БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 426
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Отговарям за течния шоколад 🍫
Давам рецепта за Сникърс

Основни продукти:
250 гр. Сухо мляко НИДО пълномаслено
250 мл. Вода
150-200 гр. Кафява Захар /приятен вкус придобива с кокосова Захар, но не е задължително/
5 с.л. Какао
70 гр. масло /ползвам Президент, ако няма Бор Чвор/
70 гр. Какаово масло /от някой био магазин - за ядене - аз го вземам от Зоя.бг/
1 бр. Ванилова шушулка
100 гр. фъстъчен тахан /трудно се намира, и ако няма може да се замени с натурално фъстъчено масло, но безсолно и без добавки - чисто. Може да се намери в някой био магазин или в по-големите магазини/

Допълнителни продукти

100 гр. белени сурови безсолни фъстъци
450 мл. прясно мляко
100 гр. Кафява захар
1/4 ч.л. сода бикарбонат, разтворена в 1 с.л. вода.

Течния шоколад може и без допълнителните съставки  - та са за пълния ефект.

За основната част.
Водата и захарта се слагат в метален съд , ваниловата шушулка се отваря, изтъргва и се смесва с водата и захарта. След като се бъркат на котлона до пълно разтваряне на захарта. Маха се от котлона и се сипват маслата / кравето  и какаовото/ докато напълно се разтопи.
Отделно от това в купа се пресява със сито или цедка за кафе сухото мляко, за да няма бучки. Също и какаото се пресява, защото лесно се овлажнява и става на бучки. Към сухите съставки се прибавя сместа от захар, вода и ванилия и се разбива с миксера на ниска скорост до хомогенизиране на сместта. Към края на разбиването се прибавя фъстъчения тахан/фъстъченото масло. Ако е много гъсто може да добавите малко вода и да разбиете леко докато стане гъсто Колкото прецените. Не трябва да се забравя, че като изстине ще Се сгъсти още. При така дадените пропорции няма да е необходимо да добавяте вода, най-много 2_3 с.л.
На този етап всичко може да приключи и да сипете в купички или бурканчета.

Ако искате крайния вариянт на Сникърс ще трябва да продължите за да направите млечния карамел или т.нар. Дулсе Де лече.

Прясното Мляко се слага в дълбока тенджера и се добавя млякото. На умерен към силен огън се бърка до завиране.  Отстранява се от котлона и се слага разтворената в малко вода сода бикарбонат. Връща се на котлона и се бърка често. Млякото трявба да ври интензивно. Постепенно цвета все повече се сменя и сместа се сгъстява и редуцира, като става гъста и лепкава. Гъстотата трябва да е като на мед. Изважда се от котлона.

Ако сте стигнали до този етап се процедира по следния начин:
В купички или малки бурканчета се изсипва течния шоколад, слагат се малко начупени фъстъци, отгоре се изсипва млечния карамел, върху него още малко фъстъци и се довършва с малко течен шоколад. Тук може да проявите въображение и да смесвате както желаете.

Ако сте имали търпението да го направите ще сте безкрайно щастливи, защото ви очаква невероятна вкусотия, а децата ще се влюбят в него.

Държи Се в хладилник.
Ако се използва млечен карамел годността на шоколада е около 10 дни. Ако не сте използвали карамела, срока на годност е един месец.

bouquet

Последна редакция: ср, 31 дек 2014, 12:27 от Мagnollia

# 556
Магнолия страшно благодаря за споделената рецепта   bouquet
 Веднага си я записвам .

# 557
  • София
Магнолия  Hug  За утре ще го забъркам още от сутринта, само дано намеря фъстъчен тахан. До сега не съм купувала,а май и виждала такъв. И какаово масло имам останало около 100 гр. та идеално. След това ще напиша резултата.

# 558
  • София
Шам фъстъка, с който се посипват баклавите, суров ли е? Виждала съм само печен, но той е солен и не знам дали ще стане добре ако посипя с такъв newsm78

# 559
Пудинзите на Йоткер попиват ли много в пандишпана? В тази връзка има ли разлика между тези с варене и другите - без? Чудя се да сиропирам ли блатовете за шахматната торта  newsm78

# 560
  • София
Ако не се лъжа тия без варене са по-скоро като сметанов крем.
Аз бих сиропирала блатовете за шахматната торта. Мммм.
Сега замесвам тесто за сладки с яйца и мас, но защо захарта не ми се разтваря, а остава на зрънца? Веднъж замесих същото тесто, но с краве масло и пак си остана на зрънца, така ли трябва да бъде?  newsm78

# 561
Ако не се лъжа тия без варене са по-скоро като сметанов крем.
Аз бих сиропирала блатовете за шахматната торта. Мммм.
Сега замесвам тесто за сладки с яйца и мас, но защо захарта не ми се разтваря, а остава на зрънца? Веднъж замесих същото тесто, но с краве масло и пак си остана на зрънца, така ли трябва да бъде?  newsm78
Проблемът не е в маслото или маста, а по-скоро в марката захар. Просто има видове, които се разтварят/разтопяват много, много трудно. По-тази причина за коледните сладки, основно маслени, се бях запасила със Захира Фин Кристал, за да избегна неприятни изненади.

# 562
така ли трябва да бъде?  newsm78

Радея, благодаря за съвета. Опасявам се, че си случила на кофти захар. Попадала съм на такава, която дори след печенето на сладките си стоеше на зрънца, като скреж отгоре. Принципно знам, че при месенето трябва да се стопи... Но не е фатално, приеми, че ще ви хруска   bouquet

# 563
  • София
Ах, тогава да доложа, захарта е Захира кристал, синята опаковка.  Rolling Eyes Нищо, аз мислех, че в мен е проблемът, ще знам за друг път.

# 564
Ах, тогава да доложа, захарта е Захира кристал, синята опаковка.  Rolling Eyes Нищо, аз мислех, че в мен е проблемът, ще знам за друг път.

ако си я разбивала едновременно с яйцата и маста, е възможно по-трудно да се разтвори

# 565
  • София
Аз. Хубаво се получи. За жалост нямам възможност редовно да взимам домашно мляко.

# 566
Радея ,интересното е ,че от тази захар съм купувала партиди със ситна и с доста едра.
 Например в Лидл е едра ,а от магазин от местна верига е ситна и пакета е един и същ.
 В жълт пакет е финна. Аз си ползвам синият и не съм имала проблеми.
 Имала съм с едра ама от друга фирма / не помня точно име./
  С пудра захар за по -сигурно ,а и рецептите ми за сладки или кексове в които се разбива маслото със захарта ,тя винаги е пудра.

# 567
  • Mediterraneo
Шам фъстъка, с който се посипват баклавите, суров ли е? Виждала съм само печен, но той е солен и не знам дали ще стане добре ако посипя с такъв newsm78

Според мен е суров, продават суров със сигурност, аз само такъв купувам.

# 568
  • София
Магнолия  Hug  За утре ще го забъркам още от сутринта, само дано намеря фъстъчен тахан. До сега не съм купувала,а май и виждала такъв. И какаово масло имам останало около 100 гр. та идеално. След това ще напиша резултата.

Ако не е късно можеш да замениш фъстъчения тахан с лешников, бадемов. Срещат се често в био магазините. Ако не намериш го направи и без него, а по-нататък като решиш да го правиш пак ще си намериш предварително продуктите.

Весело посрещане   bouquet

# 569
  • София
Благодаря за отговора! Дано има в магазинчето тук Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт