***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 105 283
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • София ж.к. Надежда 1
Здравейте имам проблем с една пратка от aliexpress.От 28.11 е на митница пратката е на стойност 19 лева.Днес ходих да си я взема,но не ми я дават,защото на пратката има само първото ми име и адреса на доставка е различен от адреса ми по лична карта.Казаха ми да се свържа с продавача и да го накарам да изпрати на митницата писмо или факс със попълнен формуляр CN17.Писах на продавача,но се съмнявам да изпрати факс със въпросния формуляр.
Няма ли друг начин по който да си взема пратката. Sad

Сагата с моята пратка продължава Sad след дълги разговори с китаеца се оказа,че не можел да прати факс ходих пак до митницата и ми казаха,че другия вариант е да изпрати email  до Български пощи в който уточнява,че пратката е дадения номер е за лицето с три имена  живеещо на този адрес.Накрая китаеца изпрати вчера email до Български пощи и ми прати снимка на email до тях принтирах email и плащането и поръчката и страницата в която се вижда трейкинг номера на пратката.И днес пак до митницата от там пак отказват да ми дадат пратката,защото нямали получен email от Български пощи до тях на хартиен носител.И документите които нося не доказват че пратката била за мен.После звънях на два телефона в Български пощи,за да ми дадат информация дали въпросният email е постъпил при тях.И на двата телефона не можаха да ми дадат такава информация и от втория телефон ми казаха да пиша на email:info@bgpost.bg и,че от там евентуално ще ми дадат такава информация.Аз естествено им писах преди час и до момента няма никакъв отговор Sad 
Просто не знам тази пратка ми скъса нервите.Имам чувството,че ще си остана без нея. Sad
Вече съм в задънена улица.

# 91
  • София
foxylock

Може без известие, да. Ще те таксуват 1 лв, за да ти го намерят, като отидеш в пощата при митницата. Това е за София, не знам ти от къде си.
Тук няма практика да носят на адрес пратки, които са отишли на митница и за тях се дължат мита, ДДС и други такси. Знам, че иначе в много страни я има практиката отдавна.

# 92
  • София
petq

Много неприятна случка, да. Като чета разбирам, че проблема е пак и отново в мудната и закостеняла система на работа в БГ Пощи. За съжаление. Но не губи надежда, ще си вземеш пратката. Пиши им отново, обади се пак по телефона и настоявай да си свършат работата.

# 93
Имам пратка на името на сестра ми, която е в чужбина и не мога да я освободя от митницата .Тя( сестра ми) ще се върне на 8 януари. Имате ли представа каква глоба ще платим ,датата указана за освобождаване е 12. 12 .2014 Благодаря предварително!

# 94
  • София
Пратката не може да седи повече от 20 дни. Ще трябва да я върнат обратно. Обадете се в пощата и питайте дали могат да изчакат.

# 95
Пратена е с  DHL   и ще седи в склада на DHL докато не я вземем .Въпроса е колко ще ми е глобата към митницата?

# 96
  • София
Пратена е с  DHL   и ще седи в склада на DHL докато не я вземем .Въпроса е колко ще ми е глобата към митницата?

Глобите в митницата са за след 20-тия ден, а в DHL ще има магазинаж, който започва да тече около 5 дни след уведомяването ви. Но ги питайте тях кое колко ще струва, те най-добре ще ви ориентират.

# 97
Благодаря за отговорите! а сетих се, че международният паспорт на сестра ми е тук, дали няма да мога да освободя пратката  с него?

# 98
  • София
Благодаря за отговорите! а сетих се, че международният паспорт на сестра ми е тук, дали няма да мога да освободя пратката  с него?

Няма да може. Трябва нотариално заверено пълномощно да ви направи или да отиде лично да си освободи пратката.

# 99
Здравейте, имам пратка от алиекспрес на митница. Търсят ми фактура и доказателство, че съм платила. Имам тези документи. Въпросът ми е може ли цената на пакета да е 500 долара, а на фактурата 50 долара? Ще има ли проблем и колко ще трябва да доплатя?
Обадих се по телефона и една жена ми каза, че могат те да освободят пратката от София и да ми я изпратят по пощата до Благоевград и на място да си платя дължимото. Но на коя сума ще плащам мито? Попитах жената каква сума е написана на кутията и колко ще ми струва митото, а тя ми отговори, че за това й трябва фактурата. Дано да ме разбрахте.

# 100
  • София
ver4eto__7
Аз не разбрах и от питането в другата тема колко реално е платено за стоката? 500 или 50?
Ако реално е платено 50 долара и се докаже с фактурата/поръчката надявам се да приемат тази цена.

По принцип може да не се вземе пратка и след 20 дни ще я върнат на изпращача. Обаче той дали ще си признае, че я е получил и как ще ти върне парите после е друг въпрос. В Али при пускане на диспут има отметка, че пратката е задържана на митница. И ако продавача невярно е декларирал по-високата цена, тогава имаш основание за диспут.

# 101
Стоката струва 500 долара. Дали ако кажа, че е станала грешка и им покажа фактура за 50 долара ще мина

# 102
  • София
Би трябвало се има предвид още преди поръчването, че стока в такива количество и за такава сума има голяма вероятност да иде на митница. Там искат фактура или поръчка и въобще не ги интересува колко е декларирано на пакета. Това с искането от продавача да пише ниска стойност не е никаква гаранция и не означава, че ще се обмити на тази стойност.
А за другото не е добра идея да се обсъжда във форум, защото може да го прочете всеки, пък и не е законно.

# 103
  • София
Аз се позачудих първоначално защо продавача е декларирал истинската стойност и сега мисля, че си отговорих.
Ако си му искала фактура за фирмата, човекът е решил, че по този начин ти помага и пише същата стойност на пакета. Той е мислил, че искаш да си платиш всичко реално за фирмата.
Имам такива клиенти, които искат всичко да им е наред и държат на реални документи от търговците.
Затова не виждам основание за диспут, ако е такъв случая.

# 104
аз не съм фирма, това са покани за сватба. Писах на продавача за фактура след като видях, че е спряна на митница. Утре ще си изпратя документите на митница, пък да видим дали ще мога да си я взема.

Общи условия

Активация на акаунт