Задачка май те затруднява, тук някой бързо я решава и добре я обяснява :)

• 76 143
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • София
след малко ще гледам да пусна отговор.

Последна редакция: пн, 08 дек 2014, 20:04 от ganis

# 91
  • София
Копирам фрагмент от задача за 11 клас
..... и дължината на BC в см е най-голямата стойност на параметъра а, за която
неравенството  (x-1)(x-2)(x-3)(x-4)+7<=a е изпълнено за всяко x .
Как се намира а?

Да разкрием първата и последна скоби, както втората и четвъртата. Получаваме:

(x2-5x+4)(x2-5x+6)+7-a<=0

Да положим x2-5x+4=t

Тогава имаме t(t+2)+7-a<=0=>t2+2t+7-a<=0
Да разгледаме ф-та t=f(x)=x2-5x+4. Това е парабола, обърната нагоре (защото старшият коефициент е 1>0)=> тя има НМС, която се достига във върха на параболата, т.е. за хV=-b/2a=5/2.
Тогава НМС=f(5/2)=-9/4=t
=> задачата се свежда до: За коя най-голяма стойност на а неравенството
t(t+2)+7-a<=0 e изпълнено за всяко t>=-9/4

Тук нещата опират до познаване разполагането на параболата. За да бъде параболата отрицателна за всяко t>=-9/4 трябва след -9/4 или в -9/4 тя да е надолу нагоре или да докосва Ох. Няма как да е обърната изцяло надолу след -9/4, но може да докосва Ох в -9/4. Тогава заместваме с тази стойност за t и получаваме страната.

# 92
Или аз съм пълен идиот, или това така както е зададено няма решение, и не виждам как по-горното дава такова.

Пита се каква е най-голямата стойност на а, за която стойността на функцията (x-1)(x-2)(x-3)(x-4) + 7 e по-малка от а за всяко х.

Само че от x=4 нагоре, функцията си расте до безкрайност и същото прави и от x=1 надолу.

Ако се питаше за ">=а" щеше да е друго.

# 93
  • София
Или аз съм пълен идиот, или това така както е зададено няма решение, и не виждам как по-горното дава такова.

Пита се каква е най-голямата стойност на а, за която стойността на функцията (x-1)(x-2)(x-3)(x-4) + 7 <=а по-малка от а за всяко х.

Само че от x=4 нагоре, функцията си расте до безкрайност и същото прави и от x=1 надолу.

Това не е вярно. х=4; 1 са корени на функцията, това не значи, че при тях тя расте или намалява неогрничено. Искаме <=а

# 94
  • София
Принципно знаем подхода, но нещо не можем да намерим решение на следната задача:
З пилета + 1 патица = 2 кокошки + 1 пиле
2 патици + 5 кокошки = 23 гроша
По колко гроша струва всяка една птица?

Накарах хлапето да го реши, като за 4-5 клас. Малко е шантаво решението:

3п+1пат=2к+1п
2п+1пат=2к    (добавяме 1пат)
2п+2пат=2к+1пат    (+3к)
3к+2п+2пат=5к+1пат   (+1пат)
3к+3п+3пат=5к+2пат
(2к+1п)+к+1п+3пат=5к+2пат
1к+4п+4пат=5к+2пат23гроша    (*2)
2к+8п+8пат=46гроша
10п+9пат=46гроша

единственото възможно е: 1пат=4гр,   1п=1гр.
и после 1к=3гр

Много сложно изглежда, но хлапето така го реши. Може да има и по-елегантно решение.  Peace

# 95
Задачата за пернатите. Решете второто уравнение като диофантово и с получените отговори заместете в първото уранение. Така ще ви остане един верен отговор.

# 96

Пита се каква е най-голямата стойност на а, за която стойността на функцията (x-1)(x-2)(x-3)(x-4) + 7 <=а по-малка от а за всяко х.

Това не е вярно. х=4; 1 са корени на функцията, това не значи, че при тях тя расте или намалява неогрничено. Искаме <=а

Аз казах от 4 нагоре, като какво става между 4 и 5 или 0 и 1 примерно всъщност няма голямо значение

Важното е, че за x = 10^100, стойността е от порядъка на 10^400 и т.н., т.е. $\lim_{x\to\infty} (x-1)(х-2)(х-3)(х-4) + 7 = \infty$. Пита се за всяко х

Последна редакция: пн, 08 дек 2014, 22:59 от G-M

# 97
  • София
Значи след последния корен не ти пука, какво става с функцията? По принцип?

# 98
Значи след последния корен не ти пука, какво става с функцията? По принцип?

Защо заобикаляш съществения въпрос?

Функцията не е ограничена, съответно да се пита кое е най-малкото $а$ по-голямо от нея е безсмислено.

# 99
  • София
Явно не си ми прочел решението.

# 100
Прочетох го още преди да си постна първото възражени, въобще не отговаря на въпроса ми. Функцията $f(x) = (х-1)(х-2)(х-3)(х-4)$ клони към безкрайност и наляво, и надясно по реалната линия. Във въпроса се иска да се намери най-голямата стойност на $а$ така че $f(x)+7$ да е по-малко от $а$ за всяко $x$, т.е. по цялата реална линия. При положение, че функцията не е ограничена отгоре, това е безмислен въпрос (упражнението сравняване на безкрайности аз лично никак не го обичам). Въпросът е напълно смислен, обаче, ако предположим, че става дума за грешка, или в условието, или във преписването му тук във форума, и в действителност се пита за най-голямото $а$, такова че $f(x) + 7 \geq a$ за всяко $х$. Твоят подход може и да е подходящ в такъв случай (ако и далеч да не е единственият начин, по който задачата може да се реши).

Не виждам защо спориш, при положение, че е очевидно, че функцията не е ограничена отгоре, а само отдолу, и че в случай, че все пак не е очевидно, демонстирах нагледно поведението и с графики за $x \in [0.5;4.5]$ и  $x \in [-10^6;10^6]$.

# 101
aunt Ogg, Дидева, БЛАГОДАРЯ ВИ!

# 102
  • Варна
Въпросът е напълно смислен, обаче, ако предположим, че става дума за грешка, или в условието, или във преписването му тук във форума,

Става въпрос за грешно преписване, извинете ме. Неравенството е >=а.
Вижте трета задача от общинския кръг на олимпиадата по математика от 2013г. за гр.Варна.линк

# 103
  • София
Значи полагаме x2-5x+4=t>=-9/4

Това го разписах в предния си пост. Задачата се свежда до: за кои а, неравенството

t2+2t+7-a>=0 за всяко t>=-9/4

Имаме два случая:
1)D<=0=>1-7+a<=0=>a<=6

2)Разпределение на корените на квадратно неравенство. За да бъде параболата над (на) абсцисната оc за t>=-9/4, трябва корените да са по-малки или равни на -9/4, което води до следната система:

1) D>=0; 2)f(-9/4)>=0; -b/2A<=-9/4. Тази система обаче няма решение, защото последното неравенство -1<=-9/4 е невярно числово неравенство-> остава 1 сл.=>а=6.

# 104
Здравейте имам следното питане .Запишете двуцифрени цисла с цифрите 4.3 и 2.Вярно ли е че са 9 на брой.Според мен е като се изброят всички двуцифрени с тези числа но дали е така  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт