''Моли се да не те среща сънародник в чужбина''

• 14 377
  • 124
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Винаги се дистанцирам от случайно срещнатите българи в чужбина. В повечето случаи това са груби, невъзпитани и нелепо изглеждащи хора. Предполагам, че са и основният контингент, четящ бг-мамма.

# 46
Каза, че съм се засегнала и че това е доказателство за манталитета ми на small town girl. Относно способността ми да чета, моля не я поставяй под съмнение. Както и образованието ми, както и манталитета ми.
Да, ти се засегна от първото ми мнение, в което изобщо не съм казала нищо за теб. Не разбирам как приемаш мнение, което не се отнася за теб, като лична обида. След като ти се разграничаваш от хората, за които аз говоря, не би трябвало и да те засяга. И кой говори изобщо за образованието и манталитета ти?! Темата не се върти около теб, нали така?

И давам реален пример за различни манталитети:
Група българки, пиещи кафе пред библиотеката и коментиращи външния вид на всеки минаващ, защото те така обичали да правят в родния си град, когато излизат на кафе (по техни думи). Е, по някаква случайност са от малък град. Аз, от своя страна, не съм свикнала на такъв тип "забавление" и не се вписвам в групичката им. Затова пък общувам с хора с други интереси, по-близки до моите, които, отново по някаква случайност, са от големи градове.

utro77, аз нищо не настоявам, нито генерализирам. За сетен път, мнението ми е изградено единствено на лични наблюдения и не е правило. А с варненци най си пасваме. Simple Smile

Последно, не съм се засегнала лично от първото ти мнение. Коментирах колко неадекватни са изводите ти. Нямам ли право? Това е форум. Не може да очакваш да правиш генерални обобщения на базата на силно ограничени наблюдения и да очакваш да ти ръкопляскаме. Аз също не свикнала на типа забавление, който описваш по-горе. Е и? Всичко зависи от човека.

# 47
Винаги се дистанцирам от случайно срещнатите българи в чужбина. В повечето случаи това са груби, невъзпитани и нелепо изглеждащи хора. Предполагам, че са и основният контингент, четящ бг-мамма.

Joy Joy Joy Мен си срещнала!  Mr. Green

Премести се в другата тема. Там ти е мястото, сред нас. Ще те приемем в клуба.  Laughing

# 48
Каза, че съм се засегнала и че това е доказателство за манталитета ми на small town girl. Относно способността ми да чета, моля не я поставяй под съмнение. Както и образованието ми, както и манталитета ми.
Да, ти се засегна от първото ми мнение, в което изобщо не съм казала нищо за теб. Не разбирам как приемаш мнение, което не се отнася за теб, като лична обида. След като ти се разграничаваш от хората, за които аз говоря, не би трябвало и да те засяга. И кой говори изобщо за образованието и манталитета ти?! Темата не се върти около теб, нали така?

И давам реален пример за различни манталитети:
Група българки, пиещи кафе пред библиотеката и коментиращи външния вид на всеки минаващ, защото те така обичали да правят в родния си град, когато излизат на кафе (по техни думи). Е, по някаква случайност са от малък град. Аз, от своя страна, не съм свикнала на такъв тип "забавление" и не се вписвам в групичката им. Затова пък общувам с хора с други интереси, по-близки до моите, които, отново по някаква случайност, са от големи градове.

utro77, аз нищо не настоявам, нито генерализирам. За сетен път, мнението ми е изградено единствено на лични наблюдения и не е правило. А с варненци най си пасваме. Simple Smile

Последно, не съм се засегнала лично от първото ти мнение. Коментирах колко неадекватни са изводите ти. Нямам ли право? Това е форум. Не може да очакваш да правиш генерални обобщения на базата на силно ограничени наблюдения и да очакваш да ти ръкопляскаме. Аз също не свикнала на типа забавление, който описваш по-горе. Е и? Всичко зависи от човека.

Ако правех генерални обобщения, мнението ми щеше да звучи по много по-различен начин. Точно защото са ми ограничени наблюденията, няколко пъти повторих, че не обобщавам, а говоря на базата на тях.

# 49
Всичко си опира до това какъв човек си и какъв човек срещаш! Ми нормално като ме заговори циганката дошла да проси да я отрежа или изобщо да не я отразя, или пък преди 2 години един мъж на възраст м /.у 25-30 години ни чул да говорим с мъжа ми и реши да ни досажда,че нямал квартира , нямал пари ако сме може ли да го приютим за известно време при нас ooooh!! Нито ни знае ,нито ни беше виждал някога и реши че ние с ММ сме социално подпомагане явно. Да не ви разказвам когато го отрязахме какви думи чухме зад гърба си от въпросния господин. #Cussing out
Иначе съпругът ми е помагал на много българи тук в намирането на работа, даване на заеми та дори ги е взимал да живеят при него.С някои от тях поддържаме добри отношения, други го забравиха след като си стъпиха на краката,но  и по - добре така:) Когато аз дойдох тук се срещнах със всякакви хора , някои от тях ми помогнаха със информация за което ще съм им благодарна цял живот !

# 50
Темата ми напомня на една притча:
Един човек пътувал и на пътя между две села видял един старец, седнал да си почине. Пътникът попитал:
- Какви хора живеят в следващото село?
- Какви живееха в селото от което идваш? – попитал старецът.
- Неприятни хора – завистливи, мързеливи, неприветливи…
- И в следващото село са такива – отвърнал старецът.

Малко по-късно, от същата посока, към стареца се приближил друг пътник и задал същия въпрос:
- Какви хора живеят в следващото село?
- Какви живееха в селото от което идваш? – попитал старецът.
- Много приятни хора – усмихнати, работливи, весели, гостоприемни…
- И в следващото село са такива – отвърнал старецът.

Аз лично съм безкрайно признателна на всички българи и небългари, които направиха живота ми в чужбина по-лесен и приятен със съвети, личен безвъзмезден труд или най-малкото добра дума. Старая се да правя същото за други.
Винаги съм си подбирала внимателно приятелите и не се стремя те да са непременно сънародници или напротив. Важното е да са ХОРА.

# 51
  Свят голям, хора всякакви. Навсякъде има измет. Ние българите си ни е национална черта повече да се бъркаме в живота на другите, та и в чужбина си го носим този манталитет. Това за поздравяването-в на малката англ. училище ходим и чакаме всеки ден децата, само англичани са, не се поздравяват, не си говорят, седят един до друг и се мълчи като в църква  Crazy Еми не го разбирам, ние БГ колкото и да сме темерутести все ще има поне две групички майки да се пообсъждат хаха. Не казвам, че всичките тука са така, но на много места е нормално.
  Иначе съм помагала на БГ и за отплата ме разнасят къде ли не, но и с англ. сигурно може да ми се случи, аз съм си смотана, че си правя труда. Като цяло като в нация си имаме една показност, надцакване и завистливост. Не слагам всички под общ знаменател, но е често срещано.

# 52
  • Tам през Атлантическия океан
Дам ... в подобни теми някои лъсват чак  'блесват'  Tired

fatoumata Peace

# 53
При българите, независимо къде живеят, преломният момент в поведението идва, когато се намесят пари. Опре ли дотам и трябва да разчиташ на българин - забрави! А българин в чужбина пребивава за пари. Според мен това е обяснението.

# 54
При българите, независимо къде живеят, преломният момент в поведението идва, когато се намесят пари. Опре ли дотам и трябва да разчиташ на българин - забрави! А българин в чужбина пребивава за пари. Според мен това е обяснението.

Не е вярно! Аз не дойдох за пари, а за по-добра реализация, по-спокоен живот. На някого може да му прозвучи странно  Mr. Green, но манталитетът ми е такъв, че повече ми допада да живея в подредена, улеснена откъм законност държава, Пари имам, но никога не са ми били самоцел, а по-скоро са резултат от възможността да се реализирам професионално.

# 55

Не е вярно! Аз не дойдох за пари, а за по-добра реализация, по-спокоен живот. На някого може да му прозвучи странно  Mr. Green, но манталитетът ми е такъв, че повече ми допада да живея в подредена, улеснена откъм законност държава, Пари имам, но никога не са ми били самоцел, а по-скоро са резултат от възможността да се реализирам професионално.
Ти си съвсем друга среда  Mr. Green 

# 56
А българин в чужбина пребивава за пари.
Много грозно. И изключитено невярно.

# 57
  • Tам през Атлантическия океан
А българин в чужбина пребивава за пари.
Много грозно. И изключитено невярно.

Sподелям  Peace

# 58
Не виждам нищо грозно. И всеки случай определено не е по-грозно от заглавието на темата.

# 59
Цитат
''Моли  се да не те среща сънародник в чужбина''

От опита ми в чужбина, сьм точно на обратното мнение. Напротив, радвам се като срещна сьнародници в чужбина.

Новичка ще да си значи в чужбината.  4-5 год. макс.

Общи условия

Активация на акаунт