ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 154 740
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
Да, за възрастен става въпрос. Прочетох много нормативни актове и това не ми стана ясно, затова и се допитвам.
Тоест, ако не се явя 2-3 пъти все едно вече нямам ТЕЛК...имат ли право да намалят процента, ако не се явя  Rolling Eyes (доколкото знам не мога, ако лицето не е пред тях).
И при такава ситуация, ако спра да се явявам и след 2-3 години отида пак, какво се случва ooooh!
Съжалявам за тези въпроси, но са ми важни. Благодаря отново.   bouquet  bouquet
Ако не се явите пред ТЕЛК комисия, ви спират процентите /и паричките/ каквито и да са те, тъй като Решението ви има крайна дата /затова е и повторното явяване-преосвидетелстване/.
Винаги можете да се явите пред ТЕЛК комисия с актуална епикриза  Peace

# 136
Здравейте,

Отдавна не съм влизала тук, за това ще отоговоря на няколко от по-старите постове, които смятам, че е важно да се знаят:
1. За вродено заболяване - няма нужда да се доказва с епикриза, от кога е установена самата диагноза. След като съорветният лекар е написал ВРОДЕНО!!! Защото някои вродени заболявания, могат да се установят на по-късен етап, на 1 г. или 3 г. възраст например!!! Но това не променя обстоятелството, че детето се е родило с функционален дефицит на дадения орган!!!
2. Дефинитивно състояние (според медицинската терминология и според едно определение на НЕЛК) дефинитивно е онова състояние, което няма възможност за лечение - консервативно или оперативно. Т.е. състояние, без възможност за промяна или въздействие върху него, според медицината!!! Без възможност за лечение. Подобни заболявания са много, но лекарите си "затварят" очите за това! Защото според НМЕ, при дефинитивно състояние крайния срок на действие на ЕР е пожизнен, независимо от функциите на дадения орган или система в организма! Т.е. независимо от това какви и колко са запазени жизнените му функции!

Надявам се да съм била полезна!

# 137
Имам ТЕЛК решение, валидно до март 2017. Обжалвах в НЕЛК- решението беше, че отменя ТЕЛК и иска ново преосвидетелстване изцяло. Имах дата за началото на април, но не успях да се явя.
При това положение ТЕЛК отменено ли е или ще си върви до 2017? Пенсия( минимална) получих за април, за май- също. Юнската ще видим дали ще дойде.

# 138
  • Другата България
Здравейте.
Много се надявам на компетентно или препатило мнение по един въпрос, на който от дне реално никой не може да ми даде конкретен отговор.
Казусът е следния - човек с две сменени тазобедрени стави, шофьор.  Международен. Или на автобус. Предстои ТЕЛК, за пенсиониране. Но по предварително инфо се дава 75% инвалидност с такава...диагноза/операция, което също по предварително инфо евентуално не би му позволило да продължи да упражнява тази професия. А той иска да го прави. И няма къде да се прочете или кой да ти каже така ли е, не е ли..... ooooh! отиде ли се веднъж на ТЕЛК и задвижи ли се процедурата, не е ясно дали може да се откаже и дали пък след време ако реши да се пенсионира това няма да е проблем.
Ще съм благодарна на всеки с мнение или съвет.

# 139
  • в полите на Балкана
Мери, аз не съм много на ясно, но мисля, че в ЕР на ТЕЛК трябва да пише дали може да работи и какво.
Колко до %, които ще дадат всичко е относително. Имам близък със сменени стави, и инсулт и му дадоха 50% пожизнено. Сравнително млад човек е.

# 140
  • Другата България
Да, ще пише, така е, но аз искам да разбера преди да се стигне дотам. Защото вече като го пише, и евентуално не му дава право да работи това, работодателят трябва на своя глава да го вземе, а не е ясно колко работодатели биха го направили. Тоест, ако някой знае със 75%  и евентуално втора група дали може да се шофьорства.... Crazy
За 75% те процента му е казал единия от комисията на последния болничен, който са му дали. Питал го е какво работи, отговорът е бил - шофьор. Казал му е "ще ти дадем 75%, ще можеш да си работиш". Да, ама шофьор на ТИР и автобус не е като шофьор на такси или бус...

# 141
Да, ще пише, така е, но аз искам да разбера преди да се стигне дотам. Защото вече като го пише, и евентуално не му дава право да работи това, работодателят трябва на своя глава да го вземе, а не е ясно колко работодатели биха го направили. Тоест, ако някой знае със 75%  и евентуално втора група дали може да се шофьорства.... Crazy
За 75% те процента му е казал единия от комисията на последния болничен, който са му дали. Питал го е какво работи, отговорът е бил - шофьор. Казал му е "ще ти дадем 75%, ще можеш да си работиш". Да, ама шофьор на ТИР и автобус не е като шофьор на такси или бус...

Мери, моят мъж пострада преди години при катастрофа и  беше със счупен таз и пукната става. Претърпя много тежка  операция, от която се възстанови за една година. Като теб и ние бяхме в чуденка дали да се явиме на ТЕЛК. Тогава доста разпитвах и лекар ме посъветва да не подавам документи за ТЕЛК, защото на тези които им е правена тазова операция в някой случаи в ТЕЛК-решенията пишат без право на работа. Моят мъж е шофьор на ТИР и в ТЕЛКа ми казаха, че ще му вземат даже и книжката(категориите) и няма да има право да шьофира. За това и не се явихме. Да ми е жив и здрав и сега си работи без ТЕЛК.
Малко дълго го написах, но дано съм била полезна  Hug

# 142
  • Другата България
Изобщо не е дълго, напротив, много ти благодаря.  bouquet

# 143
imam pak pitane na 05.06 mi dadoha resenieto kak sega da broq 14 dnevniq srok ot data na izdavane li ili ot sledva6iq den

# 144
  • София
На 22.06. отиваш да ти сложат печат, че е влязло в сила решението.

# 145
ne e li rano da ne me vyrnat i da popitam kato podam v socialnite koga da o4akvam da mi prevedat sumata  newsm78

# 146
  • София
22.06. е 16 дни след 05.06., т.е. 16 дни след датата на издаване. Не би трябвало да те върнат.
Попитай социалните за сумата, те ще ти отговорят най-точно.

# 147
# 148
Здравейте,
Детето ми беше диспансеризирано с диагноза неалергична астма през 2012 година. Междувременно диагнозата от неалергична астма се промени на астма с алергичен компонент.
Миналата седмица се явихме за първи път на ТЕЛК. Съгласно решението, има 60% инвалидност. Като дата на инвалидизацията е посочена датата на входиране на документи в РКМЕ - март 2015 г.. Има ли смисъл да обжалвам датата на инвалидизация. Може ли това да повлияе върху процента на инвалидност? Коя комисия гледа тези жалби и колко най-много може да продължи във времето този процес.
Благодаря предварително за отделеното време!

# 149
Здравейте искам да ви питам дали има някаква промяна в сроковете за заверяване на телк?
Днес изпратих мъжа ми да завери решението от телк но са го върнали и са му казали да отиде след 30 дни от датата на явяване на телк.
Миналата година го заверих точно на 14-тия ден без никакъв проблем

Общи условия

Активация на акаунт