Какви поразии и странни неща заварихте след последните наематели?

• 39 277
  • 312
  •   1
Отговори
# 105
Не знам късмет ли да го нарека...но твоите са били хора, до някъде. Rolling Eyes
На моята наемателка ако спра тока,абсурд да си извади от джоба 50 лева за повторно включване...

# 106
Следиш....като и стане закъснение 1 месец със сметки и наем , по-добрият вариант е да го спреш и или ще се оттървеш от нея и ще се изнесе, или ще извади парите ще си плати като поп. Няма смисъл да трепериш всеки месец дали ще се разплати или не.

# 107
Тя сметките си ги плаща,следя ги и тях.С наема се бави и все има причини...книга мога да напиша с истории за закъснял наем.Лошото е че и предишната беше същата.Ако разчитам на тези пари съм загинала.

# 108
Като се закрие партидата, нали после трябва да се открие наново...или следващите наематели на свещи ще живеят? Тези балкански решения за мен не са решение на проблема "нагли наематели".
Моят казус беше следният: Не си плащаха сметките редовно криеха се за наема. Законово се оказа, че даже и с полиция няма как да ги изкарам от собственото си жилище, ако те доброволно не напуснат.  #Crazy. Взех балканското решение да им закрия партидата на тока и след по-малко от 4 часа, изведнъж се върнаха от чужбина, изкараха една нощ на свещи, на следващият ден си платиха за включването на тока+ всички сметки и наема и да чукна на дърво и до ден днешен са най-коректните наематели, след като видяха, че нямам намерение да ги бавя.
Колко взетите от мен мерки са балкански -нямам идея, но е факт, че проработи. Споделям това във форума , защотото може да е от полза на някой, който е в подобна ситуация.  Включването на тока беше от рода на 40-50 лева по спомен, а парите с които ме мотаеха-в пъти повече.

Ама що за безумие е това някой да не ти плаща наем и да не можеш да го изгониш? Това само в Бг може да се случи  #2gunfire

# 109
А моите наематели все авансово плащат, за няколко месеца напред,
подозирам, че ги е страх да не вдигна наема.  Simple Smile
За последната година при наемите в Бургас има увеличение.

# 110
Мили момичета, при нас се вземат ТРИ НАЕМА предплата като гаранция. И това е практика, не само от частници а и от фирмите. Прави се съвсем отделна сметка, в която сумата се внася на името на двамата. Лихвите по тази сметка се дават НА НАЕМАТЕЛЯ; след приключване на договора и предавателния протокол.......отиват двамата и освобождават гаранцията. Също така при предаването на апартамента се прави задължително приемателен протокол; тук жилищата се отдават ДОРИ и със измити прозорци. Така се и предават...изчистени, измити.
Нима не можете и Вие да изисквате това??? Нима е толкова трудно да наложите нов начин на договаряне?? Така и двете страни ще са защитени.
Весела и успешна година.

# 111
Мили момичета, при нас се вземат ТРИ НАЕМА предплата като гаранция. И това е практика, не само от частници а и от фирмите. Прави се съвсем отделна сметка, в която сумата се внася на името на двамата. Лихвите по тази сметка се дават НА НАЕМАТЕЛЯ; след приключване на договора и предавателния протокол.......отиват двамата и освобождават гаранцията. Също така при предаването на апартамента се прави задължително приемателен протокол; тук жилищата се отдават ДОРИ и със измити прозорци. Така се и предават...изчистени, измити.
Нима не можете и Вие да изисквате това??? Нима е толкова трудно да наложите нов начин на договаряне?? Така и двете страни ще са защитени.
Весела и успешна година.

Европа си е Европа, ако наистина сте в Норвегия.
Нещата звучат наистина перфектно, но в БГ няма да стане.
Ако поискаш 3 наема 3х500 = 1500 лв няма кой да ги даде. Тук се живее от заплата до заплата.

Лично мнение - Препоръка от предишен наемодател би отрезвило доста нещата.

# 112
На много места в Европа е както е описано за Норвегия.На наша почва не вярвам в реални препоръки на бивши наемодатели.Масово ще се заобикали това изискване.От опит с четири различни семейства наематели всичко беше 100% както трябва само с едно семейство.

# 113
Голяма гаранция може да се плати единствено от някоя международна фирма. На пазара на наемите на жилища не мисля, че в близко бъдеще може да се осъществи - просто хората нямат тези пари.

# 114
Именно. Един хубав апартамент се отдава за 500-700 лева, хората които разполагат с 2000 лева ликвидни средства, много вероятно е да не живеят под наем. За съжаление нещата у нас няма да  се доближат до западноевропейските порядки.
За мен си е жив късмет да намериш наематели, които си плащат всеки месец без да създават проблеми. Peace

# 115
Именно. Един хубав апартамент се отдава за 500-700 лева, хората които разполагат с 2000 лева ликвидни средства, много вероятно е да не живеят под наем. За съжаление нещата у нас няма да  се доближат до западноевропейските порядки.
За мен си е жив късмет да намериш наематели, които си плащат всеки месец без да създават проблеми. Peace

И да се намерят после наемодателите за нещо друго ще намерят да се оплачат. Аз например живях близо 4 години в апартамент със съквартиранти и никога не сме забавили наема или сметките, винаги сме си плащали на числото. Понеже девойките с които живях се изнесоха няколко месеца преди мен, нашият човек намери начин да не им върне депозита - факт е че оставиха щети в апартамента, през това време на мене ми обясняваше как при мене всичко е наред и как само аз съм поддържал моята част от апартамента, хич да не говорим че се бяхме разбрали да остана докато не си намеря друго жилище. В един момент намери други наематели и ми даде 10 дена да се изнеса въпреки уговорката ни и се опита да не ми върне депозита, заради забележете счупена брава в стаята ми, която се оправи с един пирон.

Сега съм на друга квартира плащам 15-20 дена предварително, а сметките плащам своевременно. Направил съм някой дребни подобрения за моя сметка в апартамента, ще видим като се изнасям какво ли ще измисли хазяина въпреки че изглежда свестен.

# 116
Аз смятам, че има достатъчно свободни жилища, ако не се харесвате с хазаите винаги може да се разделите.
Има си тема къде да плюеш наемодателя. Peace

# 117
И на мен много ми се иска да имаме законова основа за наемните отношения както е в някои страни, но.... действителността ни, за съжаление е такава, каквато я виждаме в темите. Разбира се, че не приемам много от нещата, които някои хазяи правят, но, от друга страна, се дразня от тази типично българска народопсихология, която се проявява при някои от наемателите - да гледаме в канчето на другия, да му броим парите, да завиждаме.... Трябва ли да се чувствам виновна, че родителите ми са работили цял живот за наследения от мен апартамент, че аз съм си плащала редовно данъците към държавата през последващите години, че съм инвестирала средства, за да ремонтирам и обзаведа същия този апартамент, че си плащам данъците за получените наеми, че ремонтирам и чистя след всеки наемател, и имам само една претенция - коректност към мен и моята собственост?

А за конкретен пример по темата - 3 г. неизпрани пердета - тънки и плътни, съответно и прозорците неизмити, а при тръгване - сменени ключовете на котлона със стари, явно новите са им трябвали за другия нает апартамент. Но, все пак, бяха малки проблеми.

При друг случай, отивайки за наема виждам малко котенце, ами на улицата намерено, ами да позакрепне, да..., да.... Казвам, добре за месец-два, но след това не го искам - имам кожени мебели, а и аз самата не харесвам миризмата на котки /не казвам, че всеки апартамент мирише/. След това - ами да се видим на кафе за наема, някъде навън.... Пак попитах за котето - ами ще го даваме, ама тази приятелка имала алергия, онази пък..., но, не се тревожи.... Наложи им се по спешност да се изнесат /по техни причини/, отивам да оправяме сметки - ами те и къщичка за котето взели, разни стойки - т.е. никакви намерения да го махат. След това видях и няколко драскотини по единия диван. Е, ако бяха останали - кой трябваше да направи компромис, след като в договора изрично е посочено без домашни любимци... 

И като цяло винаги е имало някоя неплатена сметка, депозита се ползва за последен наем - поставят ме пред свършен факт, ама ти не се тревожи - ето това имам да плащам, ще си го платя... И тъй като човек първоначално разсъждава как той би постъпил, си доверчив..., след което се оказва, че сметката не е платена, и така.... Е, човек се учи от грешките си, и следващия път става "дребнав" наемодател и иска 2 наема депози, или наем плюс 300 лв. за сметки. Който може да си го позволи - ок, който не - друг ще се намери....

# 118
  • София и там където не се пуши
При подходящо подписани договори, направо се дават на съдия изпълнител за сметките, те си събират разходите от тях.

# 119
 newsm62
Добре, това със съдия-изпълнителя ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт