С какво ви дразнят свекървите- 39

• 62 675
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Чудно ми е тия хора не съзнават ли че ще създадат проблеми на децата си и сега и след време.Не им ли е съвестно да легнат на децата си един ден,заради собствения си мързел или безхаберие.Не са си внасяли вноски за пенсия и здраве,та камо ли други застраховки.И не им пука за това?Изобщо мислят ли по въпроса?...Ами да са си внасяли....
Откъде накъде ще натоварват децата си.

Мiss July,свекърите ти са хора на 54г.-млади и здрави хора с акъла си.При добро желание биха могли да се погрижат за себе си.Нямат извинение изобщо....Срамота!

# 286
  • София
И мпят мъж все казва" да се оправя", но знам, че ще му е мъчно и няма да я остави, въпреки че не са в добри отношения.Което е нормално, майка му е все пак.
Аз я разбирам, така се е стекъл живота и, направила е грешни избори. Но и малко ме е яд. Майка ми и баща ми  никога не биха останали така. Просто явно са други хора.
Тя е на 48-49, нез нам точно.Но трудно би си намерила работа.
Един ден вероятно ще взима социална пенсия, за друг вариант не знам...поне законен.

# 287
Не съм влизала поне година в тази тема и реших сега по празниците да видя кой се оплаква от подаръците на свеки Laughing, но попаднах на поста на Джули и рекох да напиша някой ред. Доколкото разбирам, свекърите й са около моята възраст, аз съм на 50. Мога да ви кажа, че от моето поколение една значителна част няма да получават пенсии или ще взимат минимална и се тревожа как ли ще живеят тези хора? Защо се получи така? В самото начало на демокраДцията, когато затвориха масово заводите и хората се преориентираха да работят каквото намерят, беше обичайна практика да се работи без осигуровки, без трудови договори, напълно на черно. Много хора работиха по този начин доста дълго. Просто друго не им се предлагаше, а всички имаха деца вкъщи и трябваше да ги издържат по някакъв начин. Тези хора имат по 10 и повече години, в които са работили по 10-12 часа, но за НОИ те са си седели вкъщи и са си чоплили носовете. Няма откъде да докажат стаж.
 После "работодателите " измислиха" нова мода-работиш по 10 часа, а те водят на 4 часа и на минимална заплата. Сестра ми например и в момента работи точно така. Защо ли? Ами защото е на 50 и ако напусне оттам, няма къде другаде да иде. Никой не наема "дърти". Няма да събере стаж за пенсия. Много други хора също няма да съберат.
Имаше и други варианти за прецакване. Водят те на минимална заплата, другото ти го дават в плик. Хората се съгласяваха най-вече от нужда.  Години отидоха на доста хора да ги водят на такива  договори, които ще им излязат през носа след няколко години.
Знам, че сега много ще попитат: защо са се съгласявали, защо не са поискали реални осигуровки? Ами, може да поискаш, никой не ти пречи, но ти посочват вратата и като останеш няколко месеца без пари, а имаш семейство, се съгласяваш на всичко. Имаше години, в които почти във всяко семейство единият или двамата бяха безработни за повече от няколко месеца. Има хора със значителни прекъсвания на трудовия стаж, които също няма да съберат стаж за пенсия.
Цитат
Чудно ми е тия хора не съзнават ли че ще създадат проблеми на децата си и сега и след време.Не им ли е съвестно да легнат на децата си един ден,заради собствения си мързел или безхаберие.Не са си внасяли вноски за пенсия и здраве,та камо ли други застраховки.И не им пука за това?Изобщо мислят ли по въпроса?...Ами да са си внасяли....
Лесно е да съдиш отстрани. Ами ако се окажеш на тяхно място по някаква причина?
Ето и друга гледна точка: ние бяхме от хората, които искаха да работят на реални осигуровки. За мен беше лесно, аз съм учителка. Мъжът ми обаче трябваше винаги да търси държавно предприятие, за да го осигуряват на реалните пари. По тази причина винаги е бил на ниска заплата. Налагаше се да работим вечно извънредно, на повече от едно място. Сега съм в пенсия по болест. Всеки си преценява и решава. Но моля, не съдете другите!

# 288
Ьн,много добре си спомням годините около 90-те.Аз например съм си внасяла здравните осигуровки лично с бебе на ръце на гишето тогава,но не съм се оставяла да бъде неосигурена.За социалните също човек може да реши как с работодателя....в най-краен случай и тях на ръка-никой няма да го върне.Може и да се води фиктивно някъде и пак да си внася вноските.А бе който иска-намира начин,преквалифицира се..,прави си малък бизнес и се бори,емигрира нанякъде.
Сега друг е въпроса за положението в нашата държава-ние бяхме оставени на свободно падане в ония години и наистина си беше голям зор,дори беше страшно.За това съм съгласна.

Но тука, забележи -става дума за човек ,който намира пари за карта за фитнес например и за други глезотийки,но не намира пари и начин да си плати вноските.Работил е дълго време в чужбина и не си е заделил нищичко за черни дни,изхарчил си ги е на воля,а сега има очи да иска от детето си...Като в същото време си правят пас,ако те трябва да дадат нещо или да покажат отношение към младите....Ами супер дразнещо е това.

Последна редакция: вт, 30 дек 2014, 18:52 от zhani

# 289
  • София
Защо няма да получат пенсии,на каква възраст са.Не са ли работили някога изобщо/не работят ли в момента нещо...и казваш,че живеят така на магия без да внасят социални и здравни вноски???
На какво разчитат тогава-сега и един ден.... и двамата ли са така?

Скрит текст:
Свекърът е работил години в чужбина и не се е осигурявал в БГ /от която работа в чужбина получаваше доста добри пари, от които не задели абсолютно нищо/, свекървата е работила ниско платена работа. Най-вероятно ще получат социални пенсии или такива за възраст. Можеха поне да си плащат здравните осигуровки /20-ти на лева на месец/. Направо живея на тръни да не стане нещо, че трябва да им сърбаме попарата. По новините даваха, че за да си възстановиш здравните права от април догодина, трябва да платиш 2000лв. Ако им се случи нещо /което за възрастен човек си е почти задължително/ трябва да ходя да цакам в НАП два бона, за да получат мед. помощ. Миналата година като се разболя свекървата тичах до НАП-а да й плащам осигуровките, защото не си ги беше плащала. От кое време й говорихме да ходи да си ги плаща, но тя искала някой да я закара за ръчичка и да й свърши работата. Е, свърших я. Само аз си знам какво бягане беше в последния момент.
Явно разчитат на добросъвестността ни, че ако се случи да се разболеят, няма да ги оставим. Много им пука какво ще ни коства това на нас да им плащаме масрафа. Иначе свекъра вместо да си плаща здравните, всеки месец си плаща карта за фитнес.

П.П. 60-ти набор са.

Ами че те са млади?! За какви пенсии въобще говорите? И трябва да си плащат поне здравните осигуровки, че то лошото не пита като идва...То, ако са безотговорни, по-добре дето се вика вие им ги плащайте, че да ви са мирни главите. Все пак, не са толкова много пари на месец.

# 290
Млади са-ама за фитнес...и харчене на готови пари. 3а работа,да си плащат вноските или друго хич ги няма. hahaha

# 291
  • Бургас
Свекър ми никога не е работил кофти работи. Преди да започне работа в чужбина за висока заплата и на висока длъжност, е бил директор в България, така че нека не го жалим колко зле му се е отразила демокрацията. Той просто има комплекси и проблеми с парите. Той готови пари не може да държи. Проблемът е, че през ръцете му минаха страшно много пари, а той ги профука за пукница. Поне една гарсониерка да си беше купил, та да вади някакъв наем от там. Преди години се върна с пари колкото за малък апартамент /над 10 хил. долара бяха/. Купи си 15 годишна кола, отиде на почивка, яде, пи и след 6м. вече нямаше пари и искаше на заем от мъжа ми.
За пенсия е рано да говорим, но нали и това време ще дойде, а аз не виждам никакви перспективи за тях. А и какво като са млади, като са вирнали крака в къщи безработни и двамата. Цялата работа е, че ще им сърбаме попарата. Че и на голия си г*з свекъра продължава с грандиозните си планове как щял да наплаща дялове, да прави ремонти и пр. За какво си говорим. Той е направо за психиатър   Tired

# 292
Джули,какъв късмет...Попаднала си на свекър развей прах,Мистър Широки пръсти.Профукал е пари за една гарсониера и сега се ослушва от къде да цоца. Money.Къде го търсиш ти за работа ексдиректора, еййй.Друго е да си седиш на топло в къщи и да правиш велики планове...а жена ти да те гледа с обожание...мдааа. Joy

# 293
Хайде, забравете за ДРАЗНИТЕЛИТЕ, независимо кои са те-свекърви или снахи! Нека празнуваме!

# 294
  • Mediterraneo
Хайде, забравете за ДРАЗНИТЕЛИТЕ, независимо кои са те-свекърви или снахи! Нека празнуваме!

Дразнителите- снахи са в друга тема!

# 295
Тарталета, аз седя на 2 стола-хем снаха, хем свекърва! Хем дразнител,  хем рецепиент на дразнене. Мястото в темата ми е точно.

# 296
Майка ми и баща ми  никога не биха останали така. Просто явно са други хора.

Ама, разбира се, мама и тати са идеални.

# 297
Слушам новогодишния концерт по канал 1 и се сещам за КАГ. Та, честита нова година!

# 298
Свекърите ми се напиха рано и проспаха посрещането на Новата година. Не се дразня, тъй като за щастие не се налага да празнувам с тях.

# 299
  • Mediterraneo
Верно ли?! И двамата? И свекървата? Егати  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт