БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 454
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
може би ако я сложиш вав  вода да постои малко ще се оправи

# 481
най-вероятно ти се вкисва от топлото време. Пресечи с калиев сорбат или натриев бензоат. И изкисвай, преди да хапвате.

видях че си намерила, но ето това съм правила по Драго  и е много , много сочно http://wkusni-momenti.blogspot.com/2010/09/blog-post_7066.html  Само дето на мен все са ми солени тези
Не съм пекла нищо на сол. Все казват, че месото си взима, колкото трябва. Разколеба ме леко. Не обичаме солено.

о да, взема си, но:
На рибата кожата не се яде, защото е отровно солена, а ние обичаме рибешка кожа.
Не твърдя, че ям съвсем безсолно, но последното пиле (трето) което пекох на сол, много, ама много хубаво подсушено, не тлъсто като предните по 3 кг, а по-сухо, да не пуска толкова мазнина - аз и хлапетата ядохме, но си беше солено. Не пресолено, както на първите две, но определено солено. Особено кожата. Милото само опита и вече ми е забранил  да пека пилета така. Може в мен да е бъга, но няма къде да отиде сока от пилето, докато се пече, освен върху солта, н а която стои и то да не поеме.
Врата по Драго - правих, но тъй като е с подправки, отдолу, под него сложих  пласт подпраки, с дебелина 1 пръст и тогава оваляното парче месо. Е то  вече стана.

ПП: И в крайна сметка си пека врат основно така http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html
или това с по-малко треволячета, но със сос от нар http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html

# 482
може би ако я сложиш вав  вода да постои малко ще се оправи
И аз се чудих за такъв вариант, но пък да не стане съвсем блудкава. Може да пробвам с малко количество.

пеп-4o, напълно е вероятно да е от топлото време. А как се пресича, в смисъл някакво съотношение има ли?

# 483
Канела на пръчка -ползвам също и при сиропиране на разни сладкиши слагам да ври в сиропа и после я махам придава много приятен аромат.

# 484
Интересно ,при нас пилето даже е почти безсолно и може да се поръси със подправка после - аз обичам безсолно и затова ми харесва.
 /Пека винаги върху едра морска сол /кристали / - като се изпече долната част дето е била в солта я оттръсквам от солта /
Веднъж бях сложила пък пилето върху кръг от алуминиево фолио - да не полепва сол и си стана добре./ Това го бях видяла в някакъв кулинарен блог или нещо от рода на мъжки експерименти за печене на пиле на сол Grinning /
 В къщи пиле на сол децата харесват повече от това на грил .
  Канела пръчко пускам парченца като варя нещо и прецеждам. Пробвах да меля в блендер -не ми се получи .В мелничка за подправки / стана ситна но има по -силен и специфичен вкус и затова си купувам хубава мляна.

# 485
  • София
21 грама прясна мая достатъчни ли са за приготвяне на питка с около 800 гр. брашно?

# 486
  • под тепетата
Според мен-да. Може да и трябва повече време да втаса. На кубчето на Юва пишеше 42г за 2 кг брашно.

# 487
  • София
Точно Юва е и моето половин кубче. Ще стане значи.
Благодаря, Биляна  Hug

# 488
Нямам кори за баница, а искам да си направя баница с късмети за НГ.

Кажете как се прави с бутертесто ,колко пакета да взема,дупчи ли се .. newsm78
Сместа каква е ?
Ако има някъде линк ,пуснете ми го  Praynig

bowuu

п.с. Че погледнах въпроса за печенето в/у сол - никога повече.. Naughty Crossing Arms
Разсипах така и риба и пиле ,отвратително солено и сухо .. Naughty ooooh!

# 489
  • софия
:

п.с. Че погледнах въпроса за печенето в/у сол - никога повече.. Naughty Crossing Arms
Разсипах така и риба и пиле ,отвратително солено и сухо .. Naughty ooooh!
Окончателно ме отказахте. Може някой друг път да пробвам.

# 490
Нямам кори за баница, а искам да си направя баница с късмети за НГ.

Кажете как се прави с бутертесто ,колко пакета да взема,дупчи ли се .. newsm78

вземи си от немското бутер тесто в Лидъл или Кауфланд - дето е на едни правоъгълни опаковки - леко се точи и става идеално за баница. Всичко останало е като за нормална баница - яйца, сирене и т.н. .....

# 491
Бате, bowuu,ама за какво точене става въпрос.. Rolling Eyes-то си е разточено...
Или според теб трябва да го разточа още по тънко ?
Колко пласта да сложа ? Да не излезе тестеливо по средата.. newsm78

Обясни /-нете/ ,като на олигофрен.. Wink Mr. Green

bowuu  chef

# 492
Колко време печете баклавата?Знам, че се пече на слаба фурна 150гр., но за колко време Confused

# 493
Замразеното тесто от Лидл представлява един квадрат и не е разточено.
 Точи се с точилка -трябва да омекне хубаво . За разлика от другите бутер теста точенето при това не влияе  и не изтича мазнината / то не е и толкова мазно/.
 На самата опаковка отзад даже е преведено като кори за баница или нещо такова.
 Правила съм страхотни щрудели с него и баклави .
Когато го купих за пръв път бях направо вбесена ,защото очаквах бутер тестото на лист и разточено на което бях свикнала - и започнах да чопля слоевете Grinning
 Мислех си че са пропуснали да сложат фолиото или хартията за печене.
 Самото тесто е по -изгодно като цена от другите 1,29 за 500г. Малко по -различно е от другите -те след изпичане се трошат . Това не се разслоява толкова.
Изпича се добре . Може да направиш баницата и без яйца само със сирене или извара. Баничките ,които се продават нямат яйца .
 Може да се добави само белтък в сиренето -той споява и не прави тестото глетаво . /Така си правя рогчетата и сиренките -жълтъка е за намазване./

# 494
Юлмана (дето все ме обвинява в некоректен тон и дразнене на всички) ти е отговорила - то е по - интересно тесто.
оставяш го да омекне, ръсиш с брашно и точиш -.
Аз го разделям по средата на две - ако се справя - и на три и разточвам - става страхотно - хем е по-хрупкаво
За баница няма грешка - последния път с остър нож го разделих на четири и като го разточих и нарязах излязоха осем парчета - предостатъчни за една баница
Пробвай - няма да съжаляваш
На Белла е към 3,80 за 800 гр, а това ти излиза за 1,60 за кг (от Лидъл купих по 0,80 лв за 500 гр.)

Общи условия

Активация на акаунт