Какво може да се направи срещу съседи със скара на балкона?

• 49 015
  • 497
  •   1
Отговори
# 105
...
Там си на другия полюс, тип приберете си скарата под аспиратора Wink

И там, и тук пиша, че у нас влизат всякакви миризми, но не смятам, че някой е длъжен да се съобразява с мен.
Никога не бих казала и дума на съсед, който си готви нещо у тях, независимо къде точно у тях.
И никога няма да си променя позицията.

За обратното - отношението на съседите ни към този въпрос, това не зависи от нас. Написала съм защо я прибираме - защото съседът над нас ни напсува. Ако смятах, че скара на балкона е грешно (говоря за на самия балкон, не строене на къщички извън него с промяна на фасадата и сервиране на скарата под носа на друг), нямаше да я пускаме там никога, камо ли пък да напиша във форума, че го правим  Laughing

П.П. Да уточня за прибирането - правим го лятото, когато са им отворени прозорците. Зимата не. Дрехите им не ги мисля, толкова са поели от пушека, че 3 пържоли абсурд да се усетят  Mr. Green

# 106
Съседите под нас, за да не си умирисват терасата /остъклена/, включват скарата в мазата. Не всеки ден, разбира се, но в събота, защото тогава се събират цялата рода. Е няма такава смрад в блока. Ако е на терасата, вятърът все ще я разнесе и като се изключи, не мирише вече, но във входа няма измирисване. Всичко се набива в апартаментите. И докато пече съседа пуши цигари. Смрадта става двойна. Това в събота, а през седмицата си претака /или не знам думата точно/ киселото зеле. Да идва топлото време и да си отиват пак на село.
Относно къщите в селата. Свекърите ми си направиха къщата на село като вила - двор с цветя и масичка. Там няма кой да ти пуши със скарата и киселото зеле, но съседите си купиха прасета да гледат. Толкова смърди и лятото е пълно с мухи. Говориха с тях поне да им изместят кочината, да не е до двора ни - нямало къде.

# 107
Имам скара, която ползваме рядко, защото почистването после е времеемко, но си я ползваме под включен на максимум абсорбатор. Лятото, когато простирам навън, редовно тези под нас печаха скумря на терасата - ами ужасно е  Stop А прането е под парапета на балкона, който е затворен (не остъклен, имам предвид, че е плътен бетон отстрани, а не с решетки на парапетите) и няма спасение.

А това пък с тупането е друга тема, миналата седмица чаках мъжа ми да докара колата и в съседната кооперация  наблюдавам следното - последен етаж, тупат си чергата, а под тях прострени бяло пране - спално бельо, хавлии, друго бельо...  Stop Мъжът ми му се развика, че не виждат ли какво са направили прането, а онзи заряза чергата на балкона и се скри  Rolling Eyes Това е положението обаче - с добро и думи почти никой не влиза в час, продължават си, както си знаят.

# 108
  • Другата България
Подкрепям всичко написано в темата от AQUА !
Въпросът е принципен, а частните случаи са много и различни.
И ако някак мога да приема скара на тераса на кухня, бокс или помещение, пригодено за това и за готвене по принцип / с презумпцията, че моят дом е моята крепост и мога да правя каквото си поискам Mr. Green/, то абсолютно ....нерационално ми се струва да сложиш такава в спалнята си и предвид еднаквото разположение на апартаментите да осмърдяваш респ. и спалнята на човека над теб.
Но явно и тук сме на горния принцип. LaughingЗатова основно е и моето възмущение и негодувание, специално за моя случай.
Миризмата се пропива навсякъде, не е само прането проблем /между другото на какво точно е "овоняно" едно съхнещо пране навън и такова поело от всички миризми в един апартамент съхнещо вътре е въпрос на гледна точка отново/, така че ако е кифленско да искаш в стаята, в която спиш въздухът ти да е свеж и приятен, то значи обратното е абсолютна мърлявщина. Mr. Green Иначе доста от останалите ми съседи пекат на кухненските тераси, всеки е намерил начин за отвеждане на миризмата, вкл. и с абсорбатор над скарата.

# 109
Много моля, напролет, когато свърши киселото зеле в бидоните, не изливайте чорбата в шахтите на улицата!

Помислих си, че мога да отправя апела си в тази тема.

# 110
  • на брега на морето
Много моля, напролет, когато свърши киселото зеле в бидоните, не изливайте чорбата в шахтите на улицата!
Shocked smile3544

# 111
  • София
За нищо на света не бих си изтипосала скара на терасата. Сори, но го намирам за просташко. Който иска скара, да си я ползва в кухнята и да си осмърдява жилището. Ако имах къща обаче, с най-голямо удоволствие ще опъна едно барбекю на двора и ще каня гости всеки уикенд.
Слава богу, поне такива ентусиасти със скара нямаме около нас.

# 112
Сега предложи къде да ги изливат.Може на друг да не му е добре и да стане грешка.

# 113
Сега предложи къде да ги изливат.Може на друг да не му е добре и да стане грешка.

Да се изпива! Чудесен бульон трезве.

# 114
Ех и за скарите да имаше такова хубаво решение. Grinning
Аз и сърмичките със зелева чорба варя.

# 115
  • Другата България
За нищо на света не бих си изтипосала скара на терасата. Сори, но го намирам за просташко. Който иска скара, да си я ползва в кухнята и да си осмърдява жилището.
Кифла такава. Crossing Arms

# 116
За нищо на света не бих си изтипосала скара на терасата. Сори, но го намирам за просташко. Който иска скара, да си я ползва в кухнята и да си осмърдява жилището. Ако имах къща обаче, с най-голямо удоволствие ще опъна едно барбекю на двора и ще каня гости всеки уикенд.
Слава богу, поне такива ентусиасти със скара нямаме около нас.

Винаги като сме на гости на родителите ми мъжът ми и баща ми пекат на барбекюто. Не едни съседи, целия квартал се осмърдява и хич не обичам да го палят. Въобще не може да се сравни с кротка скара на балкон. Може би, ако къщата е на километри от съседите, тогава няма да стига до тях, но в градските квартали си стига навсякъде.

...нерационално ми се струва да сложиш такава в спалнята си и предвид еднаквото разположение на апартаментите да осмърдяваш респ. и спалнята на човека над теб.
Но явно и тук сме на горния принцип. LaughingЗатова основно е и моето възмущение и негодувание, специално за моя случай...

По-голямата част от сградите са както писах за нашата - спалня и кухня залепени, дали излиза от единия прозорец или 2 педи по-натам, няма никаква разлика. Нямам идея защо е така проектирано, винаги ми е било странно. Масово е и при стари сгради, и при панели, и при нови  Crazy

# 117
  • Другата България
Може, само че нашият случай не е такъв.
Блокът е стар, да - тухлен /не е в квартала, който си мислиш Mr. Green/, но от кухнята до спалнята има коридор, баня и тоалетна и килер.
Място колкото щеш.
Не ми  се обяснява пак, да не досаждам на другите, но този си е затворил спалнята отвсякъде, и е пробил само дупка /като за абсорбатор/ в стената, от която стърчи тръбата на скарата. И това е в спалнята, не е пригодил стаята за кухня. Crazy

# 118
По законов ред нищо не можеш да направиш. И кварталният, и общината ще ти посочат членовете от ЗУЕС, съобразно които трябва да отнесеш проблемите си към ОС на ЕС. Да приемем, че ОС се събере и вземе, че вземе решение. Аз съм почти 100% сигурен, че това няма да се случи, но нека приемем, че вземе решение да се забрави изрично ползването на скари на балконите в правилника за упр. на ЕС. Дори и да вземе това решение, съседите ти, ако са идиоти, просто няма да го спазят. А аз предполагам, че са идиоти, защото ако не бяха, щяха отдавна да са спрели още при първия случай, когато мило си им обяснила, че това ти пречи.

Та така... животът в ЕС (етажна собственост) е според манталитета на населението. В страна като БГ просто е пълна трагедия по блоковете.

Няма как да забраниш скарата по балконите в страна, в която почти всеки има скара на балкона. Ок, не всеки, но е ужасно масово.

# 119
Сега прочетох една статия за това, как е положението в Германия и може да е от полза и за този случай.
Там електрическите скари на балконите се толерират от съда и се предпочитат пред барбекютата заради по-малката вероятност от пожари. Единственото условие е да не влиза пушек в другите жилища, което би застрашило здравето на живущите. Когато става въпрос само за миризма, не може да се забрани.
От друга страна, ползването на скарите може да се забрани тогава, когато е упоменато в договора за наем и в случай, че не го спазват - да бъде прекратен договорът.

Та така, някой спомена, че в Германия такова нещо било невъзможно. Е, аз лично съм ставала многократно свидетел, че е напълно възможно и няма такива истории с полиция и т.н. Такива проблеми изникват навсякъде, където живеят повече хора, няма как...   Peace

Общи условия

Активация на акаунт