Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - 31

• 65 599
  • 782
  •   1
Отговори
# 585
Перитонитът е всяко възпаление на коремната кухина. Не означава винаги преплитане на черва. Изливането на каквато и да е течност в коремната кухина води до перитонит - кръв, лимфа, гной, чревно съдържимо. В моя случай - кръв от спукана фалопиева тръба. Причините могат да бъдат много. Важното е, че сме живи!  Peace

# 586
Какви са били симптомите? С какви изследвания се засича перитонита?

# 587
Предполагам, че са различни симптомите при различни причини. При мен в началото бяха: силна режеща болка, кръвотечение като менструация, гадене. След няколко часа кръвното ми вече беше 70/40. Корем като балон. След това болки в гърба при всеки опит за движение. На следващата сутрин не можех да мръдна. И последва операция в 9,00 сутринта. Загубила съм над 1,6 литра кръв, която се е изляла в коремната кухина.

# 588
Предполагам, че са различни симптомите при различни причини. При мен в началото бяха: силна режеща болка, кръвотечение като менструация, гадене. След няколко часа кръвното ми вече беше 70/40. Корем като балон. След това болки в гърба при всеки опит за движение. На следващата сутрин не можех да мръдна. И последва операция в 9,00 сутринта. Загубила съм над 1,6 литра кръв, която се е изляла в коремната кухина.

"Корем като балон" и "силна режеща болка" - мисля, че това са основните симптоми. Когато извикахме спешна помощ за майка ми, докторът я плесна два пъти по корема и по извикването й от болка веднага заключи "това е перитониална болка". Но момичета това може да се случи и от пиене на много студена вода до редица други интервенции, не го мислете и не се фиксирайте, че пункцията ще ви докара едно или друго усложнение.

# 589
  • София
Перитонита е възпаление на перитонеума (ципата, която обвива органите в коремната кухина). Да може да се получи от куп неща, включително и това което наричате "преплитане на червата", точното наименование е илеус - чревна непроходимост или субилеус - частична чревна непроходимост.
Щом една диагноза завършва на -ит, значи се касае за възпаление на някой орган.
 mars_4e взаимовръзката е обратна - перитонита в случая на майка ти е следствие на "преплитането"

# 590
  • Перник
При мен симптомите бяха болка, температура, жестоко втрисане и общо неразположение. Забравих и подут корем. На втория ден бях в болницата и след преглед ми изписаха антибиотик. След като нищо не се промени след още 2 дни бях пак там и попаднах на лекарка, който извикаха от отделението, тя от своя страна извика Стаменов. Пусна изследвания, които той назначи и заключи отиваш вкъщи и утре сутрин те искам тук. На сутринта пусна отново изследвания, от които само разбрах, че хемоглобина ми е 80 и ме приеха. Клизми, нови изследвания и на операционната маса. 4 часа е била операцията. Резултата - отстранен ляв яйчник. Последваха 12 дни в реанимация с един куп екстри - 2 клизми на ден, кръвопреливане 4 пъти, 3 антибиотика и един куп системи,  сонда през носа и гърлото до стомаха, 2 дрена и разрез от пъпа до долу. Не си мислете, че при всяка пункция може да се случи, просто в моя случай кофти късмет. Важното е, че всичко мина.

# 591
  • Перник
Перитонитът е преплитане или възпаление на червата и води до летален изход за часове, не съм чула за оживял човек с перитонит дни наред. Майка ми го преживя през май миналата година и на косъм я спасиха. Болката (моментът, в който се излива течност в коремната кухина, водещо до оплитане на червата) започна в ранния следобед и след 4 часа стана беше във ВМА за операция. Та не знам какъв е този перитонит, предизвикан от яйчникова пункция, но не съм медицинско лице и не споря.
Знам ли, явно не съм човек  Wink

# 592
  • София
Перитонитът е преплитане или възпаление на червата и води до летален изход за часове, не съм чула за оживял човек с перитонит дни наред. Майка ми го преживя през май миналата година и на косъм я спасиха. Болката (моментът, в който се излива течност в коремната кухина, водещо до оплитане на червата) започна в ранния следобед и след 4 часа стана беше във ВМА за операция. Та не знам какъв е този перитонит, предизвикан от яйчникова пункция, но не съм медицинско лице и не споря.
Знам ли, явно не съм човек  Wink

Не Нежи, човек си. Прогнозата зависи причината за перитонита и колко е локализиран. Но както и да е важното, че всичко е минало и сега си добре  Hug

# 593
Това е ужасно. Можело е да има летален край и си загубила яйчник заради немърливост в репродуктивна клиника. Аз бих ги осъдила...Чудно кой те е оперирал в Надежда. Стаменов по специализация е репродуктивен ендокринолог, а това е тежка коремна операция. Дано да ти е сполучлива. Думи нямам просто. Все едно сме държава от третия свят. И е очевидно, че не са се поучили. Кой знае колко още като теб има.

# 594
  • Перник
Доцент от Пирогов плюс вс останали хирурзи от болницата и Стаменов и Персенска са били на операцията. Минало вече, така или иначе. Въпреки вс аз съм доволна от отношението към мен, просто имало да се случва, не смятам, че е практика или поредния случай. Не мислете така негативно.

# 595
Едва ли има някой в темата, който да не е притеснен и объркан от неизвестното около манипулациите, процедурите, лечението, опитите...
Но всички трябва да сме на ясно, че в нито една клиника в Света няма да ни гарантират 100 % "чиста" манипулация, която не би рефлектирала на нещо друго в организма  ни. Един аналгин има странични ефекти, нима очакваме ежемесечни ( а понякога и по-чести) намеси в организма ни да нямат такива?
Това, което се е случило на Нежи е ужасно, но в никакъв случай не е ежедневие или често срещана практика.
Отнесох се, исках да ви кажа, че малко тактичност няма да ни е излишна, защото ако аз и ти (образно казано) можем да се ровим в тинята и да плюем постоянно по лекарите и се съмняваме в преценките им, то има хора, които са правили няколко опита, изминали са много по-тежък и дълъг път от нас и психиката им е уязвима.
Съжалявам, че си позволих да го напиша, но продължавам да не разбирам защо някой не уважава сам себе си - хем не е доволен от Надежда, хем постоянно "виси" там и очаква Стаменов, на когото няма капка доверия да направи чудо в живота му.

# 596
 Церемония неща си се объркала. "Вися" тук само и единствено защото съм стартирала процедури в Надежда. Дори не съм при Стаменов. И имам право на мнение, но виждам, че тук не се толерират мнения, различни от Стаменов и докитата са вся и всьо. Това е така, а аз съм заблудена, негативна потребителка, съгласна съм.

# 597
Нежи, много мъчно ми стана за теб, искрено се радвам, че си жива и здрава вече  Hug Истина е, че може да се случи с всеки, ние подписваме , без да четем куп документи преди всяка интервенция, че сме информирани, т.е. сме съгласни да търпим негативите на това, че има риск и може да се случи най-лошото. Същото е с лекарствата, на които страничните ефекти не четем, пак с един и същи мотив - да не се тревожим излишно, с надеждата, че няма да влезем в злощастните един или два процента. Имаше наскоро и смъртен случай в друга клиника, и той е бил сигурно в малките проценти. Няма наистина какво да се заблуждаваме, на всеки пратикуващ лекар може да се случи (като дали има грешка нито можем да преценим, защото не сме част от екипа, нито някой ще си каже сам подобно нещо, още повече че в България няма много осъдени за лекарска грешка, трудно доказуемо е, и този който е оцелял и иска  да има дете, ще предпочете да затвори старницата и да продължи напред).  Хем е хубаво да сме наясно, че не винаги цената оправдава средствата, хем е ясно, че ако не се доверим на лекуващия екип, няма как да вървим заедно към целта. Не знам, много е трудно. Но аз лично мога да кажа, че в зората на ин витрото в България, преди десетина години, знам че се случваха едва ли не криминални опити, на места, които не са регламентирани, без спазване на елементарна процедура,  така че мога да направя сравнение с клиника "Надежда" и екипа й, нещата са различни - за по-добро.

# 598
Разбира се, Марая, всеки има свобода на словото.
И в моето изказване я упражних.

# 599
Здравейте, момичета. В четвъртък ми беше пункцията от 3 фоликула имаше 1 яйцеклетка, която се оплоди нормално,но днес ми се обадиха и казаха, че не е започнала да се дели изобщо.Незнам какво да мисля, каква е причината, явно че това е проблема след толкова години борба, проблема излезе на яве. Сега какво следва, какво да правя? Има ли причини да не започне да се дели

Общи условия

Активация на акаунт