредба миналата седмица, но никой не беше наясно как точно ще се работи, докато не тръгнат нещата и не се види на практика. В крайна сметка четохме наредбата, говорихме си, умувахме и не измъдрихме нищо (с митничари и колеги), затова и не го написах тук. Някои бяха разбрали, че само скъпите пратки от 150 до 2000 евро ще се освобождават с помощта на пощата срещу тези 12 лв, други казаха, че било за всички пратки, независимо от цената.
Така че аз докато не отида да освобождавам нещо няма да знам със сигурност кое как ще става.
Принципно ми е ясна идеята каква е, но механизма на работа както винаги ще се побългари и пак няма да е като хората.

# 678
 Ros@linda, аз дори и като отидох да освобождавам, пак не разбрах много - всеки казва нещо различно. Надявам се утре да получа повече яснота по въпроса, но като зная и на другата митница как след толкова години всички си тълкуват наредбата както им хареса, съм ужасно обезнадеждена.  Confused
Моята поръчка е за $49, така че ако утре не ми кажат нещо друго, явно ще се окаже, че за всички пратки над 30 лева ще се дължат тези 12, ако не си упълномощил пощите.

# 679
  • София
Reinа, винаги е било така, нещата се пишат на хартия, но после се работят по-различно, затова трябва да мине време да свикнат и да решат как ще става на практика. За съжаление тези, които отиват първи след влизането на наредбата ще чакат по опашки и нещата ще са объркани. После ще се канализират полека.
Принципно идеята на наредбата е да става както в Англия и в другите страни от ЕС да може клиента да бъде прадставляван от превозвача, в случая пощите и да няма нужда да си вади ЕОРИ и да се явява лично. Така става по-бързо и без никакви притеснения и разкарване на клиентите получатели на пратки. Накрая ти се дава документ за разходите, плащаш и си получаваш пратката. В ЕС отдавна работят така пощите и всички куриери, тук засега, както става ясно наредбата е само за пощите.

# 680
Reinа, винаги е било така, нещата се пишат на хартия, но после се работят по-различно, затова трябва да мине време да свикнат и да решат как ще става на практика. За съжаление тези, които отиват първи след влизането на наредбата ще чакат по опашки и нещата ще са объркани. После ще се канализират полека.
Принципно идеята на наредбата е да става както в Англия и в другите страни от ЕС да може клиента да бъде прадставляван от превозвача, в случая пощите и да няма нужда да си вади ЕОРИ и да се явява лично. Така става по-бързо и без никакви притеснения и разкарване на клиентите получатели на пратки. Накрая ти се дава документ за разходите, плащаш и си получаваш пратката. В ЕС отдавна работят така пощите и всички куриери, тук засега, както става ясно наредбата е само за пощите.

Да де, но пак трябва да се явява лично, за да си получи пратката. Аз съм упълномощила DHL да ми освобождават нещата от другата митница /на летището/ и те ми ги носят до вкъщи. А тук няма да е така.
Не че и DHL са цветя. Но и там преди да ги упълномощя, трябваше да си извадя ЕОРИ номер, така че мисля, че това няма как да се избегне. Всъщност днес като ми казаха, че трябва ЕОРИ, споменах, че имам постоянен такъв и служителката каза, че важал и за тази митница. Но отне близо половин час да ми го принтират, защото не го носех със себе си.

# 681
  • София
От мой опит и познаване на нещата в другите страни от ЕС смятам, че идеята се корени в това, което написах по-горе, друг е въпроса как е разбрано и как ще се прилага тука. Четох наредбата и колкото и неясно да е написана, мисля, че правилно съм се ориентирала.
При DHL тази система, която е в ЕС не работи за България, затова трябва да ги упълномощаваш и да си вадиш ЕОРИ.

# 682
Възможно е да си права за ЕОРИ номера, не споря, само предполагам. Но това
Цитат
и да се явява лично. Така става по-бързо и без никакви притеснения и разкарване на клиентите получатели на пратки.
определено няма как да е вярно, поне според обясненията на митническите служители.  Peace

# 683
  • София
Тогава каква е логиката да се упълномощават БГ Пощи с онази там декларация според текста от наредбата

"Митническото оформяне за допускане за свободно обращение и крайна употреба на стоки, съдържащи се в пратки, общата стойност на които не надвишава левовата равностойност на 1 000 евро, може да се извършва от „Български пощи" ЕАД, в качеството му на задължен оператор за извършване на универсална пощенска услуга, с утвърдените от Всемирния пощенски съюз образци на митническа декларация CN22 или CN23 или същата, вградена в CP72 или в адресния етикет за EMS пратки.
В тези случаи получателят на пощенската пратка следва да упълномощи „Български пощи" ЕАД да го представлява пред митническите органи, като за целта подпише декларация (за образец - виж снимката)
За целите на декларирането пред митническите органи "Български пощи" ЕАД е косвен представител на получателя на пратката."

Значи пак не е измислено или не е разбрано правилно от пишещите наредбата. Ако трябва пак да се явяваш и да си губиш времето ти като клиент, значи не виждам никаква полза и никаква промяна в начина на работа. То и преди можеше да упълномощиш пощите или друг агент да ти вземе пратката.

# 684
Ами аз затова се ядосвам, защото няма никакъв смисъл това упълномощаване, ако наистина трябва въпреки това да ходим до митницата /така ми обясниха днес/. Освен да си спестяваш по едни 12 лева всеки път за данъчната декларация, но и в това не съм сигурна, защото две служителки ми казаха противоположни неща. Ще видя утре какво ще стане и ще споделя.  Laughing

# 685
  • София
Уффф, няма начин да стане от първия път. Със сигурност трябва да мине още време, за да се изяснят нещата. Ще има още промени в работата, докато се оправят.

# 686
Ros@linda, така е.  Peace Не разбирам защо тези, които са измислили наредбата не обяснят на служителите в митницата как точно да я тълкуват. Така и за двете страни ще е по-малко стресиращо и късащо нервите.

Иначе от повторното си ходене днес, това което разбрах е, че вчера един от служителите неволно ме е заблудил, че пълномощното е перманентно /т.е. нееднократно/. Така че разликите с/без участието на български пощи са следните:
- ако упълномощиш пощите да ти освободят пратката, пълномощното е еднократно и за услугата се плащат 12 лева /извън ДДС +3.50 лв. за освобождаване/. Това, което получаваме като услуга - не се редим на гише за издаване на ЕОРИ номер и избягваме попълване на данъчна декларация. Обаче.... трябва два пъти да ходим до митницата - единият път, за да упълномощим митницата, а втория - за да си платим ДДС-то и удоволствието да сме упълномощител на пощите и да вземем пратката.  Confused
- ако искаме сами да си освободим пратката, трябва да си извадим ЕОРИ номер, който може да бъде постоянен, т.е. не е нужно да се вади всеки път. Но пък трябва да попълним данъчна декларация, която също е на стойност 12 лева /извън ДДС +3.50 лв. за освобождаване/ и да дадем още 2-3-4 лева при внасяне на сумата в банковия клон. В този случай обаче ходенето до митницата е еднократно. Или казано накратко -  с посредник или без посредник - все тая, защото тези спестени 3-4 лева на мен лично няма да ми стигнат да си покрия транспорта от единия до другия край на града и то два пъти.  Crossing Arms
Така че занапред с всички сили ще избягвам срещите с митница "Веслец".  Crossing Arms

# 687
  • София
Reinа, Благодаря за информацията  Simple Smile

Твоята пратка беше от евтините, нали? (между 15 и 150 евро).
Значи за всички пратки над 15 евро, ако освобождаваш сам ти трябва ЕОРИ и попълване на митническа декларация, така ли се установи последно?

# 688
Ros@linda, няма за какво.  Hug

Да, от евтините беше - 90 лева.

Цитат
Значи за всички пратки над 15 евро, ако освобождаваш сам ти трябва ЕОРИ и попълване на митническа декларация, така ли се установи последно?
Май така се оказва засега, освен ако не решат друго междувременно. Всъщност се оказа права киселата служителка от вчера, която ми каза "И да искаш, и да не искаш сама да си я освобождаваш, все толкова ще платиш".  Laughing
Обаче сега се сетих, че забравих да попитам как стоят нещата с пратките под 30 лева, за които не се дължи ДДС.  Rolling Eyes

# 689
  • София
Е, добре поне, че си свършила работа що годе нормално.
За малките няма промяна, остава си нормално, както беше. Поне такава ми е информацията ..... засега  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт