''Моли се да не те среща сънародник в чужбина''

• 14 381
  • 124
  •   1
Отговори
# 30
много българи студенти работят по строежи...налага им се.

# 31
sophiemmaspencer , Charmony, не знам какво си искала да кажеш, но определено прозвуча леееко обидно към хората от "провинцията". По повод на твоето споделено мнение, аз пък ще ти кажа, че хората от "столицата" на мен ми изглежда да имат някакъв проблем с манталитета - да играят на дребно, да се надцакват и  да се изкарват по-по-най. Ааа, забравих - и онова вечно самочувствие, че са хванали Господ за шлифера...  Пък нищо, че живее на три часа път от центъра и събота и неделя си ходи на село.

Малка корекция в поста ти.

# 32
sophiemmaspencer, явно четеш, но не разбираш. Не знам какъв е смисълът от личните нападки при положение, че аз не съм казала нищо обидно към някого. Говоря за РАЗЛИЧНИ манталитети,  а не за по-висши или нисши. Изобщо нямам намерение да влизам в тона ти, защото ти не си правиш труда да разбереш какво имам предвид. Не знам в такъв случай кой не гледа по-далеч от носа си... newsm78

Аз много добре чета, но ти не се усещаш какво точно пишеш. Първоначалния ти пост е високомерен, показва ограничено мислене, снобизъм. Не, не казваш директно как хората от Шумен и Русе, примерно, имат по-нисш манталитет от твоя, но то е ясно от начина, по който е написано.
Това не са лични нападки, а точно толкова факти, колкото и твоите за различния манталитет. Ти защо се засегна? Съжалявам, но не мога да замълча.
Ако се бях засегнала, също щях да ти отвърна с нападки, може би. Просто виждам, че не разбираш какво имам предвид, затова и не се засягам. Аз споделих мнение от лични наблюдения - факт е, че хората тук общуват с по-близки по манталитет хора, а в повечето случаи те са от един град или град, подобен на техния. Но това не е правило. Ако бях сноб, както ти ме определяш, щях да общувам само със софиянци, но по някакъв парадокс най-близките ми хора са от Варна (парадокс, защото там по правило столичани се недолюбват). И не, никога не съм имала предвид нисш или висш манталитет и не мисля, че е ясно. Явно вие хората от по-малките градове така го усещате. И пак казвам, не съм обидила никого и не ми е било такова намерението.

Charmony, минали са повече от 20 години от времето, когато съм живяла в малък град. Аз лично не се обиждам, а ми е забавно как една жена, която никога не ме е виждала, не е разговаряла с мен, няма представа от това коя съм, каква съм и как мисля, ме слага в категории само защото съм родена някъде. Това ако не е ограничено мислене, здраве му кажи!

Чакай малко, аз за ТЕБ нищо не съм казала. Описах хората, които съм срещала лично и с които съм имала контакт, и наблюденията ми върху това, как се развиват отношенията им. Затова и ми стана странно, че го приемаш лично.

utro77, предполагам, че имаш предвид моето мнение. Както още в началото казах, не искам да разграничавам хората по градовете, от които идват, но това се случва по естествен път точно заради разликата в манталитета. Всеки си има право на мнение и предразсъдъци (за съжаление). И отново се повтарям, аз съм общувала с хора от всякакви места и не съм се ограничавала според месторождението им. Казвам, че накрая си оставаш близък с тези, с които имате и по-близък манталитет. Останалите ти стават просто познати.

# 33
Да чукна на дърво, досега само добронамерени българи съм срещнала в чужбина от всякакви професионални сфери.
Включително, не мога да не споделя, една прекрасна жена, която без да ми е виждала очите ми направи огромна, неизмерима услуга в много напрегнат за мен момент и то абсолютно безвъзмездно (винаги ще имам чувството, че не съм настоявала достатъчно). Съфорумка ни е.  Peace

Последна редакция: ср, 03 дек 2014, 12:59 от Обич Синеока

# 34
sophiemmaspencer, явно четеш, но не разбираш. Не знам какъв е смисълът от личните нападки при положение, че аз не съм казала нищо обидно към някого. Говоря за РАЗЛИЧНИ манталитети,  а не за по-висши или нисши. Изобщо нямам намерение да влизам в тона ти, защото ти не си правиш труда да разбереш какво имам предвид. Не знам в такъв случай кой не гледа по-далеч от носа си... newsm78

Аз много добре чета, но ти не се усещаш какво точно пишеш. Първоначалния ти пост е високомерен, показва ограничено мислене, снобизъм. Не, не казваш директно как хората от Шумен и Русе, примерно, имат по-нисш манталитет от твоя, но то е ясно от начина, по който е написано.
Това не са лични нападки, а точно толкова факти, колкото и твоите за различния манталитет. Ти защо се засегна? Съжалявам, но не мога да замълча.
Ако се бях засегнала, също щях да ти отвърна с нападки, може би. Просто виждам, че не разбираш какво имам предвид, затова и не се засягам. Аз споделих мнение от лични наблюдения - факт е, че хората тук общуват с по-близки по манталитет хора, а в повечето случаи те са от един град или град, подобен на техния. Но това не е правило. Ако бях сноб, както ти ме определяш, щях да общувам само със софиянци, но по някакъв парадокс най-близките ми хора са от Варна (парадокс, защото там по правило столичани се недолюбват). И не, никога не съм имала предвид нисш или висш манталитет и не мисля, че е ясно. Явно вие хората от по-малките градове така го усещате. И пак казвам, не съм обидила никого и не ми е било такова намерението.

Charmony, минали са повече от 20 години от времето, когато съм живяла в малък град. Аз лично не се обиждам, а ми е забавно как една жена, която никога не ме е виждала, не е разговаряла с мен, няма представа от това коя съм, каква съм и как мисля, ме слага в категории само защото съм родена някъде. Това ако не е ограничено мислене, здраве му кажи!

Чакай малко, аз за ТЕБ нищо не съм казала. Описах хората, които съм срещала лично и с които съм имала контакт, и наблюденията ми върху това, как се развиват отношенията им. Затова и ми стана странно, че го приемаш лично.

utro77, предполагам, че имаш предвид моето мнение. Както още в началото казах, не искам да разграничавам хората по градовете, от които идват, но това се случва по естествен път точно заради разликата в манталитета. Всеки си има право на мнение и предразсъдъци (за съжаление). И отново се повтарям, аз съм общувала с хора от всякакви места и не съм се ограничавала според месторождението им. Казвам, че накрая си оставаш близък с тези, с които имате и по-близък манталитет. Останалите ти стават просто познати.

Каза, че съм се засегнала и че това е доказателство за манталитета ми на small town girl. Относно способността ми да чета, моля не я поставяй под съмнение. Както и образованието ми, както и манталитета ми.

По темата, не познавам такива хора. Нито българи, нито небългари.

# 35
Да чукна на дърво, досега само добронамерени българи съм срешнала в чужбина от всякакви професионални сфери.
Включително, не мога да не споделя, една прекрасна жена, която без да ми е виждала очите ми направи огромна, неизмерима услуга в много напрегнат за мен момент и то абсолютно безвъзмездно (винаги ще имам чувството, че не съм настоявала достатъчно). Съфорумка ни е.  Peace

Аз имам подобен опит с българка в България, също съфорумка. Не ставаше въпрос за нещо жизненоважно, но жеста и вниманието ми стоплиха сърцето. До човек си е!

# 36
За мен това са глупсоти като цяло. По-точно положението е абсолютно същото както в България. Вероятността да се опитат да те излъжат и измамят българи е еднаква и тук и там. Има една подробност, че ако се спирятелиш с някои, приятелството е по-силно от такова в Бг, може би понеже няма много приятели, се оценяват повече малкото, които излзиат там.
В първият пост се говори за завличане с 30 паунда!!! При такива суми и приказки няма какво да се разсиква за качестовто на хората там..те манговците се целят по-високо

# 37

Напълно съм съгласна с теб.  Peace

# 38
sophiemmaspencer , Charmony, не знам какво си искала да кажеш, но определено прозвуча леееко обидно към хората от "провинцията". По повод на твоето споделено мнение, аз пък ще ти кажа, че хората от "столицата" на мен ми изглежда да имат някакъв проблем с манталитета - да играят на дребно, да се надцакват и  да се изкарват по-по-най. Ааа, забравих - и онова вечно самочувствие, че са хванали Господ за шлифера...  Пък нищо, че живее на три часа път от центъра и събота и неделя си ходи на село.

Малка корекция в поста ти.
Тук цитатите са се пообъркали, това не са мои думи.

# 39
Charmony, без да искам да задълбочавам спора - обиден е самия факт, че настояваш, че има различни манталитети в зависимост от провинция/столица. Вероятно не си искала да обидиш никого, но... Поста ти прозвуча малко " ти, щото си от Варна /примерно/, имаш по-кофти манталитет от моя, понеже аз съм от Сф".

# 40
  • SA
Цитат
''Моли  се да не те среща сънародник в чужбина''

От опита ми в чужбина, сьм точно на обратното мнение. Напротив, радвам се като срещна сьнародници в чужбина. Тук сьм срещала страхотни хора, с някои от тях вече години наред сме близки приятели, виждаме се и в Бьлгария ако се случи да сме там по едно и сьщо време.
По принцип нямам очаквания всички хора, с които контактувам, да ми станат задьлжително близки, да ги харесвам, както и те мен, или пьк винаги да са честни, или коректни в отношенията ни. Хора, и добри, и лоши, и всякакви има по цял свят, независимо дали са ни сьнародници. А това, че сменяш местоживеенето си, не може да те направи коренно различен човек. Ако си мошенник, ще си бьдеш такьв и в Бьлгария, и кьдето и да отидеш по света.

# 41
Е, в провинцията разграничават по доста по-брутален начин от софиянци. Те от диалектите си определят дали си от Разград, примерно, или околните села, и се гледат от високо. За нас поне всички, които не са софиянци, са равни (на несофиянци).  Twisted Evil Hug На никой не му е приятно да е от "получаващата" страна, но всеки го прави спрямо околните. Трябва доста да е работил над себе си човек, за да е егалитарен не само спрямо себе си, но и спрямо другите. Говоря и вътрешно, а не само външно за пред форума.

# 42
Каза, че съм се засегнала и че това е доказателство за манталитета ми на small town girl. Относно способността ми да чета, моля не я поставяй под съмнение. Както и образованието ми, както и манталитета ми.
Да, ти се засегна от първото ми мнение, в което изобщо не съм казала нищо за теб. Не разбирам как приемаш мнение, което не се отнася за теб, като лична обида. След като ти се разграничаваш от хората, за които аз говоря, не би трябвало и да те засяга. И кой говори изобщо за образованието и манталитета ти?! Темата не се върти около теб, нали така?

И давам реален пример за различни манталитети:
Група българки, пиещи кафе пред библиотеката и коментиращи външния вид на всеки минаващ, защото те така обичали да правят в родния си град, когато излизат на кафе (по техни думи). Е, по някаква случайност са от малък град. Аз, от своя страна, не съм свикнала на такъв тип "забавление" и не се вписвам в групичката им. Затова пък общувам с хора с други интереси, по-близки до моите, които, отново по някаква случайност, са от големи градове.

utro77, аз нищо не настоявам, нито генерализирам. За сетен път, мнението ми е изградено единствено на лични наблюдения и не е правило. А с варненци най си пасваме. Simple Smile

# 43
Charmony , наистина грешката е изцяло в твоите възприятия. Без да искам да се заяждам. Помисли малко - такива групи българки, за които споменаваш, със сигурност има и родом от Сф. И даже ще са в по-голям процент, ако направим реална статистика - по простата причина, че в Сф живеят огромен брой хора в сравнение с другите населени места.

Не е добре да се поставят общи знаменатели.

Все едно аз по морето като срещам лятото софиянки, издокарани като поп-фолк-певици, да си направя генералния извод, че там само такива живеят.

Последна редакция: ср, 03 дек 2014, 13:57 от utro77

# 44
Charmony , наистина грешката е изцяло в твоите възприятия. Без да искам да се заяждам. Помисли малко - такива групи българки, за които споменаваш, със сигурност има и родом от Сф. И даже ще са в по-голям процент, ако направим реална статистика - по простата причина, че в Сф живеят огромен брой хора в сравнение с другите населени места.

Не е добре да се поставят общи знаменатели.

Все едно аз по морето като срещам лятото софиянки, издокарани като поп-фолк-певици, да си направя генералния извод, че там само такива живеят.

Ох, не мога повече! Grinning Нали точно това написах току-що? Никъде не генерализирам и не казвам, че мнението ми е правило. Казвам, че в чужбина наблюденията ми са, че по естествен път хората се разграничават, спрямо своите интереси и манталитет. И по някаква случайност хората от по-големите градове се разбираме по-добре помежду си. Но пак повтарям, това не е правило, а има и изключения. Нито съм казала, че това е практика на момичетата в малките градове, нито нищо. Написах, че е случайност явно, но е и пример защо не общувам с тях (не защото идват от малък град, за да е ясно). Омръзна ми да обяснявам. 

Общи условия

Активация на акаунт