Избор на отопление: Газ или климатици

• 52 378
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
Момичета, може ли някоя от вас въз основа на личен опит да ми каже кое е по-изгодно - отопление на апартамент в жилищна кооперация на електрическо котле или на индивидуално газово котле? Ако има и специалистки - моля да професионално сравнение и примерни изчисления?
Много ще съм ви благодарна!   bouquet

С газов котел категорично ще бъде по-евтино! Какви примерни изчисления те интересуват, щото не си дала никаква информация какво трябва да се изчисли  Thinking

# 91
  • София
Момичета, може ли някоя от вас въз основа на личен опит да ми каже кое е по-изгодно - отопление на апартамент в жилищна кооперация на електрическо котле или на индивидуално газово котле? Ако има и специалистки - моля да професионално сравнение и примерни изчисления?

С газов котел категорично ще бъде по-евтино! Какви примерни изчисления те интересуват, щото не си дала никаква информация какво трябва да се изчисли  Thinking
Благодаря ти! В момента не мога да бъда по-точна - започваме продаване на настоящия апартамент / с общ газов котел /, търсене на нов  и този път исках да съм предварително ориентирана какъв начин на отопление да изберем. Вероятно ще е до 100 кв.м, ново строителство, ако това може да са данни за някакви изчисления?

# 92
Газовата инсталация трябва да се ползва и правилно за да бъде ефективна и по евтино.Ние се отопляваме на газ от 2004г,топлим 4 стаи и баня.Не трябва да се слага прекалено мощен котел за малко жилище.
Добре е да се сложи терморегулатор,които контролира температурата в стаята.Първоначално ние нямахме и регулирахме от котела,но така се регулира тем. на водата в радиаторите,а не в стаята.Котелът включва често и разхода е по голям.
С терморегулатор е много удобно и по икономично.Нагласяш каква тем. искаш да е в стаята и той командва котела,като изстине стаята ще включи.Нагласяш дневен и нощен режим.Сутрин 1 час преди да станем е нагласен да се включи на дневен за да затопли.
Ние сме го направили да плащаме на равни вноски през цялата година-110 лв. и така отоплението през зимата не се усеща.Преди да го направим така зимата сме достигали 350 лв.
За мен ако отопляваш 4 стаи и баня непрекънато 22-23 градуса с климатици,ще е по скъпо.Да не говорим за комфорта да имаш топла вода непрекъснато.

# 93

Благодаря ти! В момента не мога да бъда по-точна - започваме продаване на настоящия апартамент / с общ газов котел /, търсене на нов  и този път исках да съм предварително ориентирана какъв начин на отопление да изберем. Вероятно ще е до 100 кв.м, ново строителство, ако това може да са данни за някакви изчисления?

не разбирам какви изчисления искаш? Колко ще са ти сметките ли? Това няма как да ти кажем ние ей така. Има значение количеството на прозорците, изложението, външната и вътрешна изолация, разположението на апартамента спрямо останалите в кооперацията, отопляемост на съседните апартаменти, брой на радиаторите, мощност на котела, поддържана температура в стаите и още много неща Peace

# 94
В потвърждение на това, че няма как да се сравняват сметките за отопление на различни жилища, ето малко данни от контролен електромер които закачих към климатиците на една нискоенергийна сграда. Къщата е 230 кв.м. разгъната застроена площ с 4 спални, гараж и обща дневна. Средната температура за цялата сграда е 20-21 градуса. Дневната се държи на 22-24 гардуса а различните спални 19-23 градуса. В баните, стълбището и гаража няма нужда от отопление - не съм мерил температурата, но се ходи по къси гащи и боси крака.

Нуждата от отопление започна към края на Октомври и до края на месеца беше навъртял символичните 50 kWh. До 1 Януари са навъртяни 890 kWh. Най-големия дневен разход е от 31 Декември с около 40-50 kWH поради това че температурата падна до -12 градуса и нямаше слънце (сравнително рядко явление).
За въпросните 3 месеца (Октомври, Ноември, Декември) отоплението на сградата (230 м2 РЗП) по сегашните цени на тока и с дневна и нощна тарифа е около 130 лв. Предполагам до края на отоплителния сезон ще успее да се събере на около 400 лв а дори и под тях.

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 20:56 от EMC2

# 95
Пред подобна дилема бяхме преди 2-3 години като първоначално клоняхме към газовото котле. Във фирмата, в която работим се отоплявахме на газ, но нещо месечните сметки и начина по който се получаваха бяха нещо инкогнито - абсолютна непрозрачност. Това, плюс постоянното повишаване на цената на газта ни накара да се откажем от нея. В крайна сметка се спряхме на отопление с пелети. Вече втора зима по този начин отопляваме 2ри етаж от 3 етажна къща, 4 стаи, около 85кв.м. Има вътрешна изолация на таваните и всички външни стени. Нито за момент не сме съжалили, че избрахме пелетите. Първоначално се презапасихме, купихме 2 тона. Е, миналата зима изгорихме около 750кг, като гледам как е положението през тази, май пак няма да успеем да ги свършим.
Хубава нещо са пелетите. Единственото, което трябва да правиш е да сипваш по едно чувалче в бункера на камината - горе-долу веднъж на 2-3 дена. Само при денонощни минусови темератури е необходимо да се зарежда по-често. Нагласяш си таймери за включване/изключване, температури. Удобно е много. Е, веднъж седмично има за 5 минути работа, да се изсмуче с прахосмукачка пепелта.

# 96
  • София
EMC2, доколкото прочетох, отоплението е с климатици, но може ли да дефинираш "нискоенергийна": изолация, дограма и прочее.
Благодаря!

# 97
Стандартът е малко плаващ, но в най-общия случей нискоенергиина е сграда с годишна нужда от отопление по-малко от 60kWh/m2a. Това означава, че годишната ти енергия за отопление (не колко си платил след преобразуване на КОП-а на климатика или загубите на котела), разделена на площта на сградата (и то площта на помещенията, а не както е в нашето законодателство по външния периметър) трябва да е по-малко от 60 kWh.

# 98
В апартамента сме на газ.Работят два радиатора в дневната,един в банята и 1 в детската ,в спалнята е спран.СУТРИН ТАЙМЕРА ВКЛЮЧВА В 6 .00 ДО 8 .00 РАБОТИ.ПОСЛЕДНА ИЗЛИЗАМ АЗ И ГО ПРАВЯ НА 17 ГРАДУСА НАТИСКАМ ЛУНАТА И ГО СПИРАМ,КАТО СЕ ВЪРНА ЛУНАТА СИ СТОИ ТАЙМЕРА ВЪРТИ И Е 22 ГРАДУСА В ДНЕВНАТА.ПУСКАМ ОТНОВО СЛЪНЦЕТО И ГО ПРАВЯ НА 23.5.ГРАДУСА.
В 23.00 ЧАСА  ВЕЧЕРТА Е НАСТРОЕН ДА СПРЕ,ТРЪГВА ОТНОВО В 6 СУТРИНТА.ИНТЕРЕСНО ЗАЩО В 17.30 КАТО СЕ ВЪРНА ТОЙ ВЪРТИ,А СЪМ ГО ИЗКЛЮЧИЛА,ЕДВА ЛИ В ДНЕВНАТА ТЕМПЕРАТУРАТА Е ПАДНАЛА ПОД 18 ГРАДУСА И НАЛИ Е СПРЯН ОТ ЛУНАТА ЗАЩО ВЪРТИ.

# 99
Здравейте, интересна тема, аз също имам опит и мнение. Доста съм се интересувал и честно казано извода до който съм стигнал е, че се сравняват несравними неща.  Wink
Знаете ли, че филтъра на климатика трябва да се сваля и да се мие поне веднъж месечно, а на някакъв период да се сменя? Колко хора от ползващите климатици го правят? Да не говорим за това, че усещането да ти духа, да се разнасят бактерии на всякъде и да ми шуми е далеч от представата ми за комфорт. Най-важното за мен бе, че синът ми има проблеми с белите дробове и не можем да си позволим да диша праха и бактериите от филтъра на климатика, това е все едно вкъщи нон-стоп да работи прахусмукачка (малко преувеличено, но близо до истината, казвам го за да ме разберете). Колкото до сметките, те са много индивидуални и зависят от много неща, но пак казвам сравняват се несравними неща. Доста неща са казани по-рано в темата, за това няма да ги повтарям, а само ще обърна внимание на тези които не са казани:
1. Въпреки някои заблуждения отоплението с радиатори е лъчисто, а не конвенционално, каквото е с климатика. Разликата е огромна, защото при лъчистото всички повърхности се нагряват и съответно след това отдават топлина и дори да проветрявате помещението, което се надявам, че правите поне веднъж на ден, то няма да истине защото мебели, стени, предмети и т.н. са топли. При климатика просто се пуска топъл въздух и нищо не се нагрява, особено ако го пускате за малко. Съответно отваряйки прозореца или спирайки климатика става студ. Въздуха създава някакво усещане за топлина, но аз не съм видял някой, който се отоплява с климатик да ходи бос вкъщи, така че дайте да разберем какво искаме да си отопляваме къщата или въздуха. Тези които са доволни от климатика, най-вероятно имат съседи които се отопляват с радиатори или подово и ги топлят през стените, иначе ако в една кооперация всички са на климатик ще умрат от студ, просто защото климатика не топли сградата, а въздуха. Ако имате вътрешни помещения, дори бе никакво отопление те могат да се отопляват от съседните с радиатори просто от топлоприходите, защото лъчите минават през стените, а въздуха от климатика не!
2. Да отопляваш помещения с отваряне на вратите освен, че изглежда несериозно, не е ефективно. Веднага ще се намерят хора които ще кажат, че слагат по 4,5,8 или 40 климатика, но първо - от къде тези пари, второ - как им издържат ел. инсталациите (ако са стари), трето - как си отопляват коридори, килери, а да не говорим, че климатик в банята би било "супер"  Joy, и четвърто с по 4-5 климатика, няма как да се справиш с едно външно тяло, т.е. фасадата ти трябва да заприлича на космически кораб с тези перки и шумове навсякъде hahaha.
3. В този ред на мисли пак да уточним какво с какво сравняваме. Ако говорим за отопление на някакво жилище, при което климатик има не във всички стаи, махнат се бани, тоалетни, килери, коридори и саите в които не се намираш в момента, а си пуснал да те духа топлия въздух там къде си, и го сравним с отопление на радиатори или подово, то в крайна сметка за една и съща отопляема площ ли говорим?  newsm78 Освен това едно е да се прибереш от работа и да пуснеш топлия въздух да те духне за малко, а после да го спреш и да се завреш под юргана през ноща и всичко наоколо да е студено, и друго е да ти е топла къщата нон-стоп (не че на газ не може да си спираш отоплението докато те няма, или нощем, но дори тогава стените излъчват топлината с която са загрети. Как тогава коректно да кажем, че аз имам апартамент едиколко си квадрата и го отоплявам за такива пари на ток, а на газ за други, в крайна сметка същото ли отопляваш?
4. Високите сметки за газ в 95% от случаите са резултат на калпава отоплителна инсталация. Убедил съм се от опита на близък роднина, който първоначално плащаше 3 пъти повече, а само след смяната на котела и два радиатора всичко коренно се промени. Обикновено се прави проект за газовата инсталация, а отоплителната се прави от бай Кольо, дето бил параджия на панелката едно време. Това е най-голямата грешка! Газовата инсталация не влияе на разхода ви, а отоплителната! Това е все едно да обвинявам бензиностанцията, че колата ми харчи много. Отоплителните инсталации, които едно време са работили на твърдо гориво не стават за газ, освен ако не искате да напичате здраво както е било с дървата- от там и високите сметки. Иска се леко преустройство. И не питайте търговци, които могат да са заинтересовани от това да ви продадат по-мощен котел, понеже е по-скъп и имат по-голям процент от продажбата. Котела се избира по два критерия - колко са ти топлинните загуби в жилището (при нормална изолация за до 100 квадрата, много трудно може да са повече от 10 кВт) и топла вода с какъв дебит искаш (за нея обикновено се изисква по-голяма мощност, но зависи от това какъв ви е душа, колко бани ще се ползват едновременно и т.н.). Тези котли по 32 кВт за апартамент са направо луда работа, понеже дори за топлата вода обикновено ти трябват около 20 кВт (пак казвам зависи от случая, за някои хора може и 32 да не стига), това означава че 12 кВт излизат през комина. Важно е да следите и минималната мощност на котела. Ако вашите загуби са 5-6 кВт, за апартемента, а вземете котел с минимум 10-12 кВт, пак ще имате едни 5-6 кВт през комина.
Истината е, че не е нужно да си топлотехник за да се газифицираш, а просто да се обърнеш към специалиси, но ние българите не сме свикнали да търсим професионален съвет, а сме готови да четем форуми, да питаме куцо, кьораво и сакато и да се доверяваме на майстори дето идват в нас, наплюмчват си палеца и веднага ти казват какви са ти топлинните загуби и как ще ти го направи всичко, без да сметне нито хидравликата, нито топлотехниката, нищо! Или са гении или са самозванци, сами си преценявайте на кого повече приличат. newsm78
Истината е, че при хубава инсталация сметките за газ въобще не са високи за това и има различни мнения за това кой колко харчи, и някои хора казват много ниски суми, които са абсолютно реални при качествена отоплителна инсталация. Истина е също, че тока в България е много евтин заради криворазбраната социална политика на държавата, която прави така, че токът да се икупува по-скъпо от колкото се продава, понеже не искат да ги свалят пак с протести, но заради тези цени накрая пак ние ще платим задълженията на НЕК, както стана с КТБ и тая няма да я бъде дълго. Освен това при трянспорта на газа практически няма загуби и го гориш директно вкъщи, доакто с нашата остаряла ел. мрежа от производството на ток (което понякога се прави с изгаряне на газ) до дома ви, се губят понякога над 60% от енергията! Това се отрязява в счетоводния баланс на държавата и тези пари пак ние ги плащаме. Това е и причината всички нормални държави да не ползват тока за отопление!

# 100
Към последния коментар имам въпрос:
 системата ни е правена от специалисти уж/Рувекс/,те поставяха и уредите.Имахме само изградена система от радиатори,която би трябвало да са взели предвид.Жилището е къща,ново строителство,изолация 5см. ПВЦ дограма/не най-добрата/,имаме много и големи прозорци.Отопляваме около 200кв.,поддържаме 21гр.дневна Т и 18 гр.нощна  Т на въздуха,системата е De Dietrich MC25LP + 120л. бойлер:
http://www.otoplenie.eu/php/product_profiles.php?id=108

Нормална ли е сметка за топла вода и отопление от 450лв. за миналия месец?

# 101
Към последния коментар имам въпрос:
 системата ни е правена от специалисти уж/Рувекс/,те поставяха и уредите.Имахме само изградена система от радиатори,която би трябвало да са взели предвид.Жилището е къща,ново строителство,изолация 5см. ПВЦ дограма/не най-добрата/,имаме много и големи прозорци.Отопляваме около 200кв.,поддържаме 21гр.дневна Т и 18 гр.нощна  Т на въздуха,системата е De Dietrich MC25LP + 120л. бойлер:
http://www.otoplenie.eu/php/product_profiles.php?id=108

Нормална ли е сметка за топла вода и отопление от 450лв. за миналия месец?

Здравейте, още веднъж ще кажа, че квадратурата далеч не е единственият или най-важният фактор. В този ред на мисли 450 лв. може и да са много, а може и да са малко. Големите прозорци много сериозно събарят енергийната ефективност, дори и да е най-качествената дограма, а доколкото разбирам при вас не е. Красиво е, аз също обичам френски прозорци, но красотата си има цена. Хората на запад слагат големи прозорци само на летните къщи. Сам се досещате че топлоизолацията на нещо през което се вижда (като прозореца) няма как да е много добра. Освен това 5 см изолация също е доста малко, като се има предвид, че след като сте в къща имате доста външни стени. Но основното нещо за да има топлообмен е разликата в температурата. Като закона на Ом е, колкото е по-голяма разликата в температурата толкова е по-голям топлообмена умножен на коефициента на термично съпротивление. Колкото е по-студено от другата страна толкова повече губите, за това вътрешните апартаменти харчат по-малко - защотот от другата страна, отгоре и отдолу има съсед и температурната разлика не е голяма, а даже могат и да печелят. Аз бих обърнал внимание и на таваните на последния Ви етаж във вашия случай. За къщите това е много важно, защото топлината се издига нагоре и когато няма съсед, както е в случая е много важно да има добра изолация на тавана. На едни познати двама братя в две еднакви къщи в един имот една и съща фирма им прави инсталациите с един и същи котел. Единият имаше два пъти по-голяма сметка и се чудеше защо, докато веднъж като заваля сняг не забеляза, че покрива на брат му е заснежен, а неговият не. Просто нямаше никаква изолация на тавана и всичко излизаше нагоре. Не казвам, че във вашият случай е такъв проблема и няма как да кажа тъй като са страшно много факторите, просто понякога е нещо просто, но важно.  Пък и не съм запознат с работата на хората от Рувекс, те правили ли са ви препоръки какво може да подобрите в енергийната ефективност? В проекта написали ли са какви са топлинните загуби по които са избрали отоплителните тела? Съвпадат ли топлинните загуби с вашата фактическа консумация? Доколкото виждам сте сложили кондензен котел, което е хубаво, защото са по-ефективни и имат по-ниска минимална мощност, но за да се възползвате от предимствата им Ви трябва да имате нискотемпературна отоплителна инсталация (демек подово или инсталация с не супер топли (около 40-50 градуса), но по-големи радиатори) иначе ефекта в ефективността е доста по-малък. Освен това трябва инсталацията да се обезвъздушава, добре е да се добавят инхибитори в точността, за да не се задръства топлообменника, да се прочиства веднъж в сезон и т.н. Хубаво е да се търсят специалисти които правят и енергийна оценка и препоръки, пък и Ви казват колко би трябвало да харчите предварително за да няма после изненади. Факторите са страшно много: къде е разположена къщата (район, надморска височина и т.н.), ориентация, дограма (като тип, размер, ориантация), изолация, колко живеят и много други.  Много е важно и колко харчите за топла вода, някои хора обичат да се къпят с часове,а пък и в някои райони на София тръбите за водата са плитко разположени и влиза много студена вода, която се загрява по-трудно, респективно се харчи повече газ. Миналия месец беше доста студеничко, пък и 200 квадрата не е малко (поздравления за което  Peace), ако го разделите на две ще видите колко харчи един изцяло външен апартамент 100 квадрата.
И за да не кажете "тоя много написа, пък нищо не каза", ще обобща, че не може така просто да се каже дали плащате много или малко. Зависи от това колко харчи вашето жилище, а това зависи от фактори, които трудно се описват с няколко изречения по форумите. Ако тези от Рувекс са свестни по-добре ги питайте тях, какво е заложено по проект като топлинни загуби, защо са такива и съответстват ли на фактическите. Ако евентуално Ви се струва скъпо попитайте какви мерки може се предприемат (изолация на тавани, смяна на дограмата, по-големи радиатори за по-нисъкотемпературен режим, програмно управление на котела (ако нямате) и др.)
Успех и не забравяйте, че като всеки механизъм отоплитлната инсталация трябва да се настройва правилно и да се поддържа за да работи ефективно и безотказно!

# 102
Plm,благодаря! Разпитвам,защото още не сме успели да се "спогодим" с котела. Grinning Мъжът ми иска да добавя глидери към един от радиаторите,под големите прозорци ,защото определено от тях се излъчва хлад.От прочетеното разбирам,че изборът и настройката на системата е нещо ,което се изчислява предварително,не знам дали при нас са правени чак толкова прецизни калкулации или по-скоро са сметнати кубатури и мощност на уреда,спрямо тях.Ще погледна документацията и си запазвам правото да питам пак. Peace  bouquet

# 103
Plm,благодаря! Разпитвам,защото още не сме успели да се "спогодим" с котела. Grinning Мъжът ми иска да добавя глидери към един от радиаторите,под големите прозорци ,защото определено от тях се излъчва хлад.От прочетеното разбирам,че изборът и настройката на системата е нещо ,което се изчислява предварително,не знам дали при нас са правени чак толкова прецизни калкулации или по-скоро са сметнати кубатури и мощност на уреда,спрямо тях.Ще погледна документацията и си запазвам правото да питам пак. Peace  bouquet
Моля, надявам се да съм бил полезен! Българите трябва да се научим, че когато не разбираме от нещо трябва да търсим професионалисти, и че като клиенти трябва да си търсим правата от професионалистите! Пак казвам, че не знам как работят Рувекс, но ако те са ви правили инсталацията и Вие като клиент не сте удовлетворена, трябва да изисквате от тях обяснение. По-добре мъжа Ви да не добавя глидери на своя глава, въпреки че при кондензните котли колкото повече, толкова по-добре, защото тогава и котела трябва да се пренастрои пък и хидравличните загуби ще се повишат и в най-добрия случай ще трябва да се регулират вентилите, а в най-лошия да се смени помпата. Най-малкото да се консултира с някого.
Лошото е, че заради псевдо-майстори и псевдо-специалисти топлотехници хората се отказват от отоплението на газ, вместо да изискват от инсталаторите да си оправят грешките, което е адски тъпо, защото тези господа гледат просто да ви вземат парите и не се интересуват колко ще плащате след това, а докато никой не им търси сметка няма да почнат да работят качествено. Но да се откажеш от газа заради грешна отоплителна инсталация е все едно да се откажеш от ходенето по ресторанти, защото в един конкретен било скъпо или не вкусно. Peace

Общи условия

Активация на акаунт