БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 451
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Моля ви , дайте ми изпитана рецепта за баклава с готови кори, нещо лесно, без кексова плънка. Имам поръчка у дома, а досега не съм правила.

# 496
Интересно ми е доколко точите това тесто? Не, че ще си купя, а ако точите до тънко, не е ли по-добре да замесите? Особено, ако сте с машина за хляб. Ако някой прояви интерес, ще напиша рецептата на това, което много харесвам за баници и тутманици. То е с повечко олио, стават хрупкави баници, дори да не е разточено (или разтеглено) много тънко.

П.П. Не купувам кори, а правя втасала баклава. За нея - друга рецепта. Simple Smile Иначе с готовите - кори, мазнина, орехи, канела и малко захар - редуват се. Нарязва се, залива се с горещо масло, пече се. Като изстине, се залива със сироп. Сиропът се вари 5 мин., почива 15 минути и се залива. За сиропа, в зависимост от вкуса, но примерно 500 мл вода и 500 г или по-малко захар плюс ванилия. Някои слагат и лимонтозу, за да не се захароса, но аз го пропускам.

Последна редакция: пн, 29 дек 2014, 20:54 от Анонимен

# 497
Нямам кори за баница, а искам да си направя баница с късмети за НГ.
Кажете как се прави с бутертесто ,колко пакета да взема,дупчи ли се .. newsm78
Сместа каква е ?
Ако има някъде линк ,пуснете ми го  Praynig

fio', погледни тая баница дали ще ти хареса, рецептата е българска (не съм я знаела, допреди да я срещна в руския форум, момичето е рускиня, женена за българин), прави се и с фините кори, и с бутер тесто. След баницата на Морена това е другата, която страшно харесвам и напоследък правя само нея - по-често с фини кори, но и с бутер тесто - сладък и солен варианти. Тези двете са ми първите, щото съм спала, като купувах корите и вместо фини, съм взела бутер тесто, ама това е друга история........Ако има нужда от превод, ще помогна. Peace

# 498
Благодаря и на Юлмана,и на Батето, и на Лабрекс ! Hug Hug Hug

При нас бутертестото на Лидл е разточено на правоъгълник ,но аз ще го доразточа до фини кори с машинката за паста... Mr. Green Mr. Green

Я кажете ,вие баницата с късмети кога я ядете - вечерта преди полунощ или на 1-ви ? newsm78

п.с. Досега винаги я правих на 1 -ви ,ама нещо не функционира ... Mr. Green Joy

Последна редакция: пн, 29 дек 2014, 21:43 от fio'

# 499
Моля ви , дайте ми изпитана рецепта за баклава с готови кори, нещо лесно, без кексова плънка. Имам поръчка у дома, а досега не съм правила.
Много лесна и бърза баклава на розички .Някъде из нета четох рецептата.Не помня от кой е и се извинявам ,че не споменавам източник / сега я потърсих в Гугъл ,но не я открих/
 Вземаш един пакет кори за баница -по -финни -Бела например /то сега май има някакви така пише на опаковката май за баклава/
 Разделяш ги на две / по равен брой/ .Разстилаш едната част и поръсваш със счукани орехи смесени със захар /кристал / ,канела и ванилия прах . / Може да си дабавиш и други ядки и аромати./ .Навиваш на стегнато руло/така процедираш и другата част кори/ и режеш с остър нож на парчета /колкото височината на тавичката ти или около 4-5см.  Редиш в намазана с мазнина тавичка и печеш до порозовяване . Поливаш с 125-250г краве масло / зависи колко мазнина обичаш - за мен на 400г листи -125г е добре ,но това си е личен избор и вкус ./
 Правиш си сироп за баклава - оригиналният е на 1литър вода -1кг захар / слагам вътре нарязан лимон / + ванилия за аромат .
 Аз намалявам захарта наполовина /много ми е сладко/
 Баклавата става ефектна ,лесна е за сервиране и е бърза.
  Дано съм била от полза.
 /Правила съм баклава с бутер тестото от Лидл точно с тази рецепта./
 Може да добавиш локум или парчета шоколад в поръската . Гвоздейче карамфил във сиропа / кардамом също -ама малко доста е силен вкуса /.

fio ,аз съм правила различни варианти на баницата с късмети -например нареждам и я поливам / има такава баница в този край тук / точно час преди 12h с цел да се яде топла .
  Инак по моя край пък се прави друг тип баница -която се яде студена - мързелива баница полята със захарен сироп.
  Най -добре е баницата да е тип на баничките /дето се продават/  да може да се изпече и притопли или яде студена и да е готова преди това . Просто за удобство.

# 500
Здравейте, тъкмо и ние сме на тема баклава... Всяка година правя такава с купени фини кори, орехи и канела, обаче винаги сиропа ми става прекалено много и остава една чорба в тавата  Laughing Тзи година ми се иска да го улуча на гъстота и количество. Та в тази връзка, ако някой може да даде рецепта за сироп за 1 пакет фини кори, например "Бела", ще ми бъде много полезно.
П.П. Баклавата вече е опечена Simple Smile

# 501
  • София
Късметче, това е рецептата, по която аз я правя /тя и баба ми едно време така я правеше/.
Количеството сироп е точно за тази рецепта:

БАКЛАВАТА НА БАБА

Продукти:
1 пакет финни кори
1 чаша брашно
1 чаша захар
1 чаша орехи
4 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 пакетче масло

За сиропа:
3 чаши вода
2 чаши захар

Корите се разрезват по дължина на 2 части. Стопява се пакетчето масло и с малко от него се намазва тавата. Корите се редат една по една, като между тях се слага масло. Разбиват се яйцата, брашното, захарта, бакпулвера и ванилията. След разбиването на сместа се добавят орехите. Сместа се сипва върху половината наложени в тавата кори и отгоре се поставят останалите кори, като отново всяка се маже с масло.
   Пече се в слаба фурна. След като е готово се оставя да изстине и се залива със сиропа. Сиропа се приготвя като във врящата вода се изсипе захарта и ври 10 минути.

# 502
  • DE
fio, виждам че си в чужбина...и аз няма от къде да си купувам кори за баница, но ползвам кори за щрудел. Много тънки и приятни са-като тези българските "фини кори".
Правила съм и баница с бутер тесто. Има прясно, готово разтлано и замръзено на плочки.
Нищо чудно, че все се оплакват, че бутер тестото не се надува добре...ами как ще се надува като му вземат акъла от точене( фиксирам други мнения).
Ако е прясно 2 листа ти стигат.
Замръзените са по 8 в кутия, значи за една баница 2 кутии.
Оставяш да се размрази(под леко влажна кърпа) тръкваш само леко, съвсем леко с точилка и редиш в тавичка.
После поръсваш със смес от сирене и яйца и отгоре покриваш пак с бутер тесто.
Мажеш леко с масло и буташ във фурната.
Няма да дупчиш!

# 503

matze ,охладено или замразено бутер тесто ,готово разточено - на него си пише ,че не се точи и се се натиска .
 Точа само и единствено това от Лидл замразено и на квадрат - то не може да се използва другояче и превода е ,че това са кори за баница и е указано да се точи и не вярвам някой като си купи руло готово за рязане тесто да го точи.
 При тези теста проблема за не бухване е първо ,ако в магазинната мрежа не са съхранявани правилно и размразявани и пак замразявани .
 Друг проблем е печенето в по -студена фурна или пък да са оставени прекалено да омекнат.
  Куба замразено тесто в Лидл си е от друг тип и си го харесвам точно поради това .
   Тези кори за щрудели точно тук в Б-я не съм ги срещала . Но въпреки че точа бутер тестото си стават идеални щрудели с него ,и с другото Белла например не мисля че ще се изпекат така добре.
  /Наскоро се пробвах да тегля кори и да ви кажа няма нищо трудно . За мен трудността идва от това ,че нямам къде да редя готовите кори и че се маже много с мазнина. Получиха се страхотни банички -точно като купените / уличните/.
  Та за мен идеалната и най -вкусна баница и подходяща за тази с късметите е точно тази с теглени кори и плънка само сирене . / За моя си вкус Grinning /

# 504
Здравейте, някой пробвал ли е тази рецепта за къпана баница и дали става за Новогодишна с късмети ? http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=663156

# 505
Здравейте, някой пробвал ли е тази рецепта за къпана баница и дали става за Новогодишна с късмети ? http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=663156

Щом е по рецепта на Илиана няма начин да не е вкусна. А за късмети защо да не става, още повече, че е на парчета. Купих днес кори, но може би и аз ще я спретна за новогодишната вечеря. Peace

Сега съгледах, че източникът е Ердинч, а неговите тестени предложения, хлябовете са супер! Правих баклава по негова рецепта, пак от блога на Илиана, чудесна стана! Heart Eyes

# 506
Лабрекс би  ли показала какви точно кори купи ,моля те.
 Тук не се продават от тези кори за къпана баница или аз не срещам / като ида на гости на майка ми тя винаги има купени  /.

# 507
Лабрекс би  ли показала какви точно кори купи ,моля те.
 Тук не се продават от тези кори за къпана баница или аз не срещам / като ида на гости на майка ми тя винаги има купени  /.

Ако става въпрос за рецептата на Илияна, корите се правят вкъщи, не са купени. Peace
Включих, подвела съм те с "купих кори" - имах предвид, че купих кори за баница, за обикновена, но май Илианкината повече ми се ще да направя. Simple Smile

# 508
  • Русе
Привет момичета и момчета  Hug Много ми е полезна тази темичка,винаги научавам по нещо ново от нея  Wink
За Нова година ми се иска да направя Капама,никога не съм правила и ще помоля за изпитана рецепта.
Много рецепти прегледах,но не мога да се спра на някоя конкретна,освен това всички са различни.В някои пише,че се слага телешко,в други няма.Абе с една дума-обърках се  #Crazy

# 509
Зори импровизираш с това което имаш и обичаш.
  Няма нищо сложно в една капама - редиш всичко в гювеч / една година имахме много гости ,че и в една огромна метална тенджера го правих и замазах капака  с тесто./
   Като цяло ти трябва едно пиле или птица на порции ,пържоли / може и от няколко вида -телешко ,пилешко и свинско/ ,сърми правиш с кайма. Може и готови кюфтета и кебапчета да сложиш / пак става /.  Сурова наденица ,ако имаш . Редиш слагаш между редовете кисело зеле / може е чакане - червено цвекло се слага при банската капама май - имам рецепти в старите книги ./
 Запържвам глава лук с малко доматено пюре и червен пипер и заливам всичко / може да сложиш и морковче и нарязана чушка -овкусява се добре зелето / .Поръсвам подправки по мой си вкус / черен пипер ,бахар /може и без / зърна  /може подравка за скара или маги ./  Заливам с разреден с гореща вода зелев сок и пека на слаба фурна бавно -може и на умерена ,ако нямаш време.
  Ако искаш автентична рецепта от даден края -банска или разложка капама може да ти напиша рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт