БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 502
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
като си забравяте да пиете Гинко билобата  така ще е  hahaha
вижте това дали ще ви свърши работа - http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=0266f07c43a8643328bf … ge;topic=561540.0

Изчетох и ще видя след малко какво ще стане.
Сместа стоя цяла вечер  хладилника,да я чакам ли да стане на стайна температура и тогава да разбивам или да действам сега?

# 376
Не пречи да опиташ още сега. Ако не стане, по-късно опитай отново. Мислех да пиша вчера, но нали беше спешно и си викам тя вече е направила майонезата. Забелязала съм, че температурата е важна за майонезата. Може би стайната е за предпочитане, но е възможно еднаквата температура на продуктите да е важното. Когато съм имала проблем, както пише Пеп-4о, чуквам едно яйце, малко лимнотозу, малко олио, захващам майонезата и после на тънка струйка изсипвам останалото (ако съдчето с пасатора го позволявя, защото така правех с робота). Понякога съм добавяла лъжица или две кисело мляко от хладилника. В обсъжданията съм чела, че това, което стяга майонезата е лимонтозуто или лимоновият сок (зависи какво имаш, но сок от лимон).

П.П. Не съм опитвала с друго, освен с лимонтозу и сок от лимон. Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 дек 2014, 10:12 от Анонимен

# 377
Търся рецепта за баклава нарязана на кръгчета, но не намирам рецепти. Дали се прави като нарязаната на ромбоиди  newsm78
Четох за добавянето на грис - колко се слага и запича ли се предварително?
http://gotvarstvo.bg/a/baklava-rozichki
 http://ninfil.blogspot.com/2011/04/blog-post_383.html
 Правила съм и с бутер тесто /това дето се точи от лидл/ - става и по -бързо и не добавям толкова мазнина ,има си в тестото -само заливам с едно разтопено пакетче.

# 378
И яйца добавях,и олио,и лимонтозу,накрая и 2 л. кисело мляко-еми няма и няма.Не знам.Общо отиде литър олио и 5 яйца.

# 379
Здравейте. Имам бързо питане. За пръв път ще пека в хартиени формички. Мажат ли се с мазнина преди човек да насипе тестото?
Рецептата е за меденки с мед и канела- съвсем коледни  Hug, но  при печене се разливат ужасно и се налага да ги сложа във формичките, за да имат и вид, освен вкус. Ето и рецептата: 500мл мед /бурканче/, същото бурканче олио, същото захар, 6 цели яйца,  2 равни чаени лъжички сода бикарбонат, канела 3/4 пакетче, брашно около 1,5 кг за средно твърдо тесто. Замесва се на тесто, от него се овалват топчета и се пекат на умерена фурна във подмазана тава.

# 380
Не, не се мажат хартиените формички с мазнина.
За да се разливат меденките според мен не им стига брашното.
Ако искаш виж тези по малка доза са и са изключително сполучливи  Peace

# 381
Благодаря.
Съотношението  на продуктите в двете рецепти е май еднакво. Направих половин доза от оригиналната рецепта. Наистина е твърде меко както е дадено, но е класическа рецепта, от доказан майстор. Обозначена е от майка ми, роден педант и преподавател по аналитична химия, дето проверява и измерва до прашинка всичко и затова не съм се усъмнила в дадените количества.
Вече пека. Мирише вкусно.

# 382
  • под тепетата
Пробвай да подържиш меденките преди опичане в хладилник, за да не ти се разливат.

# 383
Моля за сполучлива рецепта за постна питка за Бъдни вечер. Praynig

# 384
постна содена на Илианка http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html

Благодаря.
Съотношението  на продуктите в двете рецепти е май еднакво. Направих половин доза от оригиналната рецепта. Наистина е твърде меко както е дадено, но е класическа рецепта, от доказан майстор. Обозначена е от майка ми, роден педант и преподавател по аналитична химия, дето проверява и измерва до прашинка всичко и затова не съм се усъмнила в дадените количества.
Вече пека. Мирише вкусно.

не е еднакво съотношението в двете рецепти. На 480 мл захар и  480 мл олио яйцата са 4, а при теб яйцата са  6. Както и меда ти е повече. А на онази доза на Ванчето отиват около  4 чаши брашно, т.е. на горните количества - около 1,3 кг брашно.
Това брашно - 1,5 кг е малко за твоите продукти. Трябва  ти още брашно  Peace Майка ти може да е химик, но може би е знаела какво  трябва да и бъде тестото, като си го меси  Peace

# 385
И яйца добавях,и олио,и лимонтозу,накрая и 2 л. кисело мляко-еми няма и няма.Не знам.Общо отиде литър олио и 5 яйца.

Да не би пасаторът ти да е сдал  newsm78. След като се темперират на стайна температура, опитай  с малка част от течността. Идва ми да ти предложа да искаш пасатора на комшийката и да опиташ. Чак пък толкова да не ще. Преди разбивах в каната за шейк на робота и там млечната майонеза не ми се получаваше, но с яйца ставаше, дори не съм ги мислила много - яйцето от хладилника, олиото от шкафа. Не хвърляй течността. Направи на порции и прибери в камера, във фризер и ползвай за кексове и подобни.

# 386
................... с яйца ставаше, дори не съм ги мислила много - яйцето от хладилника, олиото от шкафа. Не хвърляй течността. Направи на порции и прибери в камера, във фризер и ползвай за кексове и подобни.
И аз така я правя - яйца от хладилника, олио от шкафа, никога нищо не темперирам, получава се и все пак имам два необяснимо за мен неуспешни опита за майонеза с яйца, просто не се разби. И пасаторът ми е един и същ. И аз писах на bonbolina, няма смисъл да хвърля сместа, за много неща може да се използва. Дано е разбивала в тесен съд, аз го правя в чашата на пасатора, единия несполучлив опит ми беше в по-голяма кана, мерителна, но другия в чашката на пасатора. Случва се! Simple Smile

# 387
Попаднах на супер не увиращ боб, има ли шанс гозбата ми? ooooh! Колко време да пека чушките общо, над час и половина ги пека и още хрупа. Twisted Evil

# 388
не го ли вари предварително (боба) ?

# 389
Здравейте! Моля за бърза помощ!
Сложих да си подквася мляко, но провала е пълен. Обвинявам изцяло закваската. Сега какво да направя с това мляко?

Общи условия

Активация на акаунт