''Моли се да не те среща сънародник в чужбина''

• 14 386
  • 124
  •   1
Отговори
# 15
И аз смятам, че сме темерути! Майка ми от години живее  в Атина, не контактува с българи, освен 1-2 доказани във времето приятели, но като цяло манталитета ни е Бай Ганьовски. Казвам го с ясното съзнание, че ще наскачат възмутени хора, и с уговорката, че не всички са такива, но масата е доказано неколтурна, неевропейска и т.н.

Коя маса е неколтурна? Ти колтурна ли си?

# 16
От студентските среди имам много познати българи, но само няколко са ми останали близки. Усеща се някаква огромна комплексарщина и желание всеки да се прави на по-по-най от другия. Да не казвам колко от тях са скарани и не си говорят, затова е общо взето трудно да се съберем българска компания, в която всички да са в добри отношения. Не знам дали това е следствие от средата, в която са израснали, защото повечето идват от по-малки градове и някак не ми се иска да разделям хората на София, Варна и останалите, но по някакъв начин се усеща разлика в манталитета им. За някакви прецаквания един другиму не съм чувала или ставала свидетел.
Но на българите, които са ми останали близки, винаги може да се разчита в нужда, много са отзивчиви. Мисля, че всеки трябва да си намери средата, а в чужбина е една идея по-трудно, тъй като в един град не живеят 100-200хил. българи, а едва 1000-2000 примерно, т.е. вероятността да попаднеш на "твоите хора" е много по-малка. Затова и може би изглеждаме темерути за новодошлите.

Иначе аз също не поздравявам българи, когато чуя българска реч. Та ние сме вече толкова много, пръснати из целия свят, че отдавна спря да ми прави впечатление.

О, да точно така. Понеже аз съм от малък град, но израстнала, заобиколена от интелектуалци (да, и в по-малките градове има такива, представи си!), а ти си примерно, от Люлин 5 или 8, вече не помня кой квартал спрягаха в другата тема, аз имам проблем с манталитета. Точно такова мислене създава проблеми.

Виж, точно това, че се засягаш, потвърждава думите ми, защото никъде не съм споменала за интелектуалните способности на хората от по-малките градове, а за манталитета им. И го казвам от опит, защото съм общувала предимно с такива хора, а не съм ги избягвала заради разни предразсъдъци. Просто забелязвам, че хората от Русе си пасват най-добре с другите от Русе и Шумен примерно.
И не, не, съм от Люлин.

# 17
Българина има комплекс за малоценност, който веднага започва да избива щом духне в чужденеция и поеме финансова глътка въздух....Да не говорим, колко лесно се забравя откъде си тръгнал. Повечето ми познати извън БГ избягват други българи. Предполагам има защо.

# 18
От студентските среди имам много познати българи, но само няколко са ми останали близки. Усеща се някаква огромна комплексарщина и желание всеки да се прави на по-по-най от другия. Да не казвам колко от тях са скарани и не си говорят, затова е общо взето трудно да се съберем българска компания, в която всички да са в добри отношения. Не знам дали това е следствие от средата, в която са израснали, защото повечето идват от по-малки градове и някак не ми се иска да разделям хората на София, Варна и останалите, но по някакъв начин се усеща разлика в манталитета им. За някакви прецаквания един другиму не съм чувала или ставала свидетел.
Но на българите, които са ми останали близки, винаги може да се разчита в нужда, много са отзивчиви. Мисля, че всеки трябва да си намери средата, а в чужбина е една идея по-трудно, тъй като в един град не живеят 100-200хил. българи, а едва 1000-2000 примерно, т.е. вероятността да попаднеш на "твоите хора" е много по-малка. Затова и може би изглеждаме темерути за новодошлите.

Иначе аз също не поздравявам българи, когато чуя българска реч. Та ние сме вече толкова много, пръснати из целия свят, че отдавна спря да ми прави впечатление.

О, да точно така. Понеже аз съм от малък град, но израстнала, заобиколена от интелектуалци (да, и в по-малките градове има такива, представи си!), а ти си примерно, от Люлин 5 или 8, вече не помня кой квартал спрягаха в другата тема, аз имам проблем с манталитета. Точно такова мислене създава проблеми.

Виж, точно това, че се засягаш, потвърждава думите ми, защото никъде не съм споменала за интелектуалните способности на хората от по-малките градове, а за манталитета им. И го казвам от опит, защото съм общувала предимно с такива хора, а не съм ги избягвала заради разни предразсъдъци. Просто забелязвам, че хората от Русе си пасват най-добре с другите от Русе и Шумен примерно.
И не, не, съм от Люлин.

Първо, как точно постът ми показва по-нисш манталитет от твоя, че не разбрах?
Второ, толкова глупости на едно място не бях чела скоро. Шумен с Шумен и Русе с Русе казваш.  #Crazy ooooh! ooooh!
Трето, не зная какъв е манталитета ми, но до сега винаги съм била приемана без проблем от хора от различни националности, различни култури, родом от градове с различен брой население. Никой не е имал проблем с манталитета ми.
Четвърто, от години съм щастливо омъжена за чужденец, израстнал в мегаполис и повярвай ми, манталитета ни си пасва прекрасно.
Пето, имам приятели от София, Варна, Русе, Шумен, Габрово, Търново, че и от по-малки градове и паланки (пази боже!). Никакъв проблем.

Няма да е лошо да погледнеш малко по-далеч от собствения си нос. Толкова закостеняло мислене не бях срещала скоро.

# 19
Воплите на авторката са типични за ново-имигранта, който е неориентиран, уплашен, без почва под краката, без среда и без самочуствие. Хвърля обвинения на едро - по национелен признак. Белким на този обект (строеж?), дето споменава, освен българите бачкатори, другите са все внуци на английската кралица. А те -  латвийци, румънци  и т.н., предполагам- сигурно в този момент и те си пишат (в Рум-Мамма?) и се оплакват как най-голямата заплаха в новата страна е, видите ли, сънародниците.

# 20
Научих се да избягвам контактите със сънародници в чужбина. Явно не мога да преценявам добре хората и  често оставям с "горчив вкус в устата". Като дойдох в началото се случи да живея в село с повече българи отколкото местни. Втрещих се от простащината която се лееше отвсякъде. "Обществото" ( неработещи жени, горди с големите заплати на мъжете си ) дремеха по цял ден из кафетата и само дебнеха коя ще стане от масата да я обсъдят и оплюят. Основните теми бяха парите, коя с кой си го слага и завистта на местните. Бяха на възрастта на майка ми. И тъй като аз не се събирах с тях - в един момент се превърнах в една от основните им теми - изкараха ме алкохоличка и наркоманка ( нищо че ние не пием и не пушим ), защото съм си седяла само в къщи. Факта че с мъжо сме младоженци и че си идваше да закусва и обядва и че се опитвах да уча езика докато съм сама не го отчитаха, смятаха че клюката е преди всичко и че местните трябва да учат български защото ние сме повече. Мъжете им бяха същите плюс екстра - пиянски изпълнения. Като дойде кризата и повечето фирми освободиха преводачите си - незнаещите език си заминаха по родните места.
Последното ми разочарование е една живееща наблизо, на която направих много услуги, ей така защото е българка, защото беше уж приятно момиче ...., накрая ми поиска пари с уговорката - утре ще ти ги върна - и ..... ясно какво се случи.
Далече съм от мисълта че всички бълаги чужбина "не стават" - има двама, трима колеги на мъжът ми които са добре дошли в домът ми, имам и няколко виртуални познати, но към новите контакти съм много скептична.
Не поздравявам българи и гледам да не се разбира че аз съм такава.
п.п Северните ни комшии са същите.

# 21
sophiemmaspencer, явно четеш, но не разбираш. Не знам какъв е смисълът от личните нападки при положение, че аз не съм казала нищо обидно към някого. Говоря за РАЗЛИЧНИ манталитети,  а не за по-висши или нисши. Изобщо нямам намерение да влизам в тона ти, защото ти не си правиш труда да разбереш какво имам предвид. Не знам в такъв случай кой не гледа по-далеч от носа си... newsm78

# 22
И аз смятам, че сме темерути! Майка ми от години живее  в Атина, не контактува с българи, освен 1-2 доказани във времето приятели, но като цяло манталитета ни е Бай Ганьовски. Казвам го с ясното съзнание, че ще наскачат възмутени хора, и с уговорката, че не всички са такива, но масата е доказано неколтурна, неевропейска и т.н.

Коя маса е неколтурна? Ти колтурна ли си?

Допуснала съм неволна грешка в писането, което ми се случва рядно, но да- смятам себе си за културна! И е факт, който много българи в чужбина вярвам, че ще потвърдят, че там ние сме такива- все гледаме да прецакаме другия, да минем тънко (не че тук не е така). Убедена съм, че лош "материал" има не само в България, но е факт, че ние не сме китка.

# 23
Българите в чужбина са като българите в България - има ги всякакви, разни и разнообразни.
Тъпо е да очакваш, че само защото някой е роден и израсъл на същите 111 хил.кв.км като теб, и в точно тоя момент се намира също толкова далеч от Родината като теб, ще ти стане моментално първо приятелче.

Не, не сме патили от българи. Не, не страним и не се пазим специално от българи. Не избягваме контакти с българи. НО и нямаме навика да се предоверяваме на хората, преди да заслужат доверието ни. Нямаме навика да споделяме лични данни с непознати или случайно срещнати, каквито и да са те. Имаме си средата, в която ни е ОК, допускаме и нови хора там, но не бързо и лесно. Лека предпазливост, толкоз, но не на база националност, а на база личностни и морални качества.

Смятам, че големите проблеми се появяват, когато емигрантите се капсулират, тоест търсят и харесват само среда от себеподобни - само техни сънародници. Така интеграцията става в пъти по-трудна и крачката до отричането на всичко и неуспеха като цяло, е много малка.

Последна редакция: ср, 03 дек 2014, 12:09 от Анонимен

# 24
sophiemmaspencer, явно четеш, но не разбираш. Не знам какъв е смисълът от личните нападки при положение, че аз не съм казала нищо обидно към някого. Говоря за РАЗЛИЧНИ манталитети,  а не за по-висши или нисши. Изобщо нямам намерение да влизам в тона ти, защото ти не си правиш труда да разбереш какво имам предвид. Не знам в такъв случай кой не гледа по-далеч от носа си... newsm78

Аз много добре чета, но ти не се усещаш какво точно пишеш. Първоначалния ти пост е високомерен, показва ограничено мислене, снобизъм. Не, не казваш директно как хората от Шумен и Русе, примерно, имат по-нисш манталитет от твоя, но то е ясно от начина, по който е написано.
Това не са лични нападки, а точно толкова факти, колкото и твоите за различния манталитет. Ти защо се засегна? Съжалявам, но не мога да замълча.

# 25

Аз много добре чета, но ти не се усещаш какво точно пишеш. Първоначалния ти пост е високомерен, показва ограничено мислене, снобизъм. Не, не казваш директно как хората от Шумен и Русе, примерно, имат по-нисш манталитет от твоя, но то е ясно от начина, по който е написано.
Това не са лични нападки, а точно толкова факти, колкото и твоите за различния манталитет. Ти защо се засегна? Съжалявам, но не мога да замълча.
Ако се бях засегнала, също щях да ти отвърна с нападки, може би. Просто виждам, че не разбираш какво имам предвид, затова и не се засягам. Аз споделих мнение от лични наблюдения - факт е, че хората тук общуват с по-близки по манталитет хора, а в повечето случаи те са от един град или град, подобен на техния. Но това не е правило. Ако бях сноб, както ти ме определяш, щях да общувам само със софиянци, но по някакъв парадокс най-близките ми хора са от Варна (парадокс, защото там по правило столичани се недолюбват). И не, никога не съм имала предвид нисш или висш манталитет и не мисля, че е ясно. Явно вие хората от по-малките градове така го усещате. И пак казвам, не съм обидила никого и не ми е било такова намерението.

# 26
sophiemmaspencer, явно четеш, но не разбираш. Не знам какъв е смисълът от личните нападки при положение, че аз не съм казала нищо обидно към някого. Говоря за РАЗЛИЧНИ манталитети,  а не за по-висши или нисши. Изобщо нямам намерение да влизам в тона ти, защото ти не си правиш труда да разбереш какво имам предвид. Не знам в такъв случай кой не гледа по-далеч от носа си... newsm78

Ако се бях засегнала, също щях да ти отвърна с нападки, може би. Просто виждам, че не разбираш какво имам предвид, затова и не се засягам. Аз споделих мнение от лични наблюдения - факт е, че хората тук общуват с по-близки по манталитет хора, а в повечето случаи те са от един град или град, подобен на техния. Но това не е правило. Ако бях сноб, както ти ме определяш, щях да общувам само със софиянци, но по някакъв парадокс най-близките ми хора са от Варна (парадокс, защото там по правило столичани се недолюбват). И не, никога не съм имала предвид нисш или висш манталитет и не мисля, че е ясно. Явно вие хората от по-малките градове така го усещате. И пак казвам, не съм обидила никого и не ми е било такова намерението.

Charmony, минали са повече от 20 години от времето, когато съм живяла в малък град. Аз лично не се обиждам, а ми е забавно как една жена, която никога не ме е виждала, не е разговаряла с мен, няма представа от това коя съм, каква съм и как мисля, ме слага в категории само защото съм родена някъде. Това ако не е ограничено мислене, здраве му кажи!

# 27
Тъпо е да очакваш, че само защото някой е роден и израсъл на същите 111 хил.кв.км като теб, и в точно тоя момент се намира също толкова далеч от Родината като теб, ще ти стане моментално първо приятелче.

Това предполагам е по повод на моя пост.
Само не се сещам да съм казвала, че очаквам да ми стане първо приятелче.  newsm78
Или под "Добър ден" следва да се разбира недвусмислено покана за близко приятелство?  newsm78

Както и да е.
Всеки има право на мнение.
Това е поредната тема, която доказва колко себичен е станал днешния човек. Аз все пак ще продължа да си мисля, че е редно да поздравиш сънародник в чужбина. Пък вие си мислете каквото си щете!

sophiemmaspencer , не знам какво си искала да кажеш, но определено прозвуча леееко обидно към хората от "провинцията". По повод на твоето споделено мнение, аз пък ще ти кажа, че хората от "столицата" на мен ми изглежда да имат някакъв проблем с манталитета - да играят на дребно, да се надцакват и  да се изкарват по-по-най. Ааа, забравих - и онова вечно самочувствие, че са хванали Господ за шлифера...  Пък нищо, че живее на три часа път от центъра и събота и неделя си ходи на село.

# 28
Аз лично без сънародниците си не бих се оправила в началото. Били са ми повече от приятели, бих ги сравнила с близки роднини, които обаче аз съм си избрала. Не страня от тях,напротив. Освен това ми е много приятно да говоря с някого на български, да послушаме българска музика, да напсуваме някой наш политик, да си кажем някой български виц  и да се разбирам с някого без думи. Но, да, случвало се е да дразня някои от тях за "произношение" или "произход" и те да се връзват  Mr. Green.

# 29
В темата е даден пример с някакъв обект. Това допускам е строеж.
Бачкаторите по строежи са всичко друго, но не и кОлтурни, както някой писа напред.
Как беше: неколтурни, неевропейци, и т.н.
Интересно ми е това и т.н.
 Grinning

Общи условия

Активация на акаунт