Какви поразии и странни неща заварихте след последните наематели?

• 39 263
  • 312
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Цитат
или наем плюс 300 лв. за сметки
300 лв. за сметки  Shocked Shocked Shocked
Какви са тея сметки? Колко месеца не трябва да е плащано?
В общия случай тока го спират веднага, ако не е платен, т.е. сметката не може да е повече от сумата за 1 месец.
В апартаментите под наем какво има? Ток, вода, парно и понякога интернет. Тока да е 100 лв. и то ако няма парно, ако има парно тока ще е 50 лв., а парното 100 лв. да кажем, вода 10-20 лв. и интернет 30 лв. - т.е. при пълен пакет сметки са максимум 200 лв. Обаче не ... Дай към депозита да включим и 500 лв. за сметки! Що не вземете да включите сметките към наема щом е така и да се предплаща. Наем 500 лв. включва 300 лв. за наемане на имот + 200 лв. за сметки - така си ги обявявайте, а те наемателите ще си решат дали да предпочетат този вариянт или този с плащането на реалните сметки.

# 121
Относно въпросните 300 лв. сметки, които ви се виждат много - ами зависи от квадратура на апартамент, консумация на вода, парно.... Не знам дали масово се знае, но сметката за парно за тази година се формира на базата на миналогодишния разход. За да е по-ясно ще обясня нагледно /с произволни цифри/ - миналата година сте изразходвали топла вода 120 куб. м., т.е. по 10 кубика на месец. Тази година в сметката ви автоматично всеки месец се плаща топла вода 10 кубика - може да сте ползвали 5, може 12, но... и през август пак плащате 10 кубика. Другата топлинна енергия от миналогодишния разход пък се раздела на 365, т.е за 1 ден, и след това започват някакви коефициенти в плюсове и минуси, в зависимост от сезона, температурата на въздуха и т.н. И, ако тези изчисления с топлинната енергия могат да излизат сравнително нормални, то сумите за топлата вода стават ужасни. Чака се изравнението след края на отоплителния сезон - април, след това обработка, и в един момент се вижда, че може 10 месеца да си финансирал авансово Топлофикация, но може да се окаже, че се дължат още пари.

Ако наемателят те напусне през зимата /както сега стана при мен/, по новите правила, трябва да отида до Топлофикация, да платя 10 лв., за да ми дадат формуляр /вече не може онлайн да се изтегли/, да го попълня, но подписано от домоуправителя и още 2 съседи, които да удостоверят, че никой не живее в апартамента, и /какво улеснение за мен!/ - мога да го сканирам и изпратя по имейл. Ако случайно след 15 дни дойде нов наемател - /тук почвам да се обърквам с информацията/ - обаждам се пак, май можеше да съобщя показателите на уредите с имейл, или пък чакам да дойдат да проверят и плащам 20 лв., след което в края на отоплителния сезон ще имам 2 сметки - стари и нови наематели.

Тъй като аз плащам сметките на наемателите, а те след това ми превеждат парите, много добре знам защо съм написала 300 лв. - за миналия месец /110 кв. м. апартамент/- парно 220 лв., ток 40 лв., вода 27 лв. - май ги докарахме до 300, а?

# 122
  • Пловдив
В мътните води на топлофикация нямам намерение да газя, за това съм от хората, които по никакъв повод не желаят да обитават жилище обслужвано по какъвто и да е начин от тях. Точно, защото не желая да плащам нещо, което не е реална сметка за изразходван ресурс, а план и коефициент за нечия фантазия или прогноза "какво ще се случи, ако...".
220 лв. за отопление е безбожна сума (не, че тук има неверие, че сметката е била точно такава).
Все още продължавам да вярвам, че посочените от мен суми са нормални за едно нормално домакинство, а това, че топлофикация са НЕ нормални (нямат вина нито наематели, нито наемодатели) е въпрос на друга тема.

# 123
Така е, никой не е виновен, че Топлофикация е монополист и нямаш друг избор. Но, когато наемаш апаратамент с парно, знаеш че ще има сметки, а как формирането им може да се промени за 1 година.. никой не знае. Но, при съществуваща ситуация е въпрос и на манталитет на наематели и наемодатели. За цитирания от мен апартамент, за 1 отоплителен сезон, цялото отопление и топла вода излезе около 1500 - 1700 лв. Тогава си направих усилието да говоря няколко пъти с топлинния счетоводител, за да разбера "кое и как" и да мога да го обясня на наемателите. А, и да им кажа, че през следващите топли месеци ще плащат по над 100 лв. сметки за топла вода, които сега през април ще се изравняват... Ами хората го приеха нормално - казаха - това сме ползвали, това е системата - ще плащаме /да не викам дявола, винаги са коректни, а и те го искат за дългосрочно наемане, даже питаха дали няма да го продаваме/. Но, ако сметките са такива, а наемателите в един момент "дим да ги няма", защо да не искам да се презастраховам със сума за едномесечни сметки /така "нереалните" по ваше мнение 300 лв./?

# 124
  • при късмета
И без парно може да се натрупат месечни сметки за 300 лв. извън наема.
Аз давам под наем 3 стаен апартамент без ТЕЦ. Имало е наематели които са правили подобни сметки защото се отопляват на ток. Като сложиш и вода, стационарен телефон, режийните към входа (там е по-скъпо за фирма отколкото за живущи на човек) и ето ти и по-висока сметка от 300 лв. извън наема.  Вярно, че е само за зимните месеци, но в никакъв случай не е невъзможно да се натрупа и някой да реши да сеизнесе.
И това при положение, че досега винаги е наеман за офис. Ако някой живее там постоянно консумацията и по-висока може да е, защото няма да се отоплява от 8 до 5ч. и без събота и неделя

# 125
  • София по рождение
Лелее, като ви четох - лошо ми стана. Предстои ми да давам жилище -малко, правя му ремонт в момента. Та въпроси много ми изникват. От тук написаното разбрах, че трябва да подпиша договор, да взема депозит предварително 1 наем.  newsm78 .

# 126
Лелее, като ви четох - лошо ми стана. Предстои ми да давам жилище -малко, правя му ремонт в момента. Та въпроси много ми изникват. От тук написаното разбрах, че трябва да подпиша договор, да взема депозит предварително 1 наем.  newsm78 .
Договор на всяка цена! И можеш да си допълниш твои точки.
Предплатата е въпрос на договорка. Peace
Пожелавам ти да случиш на наематели!

# 127
  • София по рождение
So Lucky*
благодаря!
как е по-добре според вас - на агенция ли да се доверя или да пусна обява в сайт?

# 128
So Lucky*
благодаря!
как е по-добре според вас - на агенция ли да се доверя или да пусна обява в сайт?
Аз лично си пусках обява във вестник Позвънете и на същия ден го отдавам.
Зависи и в кой град си.

# 129
So Lucky*
благодаря!

Скоро дадохме жилище под наем. Има голям интерес. Най-вече агенции звънят на обявата и натискат да им се даде комисионна. Ние лично си избрахме наемателите. Някои наемодатели процедират - на първия капарирал. Вие си преценявате.

# 130
Много зависи и какъв имот отдаваш.
Аз давам полуобзаведен, няма скъпи неща вътре затова и не ги избирах много наемателите но  Natali_  е права, може да изчакате малко и да си подберете хората, които ви допадат.

# 131
  • София по рождение
Благодаря ви.

# 132
Ако е за София, дори няма да чакате, много желаещи има. Но и цената трябва да е нормална де....

# 133
Има търсене в големите градове...
цената се договаря.

# 134
  • на брега на морето
Договор на всяка цена! И можеш да си допълниш твои точки.
Предплатата е въпрос на договорка. Peace
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е!!!
Направи пълен опис на мебелите и всичко, което оставяте в апартамента. Засечете с наемателите показания на водомери, електромери, топломери и т.н. и ги впишете в договора.

Общи условия

Активация на акаунт