***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 106 322
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • София
До колко лева е най-изгодно да поръчаш нещо от ибей.ком да кажем, за да не плащам мита, ддс..?
Ще поръчвам няколко дребни неща и може би ще са на 2-3 пъти (ако е с евтина или безплатна доставката).

Мислех си и за механ. клавиатура (над 100лв), но ще гледам да е от ЕС.

# 661
До колко лева е най-изгодно да поръчаш нещо от ибей.ком да кажем, за да не плащам мита, ддс..?
Ще поръчвам няколко дребни неща и може би ще са на 2-3 пъти (ако е с евтина или безплатна доставката).

Мислех си и за механ. клавиатура (над 100лв), но ще гледам да е от ЕС.
Прочети първия коментар в темата.

# 662
  • Varna
Здравейте,чакам маратонки от Китай.Ако кажа на търговеца да пише стойност под $15 и да не ги изпраща с кутия дали ще минат през митници.Изобщо това дали са си с кутията има ли значение?Благодаря

# 663
Здравейте,чакам маратонки от Китай.Ако кажа на търговеца да пише стойност под $15 и да не ги изпраща с кутия дали ще минат през митници.Изобщо това дали са си с кутията има ли значение?Благодаря
Да кажем, че шанса да мине митница, ако пратката е с обявена стойност под $16-17(и отбелязана като Gift), е по-малък, но не е гаранция. И все пак да е реалистична цената за обявенето в пакета(не може да е обявено като "shoes", а със стойност $3), защото също буди съмнение. Колкото е по-малък пакета, толкова по-малко бие на очи и съответно обявената ниска стойност изглежда реалистична за митничарите.

# 664
  • София
Всяка една пратка, независимо от размер и обявена стойност, може да бъде спряна на митница. Няма гаранция. Спирали са ми малък пакет, а голям съм получавала в пощата.

# 665
  • София
Здравейте  bouquet.
Поръчах си хранителни добавки от един сайт в САЩ.
Днес се оказа, че по преценка на Митница пратката ми ще мине проверка от Обща Селскостопанска политика  Rolling Eyes. Оказа се, че срокът по закон е до 30 дни.
Някой минавал ли е подобна проверка? Знаете ли как точно се извършва и дали има шанс да стане и в по-кратък срок, защото трябваше да започна да пия тези добавки  Confused.
Благодаря!

# 666
  • София
Здравейте.
Слагам аткуална информация.
Днес си получих пратката. Явно въпросната проверка е минала доста бързо (в рамките на един ден). Не знам как се извършва, но нещата ми не са разопаковани и си пристигнаха целокупни  Peace.

# 667
Здравейте,
От 4 години пазарувам от Aliexpress и досега не ми се беше случвало моя поръчка да стигне до митница и да бъде задържана.... но и това стана... Както и да е, засега си чакам известието от митницата, за да знам къде точно да ида, но друг въпрос ми се върти в главата - ще ми трябва ли EORI номер след като поръчката е на стойност $10 и имам принтирано копие от поръчката и електронното ми банкиране което да го докаже? Някъде четох, че за пратки с цена в диапазона €30-€150 не е необходим такъв номер. Най - вероятно е задържана понеже е с голяма опаковка, но все пак е супер евтино. Някой друг имал ли е подобен проблем и дали ще трябва да се попълва митническа декларация?

Позрави!

# 668
  • София
Здравей,
няма нужда от еори и митническа декларация, щом е на такава стойност. ДДС също не се дължи, а само пощенска такса 1,50 лв
На първата страница в темата съм написала за какви пратки и на каква стойност се иска еори и се попълва декларация.

# 669
Здравей,
няма нужда от еори и митническа декларация, щом е на такава стойност. ДДС също не се дължи, а само пощенска такса 1,50 лв
На първата страница в темата съм написала за какви пратки и на каква стойност се иска еори и се попълва декларация.

Ros@lindа, благодаря за светкавичният отговор, абсолютно съм го пропуснал това! Благодаря отново!

# 670
Момичета, актуална ли е информацията от първа страница за сумата на пратките?!

Харесах си неща от един американски сайт. До сега не съм поръчвала извън ЕС.

Значи, ако ми е до 300лв. поръчката, няма да дължа мито, а само ДДС, така ли?

# 671
  • София
Момичета, актуална ли е информацията от първа страница за сумата на пратките?!

Харесах си неща от един американски сайт. До сега не съм поръчвала извън ЕС.

Значи, ако ми е до 300лв. поръчката, няма да дължа мито, а само ДДС, така ли?

Да, актуална е. До 300 лв само ДДС.

# 672
Здравейте,
Днес получих известие от митницата за една моя поръчка от алиекспрес. Понеже заминавам в чужбина утре за повече от месец въпроса ми е следния:
Ако попълня пълномощното което е на гърба на известието и един мой колега отиде да го вземе, ще има ли проблем? Нямам време за нотариална заверка, а така  написано на известието ми изглежда напълно достатъчно ако попълня пълномощното на гърба му. Също така каква е таксата за това, че ще го получа чрез пълномощник ?
Благодаря предварително.

# 673
  • Sofia
   Не съм сигурна, но мисля, че ако няма нотариална заверка, едва ли ще стане. Все пак, нека се включат и по-запознати.

Такса няма.

# 674
  • София
Може да го вземе с това пълномощно, стига пратката да е на стойност под 150 евро. Таксата е нещо от сорта на 1,80 лв.

Общи условия

Активация на акаунт