Меню за Нова година???

• 110 209
  • 462
  •   1
Отговори
# 330
Както винаги ще заложа на разядките. Всеки обича различни:
1. Снежанка /малко променена/ - кисели краставички. Нарязвам ги на дребно, заедно с копър, слагам сол и ги оставям час, два, после в голям съд смесвам крема сирене с малко цедено мляко. Слагам орехи, нарязани. Крема сиренето дава интересен вкус.
2. Руска салата - нарязвам царска туршия /морковчетата са много важни/, кисели краставички, яйца, грах, варени картофи. Правя с готова майонеза.
3. 3 разядка - пека на фурна 2 патладжана, 5 червени и 1-2 зелени чушки. Слагам праз /не ядем чесън/, целина, магданоз, олио и оцет. Пасирам. Задължително оставям за час, два в гевгир да се отече водата.
4. Картофени кюфтета за мен /аз месо не ям/, "нервозни" кюфтенца /оформят се малки кюфтенца, овалват се в брашно и се пържат, без мазнина, заедно в тигана, като го разклащам често.
5. Пържоли на фурна с вино и лук /за мъжете/
6. Питка или баница с късмети.
7. Плодове
8. Правя сладки /меденки или курабии/ - залети с шоколад и посипани с шарени пръчици - на 30-ти ги приготвям.
После не готвя ден-два, все има нещо за доизяждане.

# 331
Щях да правя капама, подготвила съм си меса. Но дъщеря ми ме застреля с това, че не иска да има зеле и лук. Сега се чудя с какво да ги приготвя в гювеча. Сметана и гъби? Друго не ми хрумва.

# 332
  • София
Щях да правя капама, подготвила съм си меса. Но дъщеря ми ме застреля с това, че не иска да има зеле и лук. Сега се чудя с какво да ги приготвя в гювеча. Сметана и гъби? Друго не ми хрумва.
Аз бих си сготвила капамата, като заделя малко от месото със сметана и гъби за дъщерята. А тя когато види колко е прекрасна капамата ще си хапне. 🤗

# 333
  • Sofia
Ами аз например нямам лук в капамата, та що не го пропуснеш него, а пък от зелето не слагаш в порцията на щерката и готово.  Не знам и какви са ти месата, щото в моята има и наденица, а нея пък със сметана много не си я представям. Wink

# 334
  • София
Прекрасна, прекрасна, колко да е прекрасна. 😂 Аз бих я яла, но изобщо не обичам, като цяло не съм фен на киселото зеле, иначе прясно много харесвам.

# 335
Благодаря ви
Ще помисля
Заради нея и останалите тийнове няма да близнат, като стадо са Simple Smile Ще помисля дали зелето да е отдолу или изцяло да променя концепцията Simple Smile

# 336
  • София
До сега за НГ и Коледа правя капама или цяло парче свински врат, но сега като нямаме никакви гости ми е трудно с такива големи количества. Ние не сме много яжни.
За Коледа правих Киевски котлети със сладки картофи в еърфраяра, руска и Снежанка, баклава.
Но за НГ съм в чуденка. Децата искат  капрезе и кюфтета, а ще трябва и баница...
За сега със сигурност съм планувала брауни за десерт! 😉
Чудя се за филе вретено или някакво пилешко руло? Но честно вече ми писна да готвя!
Толко много искам някой да ми сервира! 😂😉

# 337
  • София
Иначе по празници любимото ми ястие е пълнено пиле с ориз,гъби и кайма и отстрани картофи. 😀

# 338
  • Сф
Иначе по празници любимото ми ястие е пълнено пиле с ориз,гъби и кайма и отстрани картофи. 😀
Ее, нали пиле не можело, да не ти хвръкне късмета на НГ ?Това ми се е набило в главата и не смея Simple Smile
а и без това все пилета ядем като най - лесно.Нещо по- завъртяно трябва да е.И капама не обичам,че се яде по 3 дни.ММ нямаше нищо против до сега, той си обича, аз не.

# 339
HAPPY , за Коледа правих "уж" капама и този път я ядоха и двамата тийна , споделям като идея , щом си приготвила мръвките.
Скрит текст:
на дъното на съда сложих вратни пържоли леко увити с по лист зеле , отгоре - обезкостени пилешки бутчета , пилешко филе- пеперуда , пластове от останала в повече плънка от постните сърми ( ориз , лук, праз ,моркови , подправки ) суров суджук .Вместо ориза може да сложиш гъби.

# 340
  • София
Ее, нали пиле не можело, да не ти хвръкне късмета на НГ ?Това ми се е набило в главата и не смея Simple Smile
Разреши ми дилемата! 🤗
Започвам да си мисля за риба и скариди... 🤔
Да, ще впрегна децата да изчистят скаридите 😂😂😂😂🤣
Да, ще потърся хубава риба! 👍

# 341
Благодаря,denyil, мисля че така ще стане!
То ние на НГ обикновено изяждаме салатите и баницата, яденето ще е за моя имен ден Wink
Баклавата ще спретна утре. Simple Smile Нашата салата ще е зелена, да балансира малко тежките ястия Simple Smile

# 342
Хепи , сетих се за  пилешките фантазии на Лео , но може да сложиш и свинско.

# 343
  • София
а и без това все пилета ядем като най - лесно.Нещо по- завъртяно трябва да е.И капама не обичам,че се яде по 3 дни.ММ нямаше нищо против до сега, той си обича, аз не.
На 28 г съм, почти на 29 г вече и честно ти казвам това за пръв път го чувам. 😂😂😂

# 344

Тъкмо обратното знам аз - пълнена птица се прави, за да е лека и пълна годината. Така правеха и баба, и мама.

Тази година ще сме сами у дома с любимия, всички деца са навън с приятели.
Измислих леко и ненатоварващо меню:

Предястия: студени брускети с мус от пушена сьомга и рикота; топли брускети с козе сирене и орехи; микс зелени салатки с маринован октопод; гризини с прошуто
Основно: свинско контрафиле, пълнено с бекон, чедър и каперси. Гарнитура от бели аспержи на фурна. Сос грейви с лимон.
Десерт: Ако утре свърша в офиса навреме - френска селска торта. Резервен вариант: печена дюля, пълнена с плодове и леко карамелизирана.

На 1-ви или (по-вероятно) на 2-ри ще имаме Новогодишен брънч или ранна вечеря с децата.
За тогава обмислям солени еклери с грюйер, плато с италиански салами, бонбони от три вида сирене, орехи и круши, солен кекс с шунка и печени чушки, пуешки кюфтенца и неизбежната баница с късмети.

Общи условия

Активация на акаунт