ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 154 763
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Аз не мога да си обясня защо не сте си плащали здравните осигуровки до сега, още повече, че човекът очевидно има здравни проблеми? Ами ако се наложи влизане в болница.... какво ще им кажете - подали сме документи за ТЕЛК, изчакайте... Ами ако %-тите, които ви дадат не са достатъчни за покриване на здравните осигуровки?
А в отговор на въпроса Ви - не мисля, че ще ви изплатят парите със задна дата /поне при майка ми не се случи това, но пък тя си и плащаше всеки месец здравните/. А за очния - нямам обяснение. Да не би в епикризата на човека да пише нещо свързано с очите му  newsm78?

# 346
Аз не мога да си обясня защо не сте си плащали здравните осигуровки до сега, още повече, че човекът очевидно има здравни проблеми? Ами ако се наложи влизане в болница.... какво ще им кажете - подали сме документи за ТЕЛК, изчакайте... Ами ако %-тите, които ви дадат не са достатъчни за покриване на здравните осигуровки?
А в отговор на въпроса Ви - не мисля, че ще ви изплатят парите със задна дата /поне при майка ми не се случи това, но пък тя си и плащаше всеки месец здравните/. А за очния - нямам обяснение. Да не би в епикризата на човека да пише нещо свързано с очите му  newsm78?
Благодаря ви за отговора .
Ами ние здравните си ги плащахме, ама нали някои много знаят, казаха ни че като подадем документи в ТЕЛК , здравния статус не се прекъсва, понеже лекарствата му не скъпи ние ги вземахме с пари.
За очите няма нищо в епикризите.

# 347
Първото, което ми идва веднага на ум да ви питам е: Имало ли е някакви индикации още в началото, че детето го има това заболяване, че лекарите да се усъмнят и да вземат проба за изследване. Защото ако не.... тогава на какво основание ще ги съдите?
Иначе като майка ви разбирам и мога да ви пратя голяма прегръдка  Hug - имайте сили и гледайте настоящето и бъдещето. Някой път няма смисъл от гледане назад  Confused
Ами то като цяло си има превенция за това заболяване .Още след раждането са длъжни да ги изследват за заболяването защото е зачестило последните 10 години .Има да много индикации .Какво ли не .

# 348
...Ами ние здравните си ги плащахме, ама нали някои много знаят, казаха ни че като подадем документи в ТЕЛК , здравния статус не се прекъсва, понеже лекарствата му не скъпи ние ги вземахме с пари.
...
При плащане на здравна осигуровка, човека щеше да има право да му изпише специалиста /кардиолог/ лекарства, които се поемат от здравна каса, т.е. щеше да има книжка, която също щяхте да представите на комисията  Rolling Eyes

# 349
  • София
При изтичане на три годишен ТЕЛК и явяване за преосвидетелстване те ли ми изпращат писмо и колко време преди да е изтекъл или а трябва да се обадя ?

# 350
  • в полите на Балкана
На децата изпращат писма, на възрастните не. Те сами трябва да се погрижат, ако искат да се преосвидетелстват.

# 351
  • София
Благодаря ти значи пак ще се занимавам с бюрокрация  Peace
А знете ли молба ли се пуска или?

# 352
С диагноза карцином ин ситу на шийката на матката и също така и миома през март 2015 г. ме оперираха и съм с тотална хистеректомия. След полагаемите 6 мес. болничен минах ТЕЛК и ми дадоха 50 % за това заболяване, но имам и друго вродено ,за което получих 30%,т.е. 56% общо за срок от 1 година. От 01.09.2015г. до 01.09.2016г. През тази 1 година от местоработата не ми удържаха ДОД,  а сега ме предупредиха, че в края на годината при годишното приключване ще ми удържат пари.Обясниха ми, че за 2015 год. в края са ми върнали надвзет данък за цялата година нищо ,че ТЕЛК е от м. 09., а сега щом ТЕЛК е изтекъл през 2016г.то за месеците от януари до август ще връщам данъкът, който са ми приспадали.Ох, дано да го обясних правилно, че и на мен ми е трудно да го разбера.Някой попадал ли е в такава ситуация? А междувременно пак минах ТЕЛК, но ми дадоха само за вроденото заболяване 34% . Обжалвам решението и  на 30.11. съм в София на НЕЛК. Там ще видим какво ще стане. Има ли около района на НЕЛК евтин хотел за пренощуване?

# 353
polia72 , т.е. за първата диагноза от поста ти, не си получила никакви проценти при преосвидетелстване? Това е недопустимо според мен, явно в тези комисии нещата не са наред.....
 И дано при обжалването да имаш резултат в твоя полза, както е редно.
 п.п. Извинявай, че не мога да помогна с отговор на въпроса, който те интересува, ама искрено се възмутих от работата на комисията.

# 354
Да, така е, за онкологичната операция нищо.Следя се на всеки 6 месеца при опериралият ме лекар.Друг е въпроса, че докторът , който ми гледа нещата в комисията е ортопед.Нямаме подходящ специалист.Та явно реши, че след една година вече съм здрава без никакви последствия за мен.Друг е въпроса, че съм с вродена липса на двапръста на дясната ръка, та и за тях също само 30% , а вече имам и усложнения ,неврологично с ръката.Та дано в София да са кадърни и да не гледат пациента в ръцете какво ще им даде като в нашия град.

# 355
  • София
Здравейте и от мен, аз искам да кажа, че при мен също декември 2016 ми изтича 3-годишен ТЕЛК и за пръв път ще се явявам за преосвидетелстване. Получих преди няколко дни писмо с назначена дата за явяване и необходими документи за представяне. Искам да уточня, че аз не съм подавала никакви молби. Но в изброените документи има нещо, с което не съм наясно. Искат ми ехокардиография, както и рентгенови снимки. Наясно ли сте ако имам стари такива колко време назад ТЕЛКа ги признава. Имам ехокардиография от юли месец.Странно, че основното ми заболяване е гръбначна операция, а те нищо не искат от невролог или неврохирург, нито ЯМР или скенер, а пишат рентгенови снимки. Не трябва ли някаква етапна епикриза или др.Последното ми ЯМР е от 2014, предполагам, че е старо за тях. Искат ми и Рецептурна книжка, но аз я изгубих и от 2г нямам и не съм си вадила нова. Купувам си лекарствата, това проблем ли ще е?
Ще съм ви благодарна ако се включите с отговор по тези въпроси.

# 356
На децата изпращат писма, на възрастните не. Те сами трябва да се погрижат, ако искат да се преосвидетелстват.
Раче, при нас явно е точно обратното  Laughing - за възрастните пращат писма, а за децата не. Както и друг път сме отбелязвали - навсякъде е различно  Rolling Eyes.

Здравейте и от мен, аз искам да кажа, че при мен също декември 2016 ми изтича 3-годишен ТЕЛК и за пръв път ще се явявам за преосвидетелстване. Получих преди няколко дни писмо с назначена дата за явяване и необходими документи за представяне. Искам да уточня, че аз не съм подавала никакви молби. Но в изброените документи има нещо, с което не съм наясно. Искат ми ехокардиография, както и рентгенови снимки. Наясно ли сте ако имам стари такива колко време назад ТЕЛКа ги признава. Имам ехокардиография от юли месец.Странно, че основното ми заболяване е гръбначна операция, а те нищо не искат от невролог или неврохирург, нито ЯМР или скенер, а пишат рентгенови снимки. Не трябва ли някаква етапна епикриза или др.Последното ми ЯМР е от 2014, предполагам, че е старо за тях. Искат ми и Рецептурна книжка, но аз я изгубих и от 2г нямам и не съм си вадила нова. Купувам си лекарствата, това проблем ли ще е?
Ще съм ви благодарна ако се включите с отговор по тези въпроси.
Епикризите важаха до 6 месеца назад, но що ли си мисля, че за изследвания периода беше по-малък  Rolling Eyes.
Остави какво пишат - ти си подготви някое становище или епикриза от невролог/неврохирург както и каквото прецениш, че е най-обективно за състоянието ти и си го представи при явяването. Да, ЯМР от 2014 е старо.
Хубаво щеше да е да си имате рецептурна книжка - с нея си доказвате, че регулярно, всеки месец вие си вземате необходимите лекарства, т.е. се нуждаете в действителност от тях. Ако по някакъв начин можете да си докажете, че си ги купувате сама - ОК.

# 357
  • в полите на Балкана
Май в ТЕЛК е като в социалните.....Най-добре е на място да се пита.

# 358
Абсолютно. И още нещо се сетих - преди три години ми искаха направление за ТЕЛК при подаване на документите за преосвидетелстването, а тази година си отидох на място само с копие на новата епикриза, личната си карта и акта за раждане на детето. Нищо повече - попълниха електронно молба-декларацията ми, подписах я, приложихме копие на епикризата и това беше  Simple Smile. Всеки път е различно  Rolling Eyes

# 359
На 18 ноември ще бъдем пред телк комисия.
Кога трябва да направиме изследванията, имали значение кога да ги направиме.
Може ли да ги направя следващата седмица (  един месец  преди излизане  на ТЕЛК).
Залжително ли трябва да възтановявам здравния статус, изледванията стуват около 200-250 лв.
Възтановяването на здравния статус е 500 лв.

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 21:56 от SvetlaD78

Общи условия

Активация на акаунт