Избор на отопление: Газ или климатици

• 52 105
  • 103
  •   1
Отговори
# 15
за съжаление 500-600 лв сметка за газ за къща е съвсем реална. За нашия апартамент от 120 кв плащаме между 300 и 350 лв. С климатици най-голямата сметка която сме платили е 160 лв и още я помня  Grinning Grinning. Обикновено е 100-120 лв.
А дали ще се инвестира в 4 хубави климатика или в газова инсталация е едно и също. За съжаление климатиците умират като падне под -10, -15. Ледената мъгла също много ги мори.
А тук в Севлиево си имаме и студ и мъгли по много  Grinning Grinning Grinning

# 16
Отопляваме 200кв.  ,като поддържаме 21 гр. ,не е сауна в никакъв случай.За миналия месец имаме 185 лв.сметка. за газ и 73 лв. за ток.

# 17
  • София
Здравейте! За мен климатика не дава достатъчен комфорт, отделно ,че духа много неприятно и разнася прахоляк. Чистя постоянно и се чудя от къде е този прах. Изръсихме се сериозно на  Фуджицо Нокрия 14, почти 3000лв и сега бих предпотчела да бяхме дали още малко и да бяхме сложили парно на метан. В къща сме. Обмисляме това за следващия отоплителен сезон. Ще се радвам, ако споделите опит за парно на метан.  bouquet

# 18
Ние нямаме климатици и у нас прах бол,а живеем извън София. Crazy

# 19
Отопляваме се на газ вече трета година. Живеем в нова кооперация, но сме сами на етажа и над нас също не живее никой. Отопляваме апартамент от 65 м2, с котел 35 кв., мощността на радиаторите е около 15 кв. Предишните години пускахме котела на ниска температура на водата, котела палеше постоянно, което дава най-голям разход, а ни беше студено. Сега съм нагласила температурата на водата да е 80 градуса, котела пали по- рядко, но работи по дълго време. Сметката ми за отопление за миналия месец е 63 лв и някакви стотинки, от които около 25 са за топла вода, готвене и такси. Температурата е 22-23 градуса което за мен е ОК. Надявам се това да е бил ключа от бараката, т.к и ние сме имали сметки по 250 лв ooooh!

Въпреки всичко, не бих заменила отоплението на газ с такова на климатик. Няма да понеса да трябва да чакам водата в бойлера или постоянното веене на тия машини. Да не говорим, че няма къде да им сложа външните тела, освен на балкона, т,к нямаме право да окачаме нищо по фасадата.

# 20
Здравейте! За мен климатика не дава достатъчен комфорт, отделно ,че духа много неприятно и разнася прахоляк.
Затова има вариант термопомпи. Това по същество са климатици с преобразувател на топлината към вода и от там към радиатори.
Метан е наименование на природния газ - както вече се писа и в тази тема, ще останеш неприятно изненадана от цена на инсталацията и на самия газ. В Европа много ползват газ защото тока им е по 50 ст./kWh а температурите са масово по-нсики от нашите и климатиците не са ефективни. Тук обаче картинката е друга.
Единвтената алтернатива на климатик/термопомпа е камина/котел на дърва/пелети.

# 21
Отопляваме апартамент от 65 м2, с котел 35 кв., мощността на радиаторите е около 15 кв. Предишните години пускахме котела на ниска температура на водата, котела палеше постоянно, което дава най-голям разход, а ни беше студено. Сега съм нагласила температурата на водата да е 80 градуса, котела пали по- рядко, но работи по дълго време. Сметката ми за отопление за миналия месец е 63 лв и някакви стотинки, от които около 25 са за топла вода, готвене и такси. Температурата е 22-23 градуса което за мен е ОК. Надявам се това да е бил ключа от бараката, т.к и ние сме имали сметки по 250 лв ooooh!
Стана ми интересно - сметката от 63 лв. е за 24 часова работа на радиаторите ли? При нас, като наглася водата, примерно на 50 градуса вече е жега, хем сме северно изложение. Аз също съм забелязала, че като са по - високи градусите, съответно на по-дълъг интервал от време се включва и котлето, но пак зависи и от външната температура.

# 22
Допълвам,че нощем сме програмирали котелът на 15 гр.Т на въздуха,защото обичаме да спим на хладно,а в нашата спалня съм спряла радиатора .

# 23
  • София
Здравейте! За мен климатика не дава достатъчен комфорт, отделно ,че духа много неприятно и разнася прахоляк.
Затова има вариант термопомпи. Това по същество са климатици с преобразувател на топлината към вода и от там към радиатори.
Метан е наименование на природния газ - както вече се писа и в тази тема, ще останеш неприятно изненадана от цена на инсталацията и на самия газ. В Европа много ползват газ защото тока им е по 50 ст./kWh а температурите са масово по-нсики от нашите и климатиците не са ефективни. Тук обаче картинката е друга.
Единвтената алтернатива на климатик/термопомпа е камина/котел на дърва/пелети.
Цената на инсталацията не ме изненадва неприятно, ако я сравня с купуването на три климатика + лира за банята. Имаме изградена инсталация и радиатори по етажа, тъй като ползвахме котле на твърдо гориво. Това не го пожелавам на никого , освне ако не си наеме огняр  Sick Да не говорим за сериозната сума, която трябва да се даде наведнъж преди всеки отоплителен сезон за поне 4т.кюмур + дърва + някой да ги вкара в  бараката.
Проучихме и разбрахме, че ще ни трябват към 3500лв за да сложим парно на метан. 1700-1800лв.котлето и горе-долу толкова за инсталацията и работата от бутилките до котела.
Става въпрос за етаж от къща към 80кв.м. От долу и отгоре никой не живее и не ни грее. Има вече доста в квартала сложили такова парно, ще изчакаме и тази зима отзивите и лятото ще решим окончателно.

# 24
С риск да станан досаден - ето актуални цени на топлинна енергия - http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm. Ето и още едно малко по-старо но по-подробно сравнение - http://karapetrov.com/blog/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D0%B3 … BD%D0%B8%D0%B5-2/

_мариана в твоя случей щом имате изградена инсталация на вода защо просто не си вземете котел на пелети (или дори само горелка). Пак има поддръжка, но е коренно различна от дърва, а да не говорим спрямо въглища. Все пак не забравяй че и метана ако не си на газопровод (които струва много пари) си сика мъкнене на бутилки!
Да не говорим че на въпросната инстаалция вероятно има начин да се върже термопомпа вода-въздух например http://vimax.bg/product/2429/monoblok-hitachi-yutaki-m-rhue4avhn-hm-9-5-kvt.html. Цената е малко по-висока от метановата инстаалция, но имаш кредит по REECL които изравнява цената. После обаче експлоатацията е несъизмерима - не мъкнеш бутилки, нямаш опасност от гърмежи, нямаш технически преглед, не следиш всяка вечер новините около Украйна, а цената на kWh ще е почти двойно по-ниска.

# 25
  • с/у ОколоМръсТното

имаш сериозна машина... Не знам защо не си доволна...
Освен това, надявам се не топлищ цялата къща само с Нокрия-та?

Когато проучвах за подово отопление ми казаха,че топлия въздух отива нагоре

ти се майтапиш, разбира се... защото това е физичен закон, за който става дума някъде към 5-7 клас.

# 26
Въпросът е къде е жилището. Едно е зимата в северна България, друго в южна и по морето.

# 27
Говорим за София. За мен нормална температура от 21-24 градуса.

Шани,моля без банални остроумия ако обичаш. Wink

# 28
Ти май спомена назад в темата за air-purifiers? Към кои си се насочил?

# 29
Ти май спомена назад в темата за air-purifiers? Към кои си се насочил?

Малко разводняваме темата,но ще ти отговоря Simple Smile
1. http://www.airocide.com/
2. Coway AP-1512HH
3. Alen BreatheSmart

Общи условия

Активация на акаунт