Хазяйски селски номера и пинизи (с какво ви изненада наемодателят)

• 46 190
  • 229
  •   1
Отговори
# 60
  • при късмета
Другите общини не знам как са уредили въпроса с такса смет, но в София, ако апартамента е необитаем и го декларираш като такъв, плащаш само данъка без такса смет. Т.е. ако имаш две жилища плащаш смет само в това което обитаваш. Декларираш, че в другото няма кой да използва услугата на сметоизвозването. Таксата е по-голяма от самия данък обикновенно.
Ако имаш наематели обаче не можеш да го декларираш като необитаем.
Т.е. таска смет е  като за обитаемо жилище заради наемателите, а тя се определя и плаща заедно с данъка.

Аз на частно лице никога не съм давала имота под наем, винаги са били фирми. Може и това да има значение. Предпоследните ми наематели ми го изясниха това и сами ми предложиха да си го плащат, като си ползват документа после за разход. На последните не съм предявявала такива претенции.
А и фирма по-трудно се крие, че ти е наемател заради другите данъци към НАП, които те трябва да внасят

# 61
  • София

На един познат навремето хазайката му заявявала, че мъж няма нужда да се къпе толкова често като него.

Нали? Ще се глези той.....  Naughty

# 62
Другите общини не знам как са уредили въпроса с такса смет, но в София, ако апартамента е необитаем и го декларираш като такъв, плащаш само данъка без такса смет. Т.е. ако имаш две жилища плащаш смет само в това което обитаваш. Декларираш, че в другото няма кой да използва услугата на сметоизвозването. Таксата е по-голяма от самия данък обикновенно.

Във всички общини е различно, но аз в тези, в които съм подавала подобни декларации (Варна, Балчик, Каварна, Бяла, Долни Чифлик) никога няма пълно освобождаване, а само намаляне на данъка. За голям парцел например разликата е значителна. Основанието за освобождаване е ако имотът няма да се ползва през следващата година. Във Варна последния път отказаха. Зависи от съответната наредба на общинския съвет.

Аз на частно лице никога не съм давала имота под наем, винаги са били фирми. Може и това да има значение. Предпоследните ми наематели ми го изясниха това и сами ми предложиха да си го плащат, като си ползват документа после за разход.

Няма никакво значение дали е физическо или юридическо лица. В цитираното по-назад съдебно решение наемателят е ЮЛ.

# 63
  • Пловдив
Аз нямам кой знае с какво да се похваля, имах само едни хазаи, иначе любезни хора, които явно ме цакаха доста грубо с тока - летните месеци с радио, бързовар, зарядно за телефон и крушка им плащах по около 20 лева на месец за ток (2005 г.). Зимните, плюс духалка, не помня вече как е било, понеже по-късно ми направи впечатление, бях там от септември до юли следващата година. Хазаите ми изчисляваха сметката по някакъв контролен електромер. Майка ми и баща ми в Пловдив по същото време с хладилник, бойлер и всичко останало в една къща имаха сметки от порядъка на 30-тина лева месечно. На всичкото отгоре единия месец почти половината време ме нямаше. Накрая, чак при напускането (ква съм смела, нали Wink) заявих на хазайката, че ме лъже с тока, и тя ми отговори, че мога да вляза да видя електромера, ама не каза дали мога да си доведа експерт електротехник, който да провери какво е възрано към тоя електромер, та не се възползвах от възможността.

# 64
  • при късмета
Във всички общини е различно, но аз в тези, в които съм подавала подобни декларации (Варна, Балчик, Каварна, Бяла, Долни Чифлик) никога няма пълно освобождаване, а само намаляне на данъка.   
Всъщност не намаляват данъка, а такса смет при нас. Те се събират заедно. Тук си ти взимат данъка, на такса смет се събира ако е обитаем, т.е. ако все пак изхвърлят боклук. Без значение дали имота е офис или жилище.
То тези данъци и правила така или иначе общините си ги променят когато и както им хрумне, та не е задължително нещо което е важало миналата година да важи и тази. Нито правила нито суми.

# 65
  • София
Стига спамихте, че стана досадно.  ooooh!

# 66
Във всички общини е различно, но аз в тези, в които съм подавала подобни декларации (Варна, Балчик, Каварна, Бяла, Долни Чифлик) никога няма пълно освобождаване, а само намаляне на данъка.  
Всъщност не намаляват данъка, а такса смет при нас.

Да, такса смет, но по инерция пиша за данък.  Peace

Стига спамихте, че стана досадно.  ooooh!

Стига си чела, като ти е досадно.

# 67
  • Пловдив
За тока да напиша на първата ми квартира.
Моя електромер беше просто контролен за моята стая, всъщност сметката се плащаше по този на хазяйката, която от моя пресмяташе само колко и дължа аз от тази сметка. Врътката обаче,че нейния електромер двутарифен, а моя еднотарифен и с моя разход аз и плащам на нея 80% от дневната ел.енергия, която е двойно по-скъпа от нощната (тогава така бяха цените) а тя си плаща само евтиния ток. Аз си правя сметката, а и се прибирам и топля вечер и бойлер си включвах през нощта, за да пестя,а то... Още на втория месец си говорихме сериозно за това и след 3 седмично "охх ми откъде техник,да пусне часовника на електромера" и моето "ако искаш майка ми ще го пусне - тя е ел. инженер" накрая се разбра, че можело да се пусне и сметката ми спадна с 30%.

# 68
Имах проблем с първата квартира в Търново. 4 момичета, аз със съквартирантка, другите 2 - сами в стая. Едната от "самите" искаше да й се пуска печката 2-3 дни, преди да дойде, а другата аха да го направи, но с моята скочихме, понеже токът се изчисляваше по брой дни, когато се стои. Излизаше, че ще плащаме ток вместо онази кокона, понеже тя ще плати за дните престой, а не за дните работещ ел-уред. Първия зимен месец ни сюрпризираха, че трябва да платим 200 лв ток за нашата стая, а те - по 30 за техните. Били сме седели цял месец, а те само 10 дни. Аз за първи път излизам от къщи, където сме на парно, и не бях много наясно колко сметка може да навърти една духалка. Декември платихме, януари платихме с цупене, но когато и за февруари дойде същата сметка, вече скочихме, че не е честно. Разбира се, приведохме доказателства - цената на тока, фактът, че ние се топлим 3-4 часа вечер, докато те денонощно са на пуснати радиатори по 2-3 кв, дадохме им пресметнато - излизаше, че сметките трябва да са точно наобратно. Контрата на онези кокони беше, че не знаели как работи печката ни, а техните били с реле  Shocked  Хазайката дойде, каза, че претенциите ни са недоказуеми и неизчислими, нямало да сложи контролни електромери, защото струвало 50 лв на бройка. Аз й заявих, че не може да смята, и се изнесох, без да платя излязлата мартенска сметка - моята част беше 30 или 40 лв. Оттогава ми остана обица на ухото, няма ли електромер - да си плащат сметките. В следващите квартири електромерите трябваше да ги стигам със стълба, обаче си ги преглеждах по 3 пъти на ден и си записвах.

# 69
  • Tам през Атлантическия океан
Няма да забравя преди заминаването ни за САЩ , хазяйката как не ни върна депозита от 1 наем  Tired а тогава всеки  лев за нас бе от значение , в сметките бяхме изрядни вс. от наша страна си бе Ок.
Бяхме я предупредили 4 месеца предварително че ще се изнасяме и причината и т.н.
Не и не  , не ни върна депозита  Tired

В БГ да си наемател/хазяин* е голяма галимация , едно цакане  Crazy

*включих  и хазяин тъй като има доста некоректни наематели (родителите ми са па от другата страна та знам)

# 70
  • Пловдив
Още малко за тока.
Предлагат ми пак в началото,като дойдох в Пловдив, стая от апартамент, в другата стая 2 студентки, в третата някаква роднина на хазяйката май беше. Питам "имаме ли отделни електромери" поглеждат ме с почуда. Аз без обяснения не я наех стаята. Как пък не аз съм на работа по цял ден, а студентите точно през зимата нямат занятия (сесия е) и дремят на включени радятори и после сме щели да си делим тока по равно. какъв е смисъла да се карам после с тях, като просто мога да не се съглася с тъпотията на смятане на тока на калпак и да си тръгна. Тока и всички други сметки държа да ми се смятат на изразходено, а не на бройка, за това и не съм съгласна с ТЕЦ системата "ще ти кажем колко струва, когато разпределим сумата на броя потребители" "аааа, не аз държа да знам предварително колко струва, всяко нещо си има цена, която трябва да е ясна, за да мога предварително да реша дали мога да си го купя."

# 71
Няма да забравя преди заминаването ни за САЩ , хазяйката как не ни върна депозита от 1 наем  Tired а тогава всеки  лев за нас бе от значение , в сметките бяхме изрядни вс. от наша страна си бе Ок.
Бяхме я предупредили 4 месеца предварително че ще се изнасяме и причината и т.н.
Не и не  , не ни върна депозита  Tired

В БГ да си наемател/хазяин* е голяма галимация , едно цакане  Crazy

*включих  и хазяин тъй като има доста некоректни наематели (родителите ми са па от другата страна та знам)

Dess, каква беше причината за да не го върне ? Защо не поискахте малко по грубия начин да се случат нещата?  Peace

# 72
  • Tам през Атлантическия океан
Нямам идея  Rolling Eyes
передполагам че не сме стояли пълна година  Rolling Eyes
Но това е нелепо , предупредихме 4 месеца по рано , изрядни в сметки бяхме.
Дори, част от депозита да ми бе върнала щеше да е от знаение за нас  Tired
Имаше договор но бе хвърчащ лист  Rolling Eyes т.е. доходи в НАП не декларираше жената.

# 73
В последната ни квартира ни договор, нищо нямаше. Беше възрастна баба хазяйката със син, дъщеря и внуци, живеещи отделно. Пита ме една съседка веднъж верно ли сме щели да наследим апартамента в който живеем като почине бабата. Такива слухове се носели на улицата ни. Аз- шах и мат.
А какво се оказа- бабката така лъжела съседите /че сме я взели на доизглеждане срещу имот, нищо че живееше един етаж под нас/ за да не я натопят че не плаща данък.

# 74
Като чуя такова нещо,слизам при нея заявявам,че щом решила тогава да сключваме договора и да ми прехвърля апартамента и с кеф ще гледам инфаркти и припадъци  Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт